Κάρπαθος: Οι τελευταίες στιγμές της Γαλλίδας ιστιοπλόου - Έπεσε στη θάλασσα και τη χτύπησε πτερύγιο του τιμονιού στο κεφάλι

Κάρπαθος: Οι τελευταίες στιγμές της Γαλλίδας ιστιοπλόου - Έπεσε στη θάλασσα και τη χτύπησε πτερύγιο του τιμονιού στο κεφάλι

Προσπάθησε μαζί με έναν συναθλητή της κάτω από δυσμενέστατες καιρικές συνθήκες να αλλάξει κάποια μπαλόνια στην πλώρη του σκάφους - Ένα τεράστιο κύμα, χτύπησε ξαφνικά τους δύο και τους έριξε στη θάλασσα

arthrou-istioploos
Νέες πληροφορίες έρχονται στο φως της δημοσιότητας σχετικά με την τραγωδία που σημειώθηκε στη θαλάσσια περιοχή της Καρπάθου κατά τη διάρκεια του διεθνούς ιστιοπλοΐκού αγώνα Aegean 600 το βράδυ της Δευτέρας με μια 40χρονη γυναίκα, μέλος πληρώματος, να χάνει τη ζωή της.

Η 40χρονη λίγο μετά τα μεσάνυχτα προσπάθησε μαζί με έναν συναθλητή της και κάτω από δυσμενέστατες καιρικές συνθήκες να αλλάξει κάποια μπαλόνια (σ.σ.: ονομασία πανιών που χρησιμοποιούν τα ιστιοφόρα) στην πλώρη του σκάφους. Ένα τεράστιο κύμα, ωστόσο, χτύπησε ξαφνικά τους δύο και τους έριξε στη θάλασσα. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες η άτυχη Γαλλίδα έπεσε κοντά στο σκάφος στην πλώρη στην δεξιά πλευρά και φέρεται να δέχτηκε χτύπημα από το ένα από τα δύο πτερύγια του τιμονιού στο κεφάλι.

Τον συναθλητή της τον περισυνέλεξαν οι συνάδελφοί του άμεσα ενώ η άτυχη Γαλλίδα εντοπίστηκε πολύ αργότερα στη θάλασσα με τους ανέμους να είναι εντάσεως 60 μιλίων την ώρα και τα κύματα να έχουν ύψος 2 μέτρα.

Από τις φωτογραφίες φαίνονται οι ζημιές που έχει υποστεί το σκάφος της 40χρονης:

istioploiko-galida__2_
istioploiko-galida__3_
istioploiko-galida__4_
istioploiko-galida__5_
istioploiko-galida__6_
istioploiko-galida__1_
Κλείσιμο
Η 40χρονη Γαλλίδα που έχασε τη ζωή της ονομάζεται Anna Konontchouk και ήταν πλήρωμα στο σκάφος Heaven. Το σκάφος έφερε ισπανική σημαία, έχει μήκος 15 μέτρων και είχε πλήρωμα εννέα άτομα. Το σκάφος βρίσκεται πλέον στο λιμάνι της Κάσου με τον κυβερνήτη του να κρατείται. 

Μιλώντας νωρίτερα στο protothema.gr o πρόεδρος του Πανελλήνιου Ομίλου Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης, Γιάννης Μαραγκουδάκης, είπε ότι «παρά την τεράστια προσπάθεια που καταβάλαμε, για να γίνει μια τέλεια διοργάνωση, με όλους τους συμμετέχοντες να δηλώνουν ενθουσιασμένοι πριν την έναρξη του αγώνα, η τραγική αυτή εξέλιξη μας συνέτριψε όλους. Τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια της 40χρονης ιστιοπλόου».

Ερωτήματα για τα μέτρα ασφαλείας

Με τις ακριβείς συνθήκες του δυστυχήματος να μην έχουν ακόμη διευκρινιστεί πλήρως, υπάρχουν σύμφωνα με ειδικούς κάποια ερωτήματα για το αν τηρήθηκαν όλα τα προβελπόμενα μέτρα ασφαλείας. Συγκεκριμένα το πλήρωμα πρέπει να φορά συνεχώς σωσίβια αλλά και να είναι δεμένο με ειδικούς ιμάντες πάνω στο σκάφος.

Αν η άτυχη Γαλλίδα ήταν δεμένη δεν θα είχε πέσει στη θάλασσα. Ένα δεύτερο ερώτημα που προκύπτει είναι αν υπήρχαν παραπλέοντα σκάφη της διοργάνωσης ή όχι. Κι αυτό διότι σύμφωνα με τις καταθέσεις ένα άλλο μέλος του πληρώματος χρειάστηκε να πάει στη θάλασσα για να ανασύρει την 40χρόνη. Αν υπήρχαν παραπλέοντα σκάφη θα το έκαναν αυτά.

Η ανακοίνωση της Aegean 600

Οι εξαιρετικά ισχυρές εντάσεις του Μελτεμιού που επικρατούσαν στο Καρπάθιο Πέλαγος δυσκόλεψαν το στόλο του Aegean 600, ο οποίος πραγματοποιεί τον περίπλου του Αιγαίου σε μία διαδρομή 600 ναυτικών μιλίων χωρίς σταθμό, με αποτέλεσμα 14 σκάφη να εγκαταλείψουν τον αγώνα.

Δυστυχώς οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες είχαν σαν αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή της μία 40χρονη υπήκοος Γαλλίας από το σκάφος HEAVEN, βορειοδυτικά της Κάσου. Η 40χρονη βρέθηκε στη θάλασσα με σοβαρό χτύπημα στο κεφάλι και οι προσπάθειες ανάνηψης της δεν τελεσφόρησαν.

Ολόκληρη η ιστιοπλοϊκή οικογένεια και οι ιδιαιτέρως οι διοργανωτές εκφράζουν τη βαθιά λύπη τους για το συμβάν.

Η ανακοίνωση του Λιμενικού

Τις βραδινές ώρες χθες, ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή της Κάσου για πτώση στη θάλασσα δύο μελών του πληρώματος ενός ιστιοφόρου (Ι/Φ) σκάφους σημαίας Ισπανίας, το οποίο έπλεε βορειοδυτικά του νησιού. Τα άτομα πληρώματος περισυνελέγησαν από το Ι/Φ, όμως μία 40χρονη (υπήκοος Γαλλίας), ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις της. Στην περιοχή μετέβη Ναυαγοσωστικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., όπου εντόπισε το Ι/Φ και το συνόδευσε στο λιμάνι της Κάσου. Από ιατρό του Π.Π.Ι. Κάσου διαπιστώθηκε ο θάνατος της 40χρονης αλλοδαπής, η σορός της οποίας πρόκειται να μεταφερθεί στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Ρόδου για διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής. Προανάκριση διενεργείται από τη Λιμενική Αρχή Κάσου.

Επισης τις βραδινές ώρες χθες ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή Καρπάθου από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. για τον τραυματισμό ενός 61χρονου επιβαίνοντα ιστιοφόρου (Ι/Φ) σκάφους σημαίας Πολωνίας που συμμετείχε στον αγώνα. Το Ι/Φ σκάφος κατέπλευσε με ασφάλεια στο λιμάνι Πηγαδίων Καρπάθου συνοδευόμενο από το Ε/Ρ – Α/Ψ «ΝΗΣΟΣ ΣΑΡΙΑ» Τ. Διαφανίου 24. Ο 61χρονος αποβιβάσθηκε και διακομίστηκε με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Γ.Ν. Καρπάθου. Προανάκριση διενεργείται από το Λιμεναρχείο Καρπάθου.

Ειδήσεις σήμερα:

Άνεμοι 111 χλμ./ώρα έπνεαν την ώρα της τραγωδίας στην Κάρπαθο - Νεκρή με χτύπημα στο κεφάλι η 40χρονη Γαλλίδα ιστιοπλόος

Ο χάρτης με τις 200.000 κενές θέσεις εργασίας σε τουρισμό, αγροτική οικονομία και κατασκευές

Τα τεφτέρια της συμμορίας: Ντοκουμέντα από τις σημειώσεις που κρατούσαν οι εκβιαστές του Δήμου Αθηναίων
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης