Κολυδάς: Σε τρεις φάσεις επηρέασε η κακοκαιρία τη χώρα - Υποχωρούν τα φαινόμενα

Σε Χαλκιδική, κεντρική και ανατολική Στερεά και βορειοανατολική Πελοπόννησο τα μεγαλύτερα ύψη βροχής - Αναλυτική πρόγνωση από την ΕΜΥ για την Παρασκευή

Σε τρεις φάσεις επηρέασε η κακοκαιρία τη χώρα τις τελευταίες 18 ώρες, σύμφωνα με τον διευθυντή της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), Θοδωρή Κολυδά.

Ειδικότερα, αρχικά επηρεάστηκε η Βόρεια Ελλάδα, ακολούθως τα κεντρικά και οι Σποράδες και τέλος η Αττικοβοιωτία και η βορειοανατολική  Πελοπόννησος. Μάλιστα όπως τόνισε ο κ. Κολυδάς η κακοκαιρία αρχίσει από το Μυρτώο να σβήνει, κινούμενη ανατολικότερα.

Δείτε την ανάρτηση του κ. Κολυδά:


Σύμφωνα με την ΕΜΥ, η θερμοκρασία την Παρασκευή θα σημειώσει μικρή άνοδο κυρίως στα δυτικά και τα βόρεια, ενώ, στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τις Σποράδες και την Κρήτη αναμένονται παροδικές νεφώσεις με λίγες τοπικές βροχές μέχρι τις μεσημβρινές ώρες

Αναλυτικά ο καιρός την Παρασκευή, σύμφωνα με την ΕΜΥ:


Στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τις Σποράδες και την Κρήτη παροδικές νεφώσεις με λίγες τοπικές βροχές μέχρι τις μεσημβρινές ώρες. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά άιθριος καιρός και μόνο τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις στα ηπειρωτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και στο Αιγαίο 6 και βαθμιαία πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο κυρίως στα δυτικά και τα βόρεια και θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 33 με 35, τοπικά 36 βαθμούς και στην νησιωτική χώρα τους 30 με 33 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος με τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις και βαθμιαία από δυτικές 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 33 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Γενικά αίθριος με τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά, κυρίως ορεινά.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 33 και στα ηπειρωτικά έως 35, τοπικά 36 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Στην ανατολική Στερεά και την Εύβοια πρόσκαιρες νεφώσεις με λίγες τοπικές βροχές μέχρι τις μεσημβρινές ώρες. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος και μόνο τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις στα ηπειρωτικά, κυρίως ορεινά.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στα ανατολικά τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Στις Κυκλάδες γενικά αίθριος. Στην Κρήτη λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες με τοπικές βροχές μέχρι τις μεσημβρινές ώρες.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και βαθμιαία πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 31 βαθμούς και στην Κρήτη τοπικά έως 33 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις και μικρή πιθανότητα τοπικών βροχών μέχρι τις μεσημβρινές ώρες.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και βαθμιαία πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Καιρός: Στις Σποράδες παροδικές νεφώσεις με λίγες τοπικές βροχές μέχρι τις μεσημβρινές ώρες. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος καιρός και μόνο τις μεσημβρινές - απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις στα ηπειρωτικά.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στις Σποράδες τις πρωινές ώρες από βόρειες διευθύνσεις τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 34 βαθμούς Κελσίου

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις μεσημβρινές ώρες οπότε και θα σημειωθούν λίγες τοπικές βροχές.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις, τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος με τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 και από τις μεσημβρινές ώρες μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής

Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής (έως τις 18:30 περίπου) καταγράφηκαν στη Χαλκιδική, στην κεντρική και ανατολική Στερεά και στη βορειοανατολική Πελοπόννησο. Όπως προκύπτει από τον σχετικό πίνακα, όπου παρουσιάζονται οι 8 σταθμοί του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που κατέγραψαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής, ο μεγαλύτερος όγκος νερού έπεσε στη Στεφάνη Βοιωτίας (57 χιλιοστά) και ακολούθησαν η Κασσάνδρεια στη Χαλκιδική (55 χιλιοστά) και ο Άγιος Στέφανος Αττικής (53 χιλιοστά).



Έπεσαν 1.200 κεραυνοί στην Αττική

Έντονα καιρικά φαινόμενα έπληξαν διάφορες περιοχές της χώρας, με αντλήσεις υδάτων από σπίτια, διακοπές κυκλοφορίας, ακόμα και πυρκαγιές από τους κεραυνούς. Χθες, η κακοκαιρία εστιάστηκε στη βόρεια Ελλάδα, όπου οι κάτοικοι κάποιων περιοχών έλαβαν προειδοποιητικά μηνύματα από το 112. Σήμερα Πέμπτη και η Αττική επηρεάστηκε από την κακοκαιρία με το 112 να ηχεί στα τηλέφωνα των πολιτών λίγα λεπτά μετά τις 12.00.


Από την κακοκαιρία, μέχρι τις πρώτες μεσημεριανές ώρες, επηρεάστηκαν κυρίως τα βόρεια τμήματα του νομού. Το μεγαλύτερο ύψος βροχής καταγράφηκε στο σταθμό του Αγίου Στεφάνου και ήταν ίσο με 53 χιλιοστά. 
Η καταγραφή για τους κεραυνούς στην βόρεια και ανατολική Αττική περί τις 14:30. Με κόκκινο χρώμα οι κεραυνοί που είχαν προηγηθεί πριν αρκετή ώρα.
Παράλληλα, σύμφωνα με τον διευθυντή ερευνών του ΙΕΠΒΑ/ΕΑΑ, Δρ. Κώστα Λαγουβάρδο, περίπου 1.200 κεραυνοί καταγράφηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής μέχρι τις 6 το απόγευμα.



Παράλληλα, λόγω εκδήλωσης ισχυρών βροχοπτώσεων και καταιγίδων σε Αττική και Κεντρική Μακεδονία, η Πυροσβεστική έλαβε 86 κλήσεις, κυρίως για αντλήσεις υδάτων.

Συγκεκριμένα:

- Στην Περιφέρεια Αττικής 80 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 14 αντλήσεις υδάτων

- Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας 6 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 4 αντλήσεις υδάτων







Δείτε βίντεο από την Εκάλη
Δείτε βίντεο που δείχνει τη χαλαζόπτωση στον Άγιο Στέφανο:
Παράλληλα, μήνυμα εστάλη μέσω του 112 για έντονα καιρικά φαινόμενα σε Θεσσαλονίκη, Πιερία, Χαλκιδική και Καβάλα.

Στη Στερεά Ελλάδα, τα καιρικά φαινόμενα έπληξαν τη Βαθιά Λογγά στη Φθιώτιδα, τη Στυλίδα, τη Στεφάνη την Αράχωβα, το Ζέλι, το Σεσί Παρνασού, την Αμφίκλεια, την Τανάγρα, το Βαθύσταλο Παρνασσού. Βροχοπτώσεις εκδηλώθηκαν επίσης σε Λαμία, Λιβαδειά, Λευκοχώρι Φθιώτιδας, Παρνασσό. Η καταιγίδα μετέτρεψε σε χειμάρρους τους δρόμους της Λαμίας ακόμη και στο κέντρο της πόλης. Η πυροσβεστική υπηρεσία κλήθηκε να κάνει αντλήσεις υδάτων από καταστήματα. 



Στη Θεσσαλία τα φαινόμενα έπληξαν το Σμόκοβο, την Καστανιά και το Περτούλι. Βροχή έπεσε και στη Σαμοθράκη. 

Κεραυνοί προκάλεσαν πυρκαγιές

Παράλληλα, η Πυροσβεστική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι «λόγω έντονης κεραυνικής δραστηριότητας σε Διόνυσο, Άνοιξη, Μαραθώνα εκδηλώθηκαν διαφορετικές εστίες πυρκαγιάς σε δασικές εκτάσεις. Κινητοποιήθηκαν επίγειες και εναέριες δυνάμεις».


Drone της Πυροσβεστικής εντοπίζει εστία πυρκαγιάς από ξηρό κεραυνό στα Βίλια – Δείτε φωτογραφία

Εστία πυρκαγιάς από ξηρό κεραυνό εντόπισε drone του Πυροσβεστικού Σώματος, όπως δείχνει φωτογραφία που δημοσίευσε στο Χ ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας.

Ο κ. Κικίλιας ανέφερε ότι μόνο στην Αττική, οι πυροσβέστες εντόπισαν πυρκαγιές από κεραυνούς σε Διόνυσο, Ραφήνα, Βραυρώνα, Ρέμα Χαλανδρίου και σε όλο τον ορεινό όγκο της Πάρνηθας.


Καλλιάνος για την καταιγίδα στα Σπάτα: Μέσα σε 10 λεπτά η θερμοκρασία έπεσε 13 βαθμούς

Ενδεικτικό του πόσο ραγδαία άλλαξε η ατμόσφαιρα με το πέρασμα της καταιγίδας είναι το γεγονός πως στα Σπάτα Αττικής, η θερμοκρασία έπεσε 13 βαθμούς Κελσίου μέσα σε 10 λεπτά, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιάννη Καλλιάνο.


«Πριν ξεκινήσει η καταιγίδα, η θερμοκρασία ήταν στους 31°C και μέσα σε 10 λεπτά έφτασε στους 18°C» τόνισε χαρακτηριστικά ο μετεωρολόγος.

Δείτε βίντεο από τις δηλώσεις του:



Ποτάμια οι δρόμοι στην Κόρινθο

Καταρρακτώδης βροχή σημειώθηκε και στην Κόρινθο το μεσημέρι της Πέμπτης (4/7). Μάλιστα τα οχήματα στην Λεωφόρο Αθηνών, κινούνταν με μεγάλη δυσκολία εξαιτίας της ισχυρής βροχόπτωσης η οποία μετέτρεψε τους δρόμους σε ποτάμια.

Δείτε βίντεο:

Έντονη χαλαζόπτωση στα Τρίκαλα

Βροχόπτωση και χαλάζι εκδηλώθηκαν και στον νομό Τρικάλων. Όπως φαίνεται και σε βίντεο που δημοσιεύτηκε στο trikalavoice.gr, το μεσημέρι, εκδηλώθηκε έντονη χαλαζόπτωση στα δυτικά του νομού, στα ριζά του Κόζιακα.

Ειδήσεις σήμερα:

Αντώνης Ρέμος: Δεν έχω φοροδιαφύγει, δεν με κάλεσαν ποτέ για εξηγήσεις

Δολοφονία στο Νέο Ψυχικό: Στο μικροσκόπιο της Αρχής για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος η οικονομική κατάσταση του 54χρονου τοπογράφου

H κίνηση της χρονιάς - Επιστρέφει στον Ολυμπιακό ο Βεζένκοβ και υπογράφει πενταετές συμβόλαιο για 17 εκατ. ευρώ!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr