Πιερρακάκης: Η Σύμβαση της Λισαβόνας διευκολύνει την κινητικότητα των νέων μεταξύ κρατών για τις σπουδές τους

Πιερρακάκης: Η Σύμβαση της Λισαβόνας διευκολύνει την κινητικότητα των νέων μεταξύ κρατών για τις σπουδές τους

Με την κύρωση, η Ελλάδα κλείνει μία εκκρεμότητα από το παρελθόν, υπογράμμισε ο υπουργός Παιδείας

Πιερρακάκης: Η Σύμβαση της Λισαβόνας διευκολύνει την κινητικότητα των νέων μεταξύ κρατών για τις σπουδές τους
«Με την κύρωση της Σύμβασης της Λισαβόνας από τη Βουλή των Ελλήνων, η χώρα κλείνει σήμερα μία ακόμα εκκρεμότητα με το παρελθόν. Η Ελλάδα γίνεται η τελευταία χώρα του Συμβουλίου της Ευρώπης, που κυρώνει μια σύμβαση που έρχεται από το μακρινό 1997. Σκοπός της Σύμβασης είναι η διασφάλιση ότι οι κάτοχοι ακαδημαϊκών προσόντων από μία χώρα μέλος έχουν το δικαίωμα της αναγνώρισης αυτών των προσόντων σε άλλη χώρα μέλος. Διευκολύνει, δηλαδή, την κινητικότητα των νέων ανθρώπων, Ελλήνων και ξένων, μεταξύ κρατών για τις σπουδές τους» ήταν τα λόγια του υπουργού Παιδείας Κυριάκου Πιερρακάκη σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση για την κύρωση της Σύμβασης της Λισαβόνας.

Η Σύμβαση προβλέπει τη διασύνδεση των ευρωπαϊκών ΑΕΙ, την αναγνώριση σπουδών από ιδρύματα διαφορετικών χωρών, τη λήψη πτυχίου από φοιτητές, που ξεκίνησαν να φοιτούν σε μία χώρα και αποφοιτούν από ΑΕΙ άλλης.

Της σημερινής συζήτησης στην Ολομέλεια, είχε προηγηθεί εκείνη στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, η οποία ξεκίνησε την Τρίτη 25/6. Ο πλήρης τίτλος της, είναι: «Σύμβαση για την αναγνώριση των προσόντων σχετικών με την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στην Ευρωπαϊκή Περιοχή». Όπως προβλέπεται από τη Σύμβαση, η οποία αναφέρεται στην ανώτατη εκπαίδευση σε όλη την Ευρώπη, οι φοιτητές θα μπορούν – μεταξύ άλλων - να ‘μοιράζουν’ τα ακαδημαϊκά έτη μεταξύ πανεπιστημίων στην Ευρώπη, ξεκινώντας τη φοίτηση σε ένα ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο και λαμβάνοντας πτυχίο από κάποιο άλλο.

Υπενθυμίζεται, ότι ήδη από το Δεκέμβριο 2023, ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης είχε προαναγγείλει πως θα υπογράψει τη Σύμβαση της Λισαβόνας. Η κύρωση του Σχεδίου Νόμου έρχεται να δώσει τέλος σε μία εκκρεμότητα περίπου 25 ετών, αφού τέθηκε σε ισχύ το 1999.

Στο πλαίσιο της συζήτησης για την ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής, σήμερα Πέμπτη 27 Ιουνίου, ο κ. Πιερρακάκης δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «η κύρωση της Σύμβασης έρχεται ως επιστέγασμα μιας σειράς νομοθετικών πρωτοβουλιών των τελευταίων ετών. Ενοποιεί όσα η χώρα έχει διαχρονικά νομοθετήσει και εκπέμπει το μήνυμα ότι η Ελλάδα ευθυγραμμίζεται πλήρως με όσα ισχύουν σε όλες τις χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η χώρα έχει διαχρονικά χάσει πολύ έδαφος εξαιτίας της λογικής της αδράνειας. Έργο αυτής της Κυβέρνησης είναι να καλύψει το χαμένο έδαφος και να κερδίσει τον χαμένο χρόνο, ώστε η Ελλάδα να κατακτήσει όλα όσα μας αξίζουν».

Στην ομιλία του, ο υπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στην πολυετή καθυστέρηση για την κύρωση της Σύμβασης της Λισαβόνας. Στάθηκε, μάλιστα, στο γεγονός ότι 46 από τα 47 μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης έχουν ήδη επικυρώσει τη Σύμβαση, υπογραμμίζοντας πως «το Μονακό, προσχώρησε την 6η Μαρτίου του 2023, την έθεσε σε ισχύ την 1η Μαϊου του 2023 και σημειώνεται ότι… δεν έχει Πανεπιστήμιο!». Επιθυμώντας να τονίσει πως η κύρωση αποτελεί μία κίνηση ‘αυτονόητη’, όπως είπε, απαρίθμησε, στη συνέχεια, τα κράτη, τα οποία αν και δεν είναι μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, την έχουν επικυρώσει: «Αυστραλία, Καναδάς, Νέα Ζηλανδία, Βατικανό, Ισραήλ, Λευκορωσία, Καζακστάν, Κυργιστάν, Τατζικιστάν, Τουρκμενιστάν. Άρα, όσοι εξακολουθούν να αρνούνται σήμερα λένε ‘όχι, ούτε μετά το Τατζικιστάν και το Τουρκμενιστάν’», είπε ο κ. Πιερρακάκης χαρακτηρίζοντας «ακαδημαϊκό παλαιοημερολογιτισμό» τη στάση των αρνητών.

Αναφέρθηκε, ακόμη στα fake news, επί των οποίων εδράζονται οι αντιρρήσεις της αντιπολίτευσης. Ξεκίνησε, κάνοντας μνεία σε όσα ήδη ισχύουν εφόσον αποτελούν περιεχόμενο πρότερων νομοθετημάτων, όπως τους νόμους 4957/22 και 5094/24, καταρρίπτοντας το επιχείρημα ότι θα υπάρξουν «τραγικές επιπτώσεις από την κύρωση της Σύμβασης, καθώς αυτή δεν έχει καμία επίπτωση στο εγχώριο δίκαιο».

Παραπέμποντας στο εξαιρετικό έργο που επιτελεί την τελευταία διετία ο ΔΟΑΤΑΠ σε σχέση με την ταχύτητα της αναγνώρισης πτυχίων του εξωτερικού – και αφού προηγουμένως συνεχάρη τον πρόεδρό του, κ. Ορέστη Καλογήρου – ο υπουργός αντιπαρέβαλε τη σημερινή με την παλαιότερη κατάσταση, επί ΔΙΚΑΤΣΑ, χαρακτηρίζοντάς την «ένα χάος!», καθώς ακόμη και απόφοιτοι διακεκριμένων ανώτατων Ιδρυμάτων, όπως το Κέμπριτζ ή το Χάρβαρντ, έπρεπε να περάσουν τον κυκεώνα της γραφειοκρατίας για να αναγνωριστεί η ισοτιμία των πτυχίων τους. «Σήμερα, η τελευταία νομοθετική εκκρεμότητα, η οποία υπήρχε σε σχέση με τη Λισαβόνα, καλύφθηκε στον τελευταίο νόμο και αφορά την αναγνώριση περιόδων σπουδών» εξήγησε ο ίδιος.

Αφού διευκρίνισε ότι στη Σύμβαση υπάρχει μία συγκεκριμένη επιφύλαξη σε σχέση με τα Κολλέγια - στο άρθρο 6.3, όπου αποτυπώνεται ξεκάθαρα στο κείμενο τι ισχύει – ο κ. Πιερρακάκης συνέχισε αντικρούοντας τον ισχυρισμό ότι «τα τριετή πτυχία εξισώνονται με πενταετή». Επισημαίνοντας ότι «το ΔΟΑΤΑΠ κάνει τη δουλειά της αντιστοίχισης εδώ και δύο χρόνια», παρέπεμψε στα λεγόμενα του κ. Φάμελλου, ο οποίος χαρακτηρίζει «αντισυνταγματική» την κύρωση της Σύμβασης. Ο κ. Πιερρακάκης έθεσε δε το δίλημμα εάν ο κ. Φάμελλος αναφέρεται σε αντισυνταγματικότητα των διοικητικών πράξεων του ΔΟΑΤΑΠ την τελευταία διετία ως προς την αντιστοίχιση των ακαδημαϊκών δικαιωμάτων των φοιτητών ή εάν αναγνωρίζει πως η αναγνώριση των πτυχίων γίνεται κανονικά τα τελευταία δύο χρόνια, επειδή αυτό είναι συμβατό με το συνταγματικό κείμενο. Όσο για την ισοτιμία τριετών και πενταετών σπουδών, σημείωσε ότι «οι καθηγητές των δημοσίων πανεπιστημίων προτείνουν στον ΔΟΑΤΑΠ ποια θα είναι τα έξτρα αντισταθμιστικά ώστε να προκύψει η ακαδημαϊκή αναγνώριση αυτών. Το δημόσιο πανεπιστήμιο έρχεται να κάνει αυτή τη δουλειά για την αναγνώριση των πτυχίων».

Κλείσιμο
«Θα πρέπει να μπορέσουμε να σπάσουμε όλα αυτά τα εύκολα συνθήματα στο χώρο της εκπαιδευτικής πολιτικής», είπε ακολούθως ο κ. Πιερρακάκης για να προσθέσει: «Χάρηκα που ο κ. Φάμελλος από την αντιπολίτευση επικαλέστηκε τα αποτελέσματα της PISA του ΟΟΣΑ» ζητώντας του μάλιστα, να διαβιβάσει την άποψή του στους αρμοδίους της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ ώστε να μην παρεμποδίζουν τη διεξαγωγή των συγκεκριμένων διαγωνισμών. «Να μπορούμε όλοι να πούμε ότι αυτός ο διαγωνισμός μετράει πράγματα που είναι ουσιώδη. Κι όταν έρθει ο ΟΟΣΑ να κάνει επίκληση των αποτελεσμάτων του, επειδή έχουμε ζητήσει συγκεκριμένη μελέτη, θα ήθελα να τα συζητήσουμε όλοι μαζί εδώ και να τα ψηφίσουμε όλοι μαζί αν πονάμε όλοι το θέμα της παιδείας στη χώρα μας – εκτός κι αν ψάχνουμε να βρούμε τα εύκολα συνθήματα» τόνισε.

Στη συνέχεια, ο υπουργός Παιδείας στράφηκε στον κ. Χαρίτση από τη Νέα Αριστερά, ο οποίος σχολίασε τα θέματα των πρόσφατων εξετάσεων, υπενθυμίζοντας ότι οι εξετάσεις διεξάγονται από μία ανεξάρτητη Αρχή. «Εκτός αν όταν υπηρετούσατε εσείς στο υπουργείο Παιδείας ασκούσατε κάποια επιρροή στην επιλογή των θεμάτων των εξετάσεων – πάντως εμείς, δεν το κάνουμε», του είπε ο κ. Πιερρακάκης σε ιδιαίτερα έντονο ύφος - «Το να έρχεστε να ασκείτε κριτική στην κυβέρνηση σε σχέση με τη δυσκολία ή την ευκολία των θεμάτων, μειώνει το κύρος της Ανεξάρτητης Αρχής που βάζει τα θέματα ή αντανακλά τη δική σας πολιτική όταν υπηρετήσατε; Γιατί ένα από τα δύο είναι. Πρόκειται για ‘λαϊκισμό’ και μάλιστα ‘από το κάτω ράφι’», κατέληξε.

Τέλος, υπενθύμισε πως η τωρινή κύρωση της Σύμβασης δεν είναι παρά ‘επίλυση εκκρεμοτήτων’. «Η ναυαρχίδα ήταν και θα είναι το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο», δήλωσε κατηγορηματικά, φέρνοντας ως παράδειγμα τη αύξηση της χρηματοδότησης των δημόσιων πανεπιστημίων ως προς τα λειτουργικά τους έξοδα κατά 50% τα τελευταία χρόνια ενώ σε αυτή προστέθηκε η οικονομική ενίσχυση από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Σήμερα, 25 χρόνια μετά και επειδή ο κόσμος προχωρά με ταχείς ρυθμούς, «είναι καλό να συμφωνούμε στα βασικά και στα ουσιώδη», είπε ο κ.Πιερρακάκης για να ολοκληρώσει την ομιλία του λέγοντας πως πρέπει «να κλείσουμε τις εκκρεμότητες του χθες από τη μία και από την άλλη, να ανταποκριθούμε στα διακυβεύματα και στα τεράστια ερωτήματα του αύριο. Να μπορέσουμε να συμφωνήσουμε στα αυτονόητα».

Ειδήσεις σήμερα:

Καιρός - Μαρουσάκης: Επικίνδυνη μεταβολή του καιρού με καταιγίδες και χαλάζι - Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν

Χριστίνα Παππά: Το βίντεο από τη στιγμή που δέχεται επίθεση σε πάρκινγκ στη Γλυφάδα

Γερμανία: Τον χτύπησαν και τον άφησαν αβοήθητο, δωρίζουμε τα όργανά του, λέει ο πατέρας του 20χρονου Φίλιππου Τσάνη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης