Ρούγια Ιγκνάτοβα: Καταζητείται στην Αθήνα η Cryptoqueen, επικηρυγμένη από το FBI με 5 εκατ. δολάρια

Ρούγια Ιγκνάτοβα: Καταζητείται στην Αθήνα η Cryptoqueen, επικηρυγμένη από το FBI με 5 εκατ. δολάρια

Πρόκειται για μία από τους 10 πιο καταζητούμενους των ΗΠΑ - Εχει εξαφανιστεί μυστηριωδώς το 2017 μετά την αποβίβασή της στο «Ελ. Βενιζέλος» - Θεωρείται εγκέφαλος απάτης με ψηφιακά νομίσματα από την οποία αποκόμισε πάνω από $4,2 δισ. εξαπατώντας 3 εκατομμύρια επενδυτές, ανάμεσά τους μεγαλοεπιχειρηματίες, ακόμη και εμίρηδες - Το συμβόλαιο θανάτου της, τα σενάρια διαφυγής και ο ρόλος του Ελληνα αρχηγού της βουλγαρικής μαφίας

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
rougia-mak
Την περασμένη Τετάρτη το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι αυξάνει την αμοιβή από τα 250.000 στα 5 εκατ. δολάρια για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψη μιας από τους top 10 καταζητούμενους του FBI. Ο λόγος για τη Βουλγάρα δισεκατομμυριούχο Ρούγια Ιγκνάτοβα, η οποία έχει εξαφανιστεί από το 2017 στην Αθήνα.

Η Ιγκνάτοβα, αποκαλούμενη και «βασίλισσα των κρυπτονομισμάτων», καταζητείται για τη μεγαλύτερη, ίσως, απάτη όλων των εποχών από την οποία αποκόμισε περισσότερα από 4,2 δισ. δολάρια, εξαπατώντας εκατομμύρια ανθρώπους σε κάθε γωνιά του πλανήτη: από μεγαλοεπιχειρηματίες και μέλη βασιλικών οικογενειών έως μεροκαματιάρηδες που επένδυσαν σε αυτήν ό,τι είχαν και δεν είχαν.

Η Ιγκνάτοβα εμφανίστηκε ως το next big thing στον κόσμο του χρήματος, καθώς δημιούργησε το OneCoin, ένα κρυπτονόμισμα το οποίο ερχόταν να πάρει τη θέση του bitcoin. Και τους είχε πείσει όλους γι’ αυτό, σε βαθμό που απέκτησε τέτοια δύναμη ώστε να αγοράζει τα ακριβότερα ακίνητα της Βουλγαρίας, και όχι μόνο, μέχρι και πλειοψηφικό πακέτο μετοχών σε πετρελαϊκή στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, έως ότου οι αμερικανικές αρχές αντιλήφθηκαν ότι το υποτιθέμενο κρυπτονόμισμα δεν ήταν βασισμένο σε blockchain. Ηταν απλά... αέρας. Ετσι, σαν αέρας χάθηκε τότε και η Ιγκνάτοβα κατεβαίνοντας από την πτήση της στην Αθήνα. Τι συνέβη;

Κάποια στοιχεία θέλουν τη Βουλγάρα να βρήκε φρικτό θάνατο από αυτούς που υποτίθεται ότι την προστάτευαν. Οτι, δηλαδή, είχε σχέσεις με τη βουλγαρική μαφία, η οποία την προμήθευε με σωματοφύλακες, αλλά και της παρείχε διόδους διαφυγής για να εξαφανιστεί. Κατ’ αυτά τα στοιχεία που μελετούν οι βουλγαρικές -και αμερικανικές- αρχές, ένας Ελληνας, φερόμενος ως «βασιλιάς της κοκαΐνης» της Βουλγαρίας, έδωσε την εντολή στους άνδρες του να τη σκοτώσουν. Και αυτοί έτσι έκαναν, εκτελώντας την εν πλω σε γιοτ στα ανοιχτά της Κέρκυρας, τεμαχίζοντας το άψυχο σώμα της και πετώντας τα κομμάτια στο Ιόνιο...
Κλείσιμο
rougia-2
Η Ρούγια Ιγκνάτοβα προώθησε τo κρυπτονόμισμα OneCoin παρουσιάζοντάς το ως διάδοχο του bitcoin, καταφέρνοντας να εξαπατήσει τους επενδυτές
Οι δολοφονίες

25η Μαρτίου του 2022. Εξω από συγκρότημα διαμερισμάτων στη Σόφια εκτελείται με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο πρώην αρχηγός της Αστυνομίας Λιουμπομίρ Ιβανόφ. Αργότερα, στο σπίτι του, οι αστυνομικοί βρίσκουν και κατάσχουν μια σειρά από έγγραφα (reports) από πράκτορες και πληροφοριοδότες της Αστυνομίας. Σε κάποια από αυτά σημειώνεται από έναν πληροφοριοδότη, ο οποίος αναφέρεται ως «ΑΙ», ότι η Ιγκνάτοβα δολοφονήθηκε τον Νοέμβριο του 2018 κατ’ εντολή του Ελληνα αρχηγού της βουλγαρικής μαφίας.

Σε άλλο έγγραφο αναφέρεται (από τον ίδιο πληροφοριοδότη) ότι ο επικεφαλής του Τμήματος Ανθρωποκτονιών της Βουλγαρίας Μιχαήλ Ναούμοφ έκανε ταξίδι αναψυχής στην Κούβα με τα έξοδα πληρωμένα από το αφεντικό της μαφίας και πως είχε αναλάβει να ανοίξει μια ομπρέλα προστασίας πάνω από το εγκληματικό δίκτυο, συγκαλύπτοντας τη δολοφονία της Ιγκνάτοβα. Παρ’ όλα αυτά, οι εισαγγελικές αρχές της Βουλγαρίας θεώρησαν ότι οι πληροφορίες του πληροφοριοδότη με κωδική ονομασία «ΑΙ» δεν έστεκαν νομικά και δεν ήταν αξιοποιήσιμες ή πραγματικές. Ιδιαίτερα με βάση το γεγονός ότι ο δολοφονηθείς πρώην αρχηγός της Αστυνομίας είχε αποταχθεί για διαφθορά στο παρελθόν.

Με το FBI να συνεχίζει να παρακολουθεί στενά την υπόθεση, την 25η Μαΐου του 2023 δολοφονείται στο Κέιπ Τάουν ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της βουλγαρικής μαφίας, ο Κρασιμίρ Καμενόφ. Εις βάρος του Καμενόφ, που ήταν γνωστός στον υπόκοσμο ως «Kuro» και συνεργάτης του «βασιλιά της κόκας» από τα 90s, είχαν απαγγελθεί κατηγορίες, μερικές ημέρες νωρίτερα, από τον προϊστάμενο της εισαγγελίας της Σόφιας Ιβάν Γκέσεφ για τη δολοφονία του Ιβανόφ.

Η υπόθεση εδώ περιπλέκεται πολύ: ο Καμενόφ φέρεται να είχε συμφωνήσει, μερικές ημέρες νωρίτερα, με το FBI να καταθέσει (άγνωστο με ποιο αντάλλαγμα) «κρίσιμες πληροφορίες για την τύχη της Ρούγια Ιγκνάτοβα». Με αφορμή την υπόθεση της Ιγκνάτοβα, ο «Kuro» θα έδινε παράλληλα πληροφορίες σχετικά με τη βουλγαρική μαφία και τη διεφθαρμένη ελίτ της χώρας, καθώς και τις μπίζνες για τα ναρκωτικά, τις παράνομες εισαγωγές τροφίμων στην Ε.Ε. κ.ά., καθώς και τις νόμιμες επιχειρήσεις που χρησιμοποιεί η μαφία για ξέπλυμα και βιτρίνα.

Παράλληλα, ο γενικός εισαγγελέας της Σόφιας Ιβάν Γκέσεφ κατηγορούσε δημοσίως τον Καμενόφ ότι είχε συνωμοτήσει με δημοσιογράφους και άλλους παράγοντες κατά του ίδιου και του υπουργείου Εσωτερικών της χώρας. Ο εισαγγελέας έγινε στόχος βομβιστικής επίθεσης την Πρωτομαγιά του 2023 από στρατιωτικό drone (!) έξω από τη Σόφια, γλίτωσε, όμως, καθώς το θωρακισμένο αυτοκίνητό του υπέστη τόσο λίγες ζημιές που ταξίδεψε για 30 χιλιόμετρα ακόμα.

Το βουλγαρικό ανεξάρτητο δημοσιογραφικό δίκτυο Bureau of Investigative Reporting and Data (BIRD) υποστηρίζει ότι όλα τα παραπάνω συνδέονται. Αποκαλύπτει ότι ο «Kuro» ήταν ο πληροφοριοδότης που είχε δώσει πληροφορίες σχετικά με τη δολοφονία της «βασίλισσας των κρυπτονομισμάτων» και ότι επρόκειτο να παράσχει όλα τα στοιχεία στις αμερικανικές αρχές. Και ότι ο γενικός εισαγγελέας αποκάλυψε το όνομα του πληροφοριοδότη «καταδικάζοντάς» τον σε θάνατο.

Κατά κάποιους άλλους, ο Καμενόφ γνώριζε ότι η αμοιβή του FBI για την Ιγκνάτοβα θα εκτοξευόταν στα 5 εκατ. δολάρια (από 100.000 και στη συνέχεια 250.000) και παζάρευε με τους Αμερικανούς να πάρει την αμοιβή, με ταυτόχρονη διαφυγή του στις ΗΠΑ και ένταξή του σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων. Ο πρώην αρχηγός της Αστυνομίας Ιβανόφ φέρεται να το έμαθε αυτό και να το αποκάλυψε στη βουλγαρική μαφία, με τον Καμενόφ να διατάζει τη δολοφονία του για αντεκδίκηση ή για να τον προλάβει προτού μιλήσει.
rougia-1
Διόλου τυχαία, οι ΗΠΑ προσφέρουν ένα από τα μεγαλύτερα ποσά που έχουν προσφέρει για φυγά στην ιστορία τους, ανεβάζοντας την επικήρυξη της Ρούγια Ιγκνάτοβα στα $5 εκατ. από $250.000 (μεγαλύτερη και από αυτήν του «Ελ Τσάπο»), δείχνοντας έτσι ότι δεν έχουν πειστεί από το σενάριο δολοφονίας της
Τα σενάρια

Οκτώβριος του 2017. Η Ρούγια Ιγκνάτοβα συνέχιζε να γυρνά τον πλανήτη, να διακηρύσσει ότι το one coin θα αντικαθιστούσε το bitcoin και να μαζεύει δισεκατομμύρια. Ενιωθε όμως την ανάσα των Γερμανών και Αμερικανών ανακριτών που την ερευνούσαν στην πλάτη της. Και η αλήθεια είναι ότι οι ανακριτές είχαν στα χέρια τους πολλά στοιχεία και χρειάζονταν μερικά ακόμα για να τη συλλάβουν για απάτη και για ξέπλυμα χρήματος από εγκληματικές δραστηριότητες. Αυτές τις σημαντικές πληροφορίες τις έπαιρναν από έναν πληροφοριοδότη εκ των έσω: τον εραστή της. Μόνο που η «κρυπτοβασίλισσα» το υποψιάστηκε, του έβαλε κοριό και έμαθε τι συνέβαινε. Και κατάλαβε ότι έπρεπε να διαφύγει.

Ετσι, πήρε την πρωινή πτήση της Ryanair από τη Σόφια στην Αθήνα. Αποβιβάστηκε στην ελληνική πρωτεύουσα και από τότε εξαφανίστηκε. Το τι απέγινε είναι κάτι που το ερευνούν ανεπιτυχώς μέχρι σήμερα εισαγγελικές αρχές, ερευνητές, ακόμα και μυστικές υπηρεσίες από δεκάδες χώρες του πλανήτη.

Ο Βούλγαρος μαφιόζος «Kuro» φέρεται να παρείχε ένα πειστικό στόρι στους πράκτορες του FBI και τους Αμερικανούς εισαγγελείς με τους οποίους μιλούσε.

Κατά τον πληροφοριοδότη, η Ιγκνάτοβα έμεινε για μερικούς μήνες στην Ελλάδα και τον Φεβρουάριο του 2018 βρέθηκε σε ένα σκάφος στην Κέρκυρα. Οι άνδρες που βρίσκονταν στο σκάφος με καθήκον να την προστατεύσουν δέχτηκαν τότε την εντολή από τον «βασιλιά της κόκας» να τη σκοτώσουν και να την εξαφανίσουν. Ο «Kuro» φέρεται να είπε ότι τη σκότωσαν επάνω στο σκάφος, λίγο έξω από την Κέρκυρα, και στη συνέχεια τεμάχισαν το άψυχο σώμα της. Για να εξαφανίσουν τα ίχνη της, διασκόρπισαν τα κομμάτια της στο Ιόνιο.

Αν και ο πληροφοριοδότης είχε πλήρη πρόσβαση στα πεπραγμένα της μαφίας -ως υψηλόβαθμο στέλεχός της και υπεύθυνος για αρκετές εκτελέσεις-, αυτό που δεν έχει ξεκαθαριστεί είναι το κίνητρο γι’ αυτό το σενάριο. Με δεδομένο ότι το αφεντικό της βουλγαρικής μαφίας είχε ήδη αποκομίσει αρκετά εκατομμύρια δολάρια και πιθανότατα είχε πολλά ακόμα να λάβει, ποιος ήταν ο λόγος να δώσει εντολή εκτέλεσής της;

Τα πιθανά σενάρια, εδώ, είναι πολλά. Ενδέχεται και αυτός να μη γνώριζε ότι το one coin είναι απάτη. Να θεωρούσε δηλαδή ότι η Ιγκνάτοβα ήταν μια πανίσχυρη επιχειρηματίας, μέλος της διεφθαρμένης ελίτ της χώρας, που απλώς ζητούσε προστασία από τη μαφία. Και όταν το έμαθε, να εξοργίστηκε θεωρώντας ότι η Ιγκνάτοβα θα στρέψει επάνω στον ίδιο και την οργάνωσή του τα φώτα των διωκτικών αρχών των ΗΠΑ, της Ε.Ε. και άλλων χωρών. Και ότι ενδεχομένως να βρεθεί και αυτός στο στόχαστρο των δεκάδων υψηλού προφίλ θυμάτων της Ιγκνάτοβα. Ετσι, αποφάσισε να την ξεφορτωθεί όσο πιο αθόρυβα γίνεται.

Αλλο πιθανό σενάριο είναι να μην τα βρήκαν στην τελική αμοιβή, με την Ιγκνάτοβα να αρνείται να του παράσχει το ποσό που ζήτησε. Ή να κατάφερε, με κάποιον τρόπο, να αποκτήσει πρόσβαση στα κλεμμένα περιουσιακά στοιχεία που κατείχε εκείνη. Και όταν το κατάφερε αυτό, να είχε πάρει ό,τι χρειαζόταν...

«Εχει κάνει πλαστικές και κρύβεται»

Παρά το γεγονός ότι το σενάριο η βουλγαρική μαφία να εκτέλεσε την Ιγκνάτοβα εξετάζεται με κάθε σοβαρότητα, υπάρχουν αρκετοί που δεν έχουν πειστεί από τα όσα «κελάηδησαν» οι πληροφοριοδότες. Κάποιοι εξ αυτών φαίνεται πως είναι και οι Αμερικανοί εισαγγελείς και το FBI, που αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο η μεγαλύτερη, ίσως, απατεώνισσα όλων των εποχών να βρίσκεται εν ζωή κάπου σε αυτό τον πλανήτη και να απολαμβάνει τα δισεκατομμύρια που έκλεψε.

Κατά πολλούς, η εκτόξευση της αμοιβής την περασμένη εβδομάδα που δίνει η αμερικανική κυβέρνηση για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψή της κρύβει ένα μήνυμα. Τώρα, που στα μέσα ενημέρωσης πολλών χωρών έχει αρχίσει να διακινείται το σενάριο της δολοφονίας της, το FBI αυξάνει ξαφνικά την αμοιβή από τα 250.000 δολάρια (αρχικά 100.000) στα 5 εκατ. δολάρια. Με αυτό τον τρόπο κάνει σαφές ότι δεν έχει αποκλείσει ακόμα το ενδεχόμενο η Ιγκνάτοβα να διαφεύγει και να κρύβεται. Να είναι, δηλαδή, ζωντανή.

Διόλου τυχαία, οι ΗΠΑ προσφέρουν ένα από τα μεγαλύτερα ποσά που έχουν προσφέρει για φυγά στην ιστορία τους. Περισσότερα έχουν προσφέρει τα τελευταία χρόνια μόνο για τον Σαντάμ Χουσεΐν (30 εκατ. δολάρια), τον διάδοχο του Οσάμα μπιν Λάντεν στην Αλ Κάιντα, Αϊμάν αλ Ζαουάχρι (25 εκατ. δολάρια, όσο και του Οσάμα), τον Πακιστανό τρομοκράτη που οργάνωσε τις πολύνεκρες επιθέσεις του 2008 στο Μουμπάι Χαφίζ Μοχάμεντ Σαΐντ (10 εκατ. δολάρια), τον αρχηγό του ISIS Αμπού μπακρ αλ Μπαγκντάντι (10 εκατ. δολάρια), ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι μικρότερο ποσό προσέφερε για τον Μεξικανό βαρόνο των καρτέλ ναρκωτικών Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουσμάν (3,5 εκατ. δολάρια).

Στην ανακοίνωσή του την περασμένη Τετάρτη το Στέιτ Ντπάρτμεντ αναφέρει: «Ξεκινώντας περίπου το 2014 στη Βουλγαρία, η Ιγκνάτοβα, ως συνιδρύτρια της OneCoin Ltd, και άλλοι εξαπάτησαν επενδυτές από όλο τον κόσμο με δισεκατομμύρια δολάρια. Η Ιγκνάτοβα προώθησε την OneCoin ως επένδυση σε ψηφιακό νόμισμα μέσω ψευδών δηλώσεων και παραστάσεων για να προσελκύσει επενδυτές. Μέχρι το 2017 η OneCoin πιστεύεται ότι εξαπάτησε τα θύματα με περισσότερα από 4 δισ. δολάρια.

Στις 12 Οκτωβρίου του 2017 η Ιγκνάτοβα παραπέμφθηκε σε δίκη ενώπιον του Περιφερειακού Δικαστηρίου των ΗΠΑ για τη Νότια Περιφέρεια της Νέας Υόρκης και κατηγορήθηκε για συνωμοσία με σκοπό τη διάπραξη απάτης και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Δύο εβδομάδες μετά την απαγγελία της κατηγορίας η Ιγκνάτοβα ταξίδεψε από τη Σόφια της Βουλγαρίας στην Αθήνα της Ελλάδας για να αποφύγει τη σύλληψη και έκτοτε είναι φυγάς. Τον Φεβρουάριο του 2018 εκδόθηκε συμπληρωματικό κατηγορητήριο με το οποίο κατηγορείται για τα πρόσθετα εγκλήματα της συνωμοσίας για τη διάπραξη απάτης περί κινητών αξιών. Το 2022 προστέθηκε στον κατάλογο των δέκα πιο καταζητούμενων φυγάδων του FBI.

Η Γερμανία απήγγειλε επίσης ποινικές κατηγορίες στην Ιγκνάτοβα για τον ρόλο της στο διακρατικό σύστημα απάτης. [...] Εάν έχετε πληροφορίες, παρακαλούμε επικοινωνήστε με το FBI μέσω Telegram: @RujaReward, Signal: @RujaReward.01, ή ηλεκτρονικά στη διεύθυνση tips.fbi.gov. Εάν βρίσκεστε εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών, μπορείτε επίσης να επισκεφτείτε την πλησιέστερη πρεσβεία ή προξενείο των ΗΠΑ. Εάν βρίσκεστε στις Ηνωμένες Πολιτείες, μπορείτε επίσης να επικοινωνήσετε με το τοπικό γραφείο του FBI. Ολα τα στοιχεία ταυτότητας παραμένουν αυστηρά εμπιστευτικά. Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι και υπάλληλοι δεν είναι επιλέξιμοι για ανταμοιβές».

Ενδεχομένως καθόλου τυχαία, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στην ανακοίνωσή του, δεν κάνει λόγο καθόλου για πληροφορίες σχετικά με την τύχη της Ιγκνάτοβα παρά μόνο αναφέρει ότι την αμοιβή θα πάρει όποιος παρέχει στοιχεία που θα οδηγήσουν στη σύλληψη και την καταδίκη της. Αυτό ενισχύει και ένα άλλο σενάριο. Η Ιγκνάτοβα να μην εκτελέστηκε ποτέ, αλλά να χρησιμοποίησε τη βουλγαρική μαφία και τον πόλεμο στις τάξεις της για να εξαφανίσει τα ίχνη της.

Το σενάριο αυτό που θέλει την Ιγκνάτοβα να διέφυγε από την Ελλάδα, να έχει κάνει πλαστικές επεμβάσεις για να αλλάξει εντελώς την εμφάνισή της και να χρησιμοποιεί μέρος από τα κλεμμένα για να ζει πολυτελώς σαν άλλος άνθρωπος ενισχύεται από άλλες πηγές πληροφοριών και στοιχεία. Γιατί όμως υπάρχει τώρα όλη αυτή η κινητικότητα;

Μία από τις πηγές με τις οποίες φέρεται να συνεργάζεται με το FBI έχει καταθέσει, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι η Ιγκνάτοβα είναι ζωντανή και ότι ζει στο Ντουμπάι με άλλη ταυτότητα και εμφάνιση. Αυτό το σενάριο ενισχύεται από το φετινό data leak «Dubai Unlocked», που αποκτήθηκε από το νορβηγικό μέσο ενημέρωσης E24 και το ερευνητικό κονσόρτιουμ OCCRP, που εντόπισε τεράστια χρηματικά ποσά τα οποία μεταφέρθηκαν από την OneCoin στο Ντουμπάι.
rougia-3
Ενα από τα σενάρια θέλει την Ιγκνάτοβα να διέφυγε από την Ελλάδα, να έχει κάνει πλαστικές επεμβάσεις για να αλλάξει εντελώς την εμφάνισή της και να ζει πλέον στο Ντουμπάι με άλλη ταυτότητα και εμφάνιση χρησιμοποιώντας μέρος από τα κλεμμένα για να ζει πολυτελώς
Who is who

Η γεννημένη στη Βουλγαρία και μεγαλωμένη στη Γερμανία (κατέχει και γερμανική υπηκοότητα) Ρούγια Ιγκνάτοβα ξεκίνησε την «καριέρα» της το 2014 ως εκείνη που θα γκρέμιζε το bitcoin βάζοντας στη θέση του το δικό της νόμισμα. Πήρε το προσωνύμιο «Cryptoqueen». Εβγαλε δισεκατομμύρια δολάρια. Ομως δεν ήταν όλα όπως φαίνονταν. Σήμερα την αποκαλούν -όχι αδίκως- τη μεγαλύτερη απατεώνισσα όλων των εποχών. Είναι στη λίστα των 10 πιο καταζητούμενων του FBI και της Europol.

Τα θύματά της είναι εκατομμύρια: γόνοι ζάπλουτων οικογενειών, επιχειρηματίες παραδοσιακών βιομηχανιών, γαλαζοαίματοι του αραβικού κόσμου είναι κάποιοι από τους περίπου 3 εκατομμύρια επενδυτές από περισσότερες από 100 χώρες που συνέρρεαν στο project, χωρίς να καταλαβαίνουν ακριβώς πώς λειτουργούν τα κρυπτονομίσματα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού IRS, μεταξύ του δ’ τριμήνου του 2014 και του γ’ τριμήνου του 2016 η εταιρεία της έκανε πωλήσεις 3,353 δισ. δολαρίων και έβγαλε καθαρό κέρδος ύψους 2,232 δισ. δολαρίων.

«Μα πώς μπόρεσαν να ξεγελαστούν;» θα αναρωτηθεί κανείς. Η αλήθεια είναι ότι το βιογραφικό της Βουλγαρογερμανίδας απατεώνισσας και η οικονομική ισχύς που ταχύτατα απέκτησε, μαζί με τους πανίσχυρους φίλους που απέκτησε σε κάθε γωνιά του πλανήτη, θα ξεγελούσαν και τον πιο υποψιασμένο. Η Ιγκνάτοβα είναι απόφοιτος της Νομικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και είχε εργασιακή εμπειρία στον γίγαντα του consulting McKinsey. Ετσι, όταν δημιούργησε την OneCoin Ltd και άρχισε να παρουσιάζει το νόμισμά της ως τον «δολοφόνο του bitcoin», προσέλκυσε πολλούς και υψηλού προφίλ επενδυτές.

Επιπλέον, μάζευε όλο και περισσότερους επενδυτές σε glamorous εκδηλώσεις, στις οποίες εμφανιζόταν ντυμένη με πανάκριβα σύνολα και τεράστια διαμάντια, εγγυώμενη τεράστια κέρδη με ελάχιστο ρίσκο. Ηξερε πολύ καλά τι έκανε, κεφαλαιοποιώντας τη διάθεση γρήγορου, σίγουρου κέρδους και την αναμονή «κάτι μεγάλου» για τα κρυπτονομίσματα.

Η Ιγκνάτοβα άρχισε να υπόσχεται IPO στη Wall Street που θα γινόταν το 2018 ή το 2019. Ηδη αυτοαποκαλούνταν -και το είχε επιβάλει- «Cryptoqueen», δηλαδή «Κρυπτοβασίλισσα». Στους επενδυτές, δηλαδή τους αγοραστές του νομίσματός της, υποσχόταν ένα μπόνους αν το πούλαγαν σε άλλους επενδυτές ή αν έφερναν νέους στην OneCoin. Οσο απίστευτο κι αν φαίνεται, εκατομμύρια άνθρωποι, ακόμα και πολύ υψηλού προφίλ, αγόρασαν το υποτιθέμενο κρυπτονόμισμα βάζοντας εκατομμύρια από τις περιουσίες τους, χωρίς να αναζητήσουν αν όντως υπήρχε!

Περιουσία άνω των $15 δισ.

Ενα εφιαλτικό στοιχείο για τη δράση της Ιγκνάτοβα είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων που άρπαξε από τα θύματά της (τα οποία αγόραζαν «αέρα») το επένδυσε αλλού. Αγόρασε κάποια από τα ακριβότερα ακίνητα στο κέντρο της Σόφιας, δημιούργησε εταιρείες real estate που αποκτούσαν και εκμεταλλεύονταν ακίνητα σε κάθε γωνιά του κόσμου και επένδυσε σε άυλα assets που θα τη βοηθούσαν να ζήσει ως φυγάς.

Σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα που έχουν στα χέρια τους το FBI και η Europol, η Ιγκνάτοβα φέρεται να είχε προσθέσει στο portfolio της, μέσω συμφωνιών με πανίσχυρους πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες που έπεσαν στα δίχτυα της τα προηγούμενα χρόνια, τον γιγαντιαίο αριθμό των 230.000 bitcoins. Αυτά, με βάση τη σημερινή τιμή του κορυφαίου σε όγκο και αξία κρυπτονομίσματος, έχουν αξία 14,7 δισ. ευρώ. Ακόμα και στην κατάρρευση της τιμής του, η αξία τους έφτασε σε κατά τι λιγότερo από 5 δισ. δολάρια. Και αν τα κατέχει αυτά έως σήμερα, υποθέτοντας ότι δεν είχε αγοράσει ξανά άλλα κρυπτονομίσματα, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη κάτοχος bitcoins στον πλανήτη.
rougia-4
Η εντυπωσιακή έπαυλη της Ρούγια Ιγκνάτοβα στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας, κοντά στη Σωζόπολη της Βουλγαρίας
Ωστόσο, προκύπτει ένα ακόμα ζήτημα: αυτό της φερεγγυότητας του bitcoin, με δεδομένο ότι -αν η Ιγκνάτοβα κατέχει ακόμα αυτό τον αριθμό των κρυπτονομισμάτων- ένα από τα δέκα μεγαλύτερα «πορτοφόλια» του κόσμου, και για την ακρίβεια το δεύτερο μεγαλύτερο, είναι δικό της. Θεωρητικά, η «Cryptoqueen» κατέχει περισσότερα bitcoins από το ίδιο το FBI (έχει 144.000 bitcoins από κατασχέσεις, όπως από τον ιδρυτή του Silk Road), το βουλγαρικό Δημόσιο (έχει επενδύσει στην αγορά περίπου 200.000 bitcoins), την Tesla, τους Γουίνκλεβος, ακόμα και τον ιδρυτή του μεγαλύτερου ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων του κόσμου Coinbase.


Ειδήσεις σήμερα:

Μάχη με τις φλόγες στη Σταμάτα - Νεκρός από ανακοπή 45χρονος, εκκενώθηκαν Αμυγδαλέζα, Γαλήνη και Ροδόπολη

«Θερμό» επεισόδιο στην Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ - Δίνουν κατά προτεραιότητα τον λόγο στους «προεδρικούς»

Εκλογές στη Γαλλία: Μαζική η συμμετοχή, η μεγαλύτερη εδώ και δεκαετίες




Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι η Ιγκνάτοβα είναι μία από τις «φάλαινες» των κρυπτονομισμάτων (και αυτό χωρίς να γνωρίζουμε σε ποια άλλα cryptos έχει επενδύσει) και μάλιστα από τις πλέον ισχυρές. Εάν κατέχει μέχρι σήμερα αυτό τον αριθμό των bitcoins και έχει τοποθετήσεις και σε άλλα κρυπτονομίσματα, ο μόνος στον κόσμο που έχει μεγαλύτερο κρυπτο-πορτοφόλι από αυτήν είναι ο μυστηριώδης ιδρυτής/εμπνευστής/δημιουργός του bitcoin, Σατόσι Νακαμότο, για τον οποίο επίσης δεν υπάρχει καμία πληροφορία. Και ουσιαστικά, η Ιγκνάτοβα έχει τη δύναμη να καταστρέψει ολόκληρο το οικοσύστημα, πλημμυρίζοντας την αγορά με bitcoin, άρα να καταβαραθρώσει την τιμή του ή να τα κρατήσει για πάντα κρυμμένα σε έναν σκληρό δίσκο...
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης