Άνεμοι 111 χλμ./ώρα έπνεαν την ώρα της τραγωδίας στην Κάρπαθο - Νεκρή με χτύπημα στο κεφάλι η 40χρονη Γαλλίδα ιστιοπλόος

Άνεμοι 111 χλμ./ώρα έπνεαν την ώρα της τραγωδίας στην Κάρπαθο - Νεκρή με χτύπημα στο κεφάλι η 40χρονη Γαλλίδα ιστιοπλόος

Για ακραίες συνθήκες κάνουν λόγο άλλοι συμμετέχοντες στον ιστιοπλοϊκό αγώνα Aegean 600 - Στην Κάσο το σκάφος, κρατείται ο κυβερνήτης του 

istioploos_new_xr
Άνεμοι έντασης 11 μποφόρ (111χλμ./ώρα) έπνεαν στην περιοχή που σημειώθηκε η τραγωδία κατά τη διάρκεια του διεθνούς ιστιοπλοΐκού αγώνα Aegean 600 το βράδυ της Δευτέρας με μια 40χρονη γυναίκα, μέλος πληρώματος, να χάνει τη ζωή της.

Όπως είπε στον ΣΚΑΙ ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος που είναι μέλος πληρώματος σκάφους που συμμετέχει στον αγώνα «σε εκείνο το σημείο στο Καρπάθειο ξέραμε ότι θα περιμένουμε πολύ δύσκολες συνθήκες. Φτάσαμε να έχουμε 45-60 κόμβους αέρα, κάποια στιγμή ακούσαμε στο VHF το περιστατικό ότι υπάρχει άνθρωπος στη θάλασσα».

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-d2kvpjxuhm2h)


Σύμφωνα με πληροφορίες η 40χρονη Γαλλίδα που έχασε τη ζωή της ονομάζεται Anna Konontchouk και ήταν πλήρωμα στο σκάφος Heaven. Το σκάφος έφερε ισπανική σημαία, έχει μήκος 15 μέτρων και είχε πλήρωμα εννέα άτομα. Το σκάφος βρίσκεται πλέον στο λιμάνι της Κάσου με τον κυβερνήτη του να κρατείται και να ανακρίνεται με σκοπό να διευκρινιστούν οι ακριβείς συνθήκες του δυστυχήματος. 

gallida

Κατά πληροφορίες η άτυχη γυναίκα ήταν στέλεχος εταιρείας που προσέφερε υπηρεσίες διαχείρισης κατοικιών στη γαλλική Ριβιέρα.

gallida2


Όπως εξήγησε ο κ. Αντωνόπουλος «οι συνθήκες ήταν ακραίες» για να διευκρινίσει στη συνέχεια ότι «είναι στην ευχέρια το κάθε σκάφος να κάνει ό,τι κίνηση θέλει, να εγκαταλείψει, να βάλει τα πανιά θυέλλης. Αυτό που μας μαθαίνουν εμάς στα σεμινάρια ασφαλείας πριν τον αγώνα είναι ότι μας ενδιαφέρει πρώτα η ασφάλεια».

Ο Γιώργος Βάλλης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Πληρωμάτων Θαλαμηγών, δήλωσε: «Τα πληρώματα και οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να είναι πολύ σοβαροί και προσεκτικοί απέναντι στις αντίξοες συνθήκες των μελτεμιών, με ανέμους από 6 έως 8 μποφόρ. Να μη ρισκάρουν απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα. Να λαμβάνουν όλα τα μέτρα ασφαλείας. Τη θάλασσα πρέπει να την σεβόμαστε πάντα».

Ερωτηματικά για τα μέτρα ασφαλείας
Με τις ακριβείς συνθήκες του δυστυχήματος να μην έχουν ακόμη διευκρινιστεί πλήρως, υπάρχουν σύμφωνα με τον κ. Βάλλη αλλά και με άλλους ειδικούς κάποια ερωτηματικά για το αν τηρήθηκαν όλα τα προβελπόμενα μέτρα ασφαλείας. Συγκεκριμένα το πλήρωμα πρέπει να φορά συνεχώς σωσίβια αλλά και να είναι δεμένο με ειδικούς ιμάντες πάνω στο σκάφος. Αν η άτυχη Γαλλίδα ήταν δεμένη δεν θα είχε πέσει στη θάλασσα. Ένα δεύτερο ερώτημα που προκύπτει είναι αν υπήρχαν παραπλέοντα σκάφη της διοργάνωσης ή όχι. Και αυτό διότι σύμφωνα με τις καταθέσεις ένα άλλο μέλος του πληρώματος χρειάστηκε να πάει στη θάλασσα για να ανασύρει την 40χρόνη.  Αν υπήρχαν παραπλέοντα σκάφη θα το έκαναν αυτά. 
Η άτυχη Γαλλίδα φαίνεται στην προσπάθειά της να μαζέψει κάποιο πανί να χτυπήθηκε από τη «μάτσα» (σ.σ.: το οριζόντιο τμήμα που είναι προσαρτημένο στο κατάρτι), με το χτύπημα να την πέταξε στη θάλασσα. Οι καταθέσεις λένε ότι στη συνέχεια το σώμα της 40χρονης βρέθηκε κάτω από το σκάφος με αποτέλεσμα να χτυπηθεί και από αυτό. 

Από τις φωτογραφίες φαίνονται οι ζημιές που έχει υποστεί το σκάφος της 40χρονης:
istioploiko-karpathos__6_
istioploiko-karpathos__4_
istioploiko-karpathos__3_
istioploiko-karpathos__1_
istioploiko-karpathos__2_


Μιλώντας στο protothema.gr o πρόεδρος του Πανελλήνιου Ομίλου Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης, Γιάννης Μαραγκουδάκης, είπε ότι «παρά την τεράστια προσπάθεια που καταβάλαμε, για να γίνει μια τέλεια διοργάνωση, με όλους τους συμμετέχοντες να δηλώνουν ενθουσιασμένοι πριν την έναρξη του αγώνα, η τραγική αυτή εξέλιξη μας συνέτριψε όλους. Τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια της 40χρονης ιστιοπλόου».

Η ανακοίνωση της Aegean 600

Οι εξαιρετικά ισχυρές εντάσεις του Μελτεμιού που επικρατούσαν στο Καρπάθιο Πέλαγος δυσκόλεψαν το στόλο του Aegean 600, ο οποίος πραγματοποιεί τον περίπλου του Αιγαίου σε μία διαδρομή 600 ναυτικών μιλίων χωρίς σταθμό, με αποτέλεσμα 14 σκάφη να εγκαταλείψουν τον αγώνα.

Δυστυχώς οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες είχαν σαν αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή της μία 40χρονη υπήκοος Γαλλίας από το σκάφος HEAVEN, βορειοδυτικά της Κάσου. Η 40χρονη βρέθηκε στη θάλασσα με σοβαρό χτύπημα στο κεφάλι και οι προσπάθειες ανάνηψης της δεν τελεσφόρησαν.

Ολόκληρη η ιστιοπλοϊκή οικογένεια και οι ιδιαιτέρως οι διοργανωτές εκφράζουν τη βαθιά λύπη τους για το συμβάν.

Το ιστορικό

Το δυστύχημα σημειώθηκε υπό δυσμενέστατες καιρικές συνθήκες με τα τα κύματα να έχουν ύψος δύο μέτρων.

Όταν η γυναίκα βρέθηκε στο νερό, αμέσως τα άλλα μέλη του πληρώματος έκαναν όλες τις προβλεπόμενες κίνησεις. Η άτυχη 40χρονη είχε απομακρυνθεί πολύ και γι' αυτό εντοπίστηκε λίγο αργότερα. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες είχε τραυματιστεί και ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις της. Στη συνέχεια, η 40χρονη μεταφέρθηκε στο Περιφερειακό Ιατρείο Κάσου όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της.

Αμέσως ενημερώθηκαν οι λιμενικές αρχές οι οποίες έχουν αναλάβει την υποθέση, ενώ από τη διοργάνωση αναμένεται η έκδοση επίσημου δελτίου Τύπου.

Στον ίδιο αγώνα τραυματίστηκε και ένας 61χρονος, μέλος πληρώματος που επέβαινε σε σκάφος σημαίας Πολωνίας.

Η εκκίνηση του αγώνα δόθηκε όπως κάθε χρόνο συμβολικώς από τη θαλάσσια περιοχή του Ναού του Ποσειδώνα και ο τερματισμός μετά τη διαδρομή των 600 ν.μ. είναι στο ίδιο σημείο της εκκίνησης. Ιδιαίτερης σημασίας είναι ο αριθμός των ξένων χωρών, τη σημαία των οποίων φέρουν τα σκάφη που μετέχουν στον αγώνα και ανέρχεται στις 25.

Η ανακοίνωση του Λιμενικού

Τις βραδινές ώρες χθες, ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή της Κάσου για πτώση στη θάλασσα δύο μελών του πληρώματος ενός ιστιοφόρου (Ι/Φ) σκάφους σημαίας Ισπανίας, το οποίο έπλεε βορειοδυτικά του νησιού. Τα άτομα πληρώματος περισυνελέγησαν από το Ι/Φ, όμως μία 40χρονη (υπήκοος Γαλλίας), ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις της. Στην περιοχή μετέβη Ναυαγοσωστικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., όπου εντόπισε το Ι/Φ και το συνόδευσε στο λιμάνι της Κάσου. Από ιατρό του Π.Π.Ι. Κάσου διαπιστώθηκε ο θάνατος της 40χρονης αλλοδαπής, η σορός της οποίας πρόκειται να μεταφερθεί στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Ρόδου για διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής. Προανάκριση διενεργείται από τη Λιμενική Αρχή Κάσου.

Επισης τις βραδινές ώρες χθες ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή Καρπάθου από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. για τον τραυματισμό ενός 61χρονου επιβαίνοντα ιστιοφόρου (Ι/Φ) σκάφους σημαίας Πολωνίας που συμμετείχε στον αγώνα. Το Ι/Φ σκάφος κατέπλευσε με ασφάλεια στο λιμάνι Πηγαδίων Καρπάθου συνοδευόμενο από το Ε/Ρ – Α/Ψ «ΝΗΣΟΣ ΣΑΡΙΑ» Τ. Διαφανίου 24. Ο 61χρονος αποβιβάσθηκε και διακομίστηκε με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Γ.Ν. Καρπάθου. Προανάκριση διενεργείται από το Λιμεναρχείο Καρπάθου.

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στον ιστιοπλοϊκό αγώνα Aegean 600 στην Κάρπαθο - Νεκρή 40χρονη αθλήτρια από τη Γαλλία

Οι... άθλοι του ευρωβουλευτή Φειδία στην πλατεία Συντάγματος και τα 50ευρα της ντροπής

Κινέζος φέσωσε με 3.500 ευρώ ιδιοκτήτη ακινήτου Airbnb για τηλεφωνικές κλήσεις μέσω internet
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης