Οικονομική Ανάπτυξη και Απασχόληση στην Περιφέρεια: Ο ρόλος της Ελληνικός Χρυσός

Πάνω από 28% η αύξηση των θέσεων εργασίας και περισσότερα από 30 εκατ. ευρώ σε τοπικούς προμηθευτές κατά την τελευταία διετία


Sponsored Content

Η μεταλλευτική βιομηχανία παραδοσιακά αποτελεί οδηγό οικονομικής ανάπτυξης και σημαντικό παράγοντα δημιουργίας θέσεων εργασίας στις περιοχές όπου αναπτύσσεται. Απασχολεί ένα ευρύ φάσμα ειδικοτήτων, προσφέροντας καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας σε διάφορους τομείς, όπως η εξόρυξη, η επεξεργασία, η μηχανική, η γεωλογία και η περιβαλλοντική διαχείριση. 

Η μεταλλευτική δραστηριότητα, λόγω της μακροχρόνιας συνήθως διάρκειάς της, αποτελεί μία από τις σταθερές πηγές περιφερειακής ανάπτυξης, ιδίως σε περιοχές με σημαντικά αποθέματα ορυκτών πόρων. Ας πάρουμε για παράδειγμα τη ΒΑ Χαλκιδική, μια περιοχή που υπήρξε γνωστή για το πλούσιο υπέδαφός της, από την αρχαιότητα και τα χρόνια του Μακεδονικού Βασιλείου. Εκεί, η Ελληνικός Χρυσός, κορυφαία εταιρεία στον τομέα της μεταλλευτικής στην Ελλάδα, εκσυγχρονίζει, αναπτύσσει και λειτουργεί εδώ και 20 χρόνια τα Μεταλλεία Κασσάνδρας, με μετρήσιμο αντίκτυπο στην τόνωση της εθνικής και τοπικής οικονομίας, καθώς και την ενίσχυση της απασχόλησης στην ευρύτερη προαθωνική περιοχή. Σήμερα, ολοκληρώνει την κατασκευή του έργου των Σκουριών, ένα μεταλλευτικό έργο χαλκού και χρυσού παγκόσμιας κλάσης με πολυάριθμα οφέλη για τη χώρα μας και την τοπική κοινωνία.



Είναι ενδεικτικό ότι η κατασκευαστική φάση του έργου, η οποία έχει επανεκκινήσει στις αρχές του προηγούμενου έτους,
έχει ήδη δημιουργήσει 600 νέες θέσεις εργασίας. Τα Μεταλλεία Κασσάνδρας στην πλήρη τους μορφή αναμένεται να δημιουργήσουν συνολικά 3.000 θέσεις εργασίας, προσφέροντας στους κατοίκους της περιοχής πολυάριθμες ευκαιρίες απασχόλησης σε διάφορες ειδικότητες. Επιπλέον, παρά τη δεκαετή οικονομική κρίση που βίωσε η χώρα και την ύφεση στις αμοιβές, η Ελληνικός Χρυσός αύξησε σταθερά το επίπεδο αμοιβών των εργαζομένων της, που από το 2012 αυξήθηκαν 30% (2,4% ετήσιος ρυθμός αύξησης σε σχέση με την πτώση 3,7% του εθνικού εισοδήματος). Ακόμα, καταβάλλει κάθε χρόνο στο προσωπικό της υψηλότατο μπόνους παραγωγικότητας, που το 2023 ανήλθε σε 5,1 εκατ. ευρώ.  

Συνολικά, η εταιρεία απασχολεί σήμερα περισσότερους από 1.900 εργαζόμενους, με 9 στους 10 να προέρχονται από την τοπική κοινωνία, ενώ περίπου το 50% των εργολαβικά απασχολούμενων στην ολοκλήρωση κατασκευής του έργου των Σκουριών, έχουν μετεγκατασταθεί μόνιμα στην περιοχή. Ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια όταν στις θέσεις που σχετίζονται με την κατασκευή του έργου των Σκουριών, θα προστίθενται σταδιακά αυτές που θα αφορούν στη λειτουργία του νέου υπερσύγχρονου μεταλλείου.

Στον στρατηγικό τομέα της υγείας και ασφάλειας, οι νέες τεχνολογίες που εφαρμόζονται στο εξωτερικό, όπως οι μέθοδοι απομακρυσμένης εξόρυξης, ο αερισμός κατ’ απαίτηση, το ηλεκτρονικό σύστημα ασφάλειας υπόγειου μεταλλείου κ.ά., αναβαθμίζουν τις συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους της εταιρείας και αυξάνουν περαιτέρω τα -ήδη υψηλά- επίπεδα ασφάλειας, όσο και παραγωγικότητας. Σε αυτή την κατεύθυνση, η Ελληνικός Χρυσός προχώρησε το 2023 σε πρόσθετες επενδύσεις εξοπλισμού και συστημάτων για την Υ&Α ύψους 2,5 εκατ. ευρώ, καθώς και σε 26.449 συνολικά ώρες εκπαίδευσης. Στο πλαίσιο αυτό, η Ελληνικός Χρυσός δημιούργησε ένα Τεχνικό Κέντρο Εκπαίδευσης, στο οποίο επανεκπαιδεύει μέρος του υφιστάμενου προσωπικού της σε νέες τεχνολογίες, ενώ ταυτόχρονα ανοίγει το δρόμο ώστε νέοι και νέες να ενταχθούν στο πολυάριθμο δυναμικό της. Με τον τρόπο αυτό, συμβάλλει, τόσο στο brain gain της χώρας όσο και στην αύξηση του αριθμού γυναικών σε διάφορες θέσεις και λειτουργίες. 

®Ελληνικός χρυσός: Εκπαιδευτικό κέντρο «Ελληνικός Χρυσός»


Πολυεπίπεδη προσφορά
Πέραν των χιλιάδων θέσεων εργασίας που προσφέρει, η εταιρεία αποτελεί επίσης οικονομικό πνεύμονα για την περιοχή συνολικά. Στο πλαίσιο αυτό, την τελευταία δεκαετία έχει επενδύσει περισσότερα από 28 εκατ. ευρώ σε δράσεις που αφορούν την εκπαίδευση, το περιβάλλον, την υγεία, τον πολιτισμό, κ.ά. Όσον αφορά το παρόν και το μέλλον, έχει δεσμευτεί μέσω της Επενδυτικής Συμφωνίας της με το Ελληνικό Δημόσιο για την υλοποίηση εμβληματικών έργων κοινωνικής μέριμνας και τοπικής ανάπτυξης, αξίας 80 εκατ. δολαρίων που θα επενδυθούν με τρόπο εμπροσθοβαρή.

®Ελληνικός χρυσός: Τοπική Κοινότητα Αρναίας


Αξίζει τέλος να αναφερθεί ότι, η Ελληνικός Χρυσός πέρα από τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την υλοποίηση κοινωνικών δράσεων και έργων, ενισχύει σημαντικά τον Δήμο Αριστοτέλη και μέσω της ετήσιας απόδοσης μεταλλευτικών τελών στο Ελληνικό Δημόσιο. Συγκεκριμένα, το 40% αυτών των τελών διοχετεύεται στο Δήμο Αριστοτέλη για την ενίσχυση των βασικών υποδομών του, καθώς και για αναπτυξιακά έργα που θα αποτελέσουν παρακαταθήκη για τις μελλοντικές γενιές, ακόμη και μετά το πέρας της μεταλλευτικής δραστηριότητας. Μόνο για το 2022, ο Δήμος Αριστοτέλη εισέπραξε 3,5 εκατ. ευρώ από τα μεταλλευτικά τέλη της εταιρείας, κάτι που αποτελεί το 95,6% του συνόλου των εσόδων υπέρ Δήμων από εκμετάλλευση μεταλλείων σε όλη την Ελλάδα.

κεντρική φωτογραφία: Μεταλλευτικές εγκαταστάσεις Σκουριών ®Ελληνικός Χρυσός

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr