Ύδρα: Ο ολιγάρχης από το Καζακστάν αρνείται ότι σχετίζεται με την πυρκαγιά - «Ακολουθήσαμε τους κανόνες πυρασφάλειας»

Έκπληκτος από τις καταγγελίες δηλώνει ο Daniyar Abulgazin που θεωρείται από τους πλουσιότερους ανθρώπους του Καζακστάν - Υποσχέθηκε πλήρη συνεργασία με τις ελληνικές αρχές

Κατηγορηματική ήταν η άρνηση του Καζάκου ολιγάρχη Daniyar Abulgazin, που είχε ναυλώσει τη θαλαμηγό «Περσεφόνη» σχετικά με την εμπλοκή του στην πυρκαγιά που ξέσπασε στην Ύδρα, η οποία και προκάλεσε μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή.

Ο ολιγάρχης, σε δήλωσή του, εξέφρασε τη βαθύτατη λύπη του για τη φωτιά, επισημαίνοντας ότι ο ίδιος έφυγε από την Ελλάδα την ημέρα που επρόκειτο να φύγει κανονικά, έχοντας μιλήσει και με εκπροσώπους των ελληνικών αρχών οι οποίοι «δεν διατύπωσαν οποιουσδήποτε ισχυρισμούς» σε σχέση με εμπλοκή του ιδίου ή των καλεσμένων του στη φωτιά. Γι’ αυτό και συνέχισαν το ταξίδι τους, όπως είχε προγραμματιστεί.

«Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε κατά την επιστροφή μας τους ισχυρισμούς που ακολούθησαν στον Τύπο, και αρνούμαστε κατηγορηματικά οποιαδήποτε παράνομη πράξη», τονίζει ο ολιγάρχης, προσθέτοντας ότι ούτε ο ίδιος ούτε οι καλεσμένοι του στη θαλαμηγό έκαναν το οτιδήποτε θα μπορούσε να οδηγήσει στην πυρκαγιά.

«Ακολουθήσαμε αυστηρά τους κανόνες πυρασφάλειας που προβλέπονταν στη θαλαμηγό. Ούτε εγώ ούτε οι καλεσμένοι μου ζητήσαμε από το πλήρωμα της θαλαμηγού ή από οποιαδήποτε άλλα τρίτα πρόσωπα να προβούν σε ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πυρκαγιά», τόνισε, επισημαίνοντας ότι τηρεί πάντα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας για την αποφυγή τέτοιων περιστατικών. «Θα συνεργαστούμε με τις ελληνικές αρχές στο πλαίσιο της υπό εξέλιξη έρευνάς τους», διαβεβαίωσε.


Ο Καζάκος ολιγάρχης ναύλωσε τη θαλαμηγό από τις 15 έως τις 22 Ιουνίου, για να οργανώσει μια κρουαζιέρα για τον ίδιο και τους καλεσμένους του στα ελληνικά νησιά. Έφυγε από την Ελλάδα στις 22 Ιουνίου, ενώ κάποιοι από τους καλεσμένους είχαν ήδη αναχωρήσει το πρωί της 21ης Ιουνίου.


Η φωτιά στην Ύδρα

Ο Καζάκος επιχειρηματίας βρισκόταν στην περιοχή όταν ξέσπασε η πυρκαγιά που κατέκαψε 300 στρέμματα στο νησί της Ύδρας.

Αρχικά, θεωρήθηκε ότι τα πυροτεχνήματα εκτοξεύτηκαν απευθείας από το σκάφος. Ωστόσο, στη συνέχεια η έρευνα έδειξε ότι ενδεχομένως εκτοξεύθηκαν από παραλία του νησιού.

Οι αρχές προχώρησαν στη σύλληψη του πληρώματος. Προφυλακιστέοι για την υπόθεση έχουν κριθεί ο πλοίαρχος και ο υποπλοίαρχος της θαλαμηγού, ενώ άλλα 15 μέλη του πληρώματος που είχαν αρχικά συλληφθεί, πλέον έχουν αφεθεί ελεύθερα με περιοριστικούς όρους.

Ο Abulgazin είναι σημαντικός παράγοντας της πετρελαϊκής βιομηχανίας του Καζακστάν, με προσωπική περιουσία που εκτιμάται σε 400 εκατ. δολάρια.



Ειδήσεις σήμερα:

Αποχωρεί από την ενεργό πολιτική ο Δημήτρης Παπαδημούλης

«Παραμένει ικανός» - Η οικογένεια του Μπάιντεν τον παροτρύνει να παραμείνει στην κούρσα για την προεδρία


ΠΑΣΟΚ: Ήδη πέντε οι υποψήφιοι, το σκέφτονται «σοβαρά» η Διαμαντοπούλου και η Γιαννακοπούλου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr