Φωτιά στην Ύδρα: Άφησαν τους ολιγάρχες να φύγουν χωρίς να καταθέσουν, ήταν στην παραλία όταν ξέσπασε η πυρκαγιά - Αναζητούνται ευθύνες

Φωτιά στην Ύδρα: Άφησαν τους ολιγάρχες να φύγουν χωρίς να καταθέσουν, ήταν στην παραλία όταν ξέσπασε η πυρκαγιά - Αναζητούνται ευθύνες

Οι Αρχές έχουν στοιχεία ότι είχαν αποβιβαστεί στην παραλία του Αγίου Νικολάου πριν ξεσπάσει η πυρκαγιά - Στη συνέχεια, οι Καζακστανοί επικαλέστηκαν ότι έπρεπε να προλάβουν προγραμματισμένη πτήση, αλλά αναχώρησαν με lear jet - Ποιοι είναι οι ολιγάρχες που είχαν μισθώσει την πολυτελή θαλαμηγό

ydra-arthrou-
Στην παραδοχή ότι οι 17 Καζακστανοί επιβάτες της θαλαμηγού Persefoni βρίσκονταν στην παραλία του Αγίου Νικολάου τη στιγμή που ξέσπασε η πυρκαγιά, τη νύχτα της περασμένης Παρασκευής, έχουν καταλήξει οι Αρχές - κάτι που μεγαλώνει τα ερωτηματικά για τη μεταχείριση που είχαν, καθώς τα στελέχη του Λιμενικού που βρέθηκαν λίγο αργότερα πάνω στο σκάφος δεν τους πήραν καταθέσεις. Αντίθετα, τους επέτρεψαν να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την Αττική - αποβιβάστηκαν στη Μαρίνα της Βουλιαγμένης και στη συνέχεια αναχώρησαν για την πατρίδα τους με ιδιωτικό αεροσκάφος από το «Ελευθέριος Βενιζέλος». 

Με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία, οι Αρχές καταλήγουν στο ότι η πυρκαγιά μπήκε από ενέργειες που έγιναν από το κατάστρωμα του Persefoni, πιθανότατα στο πλαίσιο μίας «ψυχαγωγικής εκδήλωσης», που περιελάμβανε και ρίψη πυροτεχνημάτων. Εκτός των άλλων, το συγκεκριμένο σκάφος ήταν μόνο που ήταν πολύ κοντά στην παραλία του Αγίου Νικολάου, η οποία δεν είναι προσβάσιμη από την ξηρά. 


Δείτε το βίντεο και τις φωτογραφίες λίγη ώρα μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς

Πυρκαγιά στην παραλία Άγιος Νικόλαος στην Ύδρα

Κλείσιμο
fwtia_ydra___2_
fwtia_ydra___1_

Οι Αρχές βασίστηκαν σε μαρτυρίες από παραπλέον σκάφος, σύμφωνα με τις οποίες, όταν απέκτησαν οπτική επαφή με το 53μετρο «Περσεφόνη» - και ενώ είχε ήδη ξεσπάσει η φωτιά - είδαν το βοηθητικό σκαφάκι του να κάνει δρομολόγια από και προς την παραλία, μεταφέροντας τους Καζακστανούς στην ασφάλεια της θαλαμηγού. 

Αναζήτηση ευθυνών
Στο πλαίσιο αυτό, είναι απορίας άξιο το γεγονός ότι δεν ζητήθηκαν από την πρώτη στιγμή τα κινητά τηλέφωνα των επιβαινόντων στο Persefoni - καθώς οι καταγραφές βίντεο, εφόσον είχαν υπάρξει, θα μπορούσαν να ρίξουν άπλετο φως στην υπόθεση. Μάλιστα, αρμόδιες δικαστικές πηγές αναφέρουν ότι θα χρειαστεί να ξεκαθαρίσουν με εσωτερική έρευνα οι ευθύνες των υπηρεσιακών στελεχών που χειρίστηκαν την υπόθεση, καθώς η αρμόδια εισαγγελέας ενημερώθηκε μόλις στη μία η ώρα το μεσημέρι του Σαββάτου, δηλαδή 13 ώρες μετά από το ξέσπασμα της πυρκαγιάς. 


Οι φωτογραφίες από τη φωτιά το βράδυ της Παρασκευής

fotia-idra__2_
arthrou-fotia-idra



Η ρίψη πυροτεχνημάτων ήρθε στο "φως" μετά τη μαρτυρία ενός καπετάνιου παραπλέοντος σκάφους, ο οποίος κατέθεσε στο Λιμεναρχείο της Ύδρας πως άκουσε δυνατούς κρότους, είδε μια λάμψη και λίγη ώρα αργότερα ξέσπασε η φωτιά στο νησί. Πρόκειται για κάτι που  αρνούνται τα μέλη του πληρώματος του Persefoni, η κράτηση των οποίων συνεχίζεται. 

Μετά τον κατάπλου του Persefoni στη Μαρίνα της Βουλιαγμένης και την αποβίβαση των επιβατών, οι Αρχές πραγματοποιήσαν έλεγχο εντός τους σκάφους αναζητώντας αφενός τα σωστικά μέσα και τις φωτοβολίδες και αφετέρου τη σύμβαση που είχαν υπογράψει οι επιβάτες με τον πλοιοκτήτη.

ar-percefony-2
ar-percefony-3



Μετά την έρευνα, στελέχη του Λιμενικού οδήγησαν τα μέλη του πληρώματος της θαλαμηγού στο Λιμεναρχείο Σαρωνικού όπου τους συνέλαβαν ενώ δεσμεύτηκε και το πολυτελές σκάφος.

Οι ολιγάρχες που επέβαιναν στην πολυτελή θαλαμηγό

Στους επιβάτες του σκάφους περιλαμβάνονται μέλη οικογενειών ολιγαρχών από το Καζακστάν, ανάμεσά τους ο Daniyar Abulgazin, ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους του Καζακστάν.
Μαζί ήταν και ο γιος του Abulgazin και η σύζυγός του, Aidan Suleimenova, η οποία είναι επικεφαλής μιας από τις μεγαλύτερες φιλανθρωπικές οργανώσεις του Καζακστάν.
Άλλοι προσκεκλημένοι φέρεται να ήταν η  Umut Shayakmetova διευθύνουσα σύμβουλος του μεγαλύτερου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος του Καζακστάν, της Halyk Bank και ο σύζυγός της, Beimbet Shayakhmetov, πρώην κορυφαίο στέλεχος της εθνικής εταιρείας πετρελαίου, KMG International NV, καθώς και η κόρη τους Dinara. Στην παρέα ήταν και η Diana Baitassova, επικεφαλής fund στο Καζακστάν.
Τόσο ο Abulgazin όσο και η Shayakmetova έχουν στενούς δεσμούς με τον Timur Kulibayev, επιχειρηματία και γαμπρό του πρώην προέδρου του Καζακστάν, Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ. 

Μαζί με τους καζακστανούς βρισκόταν ένα ζευγάρι Πολωνών, καθώς και ένας βρετανός. 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης