Ματίνα Παγώνη: Νέα έξαρση Covid από καινούριο στέλεχος διαδεδομένο σε Ευρώπη και Αμερική

«Έχουμε 22 θανάτους που είναι αρκετοί συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά», λέει η Ματίνα Παγώνη στην εκπομπή του ERT News

Για τη νέα έξαρση της Covid μίλησε στην εκπομπή του ΕΡΤNews, Σαββατοκύριακο από τις 6, η Πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, η οποία τόνισε ότι «συγκριτικά με το 2023 που ήταν τα κρούσματα αυτό το μήνα περίπου στα 186, αυτή τη στιγμή έχουμε στα 478 περίπου κρούσματα όσον αφορά την covid.

«Έχουμε 22 θανάτους που είναι αρκετοί συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά. Και βέβαια αυτό που έχει σημασία είναι να το καταλάβουν οι ομάδες υψηλού κινδύνου. Οι άνθρωποι με υποκείμενα νοσήματα ότι θα πρέπει αυτή την εποχή πάλι να προσέξουν πάρα πολύ γιατί έχουμε συναναστροφές περισσότερο ο κόσμος βρίσκεται με τις οικογένειές τους, με τους φίλους του κλπ. Έτσι η μετάδοση γίνεται αρκετά γρήγορα. Το καινούργιο στέλεχος, το FLiRT το οποίο είναι πάρα πολύ διαδεδομένο και Αμερική και Ευρώπη και στην Ελλάδα με τον τουρισμό λογικό είναι να έχουμε και αυτά τα στελέχη. Δεν έχει περισσότερο και δυσκολότερη κλινική εικόνα του ασθενούς, αλλά είναι αρκετά μεταδοτικό. Αυτό που παρατηρήσαμε τις τελευταίες μέρες και την τελευταία εβδομάδα ότι έχουμε και πάρα πολύ μεγάλη ζήτηση αντιικών φαρμάκων. Δηλαδή έχει τετραπλασιαστεί περίπου ο αριθμός των συνταγών. Και λογικό είναι γιατί έχουμε πάρα πολλά περιστατικά. Ευτυχώς η κλινική εικόνα των ασθενών δεν αλλάζει. Δεν είναι περισσότερο βαριά συγκριτικά με άλλα στελέχη του κορονοϊού και αυτό το στέλεχος έχει η ίδια κλινική εικόνα. Θα πρέπει να δείξουμε ιδιαίτερη προσοχή. Και να πω και κάτι άλλο. Θα πρέπει κοντά μας να έχουμε τα αντισηπτικά να συνεχίσουμε να τα έχουμε. Και βέβαια οι ομάδες υψηλού κινδύνου όταν πάνε σε ένα χώρο που υπάρχει πολύ συνωστισμός εκεί, δεν είναι κακό να χρησιμοποιήσουν τη μάσκα τους. Τη χρησιμοποιούμε, τη χρησιμοποιούν και το βλέπουμε αυτό τις τελευταίες μέρες ότι αυτή η ομάδα έχει καταλάβει ότι τα πράγματα έχουν δυσκολέψει και προφυλάσσει περισσότερο τον εαυτό της», είπε.

Για το θέμα του εμβολιασμού σε σχέση με τον κορωνοϊό, η κα Παγώνη ανέφερε ότι «ξέρετε ότι για τον κορονοϊό τους τελευταίους μήνες έχουμε λίγο ξεχαστεί. Είχαμε πάρα πολύ πιεστεί για τρία χρόνια. Σε σχέση δε και με ιλαρά, για κοκκύτη, δεν πήγαιναν οι γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους τόσο σε τέτοιο ποσοστό όπως τα προηγούμενα χρόνια. Και αυτό το ξέρουμε από τα στατιστικά στοιχεία που υπάρχουν. Γι αυτό είχε γίνει και έκκληση τους προηγούμενους μήνες που έχει ξεκινήσει κοκκύτης, ιλαρά, οι μητέρες να κάνουν τους εμβολιασμούς στα παιδιά και να μην τα αφήσουν γιατί υπάρχει πρόβλημα. Και αυτό που μας αφορά είναι οι επιπλοκές του κοκκύτη. Αυτό μας προβληματίζει περισσότερο στα παιδιά τα οποία πρέπει να πάνε στο νοσοκομείο γιατί δεν είναι εύκολο τόσο πολύ να το αντιμετωπίσει κανείς το σπίτι».



Έξαρση του κοκκύτη στην Ευρώπη - Σε επιφυλακή οι παιδίατροι

Για το θέμα της έξαρσης του κοκκύτη, ο παιδίατρος και συνεργάτης της Τρίτης Παιδιατρικής Κλινικής, Νικόλαος Καρατζόγλου, τόνισε ότι: «Ο κοκκύτης κάθε τρία με πέντε χρόνια κάνει επιδημίες ακόμα και σε χώρες οι οποίες έχουν καλή εμβολιαστική κάλυψη. Άρα εμείς οι παιδίατροι έχουμε το νου μας. Βρισκόμαστε τους τελευταίους μήνες σε μία τέτοια κατάσταση, την οποία βλέπουμε σε όλη την Ευρώπη και γι αυτό το λόγο μάλιστα, ήδη από τον Απρίλιο ο ΕΟΔΥ το είχε επισημάνει σε εμάς τους γιατρούς. Αυτό που έγινε όμως τον Ιούνιο είναι ότι αυτή η επισήμανσή του έγινε πιο έντονη. Τι μας είπε λοιπόν με μια έκτακτη ενημέρωση σε όλους τους επαγγελματίες υγείας; Ότι φέτος μέχρι τέλη Μαΐου είχαμε 230 κρούσματα, ενώ πέρυσι μέχρι τα τέλη Μαΐου είχαμε μόλις 9 δηλωμένα. Αντιλαμβάνεστε την αύξηση», δήλωσε.

«Το άλλο που μας είπε και ήταν και είναι τραγικό είναι ότι δύο βρέφη στη χώρα μας έχασαν τη ζωή τους από κοκκύτη. Είναι δύο παιδικές ζωές που σε μια χώρα σαν τη δική μας πρέπει να μη συμβαίνει και γι αυτό πρότεινε μέτρα. Και τα μέτρα που πρότεινε είναι πρώτον, το μέτρο του εμβολιασμού που είναι το μόνο μέτρο που μπορεί να προστατεύσει τα βρέφη. Αυτό το μέτρο λοιπόν προτείνει να το κάνουν όλες οι έγκυες γυναίκες στην 27η με 37η εβδομάδα εγκυμοσύνης, ώστε το νεογνό που έρχεται στη ζωή να έχει έτοιμα αντισώματα. Γιατί όλα τα παιδιά στην Ελλάδα εμβολιάζονται από τον κοκκύτη όταν γίνονται δύο μηνών. Άρα μέχρι τότε είναι απροστάτευτα. Το άλλο που μας προτείνει είναι όλοι οι επαγγελματίες υγείας να είμαστε να είμαστε σε επιφυλακή παιδίατροι, γυναικολόγοι. Το τρίτο καινούργιο που προτείνει αν κάποια μητέρα που γέννησε για οποιοδήποτε λόγο παρέλειψε τον εμβολιασμό πριν βγει από το μαιευτήριο, να εμβολιαστεί. Και το τέταρτο που είναι επίσης καινούργιο είναι ότι πλέον προτείνει και όλοι οποίοι είναι γύρω από ένα νεογέννητο γύρω από ένα παιχνίδι, να εμβολιαστούν το γρηγορότερο δυνατό, ώστε να έχει αυτό που λέμε το κουκούλι, την προστασία από τους γύρω γύρω για να μην για να μην κινδυνεύσει». συνεχίζει.

Σύμφωνα με τον κ. Καρατζόγλου, «στην περίοδο της πανδημίας, σε κάποιες ηλικιακές κατηγορίες ατόνησαν οι εμβολιασμοί. Αυτοί που κυρίως προσβάλλονται είναι τα βρέφη τα οποία δεν έχουν προλάβει να εμβολιαστούν για τον κοκκύτη, ενώ και εμείς οι ενήλικες μπορεί να κολλήσουμε. Ποια είναι η διαφορά. Ο κοκκύτης είναι μια μικροβιακή λοίμωξη του αναπνευστικού. Τι παθαίνουμε δηλαδή όταν κολλήσουμε αυτό το μικρόβιο και μετά από λίγες μέρες αρχίζουμε να έχουμε καταρροή. Το αρχικό στάδιο που κρατάει κάνα δυο βδομάδες. Εκεί λοιπόν ο ασθενής βήχει, έχει κρίσεις και μπορεί πολύ εύκολα να το μεταδώσει στους γύρω του. Είναι πολύ μεταδοτική νόσος και μετά ακολουθεί ένα άλλο στάδιο, το παροξυσμικό, όπου ο ασθενής και ιδίως το παιδάκι, αν δει κανείς βίντεο από παιδί, θα τρομάξει, βήχει χωρίς σταματημό και συνήθως χρειάζεται νοσοκομείο. Εκεί λοιπόν, ναι, είναι μεταδοτικός. Και πότε μπορεί να είναι μεταδοτικός Αν είναι ανεμβολίαστος ή αν κάποιος έχει περάσει πάνω από 10 χρόνια από τον εμβολιασμό του που φεύγει η ανοσία του εμβολίου, άρα πρέπει να την επαναλάβει»

Ειδήσεις σήμερα:

Αντώνης Ρέμος: Ο «πόλεμος» με την Αρχή για το ξέπλυμα, τα χρέη του Ηρακλή και η αγχωμένη δήλωση

Ντιμπέιτ Κασσελάκη - «87» στην Κεντρική Επιτροπή: Μάχη για τους συσχετισμούς και τις εντυπώσεις

Εκλογές στη Βρετανία: Πώς η συντριβή των Συντηρητικών οδήγησε στην αλλαγή των Εργατικών
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr