Καύσωνας: Συμβουλές συντήρησης τροφίμων σε υψηλές θερμοκρασίες, από το Σύνδεσμο Εμπόρων Κεντρικής Λαχαναγοράς Αθηνών

Καύσωνας: Συμβουλές συντήρησης τροφίμων σε υψηλές θερμοκρασίες, από το Σύνδεσμο Εμπόρων Κεντρικής Λαχαναγοράς Αθηνών

«Κάθε γραμμάριο τροφής που καταλήγει σε ένα κάδο απορριμμάτων αντιστοιχεί σε πολύτιμους φυσικούς πόρους, οι οποίοι σπαταλούνται», λέει ο σύνδεσμος

sintirisi
«Η σπατάλη τροφίμων αποτελεί μείζον ζήτημα, με σοβαρό αντίκτυπο στην οικιακή οικονομία και το περιβάλλον, ενώ εντείνει τις κοινωνικές ανισότητες. Κάνουμε ανάληψη ευθύνης, υιοθετώντας απλές, καθημερινές συνήθειες».

Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εμπόρων Κεντρικής Λαχαναγοράς Αθηνών (ΣΕΚΛΑ), Νίκος Καλόγρης, με αφορμή ανακοίνωση του συνδέσμου για την καλύτερη συντήρηση των τροφίμων και την αποφυγή σπατάλης.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, μία από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα αποτελεί η κλιματική κρίση και η συνακόλουθη δυσκολία πρόσβασης εκατομμυρίων ανθρώπων σε επαρκή θρεπτική τροφή, καθώς και η επισιτιστική ανασφάλεια. Οπότε, συνεχίζει η ανακοίνωση, είναι αδήριτη η ανάγκη, για να προστατεύσουμε τον πλανήτη αλλά και την υγεία μας, να μη σπαταλάμε τρόφιμα, να διαχειριζόμαστε με σύνεση τις αγορές μας και να αποθηκεύουμε/συντηρούμε σωστά τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά.

Προγραμματισμός αγορών και σωστή αποθήκευση στο ψυγείο

Ο σύνδεσμος υπογραμμίζει ότι «μπορούμε να αποφύγουμε τη σπατάλη κάνοντας προγραμματισμό αγορών, αποθηκεύοντας ορθώς τα τρόφιμα, μαγειρεύοντας σωστές ποσότητες φαγητού, επαναχρησιμοποιώντας υλικά και πρώτες ύλες».

Κλείσιμο
Ο ΣΕΚΛΑ, καλεί τους καταναλωτές στην υιοθέτηση ενός βιώσιμου μοντέλου για κάθε νοικοκυριό, αλλά και συνηθειών οι οποίες θα βοηθήσουν μακροπρόθεσμα τον πλανήτη και προσθέτει ότι η καλή συντήρηση ξεκινά από τον προγραμματισμό και την προσεκτική επιλογή από τον πάγκο.

Πιο αναλυτικά αναφέρεται: «Προγραμματίζουμε τις αγορές μας, τι θα μαγειρέψουμε καθώς και ποια ποσότητα και επιλέγουμε είδη τα οποία δεν φέρουν χτυπήματα ή δυσχρωμίες στην επιφάνεια τους. Αναφορικά με τη συντήρηση των φρούτων και λαχανικών, επιλέγουμε το χαμηλότερο ράφι του ψυγείου, τα ειδικά συρτάρια και θερμοκρασία έως και 10°C, ώστε να διατηρήσουν το άρωμα, τη γεύση, το χρώμα και τη θρεπτική τους αξία. Τα αποθηκεύουμε άπλυτα, καθώς η έξτρα υγρασία θα επιταχύνει την αλλοίωσή τους».

«Τα λαχανικά πρέπει να είναι τοποθετημένα σε ειδικές σακούλες και διαχωρισμένα από τα φρούτα, διότι τα δεύτερα εκπέμπουν μια ουσία που ονομάζεται αιθυλένιο και τα κάνει να ωριμάζουν ή/και να αλλοιώνονται πιο γρήγορα. Για τα φρέσκα βότανα (όπως μαϊντανός, άνηθος, κόλιανδρος, δυόσμος), αφαιρούμε το σπάγκο από το ματσάκι, και τα τυλίγουμε σε ελαφρώς νωπό χαρτί κουζίνας και στη συνέχεια τα αποθηκεύουμε σε πλαστικό σακουλάκι. Τα λαχανικά ρίζες (όπως τα καρότα, παντζάρια, οι πατάτες) διατηρούνται για πολύ περισσότερο χρόνο, είτε εντός είτε εκτός ψυγείου», συνεχίζει.

Η ανακοίνωση του ΣΕΚΛΑ καταλήγει με την επισήμανση ότι «κάθε γραμμάριο τροφής που καταλήγει σε ένα κάδο απορριμμάτων αντιστοιχεί σε πολύτιμους φυσικούς πόρους, οι οποίοι σπαταλούνται».

Ειδήσεις σήμερα:

Αυγενάκης: Δεν παραδίδει την έδρα - «Σεβαστή η απόφαση Μητσοτάκη για την διαγραφή μου» λέει

Κεραυνοί στη θάλασσα: Πώς μπορούν να προστατευτούν λουόμενοι, δύτες και φουσκωτά σκάφη

«Ο Παναγιώτης είχε χτίσει οικογενειακές σχέσεις με τη Μύκονο» δηλώνει φίλος του τοπογράφου που δολοφονήθηκε στο Ψυχικό
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης