Δολοφονία στο Ψυχικό: Τρία πρόσωπα στο «κάδρο» για τη δολοφονία του τοπογράφου

Στο μικροσκόπιο των ερευνητών του Τμήματος Ανθρωποκτονιών δύο επιχειρηματίες και ένας εργολάβος - Εξέταζονται τα κινητά που είχε βάλει σε κρύπτη στο ταβάνι του σπιτιού του ο 44χρονος προφυλακισμένος ως φυσικός αυτουργός της δολοφονίας 

Σε τρία πρόσωπα που δραστηριοποιούνται στο κοσμοπολίτικο νησί της Μυκόνου εστιάζονται οι έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. για τη λύση του μυστηρίου γύρω από τον ηθικό αυτουργό της άγριας δολοφονίας του 54χρονου τοπογράφου Παναγιώτη Στάθη στο Νέο Ψυχικό.

Στο μικροσκόπιο των ερευνητών του Τμήματος Ανθρωποκτονιών έχουν μπει δύο επιχειρηματίες και ένας εργολάβος -άτομα με τα οποία το θύμα φέρεται να είχε κατά το παρελθόν προστριβές για θέματα επαγγελματικής φύσεως. Καλά ενημερωμένες πηγές, μιλώντας στην εφημερίδα, ανέφεραν πως μέχρι και τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν υφίστανται ισχυρά στοιχεία για κανέναν από αυτούς, προσθέτοντας πως αυτό που υπάρχει είναι κάποιες αναφορές που τοποθετούν το θύμα σε θέση αντιδικίας με τους παραπάνω άνδρες. Υπάρχουν δηλαδή κάποιες καταθέσεις στις οποίες αναφέρεται πως ο Στάθης είχε τσακωμούς με συγκεκριμένους παράγοντες του νησιού που αφορούσαν σε αγοραπωλησίες ακινήτων.

Ειδικότερα, άτομα από το περιβάλλον του Στάθη ανέφεραν στις Αρχές ότι ο τοπογράφος είχε τσακωθεί έντονα στο παρελθόν με έναν εργολάβο του νησιού και πως θεωρούσε μάλιστα ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος βρισκόταν πίσω και από την επίθεση που είχε γίνει σε βάρος του έξω από το σπίτι του στο Χαλάνδρι το 2021.

Επιπλέον αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι, όπως ανέφερε στους αστυνομικούς και η σύντροφος του 44χρονου Γιώργου που συνελήφθη ως φυσικός αυτουργός της δολοφονίας, λίγους μήνες πριν το έγκλημα ο συλληφθείς και η ίδια είχαν μεταβεί δύο φορές στη Μύκονο, όπου μεταξύ άλλων ο κατηγορούμενος είχε συναντήσει τον συγκεκριμένο εργολάβο χωρίς να έχει γίνει γνωστό το τι διημείφθη μεταξύ τους.

Πάντως, όπως εξήγησαν στο protothema.gr πηγές με γνώση της υπόθεσης «είναι άλλο να ακούγεται ότι ο δολοφονηθείς είχε κόντρες με δύο, τρεις συγκεκριμένους ανθρώπους και άλλο να υπάρχουν αποδείξεις πως κάποιος πλήρωσε για την εξόντωσή του. Ο Στάθης ασχολούνταν με το real estate στο νησί και αναδύθηκε σε έναν τομέα που κυριαρχούν συγκεκριμένοι άνθρωποι που έχουν μεγάλα συμφέροντα. Όπως φαίνεται κάποιος ενοχλήθηκε πολύ από τις δραστηριότητές του και θέλησε να τον βγάλει από τη μέση».

Αυτό που αναζητούν οι αστυνομικοί είναι ένα αδιάσειστο στοιχείο που να συνδέει τον ηθικό αυτουργό με το έγκλημα. Στοιχείο που πιστεύουν πως θα εντοπίσουν στα δύο εκ των τεσσάρων κινητών που βρέθηκαν στην κατοχή του 44χρονου συλληφθέντα ο οποίος πλέον διαβιεί στις φυλακές Κορυδαλλού. Πρόκειται για τα δύο κινητά που είχε κρύψει σε μία κρύπτη στο ταβάνι του σπιτιού που έμενε με τη σύντροφό του.

Στην εν λόγω κρύπτη, εκτός από τα κινητά, τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. εντόπισαν μία κάρτα SIM, καθώς και μια συσκευή GPS με αστυνομικές πηγές να εκτιμούν πως ο 44χρονος λίγο πριν συλληφθεί σχεδίαζε να ξεφορτωθεί τα εν λόγω αντικείμενα χωρίς τελικά να προλάβει. Παράλληλα, οι ίδιες πηγές θεωρούν πως η απάντηση για το ποιος κρύβεται τελικά πίσω από τη μαφιόζικη εκτέλεση του τοπογράφου βρίσκεται στα ηλεκτρονικά κυκλώματα των δύο αυτών συσκευών είτε με τη μορφή κάποιου μηνύματος, είτε με τη μορφή κάποιας κλίσης -κάτι που μένει να αποδειχθεί έπειτα από την σχετική ανάλυση.

Σε παράλληλη γραμμή και υπό το δόγμα «follow the money», μαζί με την έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. «τρέχει» και η έρευνα της Αρχής για το Ξέπλυμα Βρόμικου Χρήματος με τα στελέχη της να ξεψαχνίζουν τα περιουσιακά στοιχεία του φερόμενου ως δράστη με την ελπίδα να εντοπίσουν είτε κάποια εμβάσματα, είτε κάποιες αγορές που θα οδηγήσουν στο άτομο που έδωσε την εντολή θανάτου.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις η δολοφονία του Στάθη κόστισε κοντά στις 100.000 ευρώ, ως εκ τούτου οποιαδήποτε συναλλαγή ή επένδυση του 44χρονου συλληφθέντα που να είναι κοντά σε αυτό το ποσό κρίνεται ως ύποπτη.

Πάντως με βάση τα όσα έχουν περιέλθει ήδη ως πληροφορίες στους αστυνομικούς, ο κατηγορούμενος φαίνεται να είναι μέτοχος σε διάφορες εταιρείες και μία από αυτές να βρίσκεται στο Αγρίνιο. Σύμφωνα με πληροφορίες αστυνομικοί μετέβησαν στο Αγρίνιο για να ελέγξουν αν πράγματι υπήρχε εταιρεία, ωστόσο αποδείχθηκε «φάντασμα». Επιπλέον, όπως διαπιστώθηκε η μηχανή μεγάλου κυβισμού που κατείχε ήταν στο όνομα άσχετου προσώπου, που φέρεται μάλιστα να είναι τοξικομανής.

Από τη μεριά του ο 44χρονος αρνείται την εμπλοκή του στην υπόθεση επικαλούμενος άλλοθι. Σε δηλώσεις του, ο δικηγόρος του κατηγορουμένου, κ. Νικόλας Αλετράς, ανέφερε ότι ο εντολέας του έδωσε κατά την απολογία του τις απαντήσεις που του ζητήθηκαν και παραπέμφθηκε επί ενδείξεων. Ακόμη ο κ. Αλετράς ανέφερε πως ο εντολέας του δεν είχε επιχειρηματική δραστηριότητα στη Μύκονο και πως η σύνδεση του ονόματός του με το νησί προκαλεί και σε εκείνον απορία.

Αυτό ωστόσο που σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. τον διαψεύδει και αποδεικνύει πέραν πάσης αμφιβολίας την εμπλοκή του είναι το δρομολόγιο που ακολούθησε με το σκούτερ που φέρεται να χρησιμοποίησε στο χτύπημα. Διαδρομή που έχει αποτυπωθεί καρέ καρέ από πολυάριθμες κάμερες οι οποίες και οδήγησαν σε ένα υπόγειο πάρκινγκ ενός συγκροτήματος διαμερισμάτων στο Μαρούσι. Σημείο από το οποίο εξέρχεται και εισέρχεται το σκούτερ με τον δράστη την ημέρα της δολοφονίας αλλά και μία ημέρα πριν.

Έρευνα διέταξε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου

Την ίδια ώρα παρέμβαση για την υπόθεση έκανε και η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζητώντας τη διενέργεια έρευνας για δράσεις οργανωμένου εγκλήματος όχι μόνο στο νησί των ανέμων, αλλά και στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Η παραγγελίας της κυρίας Γεωργίας Αδειλίνη για τη διενέργεια έρευνας εστάλη προς τον αντεισαγγελέα Εφετών Αθηνών, εποπτεύοντα τη Διεύθυνση Ασφαλείας Αττικής στη δίωξη του Οργανωμένου Εγκλήματος και Πρόεδρο του Συμβουλίου Συντονισμού Ανάλυσης και Ερευνών του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Στο κείμενο της παραγγελίας της η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αναφέρει χαρακτηριστικά: «H πρόσφατη δολοφονία του Π. Σ., τοπογράφου μηχανικού, στο Ψυχικό, ανέδειξε την επιτακτική ανάγκη αντιμετώπισης της βαριάς εγκληματικότητας, που χαρακτηρίζεται από τον τύπο ως «Μαφία της Μυκόνου», στο νησί, με την ενεργοποίηση και αξιοποίηση των ενδεδειγμένων προς τούτο μηχανισμών, τους οποίους έχει στη διάθεσή της η Πολιτεία. Από τα συνημμένα στην παρούσα δημοσιεύματα του τύπου σε συνδυασμό και με την από 8/7/2024 αναφορά κατοίκου της Μυκόνου που επισυνάπτεται και αυτή και περιήλθε στη Δ/νη Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, μας υποβλήθηκε δεστις 9/7/2024 από τη Δ/νση Ασφάλειας Αττικής, προβάλλει ως απολύτως απαραίτητη η διερεύνηση τέλεσης σοβαρών εγκλημάτων που συνιστούν πιθανότατα δράσεις οργανωμένου εγκλήματος, αλλά και συναφών εγκληματικών πράξεων (συγκρότηση, διεύθυνση κλπ εγκληματικής οργάνωσης, κακουργηματικές εκβιάσεις που συνδέονται και με την οικοδομική/κατασκευαστική δραστηριότητα, τις αγοραπωλησίες ακινήτων καθώς και την «προστασία» επιχειρήσεων, ανθρωποκτονίες, βαριές σωματικές βλάβες, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, σοβαρή παραβατικότητα αναφορικά με την πολεοδομική νομοθεσία, τη νομοθεσία για την προστασία των αρχαιοτήτων, του περιβάλλοντος, διακίνηση ναρκωτικών, πλαστογραφίες κ.α). Η πιο πάνω εγκληματική δραστηριότητα δεν περιορίζεται στο νησί της Μυκόνου, αλλά φαίνεται ότι επεκτείνεται και σε άλλα νησιά των Κυκλάδων, ακόμα δε και στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.

Εν όψει των ανωτέρω παρακαλούμε για τις κατά νόμον ενέργειές σας, συμπεριλαμβανομένης και της ενεργοποίησης του αυτοτελώς αναγνωριζομένου δικαιώματός σας προς διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης ή προανάκρισης (άρθρο 4 παρ.3 του Ν. 2265/1994, ως ισχύει), σε συνεργασία με την ήδη επιληφθείσα Δ/νση Ασφάλειας Αττικής, καθώς και της αξιοποίησης όλων των δικονομικών δυνατοτήτων σας (άρση τηλεφωνικού απορρήτου, διενέργεια ερευνών, ειδικών ανακριτικών πράξεων κλπ),προκειμένου να καταπολεμηθεί η πιο πάνω εγκληματική δραστηριότητα και να αποκατασταθεί η νομιμόμητα. Παρακαλούμε τέλος να ενημερώνετε για την πορεία των ερευνών σας τον αρμόδιο Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου».

Συλλήψεις προαναγγέλλει ο Χρυσοχοΐδης

Παράλληλα συλλήψεις για την αποκαλούμενη «μαφία της Μυκόνου» προανήγγειλε πριν από μερικές ημέρες και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό ο υπουργός προχώρησε στην εκτίμηση ότι σύντομα θα υπάρξουν συλλήψεις για εγκληματικές οργανώσεις στη Μύκονο και άλλα νησιά.

«Υπάρχουν μέλη ομάδων εγκληματικών που συμμετέχουν σε πολλές δραστηριότητες και στη Μύκονο, το τελευταίο περιστατικό είναι και η "κορυφή του παγόβουνου" και η αφορμή για μια σειρά διερευνητικές διεργασίες που πραγματοποιεί αυτή τη στιγμή η ΕΛΑΣ μαζί με τους εισαγγελείς για τη συγκεκριμένη δολοφονία. Φαίνεται ότι υπάρχει εκεί μια δραστηριότητα με πολλές επιμέρους που συγκροτούν εγκληματικές οργανώσεις. Αυτό σημαίνει ότι ήδη η ΕΛΑΣ έχει ανοίξει δικογραφίες, εξετάζει με λεπτομέρειες και διερευνά τα μέλη και τις δραστηριότητες και από την άλλη πλευρά με αφορμή την εντολή της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, θα αναλάβουν να διερευνήσουν αυτή την υπόθεση και θα πάμε μέχρι τέλους», επεσήμανε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

«Υπάρχουν μπράβοι, υπάρχουν απειλές, εκβιασμοί, δολοφονίες, όλα αυτά έχουν μπει σε δυο δικογραφίες και να είστε βέβαιοι ότι έχει ξεκινήσει μια πάρα πολύ σοβαρή προσπάθεια προκειμένου σύντομα να οδηγηθούμε στον εντοπισμό ποινικών πράξεων, συλλήψεις και προσαγωγές στη Δικαιοσύνη. Αυτό που συμβαίνει στη Μύκονο και σε άλλα νησιά όπως είναι η Ζάκυνθος και σε άλλα νησιά, στις Κυκλάδες που αναπτύσσονται ραγδαία όλα αυτά τα προβλήματα, δημιουργούν προβλήματα όχι μόνο τους κατοίκους και στους υγιείς τουρίστες και επιχειρηματίες. Πρέπει να βάλουμε ένα τέλος, εμείς είμαστε αποφασισμένοι να βάλουμε ένα τέλος», δήλωσε χαρακτηριστικά.


Ειδήσεις σήμερα:

Θερινές εκπτώσεις: Ανοιχτά προαιρετικά τα μαγαζιά την Κυριακή 14 Ιουλίου 2024

Παππούς έκανε βουτιές στην πισίνα συγχωριανής του και την απείλησε με σουγιά όταν του το απαγόρευσε

«Καρότο και μαστίγιο» από το υπουργείο Υγείας για να καλυφθούν οι ελλείψεις γιατρών σε 14 νοσοκομεία της χώρας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr