Plastic Free Greece: Λέσβος

Η εναρκτήρια δράση του προγράμματος για το 2024 (και για 5η συνεχή χρονιά) έγινε μέσα σε κλίμα χαράς και αισιοδοξίας μεταξύ 29 και 31 Μαΐου στη Λέσβο, συγκεντρώνοντας σχεδόν 303 κιλά απορρίμματα, από τρεις πανέμορφες ακτές του νησιού. 

Στο τρίτο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας, με την τεράστια ακτογραμμή, τις πλούσιες φυσικές ομορφιές, τους ιστορικούς και γεωλογικούς θησαυρούς, πραγματοποιήθηκε η πρώτη δράση της εκστρατείας «Plastic Free Greece» για το 2024.

Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν τρεις παράκτιοι καθαρισμοί, με τη βοήθεια εθελοντών, εργαζομένων της Lidl Ελλάς, αλλά και φοιτητών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, από το Τμήμα Περιβάλλοντος και το Τμήμα Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών. Όλοι τους με τρομερό ζήλο κατάφεραν να καθαρίσουν τρεις παραλίες που είχαν επιβαρυνθεί από τη ρύπανση και από την απρόσεχτη συμπεριφορά των συμπολιτών μας.

Ο πρώτος καθαρισμός πραγματοποιήθηκε στην πολυσύχναστη παραλία Τσαμάκια, που βρίσκεται κοντά στην πόλη της Μυτιλήνης, στα νοτιοανατολικά παράλια του νησιού, και αποτελεί επιλογή για εκείνους που δεν θέλουν να φύγουν από το κέντρο της πρωτεύουσας του νησιού, Μυτιλήνης. Εκεί συλλέχθηκαν 81,2 κιλά απορριμμάτων.
Ο δεύτερος καθαρισμός ήταν ακόμη πιο αποδοτικός. Καθώς, στη μεγάλη παραλία Σκάλα Πολιχνίτου, μέσα στον κόλπο της Καλλονής, συγκεντρώθηκαν 186,7 κιλά σκουπιδιών.

Ενώ, 35 κιλά σκουπιδιών συλλέχθηκαν στην ήσυχη παραλία Παναγιούδα, μερικά χιλιόμετρα μακριά από τη Μυτιλήνη, στα βόρεια. Συνολικά από τον τριήμερο παράκτιο καθαρισμό μαζεύτηκαν 302,92 κιλά σκουπιδιών, επιφέροντας άμεσα θετικό αντίκτυπο στην εικόνα των τριών ακτών, αλλά και στην εμπειρία των ανθρώπων που τις επισκέπτονται.

Όσον αφορά τα είδη των σκουπιδιών, το πλαστικό είναι, αναμενόμενα, το κυρίαρχο είδος, καθώς συλλέχθηκαν συνολικά 838 κομμάτια πλαστικού. Ανησυχητικό ήταν επίσης το γεγονός ότι στο σύνολο βρέθηκαν 457 κομμάτια φελιζόλ, που όλοι γνωρίζουμε πόσο επιβαρυντικό είναι για τη θαλάσσια ζωή. Τέλος, μειωμένα εμφανίζονται -σε σχέση με το παρελθόν και με άλλους προορισμούς- τα αποτσίγαρα (στα «δίχτυα» των εθελοντών πιάστηκαν 155 «γόπες»), αλλά και τα καπάκια μπουκαλιών: Συγκεντρώθηκαν 205 καπάκια και δακτύλιοι.

Οι τρεις καθαρισμοί έδωσαν πίσω στις ακτές αυτές την αυθεντική τους ομορφιά, αλλά και τις προετοίμασαν για τις επιβαρύνσεις που θα δεχτούν ενόψει καλοκαιρινής σεζόν.

Δείτε το βίντεο της ενέργειας εδώ

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr