Η ψυχική υγεία των εργαζομένων ως προτεραιότητα

Η METRO πρωτοπορεί με άμεσες λύσεις και εργαλεία ενημέρωσης των ανθρώπων της σε My market και METRO Cash & Carry, με στόχο την αντιμετώπιση της βίας και της παρενόχλησης.


Sponsored content

Τα τελευταία χρόνια η ψυχική υγεία βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας και όχι τυχαία. Έχουν προηγηθεί η οικονομική ύφεση, η πανδημία και μια σειρά από άλλους παράγοντες, που συντέλεσαν στην επιβάρυνσή της με σοβαρές επιπτώσεις στην κοινωνική, οικογενειακή και εργασιακή ζωή. Ειδικότερα, όσον αφορά τον εργασιακό βίο, η ισορροπία στις διαπροσωπικές σχέσεις μεταξύ συναδέλφων και γενικότερα το καλό κλίμα στο χώρο εργασίας είναι πολύ σημαντικοί παράγοντες για την αποδοτικότητα, τη δημιουργικότητα και την προσωπική εξέλιξη κάθε εργαζόμενου. Γι’ αυτό όλο και περισσότερες επιχειρήσεις αναγνωρίζουν ότι η ψυχική υγεία είναι αλληλένδετη με τον εργασιακό χώρο, και παίρνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να νιώθουν οι εργαζόμενοι προστατευμένοι και ασφαλείς απέναντι σε όσα «απειλούν» την ηρεμία τους και την αρμονία μεταξύ εργασιακής και προσωπικής ζωής.

Μια από τις εταιρείες που γνωρίζουν καλά την αξία της ψυχικής υγείας και τη σχέση της με τον εργασιακό χώρο είναι η METRO ΑΕΒΕ, η οποία εφαρμόζει δράσεις για τους ανθρώπους της με στόχο να τους στηρίξει και να ενισχύσει την παραγωγικότητα και την ανέλιξή τους. Λαμβάνοντας υπόψη ότι στελεχώνεται με πάνω από 11.300 ανθρώπους, η εταιρεία δίνει άμεση προτεραιότητα σε ένα τόσο λεπτό και ύψιστης σημασίας ζήτημα που απαιτεί ουσιαστικές παρεμβάσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, αφιέρωσε το μήνα Μάιο στην Ψυχική Υγεία, με σκοπό να αναδείξει τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις που υλοποιεί συστηματικά για τους ανθρώπους της στα καταστήματα My market, στα METRO Cash & Carry, στα κέντρα διανομής και στα κεντρικά γραφεία. Η συγκεκριμένη δράση ήταν η αφορμή για να επικοινωνήσει τις αξίες της όσον αφορά την ισότητα, τη συμπερίληψη, την αλληλοκατανόηση και την συναδελφικότητα.
Παράλληλα, ανέδειξε την πεποίθησή της, ότι η εργασιακή παρενόχληση και η κακοποίηση είναι έννοιες απαγορευτικές για την ίδια τη METRO και σε τέτοιου είδους περιστατικά η ανοχή είναι μηδενική, ανεξαρτήτως ιεραρχίας. Άλλωστε, ως ένας από τους μεγαλύτερους εργοδότες της χώρας στοχεύει στην ανοιχτή και ασφαλή επικοινωνία τέτοιων περιστατικών, ώστε να επιλύονται άμεσα και αποτελεσματικά.

Ωστόσο, η δράση της εταιρείας δεν σταματά στο μήνα ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης, αλλά πρωτοπορεί με μια σειρά από άμεσες λύσεις και εργαλεία ενημέρωσης για την αντιμετώπιση της βίας και της παρενόχλησης στους εργαζομένους της, σε καθημερινή βάση. Έτσι, σε περιπτώσεις παρενόχλησης ή κακοποίησης εντός εργασιακού χώρου κάθε εργαζόμενος της METRO μπορεί να απευθυνθεί στο Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων της εταιρείας, ή να προχωρήσει σε ανώνυμη ή επώνυμη καταγγελία στη Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού. Επιπλέον, άλλο ένα εργαλείο το οποίο έχουν στη διάθεσή τους οι εργαζόμενοι είναι η δωρεάν 24ωρη Γραμμή Συμβουλευτικής Υποστήριξης, ένα μέτρο στα πρότυπα των ξένων μεγάλων εταιρειών, που μπορούν να χρησιμοποιούν οι εργαζόμενοι για οποιοδήποτε προσωπικό ή επαγγελματικό θέμα τους απασχολεί.
Οι εργαζόμενοι της METRO επιπρόσθετα μπορούν να μάθουν για τα δικαιώματα τους και τις πολιτικές της εταιρείας είτε από τον οδηγό που υπάρχει στην εσωτερική πλατφόρμα EMEIS και αφορά το υγιές εργασιακό περιβάλλον, είτε από την πλατφόρμα METRO Learn. Στην πλατφόρμα υπάρχει πλούσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, ενημερωτικό υλικό και περιεχόμενο από τη σειρά των εταιρικών video METRO Talks, αναφορικά με κάθε είδους παρενόχληση.

Για την METRO η επένδυση στην ψυχική υγεία είναι ένα σημαντικό κομμάτι της φιλοσοφίας της, καθώς γνωρίζει ότι ένα υποστηρικτικό περιβάλλον μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να έχει. Αυτός είναι και ο λόγος που είναι τόσο προσηλωμένη στο να καλλιεργήσει έναν υγιή και λειτουργικό εργασιακό χώρο ο οποίος προσφέρει ικανοποίηση, αίσθημα επιτυχίας, και ευημερία.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr