Πανελλαδικές 2024: Αναλυτικές εκτιμήσεις για τις βάσεις σε 44 δημοφιλή τμήματα του 2ου πεδίου

Πτωτική τάση από 10 έως 450 μόρια στα τμήματα άνω των 16.000 μορίων – Αύξηση από 70 έως 220 μόρια στις βάσεις τμημάτων χαμηλότερων των 16.000 μορίων

Αναλυτικές εκτιμήσεις για τις βάσεις σε 44 δημοφιλή τμήματα του 2ου επιστημονικού πεδίου, παρουσιάζει το protothema.gr.

Τα τμήματα, που μελετήθηκαν είναι αυτά που είναι προσβάσιμα μόνο από το 2ο πεδίο, δηλαδή δεν είναι κοινά με άλλο επιστημονικό πεδίο και επιπλέον δεν απαιτούν ειδικό μάθημα για την εισαγωγή.

Στη μελέτη, η οποία εκπονήθηκε από τον αναλυτή Κωνσταντίνο Παπαγιαννούλη της PIXIDAedu, χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία στατιστικών αποτελεσμάτων όπως δημοσιεύτηκαν από το υπουργείο Παιδείας.

Επιπλέον, χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα θέσεων εισακτέων σε κάθε τμήμα ενώ ελήφθησαν υπόψη οι περυσινές επιλογές των υποψηφίων.

Τα αποτελέσματα της μελέτης παρατίθενται στον παρακάτω πίνακα:



Με βάση τα ανωτέρω, παρατηρείται ότι η χαμηλότερη επίδοση στη Φυσική (κατά μέσο όρο 1,5 μονάδες στα 20) καθώς και η χαμηλότερη επίδοση στα Μαθηματικά (κατά μέσο όρο 0,7 μονάδες στα 20) επηρέασε πτωτικά ειδικά τα τμήματα με μεγαλύτερο συντελεστή στα δύο αυτά μαθήματα.
Αντίθετα, η υψηλότερη επίδοση στη Χημεία (κατά 1,4 μονάδες στα 20) δημιούργησε αυξητικές τάσεις στα τμήματα με υψηλό συντελεστή βαρύτητας στη Χημεία.

Το αποτέλεσμα διαγράφεται ως εξής:

Τα υψηλόβαθμα περυσινά τμήματα με βάση άνω των 16.000 μορίων έχουν πτωτικές τάσεις από 10 έως 450 περίπου μόρια ενώ τα τμήματα με περυσινή βάση χαμηλότερη των 16.000 μορίων εμφανίζουν αυξητική τάση 70 έως 220 περίπου μορίων.

Όλα αυτά βεβαίως, μη γνωρίζοντας τις φετινές τάσεις επιλογής τμημάτων και υποθέτοντας ότι αυτές δεν μεταβάλλονται.



Ειδήσεις σήμερα:

Άγριο ξύλο με Ζούμπατς και Σάριτς σε κλαμπ της παραλιακής - Τους επιτέθηκαν και υπερασπίστηκαν τους εαυτούς τους, λένε οι Κροάτες

Από πάρκινγκ στο Μαρούσι ξεκίνησε ο δράστης για να σκοτώσει τον τοπογράφο - Τι αποκαλύπτει το διαβιβαστικό της ΕΛΑΣ

Υψηλόβαθμη υπάλληλος του υπ. Πολιτισμού στα μέλη του κυκλώματος που πουλούσε προστασία σε καταστηματάρχες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr