Πανελλαδικές 2024: Οδηγός για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής - Πώς υπολογίζεται, οι συντελεστές και οι αλλαγές σε 21 σχολές

Πανελλαδικές 2024: Οδηγός για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής - Πώς υπολογίζεται, οι συντελεστές και οι αλλαγές σε 21 σχολές

Τα παραδείγματα για τον υπολογισμό των βάσεων - Πώς υπολογίζονται οι ΕΒΕ για τα Ειδικά Μαθήματα - Γιατί θεσπίστηκε Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στα ΑΕΙ

Πανελλαδικές 2024: Οδηγός για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής - Πώς υπολογίζεται, οι συντελεστές και οι αλλαγές σε 21 σχολές
Με την ειδική πλατφόρμα για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού από τους υποψήφιους των φετινών Πανελλαδικών 2024 για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση να ανοίγει αύριο, Τρίτη 9 Ιουλίου, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες από το υπουργείο Παιδείας, η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής αναδεικνύεται σε ‘πρωταγωνίστρια’ που θα καθορίσει τις επιλογές των σχολών.

Οι πίνακες με τις Ελάχιστες Βάσεις Εισαγωγής (Ε.Β.Ε.) που αντιστοιχούν σε κάθε Σχολή ή Τμήμα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, θα βρίσκονται στην εφαρμογή του Μηχανογραφικού Δελτίου (Μ.Δ.) στο μενού «Χρήσιμα Έγγραφα», έτσι ώστε οι υποψήφιοι, οι οποίοι συμμετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2024 τόσο των ΓΕΛ όσο και των ΕΠΑΛ να ενημερώνονται άμεσα. Υπογραμμίζεται, ότι εκτός από τις ΕΒΕ, οι υποψήφιοι θα βλέπουν ταυτόχρονα το συντελεστή της κάθε Ε.Β.Ε., το Ειδικό Μάθημα ή πρακτική δοκιμασία – εάν απαιτείται – αλλά και τον αντίστοιχο συντελεστή Ε.Β.Ε. Ειδικού Μαθήματος.

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν αρχικά να επεξεργάζονται το μηχανογραφικό τους δηλώνοντας τις προσωρινές τους προτιμήσεις (Προσωρινή Αποθήκευση Μηχανογραφικού) και στη συνέχεια, να προχωρούν στην οριστικοποίησή του μέσω της τελικής υποβολής του (Υποβολή Μηχανογραφικού Δελτίου), μέσα στην προθεσμία, που θα ανακοινωθεί από το υπουργείο Παιδείας. Σημειώνεται, ότι οι Ε.Β.Ε. προκύπτουν από τις μέσες επιδόσεις των υποψηφίων ανά Επιστημονικό Πεδίο/Τομέα σε συνδυασμό με τους συντελεστές, που όρισαν οι ίδιες οι Σχολές ήΤμήματα των Πανεπιστημίων στις Πανελλαδικές 2024.

Να σημειωθεί, ότι μια Σχολή ή Τμήμα μπορεί να έχει επιλέξει ως Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής από το 80% έως το 120% της μέσης επίδοσης των υποψηφίων - ή οποιαδήποτε από τις ενδιάμεσες τιμές. Αντίστοιχα, μπορεί να έχει επιλέξει και για το Ειδικό Μάθημα – εφόσον απαιτείται για την εισαγωγή σε συγκεκριμένες σχολές - ως Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής Ειδικού Μαθήματος ή Ειδικών Μαθημάτων το 70% ή το 110% της μέσης επίδοσης των υποψηφίων ή οποιαδήποτε από τις ενδιάμεσες τιμές μεταξύ αυτού του διαστήματος.

Για όσο διάστημα παραμένει ανοιχτή η πλατφόρμα για την υποβολή του μηχανογραφικού, οι υποψήφιοι θα μπορούν να απευθύνονται στα Λύκειά τους, για οποιαδήποτε πληροφορία, υποστήριξη, ακόμα και χρήση υπολογιστή, εφόσον δεν διαθέτουν οι ίδιοι.

Πώς υπολογίζεται η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

Κάθε Πανεπιστημιακό Τμήμα θέτει ως ΕΒΕ ποσοστό Χ% του μέσου όρου (ΜΟ) των μέσων επιδόσεων (ΜΕ) όλων των υποψηφίων στο σύνολο των τεσσάρων μαθημάτων (Μ1, Μ2, Μ3, Μ4), του επιστημονικού πεδίου του υποψηφίου [ΜΟ=ΜΕΜ1+ΜΕΜ2+ΜΕΜ3+ΜΕΜ4)/4]

Το Υπουργείο καθορίζει το εύρος για το ποσοστό Χ%.

Ως ελάχιστη και μέγιστη τιμή του συντελεστή της ΕΒΕ των σχολών, τμημάτων ή εισαγωγικών κατευθύνσεων για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ορίστηκαν οι τιμές 0,80 και 1,20 αντιστοίχως.

Ως συντελεστής της ΕΒΕ μπορεί να οριστεί αριθμός με έως δύο δεκαδικά ψηφία, ο οποίος βρίσκεται εντός του ανωτέρω διαστήματος ελάχιστης και μέγιστης τιμής.

Για παράδειγμα:

Κλείσιμο
Μέσος Όρος των μέσων επιδόσεων όλων των υποψηφίων ενός επιστημονικού πεδίου: 12/20.

ΕΒΕ που ορίζεται από Πανεπιστημιακό τμήμα: 90% του Μέσου Όρου, δηλ. 10,8.

Μέσος Όρος των μέσων επιδόσεων όλων των υποψηφίων ενός επιστημονικού πεδίου: 11/20.

ΕΒΕ που ορίζεται από Πανεπιστημιακό τμήμα: 90% του Μέσου Όρου, δηλ. 9,9.

Στις σχολές, τμήματα ή εισαγωγικές κατευθύνσεις, που εντάσσονται σε περισσότερα του ενός επιστημονικά πεδία, για τον υπολογισμό της ΕΒΕ λαμβάνεται υπόψη ο μικρότερος μέσος όρος των μέσων όρων των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων στα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα των επιστημονικών πεδίων, στα οποία εντάσσονται οι συγκεκριμένες σχολές, τμήματα ή εισαγωγικές κατευθύνσεις.

Ο συντελεστής της ΕΒΕ για κάθε σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση είναι ενιαίος για την εισαγωγή υποψηφίων από ημερήσια ή εσπερινά ΓΕ.Λ. ή ΕΠΑ.Λ.

Υπενθυμίζεται ότι η εφαρμογή της ΕΒΕ εισήχθη κατά το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022, με βάση σχετική Υπουργική Απόφαση.

Πώς υπολογίζονται οι ΕΒΕ για τα Ειδικά Μαθήματα

Στις σχολές, τμήματα και εισαγωγικές κατευθύνσεις, όπου απαιτείται η εξέταση ειδικού μαθήματος ή ειδικών μαθημάτων ή πρακτικών δοκιμασιών λόγω της φύσης του γνωστικού τους αντικειμένου, η εξέταση του ειδικού μαθήματος ή των ειδικών μαθημάτων ή των πρακτικών δοκιμασιών γίνεται πανελλαδικά.

Για την εισαγωγή απαιτείται η επίτευξη της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής του ειδικού μαθήματος ή των ειδικών μαθημάτων ή πρακτικών δοκιμασιών της σχολής, τμήματος ή εισαγωγικής κατεύθυνσης, καθώς και της ΕΒΕ της σχολής, τμήματος ή εισαγωγικής κατεύθυνσης.

Για τον υπολογισμό της συνολικής βαθμολογίας των υποψηφίων, προστίθεται στη βαθμολογία των τεσσάρων πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων η βαθμολογία που προκύπτει από το γινόμενο του βαθμού του ειδικού μαθήματος ή των ειδικών μαθημάτων ή των πρακτικών δοκιμασιών με τον αντίστοιχο συντελεστή βαρύτητας.

Ως ελάχιστη και μέγιστη τιμή του συντελεστή της ΕΒΕ των ειδικών μαθημάτων ή πρακτικών δοκιμασιών για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση κατά το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 και εφεξής έχουν οριστεί οι τιμές 0,70 και 1,10 αντιστοίχως. Ως συντελεστής της ΕΒΕ μπορεί να οριστεί αριθμός με έως δύο δεκαδικά ψηφία, ο οποίος βρίσκεται εντός του ανωτέρω διαστήματος ελάχιστης και μέγιστης τιμής.

Δείτε εδώ πίνακες συντελεστών, με τους οποίους θα υπολογιστούν οι βάσεις για τις Πανελλαδικές 2024

Πίνακας με τις 21 σχολές, των οποίων άλλαξαν οι φετινές Ελάχιστες Βάσεις Εισαγωγής (2024) σε σχέση με το 2023

Πανελλαδικές 2024: Οδηγός για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής - Πώς υπολογίζεται, οι συντελεστές και οι αλλαγές σε 21 σχολές


Γιατί θεσπίστηκε Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στα ΑΕΙ

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ), η οποία εισήχθη το 2021, θεσπίστηκε για τη διασφάλιση των ακαδημαϊκών προϋποθέσεων της επιτυχούς φοίτησης και της έγκαιρης ολοκλήρωσης των σπουδών – έως τη ρύθμιση αυτή, εισάγονταν φοιτητές ακόμη και με βαθμό 1 στα 20, ενώ σχεδόν 30% των φοιτητών δεν αποφοιτούσε ποτέ. Για τη θωράκιση του κύρους των Πανεπιστημιακών σπουδών. Για την ενίσχυση της αυτονομίας των ΑΕΙ και της δυνατότητας κάθε τμήματος να διαμορφώσει την ιδιαίτερη ακαδημαϊκή τους φυσιογνωμία, καθώς για πρώτη φορά προβλέφθηκε αποφασιστικός ρόλος των ΑΕΙ στην εισαγωγή των φοιτητών. Για την ορθολογικότερη κατανομή και χρήση των πόρων του κάθε ΑΕΙ.

Η ΕΒΕ προκρίθηκε σε ποσοστό και όχι σε απόλυτο μέγεθος, όπως για παράδειγμα το 10, προκειμένου να μην εξαρτάται το ποσοστό επιτυχόντων ή αποτυχόντων κάθε χρόνο από την εκάστοτε ευκολία ή δυσκολία των θεμάτων. Επισημαίνεται, ακόμη, ότι η ΕΒΕ δεν είναι η ίδια για όλα τα τμήματα, επειδή τα προγράμματα σπουδών διαφέρουν, οπότε χρειάζεται να μπορούν να διαφοροποιηθούν οι ακαδημαϊκές προϋποθέσεις εισαγωγής σε αυτά. Στο πλαίσιο ενίσχυσης της αυτονομίας των ΑΕΙ, είναι σημαντικό αυτά να μπορούν να διαμορφώσουν την ιδιαίτερη ακαδημαϊκή τους φυσιογνωμία.

Το βασικό όφελος των υποψηφίων από την θέσπιση της ΕΒΕ, υπογραμμίζεται από το υπουργείο Παιδείας, ότι έγκειται στο γεγονός πως η εισαγωγή τους ή μη στο Πανεπιστήμιο δεν εξαρτάται από τη δυσκολία των θεμάτων τη χρονιά που έδωσαν εξετάσεις. Επιπλέον, διασφαλίζεται καλύτερη ποιότητα σπουδών στο Πανεπιστήμιο. Αυξάνεται η πιθανότητα οι νέοι να σπουδάσουν αυτό που επιθυμούν περισσότερο, όπως και το να σπουδάσουν στον τόπο που θέλουν. Τέλος, ολοκληρώνοντας τις προπτυχιακές τους σπουδές, αποκτούν ένα πιο αναβαθμισμένο πτυχίο στην αγορά εργασίας.
Ταυτόχρονα, θωρακίζεται το κύρος των Πανεπιστημίων, βελτιώνεται η ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης σε αυτά, ενισχύεται η αυτονομία τους και η δυνατότητά τους να διαμορφώσουν ιδιαίτερη ακαδημαϊκή φυσιογνωμία, μειώνεται η ανάγκη για μετεγγραφές φοιτητών εφόσον περισσότεροι υποψήφιοι θα μπορούν να εισαχθούν στον τόπο κατοικίας τους, βελτιώνεται η θέση των ΑΕΙ στα διεθνή συστήματα κατάταξης Πανεπιστημίων και ενισχύεται το κύρος τους.

Πότε ανακοινώνονται οι Βάσεις για τις Πανελλαδικές 2024

Οι Βάσεις για τις Πανελλαδικές 2024 αναμένεται να ανακοινωθούν την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου. Ταυτόχρονα, πρόκειται να ανακοινωθούν τα ονόματα των επιτυχόντων. Υπενθυμίζεται, ότι το 2023 οι Βάσεις ανακοινώθηκαν στις 29/7.


Ειδήσεις σήμερα:

Η επόμενη μέρα της Γαλλίας μετά τη μεγάλη ανατροπή - Τα 4 σενάρια για τη νέα κυβέρνηση

Οδηγός για το Μηχανογραφικό: Οι περιζήτητες σχολές, τα κρυφά διαμάντια και τα τμήματα που εξισώνονται με τα Πολυτεχνεία

Το πρώτο μήνυμα του Γιάννη Αντετοκούνμπο μετά την πρόκριση στο Παρίσι: Δεν μπορούσα ποτέ να κρυφτώ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης