Τάκης Θεοδωρικάκος: «Ενισχύουμε τις επενδύσεις στην πράσινη μετάβαση και την κυκλική οικονομία»

Τάκης Θεοδωρικάκος: «Ενισχύουμε τις επενδύσεις στην πράσινη μετάβαση και την κυκλική οικονομία»

Oμιλία του Υπουργού Ανάπτυξης, Τάκη Θεοδωρικάκου, στο 28ο ετήσιο Συνέδριο του Economist «Government Roundtable»

theodorikakos
Oμιλία του Υπουργού Ανάπτυξης, Τάκη Θεοδωρικάκου, στο 28ο ετήσιο Συνέδριο του Economist «Government Roundtable»:

«Καταρχήν θέλω να τονίσω ότι με χαρά αποδέχτηκα την πρόσκληση για το συγκεκριμένο πάνελ, αφενός γιατί η προσέλκυση επενδύσεων είναι μια από τις κρίσιμες αρμοδιότητες του Υπουργείου Ανάπτυξης και αφετέρου γιατί ο τομέας της κυκλικής οικονομίας είναι ένας σημαντικός τομέας που προσελκύει συνεχώς περισσότερες επενδύσεις.

Παράλληλα, είναι ιδιαίτερη η ικανοποίησή μου που στο πάνελ αυτό συμμετέχει και ένας εκλεκτός εκπρόσωπος της επιχειρηματικής κοινότητας από τον τομέα της κυκλικής οικονομίας, όπως ο κύριος Παναγιώτης Μούργος του Ομίλου ΤΕΧΑΝ, ο οποίος αποδεικνύει ότι η Ελλάδα είναι ελκυστικός προορισμός για τις αμερικανικές επενδύσεις και στον τομέα αυτό.

Όμως, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη αντιμετωπίζει με πληρότητα τις προκλήσεις αλλά και τις ευκαιρίες σε όλους τους τομείς της οικονομίας, οπότε είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που η εκλεκτή συνάδελφος, κυρία Νίκη Κεραμέως, είναι σήμερα μαζί μας, γιατί η προσέλκυση επενδύσεων και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας είναι ταυτόχρονοι στόχοι της Κυβέρνησής μας.

Μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη, αλλά ανταγωνιστική οικονομία

Κλείσιμο
Στο σημείο αυτό θέλω να τονίσω, ότι η βιώσιμη ανάπτυξη και η πράσινη μετάβαση, αποτέλεσε βασική και κύρια προτεραιότητα από την έναρξη της διακυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη και παραμένει ως ένας διακηρυγμένος βασικός στόχος μας, ενώ ήδη έχουν γίνει σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση αυτή, αναδεικνύοντας την Ελλάδα ως έναν πρωτοπόρο στην πράσινη μετάβαση σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για να γίνει κατανοητή η σημασία της Ευρωπαϊκής Πράσινης Μετάβασης (του γνωστού European Green Deal), αρκεί να αναφέρω ότι το πλάνο επενδύσεων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας (το ονομαζόμενο ως European Green Deal Investment Plan) στοχεύει στην ενεργοποίηση τουλάχιστον 1 τρισεκατομμυρίου ευρώ βιώσιμων επενδύσεων έως το 2030 ! Το τεράστιο αυτό ποσό αφορά σε δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις που απαιτούνται για την μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη, πράσινη και ανταγωνιστική οικονομία.

Άρα, βασικός στόχος του Ελληνικού Υπουργείου Ανάπτυξης, που είναι αρμόδιο για την προσέλκυση νέων επενδύσεων, είναι να κινητοποιήσει τα σχετικά επενδυτικά κεφάλαια στον τομέα της πράσινης μετάβασης, παρέχοντας αλλά και αναπτύσσοντας ένα ελκυστικό επενδυτικό περιβάλλον για τους ξένους αλλά και Έλληνες επενδυτές.
Ήδη από την ανάληψη των καθηκόντων μου στο Υπουργείο Ανάπτυξης, πριν λίγες εβδομάδες, τόνισα ότι ένας βασικός στόχος μου είναι η δημιουργία ενός νέου και βιώσιμου
παραγωγικού μοντέλου στη χώρα μας.

Θα αναπτύξουμε ένα πλέγμα πολυεπίπεδων δράσεων και κινήτρων που θα ενισχύουν τις επιχειρήσεις και θα δημιουργούν ένα ακόμα πιο ελκυστικό περιβάλλον για τις νέες επενδύσεις, με στόχο η Ελλάδα να προσελκύσει νέα κεφάλαια κυρίως από το εξωτερικό (ώστε να εισρεύσουν νέα χρήματα στην ελληνική οικονομία, τα οποία θα μοχλεύσουν ακόμα περισσότερα κεφάλαια), ενώ ένα σημαντικό τμήμα των οποίων αναμένουμε να αφορούν επενδύσεις για την πράσινη μετάβαση.

Αύξηση των επενδύσεων και αντιμετώπιση της ακρίβειας στους βασικούς παραγωγικούς τομείς

Επισημαίνω, ότι το Υπουργείο Ανάπτυξης είναι αρμόδιο, εκτός από το Εμπόριο και τον τιτάνιο αγώνα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, τόσο για τη βιομηχανία όσο και για την έρευνα και τεχνολογία.

Όλοι αυτοί οι τομείς σχετίζονται άμεσα με το παραγωγικό μοντέλο της χώρας, οπότε θα δώσω ιδιαίτερη έμφαση και σε αυτούς τους τομείς, ώστε αφενός να αυξηθούν οι επενδύσεις και να αναπτυχθούν οι επιχειρήσεις (συνεισφέροντας σημαντικά στην αύξηση των δημοσίων εσόδων μέσω της φορολογίας των κερδών τους), και αφετέρου να δημιουργηθούν περισσότερες, μόνιμες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας.

Επειδή όμως στην πολιτική πρέπει να κρινόμαστε από τη συνέπεια των λόγων μας με τα έργα μας αλλά και για τα αποτελέσματά μας, θέλω να τονίσω ότι η αμερικάνικου ενδιαφέροντος επένδυση της ΤΕΧΑΝ στον τομέα της κυκλικής οικονομίας αποδεικνύει ότι η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι και συνεπής αλλά και έχει αναδείξει την Ελλάδα σε έναν ελκυστικό επενδυτικό προορισμό με πολλαπλά οφέλη για την κοινωνία, για την οικονομία αλλά και για το περιβάλλον.

Θυμάμαι ότι το Δεκέμβριο του 2019 συνόδευσα, με την ιδιότητα του τότε Υπουργού Εσωτερικών, τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στα εγκαίνια της ΤΕΧΑΝ για το 1ο εργοστάσιο παραγωγής υψηλής αμερικάνικης τεχνολογίας μηχανημάτων ανακύκλωσης εκτός των συνόρων των ΗΠΑ, με την παρουσία του τότε Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα το φίλο Geoffrey Pyatt.

Να σημειώσω ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε το European Green Deal Investment Plan στις 14 Ιανουαρίου 2020, δηλαδή λίγες μέρες αργότερα.

Αυτή είναι μία ακόμη απόδειξη ότι η χώρα μας μπορεί και να πρωτοπορεί και να καινοτομεί, δείχνοντας τη σωστή κατεύθυνση σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Κλείνοντας, τη σημερινή παρέμβασή μου, θέλω να τονίσω, και από αυτό το βήμα, ότι το Υπουργείο Ανάπτυξης θα αποτελέσει τον καταλύτη για τη ανάπτυξη ενός νέου και βιώσιμου παραγωγικού μοντέλου της χώρας μας, ώστε να συμβάλλει ενεργά στη περαιτέρω βελτίωση των συνθηκών κοινωνικής συνοχής και ευημερίας των πολιτών της χώρας μας».


Ειδήσεις σήμερα:

Γλυκά Νερά: Αυτό είναι το drone που κατέπεσε και πιθανόν προκάλεσε την πυρκαγιά - Δείτε βίντεο

Τζο Μπάιντεν: Σκέφτεται να αποσυρθεί από την κούρσα για τη προεδρία των ΗΠΑ, λένε οι New York Times

Αυγενάκης: «Εχω ασυλία», είπε στον αστυνομικό που κάλεσε ο 22χρονος υπάλληλος στο αεροδρόμιο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης