Οριστική λύση στο «καταραμένο» ρέμα Σαπφούς με πρωτοβουλία Χαρδαλιά

Η Περιφέρεια εξασφάλισε χρηματοδότηση 27 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ

      Έπειτα από πολλές περιπέτειες, αναβολές, καθυστερήσεις κ.λπ. και ένα σήριαλ αδράνειας που κράτησε χρόνια, ο Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς δίνει το σήμα της εκκίνησης για τα έργα αποκατάστασης του ρέματος Σαπφούς στο Χαλάνδρι. Και, αυτή τη φορά, το σχέδιο της Περιφέρειας είναι ολοκληρωμένο, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση ύψους 27 εκατ. ευρώ.

      Υπενθυμίζεται ότι το ρέμα της Σαπφούς είχε πλημμυρίσει τον Ιούλιο του 2018 εξαιτίας σφοδρών βροχοπτώσεων, με αποτέλεσμα να «πνίξει» το 2018 το Μαρούσι. Μέσω του εν λόγω ρέματος γινόταν με φυσικό τρόπο η απορροή των ομβρίων υδάτων, όχι μόνο από το Μαρούσι, αλλά και από τους όμορους δήμους Πεντέλης, Κηφισιάς, Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας και Φιλοθέης-Ψυχικού. Ως εκ τούτου, είναι προφανές ότι η σημασία του ρέματος Σαπφούς και η αποκατάσταση της λειτουργίας τους είναι τεράστια, καθώς λειτουργεί σαν μια βασική υποδομή για μια πολύ μεγάλη περιοχή της Αθήνας.

      Η διευθέτηση του ρέματος Σαπφούς στο Μαρούσι αποτελεί ένα κρίσιμο αντιπλημμυρικό έργο για την προστασία του Βόρειου Τομέα, το οποίο χρονίζει από το 2016. Τότε ο δήμος Αμαρουσίου υπέβαλε την αρχική τεχνική μελέτη, το 2018 συνέβη η καταστροφική πλημμύρα και κατόπιν ακολούθησαν χρόνια καθυστερήσεων και τεχνικών προβλημάτων. Εν τέλει ήταν η Περιφέρεια Αττικής ο φορέας που υπέβαλε πρόταση για την ένταξη του έργου στο Πρόγραμμα «Περιβάλλον και κλιματική αλλαγή» στο πλαίσιο της σχετικής πρόσκλησης του ΥΜΕΠΕΡΑ, η οποία και εγκρίθηκε στις 17 Ιουνίου 2024.

     Ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε σχετικά ότι η Περιφέρεια Αττικής, ως δικαιούχος φορέας, εξασφάλισε συνολικά 27.057.000 ευρώ, προκειμένου να διευθετηθούν, οριστικά και αμετάκλητα, τα προβλήματα του ρέματος. Το ύψος της χρηματοδότησης αποτελεί επιπλέον μάρτυρα ότι η αποκατάσταση του ρέματος Σαπφούς συνιστά εξόχως σημαντικό έργο υποδομής και εντάσσεται στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2021-2027, ειδικότερα, δε, στη δέσμη δράσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των συνεπειών της.

      Στο πλαίσιο του έργου, το οποίο πρέπει να έχει παραδοθεί έως το τέλος του 2029, προβλέπεται η διευθέτηση του ρέματος με τραπεζοειδείς διατομές και επένδυση με συρματοκιβώτια, ενώ θα διατηρηθεί η φυσική μορφή της κοίτης σε μήκος 1,3 χλμ. Επιπροσθέτως, θα πραγματοποιηθούν έργα αντιστήριξης και αποχέτευσης ομβρίων, καθώς και στηθαία ασφαλείας σε μήκος 2,5 χλμ.

      Όπως επισημαίνει ο Νίκος Χαρδαλιάς, «για μια ακόμη φορά αποδεικνύουμε στην πράξη ότι η προστασία των πολιτών από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής είναι η ύψιστη προτεραιότητά μας. Λύνουμε ένα ακόμα μεγάλο πρόβλημα στην αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής, υλοποιώντας ένα κομβικό έργο, που αποτελούσε αίτημα των κατοίκων του Αμαρουσίου για δεκαετίες».

      Ο Περιφερειάρχης Αττικής έκανε επίσης λόγο για «εικόνες ντροπής» οι οποίες εκτυλίχθηκαν στο ρέμα Σαπφούς, αλλά που δεν θα επαναληφθούν ποτέ ξανά, αφότου τα έργα ολοκληρωθούν. Ο κ. Χαρδαλιάς επισήμανε ότι «ήταν ιδιαίτερα σημαντική η συνδρομή του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, Νίκου Παπαθανάση, ο οποίος φρόντισε ώστε να εξασφαλιστούν οι κοινοτικοί πόροι για την ολοκλήρωση αυτής της σημαντικής παρέμβασης, που θα βάλει οριστικό τέρμα στις εικόνες ντροπής που ζήσαμε στο παρελθόν».

      Ο Νίκος Χαρδαλιάς εξήγησε επιπλέον ότι «στην Περιφέρεια αξιοποιούμε στη βάση ενός ολιστικού σχεδίου, όλους τους διαθέσιμους πόρους από κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο, προκειμένου να θωρακίσουμε αποτελεσματικά την Αττική από φυσικούς κινδύνους. Σε συνεργασία με την κυβέρνηση και τους Δήμους, μέσα στα επόμενα χρόνια έχουμε τη βούληση να υλοποιήσουμε όλα τα απαραίτητα έργα, στη βάση επικαιροποιημένων μελετών σύμφωνα με τα σύγχρονα δεδομένα που διαμορφώνει η κλιματική αλλαγή. Η μητροπολιτική διαχείριση των έργων πολιτικής προστασίας είναι ο θεμελιώδης όρος για την περαίωση όλων των αναγκαίων παρεμβάσεων, χωρίς χρονικές καθυστερήσεις και επιπρόσθετες δαπάνες, προκειμένου να καταστήσουμε την Αττική μια ασφαλή, πράσινη και βιώσιμη Περιφέρεια».

       Η κατάσταση του ρέματος Σαπφούς ήταν τραγική μετά από την ξαφνική καλοκαιρινή καταιγίδα του Ιουλίου 2018, όταν η υπερχείλιση της λάσπης κατέστρεψε δεκάδες αυτοκίνητα ανύποπτων πολιτών, σταθμευμένα σε παρακείμενο υπαίθριο πάρκινγκ στο Μαρούσι. Στην πραγματικότητα, όμως, αυτή η καταστροφή ήταν σε μεγάλο βαθμό προδιαγεγραμμένη, εφόσον η προηγούμενη περιφερειακή αρχή, υπό τη διοίκηση του Γιώργου Πατούλη, είχε εγκρίνει μεν δαπάνη αρκετών εκατομμυρίων ευρώ για τη διευθέτηση του ρέματος, αλλά το έργο δεν προχώρησε ποτέ. Παραμένοντας για χρόνια ένα στοιχειωμένο, «καταραμένο» πρόβλημα για μια σειρά από πολυάνθρωπους δήμους, με εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr