Κολυδάς: Τι συμβαίνει όταν κολυμπάμε και πέφτει κεραυνός στη θάλασσα - Πώς μπορούμε να προστατευτούμε

Κολυδάς: Τι συμβαίνει όταν κολυμπάμε και πέφτει κεραυνός στη θάλασσα - Πώς μπορούμε να προστατευτούμε

Ποιες είναι οι επιπτώσεις σε λουόμενους που βρίσκονται κοντά - Η ανάρτηση του Θοδωρή Κολυδά

keravnos-arthrou-02
Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται τις επόμενες ημέρες με την αλλαγή του καιρού και κύριο χαρακτηριστικό τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και τοπικές χαλαζοπτώσεις.

Μάλιστα ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, με ανάρτηση στα social media εξηγεί ακριβώς τι συμβαίνει όταν ένας κεραυνός πέφτει στη θάλασσα και ποιες είναι οι επιπτώσεις σε λουόμενους που βρίσκονται κοντά.

Η ανάρτηση του κ. Κολυδά συνοδεύεται και με ένα βίντεο που δείχνει πώς σώζεται ένας ψαράς που τον χτυπάει κεραυνός επειδή φορά αδιάβροχο.

Δείτε την ανάρτηση του κ. Κολυδά:
Κλείσιμο


Αναλυτικά αναφέρει τα εξής:

«Οι κεραυνοί που πέφτουν στην ξηρά είναι δεκαπλάσιοι από αυτούς που πέφτουν στην θάλασσα. Το καλοκαίρι στην Ελλάδα οι καταιγίδες με κεραυνούς είναι λίγες και η μεγαλύτερη συχνότητα απαντάται στους κόλπους της Βόρειας Ελλάδος, όπου εκεί και τα καλοκαιρινά μπουρίνια είναι συχνότερα.

Όταν ο κεραυνός πέσει στην επιφάνεια της θάλασσας λόγω του ότι το νερό είναι καλός αγωγός του ηλεκτρισμού η τάση διαχέεται επίπεδα δημιουργώντας διαφορά τάσης και το ρεύμα περνάει από το σώμα του λουόμενου. Αυτό έχει σχεδόν το ίδιο αποτέλεσμα όπως στην ξηρά και σε ακτίνα από 50 μέχρι και 100m από το σημείο που έπεσε ο κεραυνός. Η ηλεκτρική τάση ενός κεραυνού είναι 300 εκατομμύρια βολτ Αυτά είναι άσχημα νέα για όσους επιπλέουν στο νερό ή κολυμπούν στην επιφάνειά του, καθώς το νερό είναι καλός αγωγός του ηλεκτρισμού. Τα ψάρια, τα οποία κολυμπούν βαθύτερα, είναι περισσότερο προστατευμένα από τους ανθρώπους.

Όταν ο κεραυνός πέσει στην επιφάνεια της θάλασσας λόγω της πολύ μεγάλης θερμοκρασίας (30.000ºC) εξατμίζεται μεγάλη ποσότητα νερού δημιουργώντας έκρηξη και το πιεστικό κύμα μεταφέρεται πολλά μέτρα μακριά. Ο κολυμβητής στην καλύτερη περίπτωση θα υποστεί σπάσιμο τύμπανων και στην χειρότερη και αν βρεθεί πολύ κοντά ρήξη πνευμόνων, εμβολή αέρος, απώλεια αισθήσεων.

Σε περίπτωση που κάνετε αμέριμνοι το μπάνιο σας και διαπιστώσετε ότι μία σφοδρή καταιγίδα έρχεται προς το μέρος σας, τότε βγείτε γρήγορα στη στεριά και βρείτε ένα ασφαλές καταφύγιο μέχρι να περάσει.

Όπως σημειώσαμε παραπάνω είναι πολύ πιθανότερο ένας κεραυνός να χτυπήσει στη Γη από ότι στη θάλασσα, ωστόσο δεν είναι ποτέ κακό να λαμβάνουμε τα μέτρα μας σε περίπτωση καταιγίδας. Σημειώνεται ότι οι κίνδυνοι ποικίλλουν ανάλογα και με τις εποχές».

Ειδήσεις σήμερα:

Γαλλία: Γιατί παραιτήθηκαν πάνω από 200 υποψήφιοι βουλευτές - Μέτωπο Αριστεράς και Μακρόν για να μην κερδίσει η Λεπέν

Coldplay: Ενθουσιασμένοι οι Έλληνες με το νέο τους βιντεοκλίπ στο Ηρώδειο - Σας ευχαριστούμε, γράφουν

Εξαντλημένοι πυροσβέστες ξαπλωμένοι στο χώμα για να ξεκουραστούν από τη φωτιά στην Κερατέα - Η φωτογραφία που έχει γίνει viral
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης