Καιρός: Το παράδοξο στα Ιωάννινα - Σε δύο ώρες η θερμοκρασία έπεσε 16ᵒC και η υγρασία έφτασε στο 99%

Καιρός: Το παράδοξο στα Ιωάννινα - Σε δύο ώρες η θερμοκρασία έπεσε 16ᵒC και η υγρασία έφτασε στο 99%

Μπουρίνι σάρωσε την πόλη, έπεσαν δέντρα και κολώνες - Στις 16:00 ο υδράργυρος έδειξε 21 βαθμούς Κελσίου, ενώ στις 14:00  ήταν 37 - Πώς θα κυλήσει ο καιρός τις επόμενες ημέρες στη χώρα

iwannina-arthrou-0_2
Μπουρίνι έπληξε το μεσημέρι της Πέμπτης (11/7) τα Ιωάννινα, προκαλώντας απότομη πτώση της θερμοκρασίας και ταυτόχρονη άνοδο της υγρασίας.

Το περιστατικό κατέγραψε ο καθηγητής Μετεωρολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Άρης Μπαρτζώκας και κοινοποίησε στα social media ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς. Συγκεκριμένα, στις 2 το μεσημέρι, η θερμοκρασία στον Μετεωρολογικό Σταθμό του Πανεπιστημίου ήταν 37 βαθμοί Κελσίου και η υγρασία 22%. Δύο ώρες αργότερα, ο υδράργυρος έδειξε 21 βαθμούς Κελσίου, με ποσοστό υγρασίας στο 99%. Πτώση και άνοδος 16°C και 77%, αντίστοιχα, δηλαδή μέσα σε ένα δίωρο.

Η ανάρτηση του κ. Κολυδά:
Αναλυτικά η ανάρτηση του κ. Κολυδά:

Κλείσιμο
Σχετικά με τη σημερινή καταιγίδα στα Γιάννενα: Στο Μετεωρολογικό Σταθμό του Πανεπιστημίου στις 14:00 η θερμοκρασία ήταν 37ᵒCκαι η σχετική υγρασια 22%. Στις 16:00 η θερμοκρασία ήταν 21ᵒC και η σχετική υγρασία 99%. Πτώση και άνοδος 16ᵒC και 77%, αντίστοιχα, δηλαδή μέσα σε ένα δίωρο. Η εικόνα από τον μετεωρολογικό δορυφόρο δείχνει τις νεφώσεις στα ορεινά της Ηπείρου που έφεραν την μάλλον ευπρόσδεκτη βροχή. Από την ανάρτηση στο fb του καθηγητή Μετεωρολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννινων κ. Άρη Μπαρτζώκα.

Έπεσαν δέντρα και κολώνες από το ισχυρό μπουρίνι

Άμεση ήταν η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής μετά το ισχυρό μπουρίνι στα Ιωάννινα καθώς κλήθηκαν να επέμβουν σε δέκα περιστατικά κόβοντας και απομακρύνοντας δέντρα από το οδόστρωμα, από αυλές σπιτιών, ακόμη και από αυτοκίνητα, σύμφωνα με το epirustvnews.gr.

Δείτε βίντεο:
Ιωάννινα /Προβλήματα από το μπουρίνι
Παράλληλα κολώνα ηλεκτρισμού που έπεσε στη Βλαχόστρατα διέκοψε την κυκλοφορία και στο σημείο έσπευσε η Τροχαία.

Κολυδάς: Θα ανέβει και άλλο η θερμοκρασία τις επόμενες ημέρες

Για περαιτέρω άνοδο της θερμοκρασίας τις επομένες ημέρες προειδοποιήσε νωρίτερα ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, σε ανάρτησή του στο Χ για την πορεία του καιρού των επόμενων ημερών. Όπως εξήγησε η νέα άνοδος της θερμοκρασίας οφείλεται στην τάση των θερμών αερίων μαζών που βρίσκονται στα δυτικά αλλά και στα ανατολικά της χώρας να καλύψουν πολλές περιοχές.

Αντίθετα, μέχρι το Σάββατο η «σφήνα του μελτεμιού», όπως αναφέρει ο κ. Κολυδάς, θα διατηρήσει στα ανατολικά σε υψηλά αλλά σχετικά ανεκτά επίπεδα.

Ωστόσο «σε τοπικό επίπεδο δεν θα λείψουν τοπικά οι 40 με 41°C στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδος και σε περιοχές που δεν επηρεάζονται από τη θαλάσσια αύρα» σημειώνει ο διευθυντής της ΕΜΥ.

Δείτε την ανάρτησή του:
Πολλή ζέστη για 15 ημέρες βλέπει ο Μαρουσάκης

Για επιμονή της πολλής ζέστης για αρκετές ημέρες έκανε λόγο νωρίτερα σήμερα σε ανάρτησή του στο Facebook για τον καιρό του επόμενου διαστήματος o μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης ζητώντας από όλους «να αφήσουμε στην άκρη για τις επόμενες 10 με 15 ημέρες δραστηριότητες που επιβαρύνουν τον ανθρώπινο οργανισμό».

Όπως φαίνεται σε διάγραμμα που επισυνάπτει για τις προβλέψεις των μοντέλων σχετικά με την πορεία της θερμοκρασίας τουλάχιστον μέχρι τις 17 Ιουλίου σημειώνει ότι η μέση τιμή «είναι πάνω από τους 35 βαθμούς, αλλά και γύρω από τους 40».

«Δεν μιλάμε για ακραία ζέστη, αλλά όπως τονίζουμε κάθε καλοκαίρι, η ζέστη λειτουργεί αθροιστικά στην επιβάρυνση του ανθρώπινου οργανισμού και η μεγάλη διάρκεια κουράζει αρκετά τον ανθρώπινο οργανισμό κι όχι μόνο» πρόσθεσε ο κ. Μαρουσάκης.

diagramma-marousakis

Ο ίδιος επισήμανε, επίσης, πως «όσο μπορούμε να κοιτάξουμε στο βάθος του προγνωστικού τούνελ, δε φαίνονται ούτε δροσιές μα ούτε και βροχές» για να προσθέσει πως «αν σε όλο αυτό το σκηνικό προσθέσουμε και τα μελτέμια και λάβουμε υπόψη μας και την έντονη ξηρασία που έχει προηγηθεί, καταλαβαίνουμε ότι οι συνθήκες όχι μόνο ευχάριστες δεν θα είναι, αλλά αντιθέτως θα είναι και πολύ επικίνδυνες μιας και ο κίνδυνος πυρκαγιάς θα είναι πολύ υψηλός και για πολλές πολλές ημέρες».

anartisi-maroysaki


Αναλυτικά ο καιρός την Παρασκευή, σύμφωνα με την ΕΜΥ

Γενικά αίθριος καιρός. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις, οπότε υπάρχει πιθανότητα εκδήλωσης τοπικών όμβρων στα ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ, στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και τοπικά στο
Αιγαίο πρόσκαιρα έως 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα κυμανθεί σε υψηλά επίπεδα σε αρκετές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας. Θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 38 με 40 βαθμούς και κατά τόπους τους 41 βαθμούς Κελσίου. Επισημαίνεται ότι στις παράκτιες περιοχές, λόγω της θαλάσσιας αύρας, οι μέγιστες τιμές θα είναι 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερες. Στη νησιωτική χώρα η θερμοκρασία θα φτάσει τους 32 με 34 βαθμούς και κατά τόπους στα νησιά του Ιονίου, του ανατολικού Αιγαίου και τη νότια Κρήτη τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος με τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες οπότε είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί πρόσκαιρα έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 39 και κατά τόπους τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά οπότε είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 και στο Ιόνιο πρόσκαιρα έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 38 και στα ηπειρωτικά έως 39 με 40 και κατά τόπους έως 41 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο η ελάχιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά οπότε είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ με εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 26 έως 39 και κατά τόπους έως 40 με 41 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στις Κυκλάδες πρόσκαιρα έως 7 μποφόρ με εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 25 έως 32 βαθμούς και στη νότια Κρήτη έως 36 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Γενικά αίθριος. Τοπικές νεφώσεις κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 και στα βόρεια πρόσκαιρα έως 7 μποφόρ με εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 26 έως 37 με 38 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά οπότε είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 39 με 40 βαθμούς και στις Σποράδες έως 35 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα ανατολικά τοπικά έως 6 μποφόρ με εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 27 έως 38 με 39 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια και τα ανατολικά η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα γύρω ορεινά.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 27 έως 38 με 39 βαθμούς Κελσίου.

Πρόγνωση για το Σάββατο (13/7)

Γενικά αίθριος καιρός και μόνο τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και στα βόρεια ορεινά (κυρίως της Ηπείρου) είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικοί όμβροι.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 και πρόσκαιρα τοπικά έως 5 μποφόρ, στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και τοπικά στο Αιγαίο έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε υψηλά επίπεδα κυρίως στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας.

Θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 38 με 40 και κατά τόπους τους 41 βαθμούς Κελσίου. Επισημαίνεται ότι στις παράκτιες περιοχές, λόγω της θαλάσσιας αύρας, οι μέγιστες τιμές θα είναι 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερες. Στη νησιωτική χώρα η θερμοκρασία θα φτάσει τους 33 με 35 βαθμούς και κατά τόπους στα νησιά του Ιονίου και του ανατολικού Αιγαίου και τη νότια Κρήτη τους 36 με 37 βαθμούς Κελσίου.

Πρόγνωση για την Κυριακή (14/7)

Γενικά αίθριος καιρός και μόνο τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις, και στα βορειοδυτικά ορεινά είναι πιθανόν να σημειωθούν τοπικοί όμβροι.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, στα δυτικά 2 με 4 και πρόσκαιρα τοπικά έως 5 μποφόρ και στα ανατολικά 3 με 5 και στο Αιγαίο έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 39 με 40 βαθμούς και κατά τόπους τους 41 βαθμούς Κελσίου. Επισημαίνεται ότι στις παράκτιες περιοχές, λόγω της θαλάσσιας αύρας, οι μέγιστες τιμές θα είναι 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερες. Στη νησιωτική χώρα η θερμοκρασία θα φτάσει τους 33 με 36 βαθμούς και στα νησιά του Ιονίου,του ανατολικού Αιγαίου και τη νότια Κρήτη τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου.

Πρόγνωση για τη Δευτέρα (15/7)

Γενικά αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ, στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο 6 και πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα.

Ειδήσεις σήμερα:

Πρώην στρατιωτικός ο 26χρονος που σκότωσε με βαλλίστρα μητέρα και κόρες στη Βρετανία - «Στοχευμένη» η εκτέλεση

Σε θερινή έξαρση ο κορωνοϊός, τετραπλασιάστηκαν οι νοσηλευόμενοι - Έως πότε θα διαρκέσει

Χρήστος Γιανναράς στον Δανίκα: «Η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι το τέλος της ανθρωπότητας» .
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης