Έβρος: Εκτός φυλακής οι τρεις που κράτησαν σε τρέιλερ τους 13 μετανάστες

Το δικαστήριο δέχθηκε, ότι η συγκεκριμένη πράξη δεν τελέστηκε με ρατσιστικά κίνητρα, ενώ τους απάλλαξε για μία σειρά από άλλα πλημμελήματα, όπως έκθεση, διέγερση σε διάπραξη βιαιοπραγιών, παράνομη οπλοφορία κ.ά.

Εκτός φυλακής οδήγησε απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θράκης τους τρεις άνδρες που είχαν παραπεμφθεί σε δίκη με την κατηγορία ότι - εν μέσω των καταστροφικών πυρκαγιών στον Έβρο, τον περασμένο Σεπτέμβριο – κλείδωσαν σε μεταφορικό τρέιλερ 13 μετανάστες, τους οποίους βιντεοσκοπούσαν, υποδεικνύοντάς τους ως εμπρηστές.

Το Δικαστήριο ύστερα από ακροαματική διαδικασία που κράτησε δύο μέρες, αποφάσισε να μετατρέψει τη βασική κακουργηματική κατηγορία της αρπαγής με ρατσιστικά χαρακτηριστικά σε παράνομη κατακράτηση, η οποία διώκεται σε βαθμό πλημμελήματος, κάνοντας δεκτούς τους ισχυρισμούς που προέβαλε η υπεράσπιση. Δέχθηκε δε, ότι η συγκεκριμένη πράξη δεν τελέστηκε με ρατσιστικά κίνητρα, ενώ τους απάλλαξε για μία σειρά από άλλα πλημμελήματα, όπως έκθεση, διέγερση σε διάπραξη βιαιοπραγιών, παράνομη οπλοφορία κ.ά.

Υπό αυτές τις συνθήκες, οι δικαστές επέβαλαν συνολική ποινή φυλάκισης 5 ετών, σε καθέναν από τους τρεις κατηγορούμενους, και επιπλέον τρεις μήνες στον κατηγορούμενο που τράβηξε το επίμαχο βίντεο το οποίο προκάλεσε την έρευνα των διωκτικών και δικαστικών Αρχών (για παραβίαση προσωπικών δεδομένων).

«Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων κάνοντας δεκτό τον ισχυρισμό μας περί ορθού νομικού χαρακτηρισμού της πράξης μετέτρεψε την κατηγορία σε πλημμέλημα και καταδίκασε τους εντολείς μας στην παράνομη κατακράτηση, δεχόμενο ταυτόχρονα ότι δεν υπάρχουν ρατσιστικά χαρακτηριστικά στην πράξη τους. Ταυτόχρονα αθωώθηκαν για μία σωρεία αδικημάτων τα οποία δεν αποδείχθηκαν δηλαδή της παράνομης οπλοφορίας, των άσκοπων πυροβολισμών, της έκθεσης με ρατσιστικά χαρακτηριστικά, της διέγερσης σε διάπραξη βιαιοπραγιών…», δήλωσε ένας εκ των συνηγόρων υπεράσπισης.

Με την ίδια απόφαση, το Δικαστήριο μετέτρεψε την παραπάνω ποινή σε χρηματική (προς 10 ευρώ τη μέρα) και χορήγησε ανασταλτικό αποτέλεσμα στην εκτέλεσή της μέχρι το Εφετείο. Οι τρεις καταδικασθέντες παρέμεναν προσωρινά κρατούμενοι από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Ειδήσεις σήμερα:

Θεσσαλονίκη: Υπάλληλος βενζινάδικου κρέμεται από ΙΧ που έφυγε χωρίς να πληρώσει - Δείτε βίντεο

Επίθεση Politico στον Μακρόν: Μοναχικός και παράξενος, θέλει να αποπλανεί τους πάντες, έφερε το χάος στη Γαλλία

Μπαλωθιές στο Λασίθι: Η τιμωρία μου είναι ότι σκότωσα τον «αδερφό» μου, είπε ο 32χρονος
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr