Ψυχικό: Τα δύο ερωτήματα για τη δολοφονία του τοπογράφου - Ο εκτελεστής γνώριζε το πρόγραμμά του, έδρασε χωρίς ενισχύσεις

Οι διαδρομές που ακολούθησε κατά τη διαφυγή του ο δολοφόνος ήταν προσεκτικά επιλεγμένες καθώς του έδωσαν τη δυνατότητα να κινηθεί άνετα και να χαθεί από τις κάμερες ασφαλείας μετά από μία ώρα

Σε δυσεπίλυτο γρίφο εξελίσσεται η άγρια δολοφονία του 54χρονου τοπογράφου Παναγιώτη Στάθη που έλαβε χώρα το πρωί της περασμένης Τρίτης (2/7) στο Νέο Ψυχικό.

Τα στελέχη του Ανθρωποκτονιών που χειρίζονται την υπόθεση έχουν ανοίξει τη βεντάλια των ερευνών περνώντας από κόσκινο τις επαγγελματικές και οικονομικές δραστηριότητες του 54χρόνου τόσο στην Αττική όσο και στα νησιά των Κυκλάδων, και δη της Μυκόνου, όπου το θύμα δραστηριοποιούνταν για περισσότερα από 20 χρόνια έχοντας αναλάβει μερικά από τα μεγαλύτερα project του νησιού.

Αν και η έρευνα βρίσκεται ακόμα στην αρχή, πληροφορίες αναφέρουν πως κάποιοι μάρτυρες, περισσότερο ανεπίσημα, αρχίζουν σιγά σιγά να ανοίγουν το στόμα τους και να μιλούν στους αστυνομικούς για κάποιες επαγγελματικές προστριβές που φέρεται να είχε το θύμα με κάποια άτομα τα οποία ενδεχομένως να ήθελαν το κακό του.

Τα δύο καίρια ερωτήματα που καλούνται να απαντήσουν οι ερευνητές είναι αφενός ποιος έδωσε την εντολή για την εξόντωση του τοπογράφου και αφετέρου ποιος είναι ο μαυροφορεμένος άνδρας που του έστησε καρτέρι και του πήρε τόσο αδίστακτα τη ζωή.

Όπως προκυπτει από το ρεπορτάζ, ως προς το πρώτο ερώτημα οι αστυνομικοί εκτιμούν πως το συμβόλαιο θανάτου σε βάρος του 54χρονου φέρει «υπογραφή Μυκόνου». Πως πίσω δηλαδή από την δολοφονία του είναι πιθανό να κρύβονται άτομα που δραστηριοποιούνται στο νησί των ανέμων και ένιωσαν πως τα συμφέροντα τους πλήττονται από τις δραστηριότητες του θύματος. Άλλωστε, όπως είναι ήδη γνωστό, ο Στάθης κατά το παρελθόν είχε δεχθεί απειλές (άγνωστο σε τι αφορούσαν), ενώ πριν τρία χρόνια, και συγκεκριμένα το 2021, είχε πέσει θύμα ξυλοδαρμού έξω από το σπίτι του στο Χαλάνδρι. Στο πλαίσιο αυτό κλιμάκιο του Ανθρωποκτονιών έκανε την προηγούμενη Τετάρτη (3/7) «απόβαση» στη Μύκονο προκειμένου να λάβει καταθέσεις από συνεργάτες του 54χρονου καθώς και από παράγοντες του νησιού που γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις.

Αναφορικά με το δεύτερο ερώτημα, την ταυτότητα δηλαδή του εκτελεστή, καλά ενημερωμένες πηγές ανέφεραν στο protothema.gr πως από την έρευνα έχουν προκύψει κάποια στοιχεία που «δείχνουν» προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις. Αυτό που εξέπληξε πάντως τους αστυνομικούς που χειρίζονται την υπόθεση είναι το γεγονός ότι ο δολοφόνος αποφάσισε να δράσει μόνος του δίχως την παραμικρή ενίσχυση. Κατόπτευσε το σημείο μερικές ημέρες πριν το έγκλημα και την ημέρα της δολοφονίας έφθασε στο σημείο 1,5 ώρα πριν το θύμα και του έστησε καρτέρι.

Ήταν μαυροφορεμένος, φορούσε συνεχώς γάντια και έφερε πάνω του δύο όπλα των 9mm προκειμένου να διασφαλίσει ότι θα είναι έτοιμος ακόμη και αν ένα από αυτά πάθει εμπλοκή. Ήταν δηλαδή πλήρως οργανωμένος και απόλυτα ψύχραιμος. Ειδικότερα, όπως εξήγησαν στο protothema.gr καλά ενημερωμένες πηγές, ο δολοφόνος γνώριζε καλά το πρόγραμμα του 54χρονου ενώ, μία ημέρα πριν το έγκλημα, βρισκόταν στο σημείο εποπτεύοντας τον χώρο. Παράλληλα καθ’ όλη τη διάρκεια το περιστατικού, δηλαδή από τότε που έφθασε στο σημείο (περίπου στις 7.00), σκότωσε τον Στάθη και αποχώρησε, δεν έβγαλε τα γάντια του ούτε μία φορά.

Επιπλέον και οι διαδρομές που ακολούθησε κατά τη διαφυγή του από το σημείο κρίνονται από αστυνομικούς ως προσεκτικά επιλεγμένες καθώς του έδωσαν τη δυνατότητα να κινηθεί άνετα και να χαθεί από τις κάμερες ασφαλείας μετά από περίπου μία ώρα. Κάτι που δείχνει πως είχε μελετήσει καλά το δρομολόγιο που ακολούθησε. Τέλος, όπως προαναφέρθηκε, είχε φροντίσει να φέρει πάνω του δύο Glock των 9mm. σε περίπτωση που το ένα πάθει εμπλοκή.

«Είχε οργανωθεί, γνώριζε το πρόγραμμα του θύματος και το αιφνιδίασε. Οι κινήσεις του ήταν καλά μελετημένες. Βέβαια και το θύμα αποτελούσε εύκολο στόχο. Δεν οπλοφορούσε ούτε διέθετε καποια απλή προστασία ή ασφάλεια. Ήταν πλήρως εκτεθειμένος» σημείωσαν οι ίδιες πηγές.

Μάλιστα εκτός από οργανωμένος, ο δράστης ήταν τόσο ψύχραιμος ώστε να σταματήσει δίπλα στο αυτοκίνητο του 54χρονου και, χωρίς να κατέβει από τη μηχανή, να στοχεύσει με το ένα χέρι, να αδειάσει το πρώτο όπλο και στη συνέχεια να τραβήξει το δεύτερο (και πάλι με το ένα χέρι) και να ρίξει ακόμη τέσσερις φορές. Στοιχεία που δείχνουν πως ο εκτελεστής είχε την ψυχραιμία «επαγγελματία».

Άλλωστε, «μάρτυρας» του μένους του είναι η ιατροδικαστική εξέταση από την οποία προέκυψε ότι το θύμα της επίθεσης έφερε πολλαπλά διαμπερή τραύματα στο κεφάλι, το σώμα και τα πόδια.

Έρευνα από την Αρχή ξεπλύματος βρόμικου χρήματος

Την ίδια ώρα, εκτός από την ΕΛ.ΑΣ., έρευνα για την οικονομική δραστηριότητα του θύματος διενεργείται και από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.

Η Αρχή, υπό τον επικεφαλής της, πρώην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χαράλαμπο Βουρλιώτη, ερευνά ήδη όλη την περιουσιακή κατάσταση του τοπογράφου αναζητώντας στοιχεία και πρόσωπα τα οποία θα συνδράμουν στις έρευνες για την αποκάλυψη του δράστη. Αναλυτικότερα, ερευνώνται όχι μόνο οι προσωπικές εταιρείες που διέθετε το θύμα αλλά και όλων των συνεργαζόμενων φυσικών και μη προσώπων που είχαν επαγγελματική σχέση μαζί του.

Ήδη, έχουν δώσει καταθέσεις τρία πρόσωπα που ήταν πολύ κοντά στον 54χρονο, πρόσωπα που γνώριζαν τόσο για τις επαγγελματικές του δραστηριότητες στη Μύκονο, όσο και για εκείνους που του δημιουργούσαν προβλήματα από την εποχή που έπεσε θύμα ξυλοδαρμού έξω από το σπίτι του στο Χαλάνδρι το 2021.

Νομικές κινήσεις προαναγγέλει η οικογένεια

Από τη μεριά της, η οικογένεια του τοπογράφου, ανήγγειλε προ ημερών νομικές κινήσεις κατά όσων δεν σεβάστηκαν τη μνήμη του 54χρονου. Η χήρα του θύματος, τα παιδιά και οι γονείς του, κάνουν λόγο για ισχυρισμούς τερατώδους ανακρίβειας και αδιανόητα ψεύδη που αγγίζουν τα όρια της αθλιότητας.

«Τις μέρες που ακολούθησαν την άνανδρη δολοφονία του έχουν ειπωθεί ή υπονοηθεί ισχυρισμοί τερατώδους ανακρίβειας: ενδεικτικά, ότι δήθεν είχε κερδίσει τεράστια χρηματικά ποσά σε τυχερά παιχνίδια, ότι δήθεν είχε ξαφνικά αλλάξει οικονομικό επίπεδο, ότι δήθεν πούλησε έκταση με τίμημα δεκάδων εκατομμυρίων, ότι δήθεν είχε κάνει τις τεχνικές εκθέσεις για πολύκροτη υπόθεση κ.α.», τονίζουν στην ανακοίνωση, κάνοντας λόγο για σπίλωση της μνήμης του τοπογράφου.

Κάνοντας λόγο για «απολύτως ψευδείς αναφορές», η οικογένεια αναφέρει ότι ο 54χρονος ζούσε απολύτως σύννομα, διέθετε ήθος και ακεραιότητα.

«Η μόνη αλήθεια είναι ότι η επαγγελματική και κοινωνική ζωή του δολοφονηθέντος συζύγου και πατέρα μας υπήρξε απολύτως σύννομη και άμεμπτη και όσες αναφορές γίνονταν σε αυτόν, γίνονταν αποκλειστικά με θετικό πρόσημο. Το ήθος και η ακεραιότητά του γνώριζαν καθολικής αναγνώρισης όπου δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά και κοινωνικά», σημειώνουν στην ανακοίνωση, με τα μέλη της οικογένειας του Παναγιώτη Στάθη να αφήνουν αιχμές για άτομα που είτε θέλουν να κερδίσουν 15 λεπτά δημοσιότητας ή εξυπηρετούν άλλες σκοπιμότητες.

«Εμείς, η οικογένειά του, η χήρα του, τα παιδιά του και οι γονείς του δεν θα ανεχτούμε την παραμικρή υπόνοια σπίλωσης της μνήμης του Παναγιώτη Στάθη και για αυτό ήδη κινούμαστε νομικά κατά όσων δεν την σεβάστηκαν», καταλήγει η ανακοίνωση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της οικογένειας

Δυστυχώς διαπιστώνουμε ότι διάφοροι δημοσιογράφοι και «καλεσμένοι» τους, συνεχίζουν να σπιλώνουν τη μνήμη του συζύγου και πατέρα μας Παναγιώτη Στάθη με αδιανόητα ψεύδη που αγγίζουν τα όρια της αθλιότητας.

Τις μέρες που ακολούθησαν την άνανδρη δολοφονία του, έχουν ειπωθεί ή υπονοηθεί ισχυρισμοί τερατώδους ανακρίβειας: ενδεικτικά, ότι δήθεν είχε κερδίσει τεράστια χρηματικά ποσά σε τυχερά παιχνίδια, ότι δήθεν είχε ξαφνικά αλλάξει οικονομικό επίπεδο, ότι δήθεν πούλησε έκταση με τίμημα δεκάδων εκατομμυρίων, ότι δήθεν είχε κάνει τις τεχνικές εκθέσεις για πολύκροτη υπόθεση κ.α.

Όλα τα ανωτέρω είναι απολύτως ψευδή, ενώ η μόνη αλήθεια είναι ότι η επαγγελματική και κοινωνική ζωή του δολοφονηθέντος συζύγου και πατέρα μας υπήρξε απολύτως σύννομη και άμεμπτη και όσες αναφορές γίνονταν σε αυτόν, γίνονταν αποκλειστικά με θετικό πρόσημο. Το ήθος και η ακεραιότητά του γνώριζαν καθολικής αναγνώρισης όπου δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά και κοινωνικά.

Εντούτοις, κάποιοι για να κερδίσουν τα δεκαπέντε λεπτά ευτελούς δημοσιότητάς τους, ή εξυπηρετώντας άλλες σκοπιμότητες, δεν σεβάστηκαν ούτε τη μνήμη του, ούτε την οδύνη μας.

Εμείς, η οικογένειά του, η χήρα του, τα παιδιά του και οι γονείς του δεν θα ανεχτούμε την παραμικρή υπόνοια σπίλωσης της μνήμης του Παναγιώτη Στάθη και για αυτό ήδη κινούμαστε νομικά κατά όσων δεν την σεβάστηκαν».

Ειδήσεις σήμερα:

Αντώνης Ρέμος: Δείτε τον σε βίντεο να λέει «δεν έχω να φοβηθώ τίποτα» και να καλεί τον κόσμο στις συναυλίες του

Εκλογές στη Βρετανία: Ποια είναι η σύζυγος του νέου πρωθυπουργού - Εβραϊκής καταγωγής, της έκανε πρόταση γάμου στην Ελλάδα

Μέι Μασκ: Μετά την επίσκεψή της στην Αθήνα, η μητέρα του Έλον Μασκ κάνει διακοπές στην Ίο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr