Μεγάλη η φωτιά στην Πρέβεζα - Εστάλη μήνυμα 112

Συναγερμός στην Πυροσβεστική - Από αέρος επιχειρούν 5 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα

Μαίνεται η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε σε δασική έκταση στην περιοχή Γέφυρα Καλογήρου του δήμου Ζηρού, στην Πρέβεζα. Σε συναγερμό βρίσκεται η πυροσβετική καθώς το πύρινο μέτωπο δεν είναι ακόμη εύκολο να περιοριστεί λόγω και των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή. 

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η φωτιά εκδηλώθηκε γύρω στις 14:50 και για την κατάσβεσή της επιχειρούν 58 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων της 5ης ΕΜΟΔΕ και 22 οχήματα ενώ από αέρος συνδράμουν 5 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.

Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες και μηχανήματα έργου. Λίγο μετά τις 16:00 εστάλη στους κατοίκους της περιοχής προειδοποιητικό μήνυμα μέσω του 112 καλώντας τους να παραμείνουν σε ετοιμότητα και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών. Ειδικότερα το μήνυμα αναφέρει: «Δασική πυρκαγιά στη Φιλιππιάδα του δήμου Ζηρού Πρέβεζας. Παραμείνετε σε ετοιμότητα. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».



Πέρα από τις επίγειες δυνάμεις που μεταβαίνουν από όλη την Ήπειρο, επιχειρούν αεροπλάνα που απογειώθηκαν από το αεροδρόμιο του Ακτίου και το ελικόπτερο που απογειώθηκε από το αεροδρόμιο Ιωαννίνων.

Κάτοικοι αναφέρουν ότι υπάρχουν διακοπές ρεύματος σε περιοχές της Άρτας και του Δήμου Ζηρού.

Υπενθυμίζεται ότι υψηλός είναι ο κίνδυνος πυρκαγιάς σε πολλές περιοχές σήμερα, με αποτέλεσμα οι Αρχές να βρίσκονται σε αυξημένη επιφυλακή.

Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, στην κατηγορία κινδύνου 3 βρίσκονται οι εξής περιοχές:

- Αττική και Κύθηρα
- Περιοχές της Λακωνίας και της νότιας Εύβοιας
- Κρήτη, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα και Βορειοανατολικό Αιγαίο

Σε επιφυλακή η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση civilprotection.gov.gr.


Ειδήσεις σήμερα:

Αντώνης Ρέμος: Ο «πόλεμος» με την Αρχή για το ξέπλυμα, τα χρέη του Ηρακλή και η αγχωμένη δήλωση

Ντιμπέιτ Κασσελάκη - «87» στην Κεντρική Επιτροπή: Μάχη για τους συσχετισμούς και τις εντυπώσεις

Εκλογές στη Βρετανία: Πώς η συντριβή των Συντηρητικών οδήγησε στην αλλαγή των Εργατικών
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr