Οι ασθενείς με Long Covid μπορεί να εμφανίζουν σημάδια μη φυσιολογικής ενεργοποίησης των ανοσοποιητικών κυττάρων

Υπολογίζεται ότι έως και 18 εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να ζουν με τη διαταραχή αυτή στις ΗΠΑ

Οι ασθενείς με μακροχρόνια συμπτώματα Covid (Long Covid) μπορεί να εμφανίζουν σημάδια μη φυσιολογικής ενεργοποίησης των ανοσοποιητικών κυττάρων σε πολλά όργανα και ιστούς, καθώς και υπολείμματα του ιού SARS-CoV-2 στο έντερο για χρόνια μετά τη μόλυνση, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Science Translational Medicine».

Ο Long Covid αναφέρεται σε μια μεγάλη ομάδα συμπτωμάτων που επιμένουν σε άτομα τα οποία έχουν αναρρώσει από Covid-19. Τα συμπτώματα αυτά κυμαίνονται από νευρολογικά προβλήματα και εγκεφαλική ομίχλη έως καρδιακές παθήσεις. Υπολογίζεται ότι έως και 18 εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να ζουν με τη διαταραχή αυτή στις ΗΠΑ. Ωστόσο, μέχρι σήμερα η αιτία του Long Covid παραμένει μυστήριο.

Στη συγκεκριμένη έρευνα συμμετείχαν 24 άτομα που υποβλήθηκαν σε τομογραφία PET σε όλο το σώμα τους. Οι συμμετέχοντες είχαν νοσήσει με Covid-19 από 27 έως 910 ημέρες πριν από την έρευνα. Όπως διαπιστώθηκε, οι ασθενείς που ανάρρωσαν παρουσίαζαν έντονα σημάδια ενεργοποιημένων Τ κυττάρων στο εγκεφαλικό στέλεχος, τον νωτιαίο μυελό, τους ιστούς της καρδιάς και των πνευμόνων και πολλά άλλα σημεία του σώματος. Επιπλέον, αυτή η ενεργοποίηση των κυττάρων συσχετίστηκε με τα μακροχρόνια συμπτώματα Covid. Για παράδειγμα, τα άτομα που ανέφεραν επίμονα προβλήματα στους πνεύμονες παρουσίαζαν ισχυρότερα σημάδια ανοσολογικής ενεργοποίησης στους πνεύμονες.

Τέλος, οι ερευνητές εξέτασαν δείγματα ιστού του παχέος εντέρου από πέντε άτομα με μακροχρόνια συμπτώματα Covid και παρατήρησαν υπολείμματα του ιού εντός των κυττάρων του εντέρου ακόμα και για δύο χρόνια.

«Συνολικά, οι παρατηρήσεις αυτές αμφισβητούν τη θεώρηση ότι ο Covid-19 είναι μια παροδική οξεία λοίμωξη», σημειώνει η ερευνητική ομάδα, από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο.


Ειδήσεις σήμερα:

Γλυκά Νερά: Αυτό είναι το drone που κατέπεσε και πιθανόν προκάλεσε την πυρκαγιά - Δείτε βίντεο

Τζο Μπάιντεν: Σκέφτεται να αποσυρθεί από την κούρσα για τη προεδρία των ΗΠΑ, λένε οι New York Times

Αυγενάκης: «Εχω ασυλία», είπε στον αστυνομικό που κάλεσε ο 22χρονος υπάλληλος στο αεροδρόμιο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr