Πανελλαδικές 2024: Πλήρης οδηγός για το Παράλληλο Μηχανογραφικό - Βήμα προς βήμα η διαδικασία

Πανελλαδικές 2024: Πλήρης οδηγός για το Παράλληλο Μηχανογραφικό - Βήμα προς βήμα η διαδικασία

Μέχρι 30 ειδικότητες μπορούν να δηλώσουν οι υποψήφιοι των ΣΑΕΚ - Οι δικαιούχοι, όσα πρέπει να γνωρίζουν

panellinies
Μία ισχυρή εναλλακτική οδό αποτελεί το Παράλληλο Μηχανογραφικό όχι μόνο για τους υποψηφίους των Πανελλαδικών 2024, οι οποίοι δεν εξασφάλισαν την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αλλά γενικά για όσους τελειόφοιτους απέκτησαν απολυτήριο Λυκείου το 2024, ανεξαρτήτως συμμετοχής τους στις Πανελλαδικές.

Με το Παράλληλο Μηχανογραφικό, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εισαχθούν στις Δημόσιες ΣΑΕΚ – Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (πρώην ΔΙΕΚ – Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης).

Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία υποβολής του Παράλληλου Μηχανογραφικού Δελτίου (ΠΜΔ) είναι η 18η Ιουλίου, η οποία συμπίπτει με την υποβολή του Μηχανογραφικού Δελτίου.

Οι δικαιούχοι για υποβολή Παράλληλου Μηχανογραφικού Δελτίου

Στο σύστημα του ΠΜΔ έχουν δικαίωμα συμμετοχής οι υποψήφιοι, που συμμετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις έτους 2024, και οι τελειόφοιτοι που απέκτησαν απολυτήριο Λυκείου το 2024, ανεξάρτητα από το αν συμμετείχαν ή όχι στις Πανελλαδικές Εξετάσεις του ίδιου έτους.

Κλείσιμο
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά το Παράλληλο Μηχανογραφικό Δελτίο τους μέχρι την Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024 και ώρα 24:00, για ειδικότητες σε Δημόσιες Σ.Α.Ε.Κ., που εποπτεύονται από το υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού ή το υπουργείο Υγείας ή το υπουργείο Τουρισμού ή το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΕΛΓΟ Δήμητρα) ή το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης (Δ.ΥΠ.Α.) και αφορούν στο Α' εξάμηνο κατάρτισης χειμερινού εξαμήνου 2024.

Όσοι δεν εμπίπτουν στις παραπάνω κατηγορίες, μπορούν να υποβάλουν αίτηση για εγγραφή σε Δημόσια Σ.Α.Ε.Κ. του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α., στο σύστημα Επιλογής Υποψηφίων Καταρτιζομένων σε Δημόσιες Σ.Α.Ε.Κ. του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α., το οποίο θα ανοίξει μετά την ανακοίνωση αποτελεσμάτων του Παράλληλου Μηχανογραφικού.

Εάν κάποιος δεν συμμετείχε στις φετινές Πανελλαδικές εξετάσεις 2024 αλλά είχε λάβει μέρος σε παλαιότερα έτη, έχει το δικαίωμα να κάνει αίτηση εγγραφής σε Δημόσια ΣΑΕΚ, όχι όμως με το σύστημα του Παράλληλου Μηχανογραφικού. Το υπουργείο Παιδείας παρέχει τη δυνατότητα υποβολής ηλεκτρονικής αίτησης στις αρχές Σεπτεμβρίου στην πλατφόρμα
ΕΔΩ.

Οι υποψήφιοι για το 10% των θέσεων των Α.Ε.Ι. δεν μπορούν να υποβάλουν ΠΜΔ, καθώς δεν συμμετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις έτους 2024.

Οι απόφοιτοι ΕΠΑ.Λ. που επιθυμούν να συνεχίσουν σε ειδικότητα ίδιου τομέα, για την οποία υπάρχει αντιστοίχιση και μπορούν να εγγραφούν στο Γ’ εξάμηνο ΔΕΝ συμπληρώνουν Παράλληλο Μηχανογραφικό. Υποβάλλουν αίτηση απ’ ευθείας στη Σ.Α.Ε.Κ., στην οποία λειτουργεί σε Γ’ εξάμηνο η ειδικότητα, που τους ενδιαφέρει.

Εάν οι απόφοιτοι ΕΠΑ.Λ. δεν επιθυμούν εγγραφή απευθείας στο Γ' εξάμηνο συναφούς ειδικότητας, συνεχίζουν τη διαδικασία συμπλήρωσης Παράλληλου Μηχανογραφικού Δελτίου για επιλογή σε Α' εξάμηνο, σε οποιαδήποτε ειδικότητα επιθυμούν.

Στην περίπτωση, όμως, που οι απόφοιτοι ΕΠΑΛ επιθυμούν να εγγραφούν στο Γ’εξάμηνο συναφούς ειδικότητας, θέλοντας να συνεχίσουν σε ειδικότητα ίδιου τομέα, για την οποία υπάρχει αντιστοίχιση – άρα μπορούν να εγγραφούν στο Γ’ εξάμηνο - ΔΕΝ συμπληρώνουν παράλληλο μηχανογραφικό αλλά υποβάλλουν αίτηση απ’ ευθείας στη ΣΑΕΚ.

Πατήστε ΕΔΩ για το Παράλληλο Μηχανογραφικό

Τι ισχύει για τη φοίτηση στις ΣΑΕΚ της ΔΥΠΑ

Τόσο οι τελειόφοιτοι με απολυτήριο Λυκείου, όσο και οι υποψήφιοι, που συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις, έχουν τη δυνατότητα φοίτησης στις Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΑΕΚ) της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ).

Η προθεσμία για την ηλεκτρονική υποβολή του παράλληλου μηχανογραφικού δελτίου εκπνέει, όπως και για τις ανωτέρω περιπτώσεις, την Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2024.

Η ΔΥΠΑ ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους για τις ειδικότητες των ΣΑΕΚ, από τις οποίες μπορούν να επιλέξουν και αφορούν στο Α' εξάμηνο κατάρτισης του χειμερινού εξαμήνου 2024:

Βοηθός Εργοθεραπείας
Βοηθός Ιατρικών Εργαστηρίων
Βοηθός Νοσηλευτικής Γενικής Νοσηλείας
Βοηθός Παιδαγωγών Πρώιμης Παιδικής Ηλικίας
Βοηθός Ραδιολογίας Και Ακτινολογίας
Βοηθός Φαρμακείου
Βοηθός Φυσικοθεραπευτή
Γραφιστική Εντύπου Και Ηλεκτρονικών Μέσων
Διασώστης-Πλήρωμα Ασθενοφόρου
Ειδικός Αισθητικής & Τέχνης του Μακιγιάζ
Μουσική Τεχνολογία
Στέλεχος Διατροφής και Διαιτολογίας
Στέλεχος Διοίκησης και Οικονομίας
Στέλεχος Διοίκησης και Οικονομίας στον τομέα Του Τουρισμού
Στέλεχος Μηχανογραφημένου Λογιστηρίου-Φοροτεχνικού Γραφείου
Στέλεχος Μονάδων Φιλοξενίας
Τέχνη Φωτογραφίας
Τεχνικός Αισθητικός Ποδολογίας-Καλλωπισμού Νυχιών και Ονυχοπλαστικής
Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής (Πολυμέσα/Web Designer-Developer/Video Games)
Τεχνικός Κομμωτικής Τέχνης
Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης-Αρχιμάγειρας (Chef)
Τεχνικός Φαρμάκων, Καλλυντικών και Παρεμφερών Προϊόντων
Φύλακας Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η φοίτηση στις ΣΑΕΚ της ΔΥΠΑ είναι δωρεάν και διαρκεί συνολικά πέντε εξάμηνα, τα οποία επιμερίζονται σε τέσσερα εξάμηνα θεωρητικής και εργαστηριακής κατάρτισης και ένα εξάμηνο αμειβόμενης πρακτικής άσκησης.

Η κατάρτιση διεξάγεται σε σύγχρονες υποδομές από έμπειρους εκπαιδευτές ενηλίκων, ενώ οι απόφοιτοι αποκτούν δίπλωμα επαγγελματικής κατάρτισης επιπέδου 5 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων (Ε.Π.Π.), μετά από εξετάσεις πιστοποίησης από τον ΕΟΠΠΕΠ.

Οι σχολές της ΔΥΠΑ βρίσκονται στις ακόλουθες πόλεις:
Αγρίνιο, Αιγάλεω, Αργολίδα, Βέροια, Βόλο, Γαλάτσι, Δράμα, Ηράκλειο Κρήτης, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Καβάλα, Καλαμάκι, Καλαμάτα, Καρδίτσα, Κηφισιά, Κομοτηνή, Λαμία, Λάρισα, Ν. Ηρακλείου Αττικής, Ξάνθη, Ορεστιάδα, Πάτρα, Πτολεμαΐδα, Ρέντη, Ρόδο, Σέρρες και Ωραιόκαστρο.

Οι υποψήφιοι μπορούν να υποβάλουν το παράλληλο μηχανογραφικό δελτίο στην ηλεκτρονική διεύθυνση ΕΔΩ, επιλέγοντας «Παράλληλο Μηχανογραφικό για εισαγωγή σε Δημόσιες ΣΑΕΚ (πρώην ΙΕΚ)».

Η διαδικασία υποβολής Παράλληλου Μηχανογραφικού

Για τη συμπλήρωση του ΠΜΔ, οι υποψήφιοι εισάγονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση ΕΔΩ. με τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password) – τον ίδιο, που ισχύει και για το Μηχανογραφικό Δελτίο.

Οι οδηγίες, που δίνονται είναι ιδιαίτερα κατατοπιστικές και καθοδηγούν βήμα βήμα τους υποψηφίους.

Τα προσωπικά στοιχεία τους είναι προσυμπληρωμένα στα πεδία και οι ίδιοι, θα χρειαστεί να συμπληρώσουν τα μοριοδοτούμενα στοιχεία τους.

Ακολούθως, ξεκινούν να επιλέγουν από τις διαθέσιμες ειδικότητες, οι οποίες είναι ταξινομημένες ανά περιφέρεια και Υπουργείο εποπτείας. Σημειώνεται, ότι οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να ανατρέξουν στην αρχική σελίδα του ΠΜΔ στο μενού δεξιά κάτω από την επιλογή ‘Χρήσιμα’, όπου υπάρχει η υπο-επιλογή Πρότυπο Μηχανογραφικό – εκεί αναγράφονται αναλυτικά όλες οι ΣΑΕΚ και οι ειδικότητες που προσφέρονται.

Οι υποψήφιοι μπορούν να δηλώσουν μέχρι 30 συνολικά προτιμήσεις Σ.Α.Ε.Κ. και ειδικοτήτων κατά τη συμπλήρωση του παράλληλου μηχανογραφικού δελτίου, με τη σειρά προτεραιότητας που επιθυμούν.

Αφού μελετήσουν προσεκτικά τις προτιμήσεις τους και ελέγξουν τυχόν απαιτούμενες αλλαγές στις επιλογές τους, οι υποψήφιοι προχωρούν στην Οριστικοποίηση του Παράλληλου Μηχανογραφικού. Με την Οριστική υποβολή του ΠΜΔ, παίρνουν αριθμό πρωτοκόλλου. Συστήνεται, να αποθηκεύσουν το οριστικοποιημένο ΠΜΔ στον υπολογιστή τους ή και να το εκτυπώσουν.

Εάν χρειαστεί να γίνει κάποια τροποποίηση στο ΠΜΔ μετά την Οριστικοποίησή του, ο υποψήφιος έχει τη δυνατότητα να κάνει Αναίρεση Οριστικοποίησης και αφού πραγματοποιήσει τις αλλαγές, που επιθυμεί, πρέπει να κάνει εκ νέου Οριστικοποίηση αποκλειστικά και μόνο εντός της προθεσμίας. Μετά το πέρας αυτής, δεν είναι δυνατή οποιαδήποτε τροποποίηση.

Αφού λήξει η προθεσμία υποβολής του Παράλληλου Μηχανογραφικού στις 18/7, όσες αιτήσεις έχουν οριστικοποιηθεί, μοριοδοτούνται αυτόματα και επιλέγονται οι επιτυχόντες σύμφωνα με τα μόρια τους, τις προτιμήσεις-επιλογές.

Τι πρέπει να γνωρίζετε κατά τη συμπλήρωση του Παράλληλου Μηχανογραφικού

• Οι υποψήφιοι μπορούν να δηλώσουν στο Παράλληλο Μηχανογραφικό έως 30 συνολικά προτιμήσεις Σ.Α.Ε.Κ. και ειδικοτήτων. Για τη συμπλήρωσή του ΠΜΔ, θα χρησιμοποιήσουν τον ίδιο προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password), που έχουν και για το ΜΔ για την εισαγωγή τους σε ΑΕΙ.

• Οι ειδικότητες και ο αριθμός εισακτέων και ειδικοτήτων στις Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΑΕΚ) έχουν καθοριστεί με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Γ. Βούτσινου. Σε περίπτωση ισοβαθμίας, εισάγονται όλοι οι υποψήφιοι, που ισοβαθμούν.

• Η φοίτηση στις Δημόσιες ΣΑΕΚ προσφέρεται δωρεάν ενώ κατά κανόνα, τα μαθήματα γίνονται απογευματινές ώρες. Ωστόσο, εάν πρόκειται για ΣΑΕΙ άλλων υπουργείων εκτός του Παιδείας, το ωράριο φοίτησης ενδέχεται να διαφέρει, οπότε καλό είναι να προηγείται σχετική ενημέρωση του ενδιαφερόμενου.

• Η διάρκεια της φοίτησης στις ΣΑΕΚ είναι 4 εξάμηνα, με υποχρεωτική περίοδο Πρακτικής Άσκησης στη συνέχεια. Αφού ολοκληρωθεί η φοίτηση, παρέχεται Βεβαίωση Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΒΕΚ). Όσοι την αποκτούν, μπορούν να λάβουν μέρος στις εξετάσεις πιστοποίησης του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. στο αντικείμενο της ειδικότητάς τους, προκειμένου να αποκτήσουν Δίπλωμα Επαγγελματικής Ειδικότητας Εκπαίδευσης και Κατάρτισης επιπέδου 5 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων.

• Οι εγγραφές των επιτυχόντων θα πραγματοποιηθούν κατά το πρώτο δεκαήμερο Σεπτεμβρίου 2024. Λεπτομέρειες για την διαδικασία εγγραφής καθώς και για τις συγκεκριμένες ημερομηνίες εγγραφών, θα ανακοινωθούν από τη Διεύθυνση Εφαρμογής Επαγγελματικής Κατάρτισης της Γ.Γ.Ε.Ε.Κ.Δ.Β.Μ. για τις Σ.Α.Ε.Κ. αρμοδιότητας Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και από τις αντίστοιχες Διευθύνσεις των Σ.Α.Ε.Κ. αρμοδιότητας άλλων Υπουργείων, μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων των εισακτέων στα Α.Ε.Ι. και στις Σ.Α.Ε.Κ.

• Οι υποψήφιοι, που έχουν υποβάλει Μηχανογραφικό και Παράλληλο Μηχανογραφικό, σε περίπτωση επιτυχίας τους και σε ΑΕΙ, δεν έχουν δικαίωμα ταυτόχρονης εγγραφής σε ΑΕΙ και σε ΣΑΕΚ.

• Εάν κάποιος έχει ήδη υποβάλει Παράλληλο Μηχανογραφικό Δελτίο τον Ιούλιο, μπορεί να κάνει αίτηση και το Σεπτέμβριο.

• Στους συμμετέχοντες παλαιότερων ετών στις Πανελλαδικές εξετάσεις, το υπουργείο Παιδείας παρέχει τη δυνατότητα υποβολής ηλεκτρονικής αίτησης στις αρχές Σεπτεμβρίου στην πλατφόρμα ΕΔΩ.

• Για τυχόν ερωτήσεις ή πληροφορίες σχετικά με τις ειδικότητες του Παράλληλου Μηχανογραφικού Δελτίου, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Τμήμα Α΄ Οργάνωσης και Εφαρμογής Επαγγελματικής Κατάρτισης (210-3442430).

Σχετικά με τη μοριοδότηση της αίτησης

Για την εγγραφή του υποψηφίου σε δημόσια ΣΑΕΚ, λαμβάνεται υπόψη ο βαθμός του τίτλου σπουδών. Τα μόρια από τον τίτλο σπουδών, είναι τόσα όσα ο γενικός βαθμός, με μετατροπή του κλασματικού μέρους σε δεκαδικό. (Σε περίπτωση που ο βαθμός του τίτλου σπουδών είναι εκφρασμένος σε διαφορετική από την εικοσαβάθμια κλίμακα, γίνεται αναγωγή σε εικοσαβάθμια κλίμακα)

Η ιδιότητα του πολύτεκνου γονέα ή του τέκνου πολύτεκνης οικογένειας, μοριοδοτείται με 5 μόρια.

Η ιδιότητα τρίτεκνου γονέα ή τέκνου τρίτεκνης οικογένειας μοριοδοτείται με 3 μόρια.

Η ιδιότητα του προστάτη ή του τέκνου μονογονεϊκής οικογένειας μοριοδοτείται με 3 μόρια.

Στις περιπτώσεις ισοβαθμίας, τη σειρά επιλογής καθορίζουν:

1) η ιδιότητα πολύτεκνου γονέα ή τέκνου πολύτεκνης οικογένειας,
2) η ιδιότητα τρίτεκνου γονέα ή τέκνου τρίτεκνης οικογένειας,
3) η ιδιότητα προστάτη ή τέκνου μονογονεϊκής οικογένειας,
4) ο βαθμός του τίτλου σπουδών.

Ειδικά οι ελληνοκύπριοι από τα κατεχόμενα της Κύπρου ή τα μέλη της Ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας μπορούν να εγγράφονται στα δημόσια ΙΕΚ σε καθορισμένο ποσοστό επί της εκάστοτε καθορισμένης δυναμικότητας των τμημάτων.

Σε ό,τι αφορά το Πληροφοριακό Σύστημα, τα μόρια των υποψηφίων δεν περιλαμβάνουν δεκαδικό μέρος και κάθε κριτήριο πολλαπλασιάζεται με το 1000. Όλες οι τιμές των επιμέρους κριτηρίων προστίθενται και δίνουν την τελική μοριοδότηση του υποψηφίου.

Ειδήσεις σήμερα:

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού: Καύσωνας μέχρι τις 19 Ιουλίου - Έως 43 βαθμούς Κελσίου θα δείξουν τα θερμόμετρα

Βρετανία: Ο δράστης του μακελειού με τη βαλλίστρα μπορεί να κράτησε για ώρες ομήρους τις 3 γυναίκες πριν τις σκοτώσει

CNN: Ομπάμα και Πελόζι ανησυχούν για τον Μπάιντεν, αλλά δεν μπορούν να τον πείσουν να αποσυρθεί
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network

Δείτε Επίσης