Θύελλα για τους ψευδομάρτυρες με τις κουκούλες που έκρυβαν λύτρα 56 εκατ. ευρώ στην υπόθεση Novartis

Σάλος μετά την αποκάλυψη του Πρώτου Θέματος για τις αμοιβές που έλαβαν οι «προστατευόμενοι μάρτυρες» - Αλλα έλεγαν στις καταθέσεις όταν φορούσαν κουκούλες και άλλα ως επώνυμοι μάρτυρες - Νέα δεδομένα, η Δικαιοσύνη θα αποφασίσει, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Ραγδαίες εξελίξεις που θα καθορίσουν κατά πόσον οι δικαστικές Αρχές θα τραβήξουν τις κουκούλες από τους προστατευόμενους μάρτυρες της σκευωρίας Novartis προκαλεί η αποκάλυψη του Πρώτου Θέματος για τα εκατομμύρια που έλαβαν από τις αμερικανικές Αρχές οι «προστατευόμενοι μάρτυρες» της υπόθεσης Novartis. 

Διαβάστε το αναλυτικό ρεπορτάζ του Πρώτου Θέματος: 



Τις νομικές δυνατότητες για την κίνηση των θυμάτων της σκευωρίας έδωσαν οι νέοι Ποινικοί Κώδικες των Φλωρίδη - Μπούγα, που επιτρέπουν στον αρμόδιο εισαγγελέα οποτεδήποτε το κρίνει να ανακαλεί το καθεστώς προστασίας μαρτύρων όταν οι λόγοι επιβολής τους εκλείψουν. Σύμφωνα με τα αιτήματα των τεσσάρων πολιτικών προσώπων, οι λόγοι προστασίας των μαρτύρων έχουν εκλείψει από τη στιγμή που οι καταγγελίες τους κρίθηκαν ψευδείς, ενώ οι αποκαλύψεις στη Βουλή για το οικονομικό όφελος που είχαν οι κουκουλοφόροι από τη συνεργασία τους με τις αμερικανικές αρχές για την ίδια υπόθεση έδωσαν νέες διαστάσεις στην υπόθεση. Επισημαίνεται ότι οι αμερικανικές αρχές πλήρωσαν με ποσό 5-6 εκατ. ευρώ τους ψευδομάρτυρες για να αποκαλύψουν ονόματα γιατρών που χρηματίζονταν από τη Novartis και όχι πολιτικών, όπως φρόντισε να αφήσει να διαρρεύσουν ο ιθύνων νους της σκευωρίας, τότε αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

Η αναφορά του προέδρου της Ελληνικής Λύσης Κυριάκου Βελόπουλου στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου ότι ο Παύλος Σαράκης έλαβε 30 εκατ. ευρώ από το αμερικανικό κράτος για τις υπηρεσίες του στην υπόθεση Novartis πυροδότησε αντιδράσεις. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης σχολιάζοντας την αναφορά Βελόπουλου είπε: «Εδώ εμφανίζονταν κάποιοι διαλαλώντας ότι θα λάμψει η αλήθεια. Την αλήθεια τη μάθαμε.

Ηταν σκευωρία (σ.σ.: η υπόθεση Novartis). Αυτός ο “αγώνας’’ όμως είχε μια καταπληκτική αμοιβή 30 εκατ. ευρώ, όπως μας είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης. Θα περιμένουμε να μάθουμε λοιπόν τι υπηρεσίες προσφέρθηκαν από ποιους και με ποιον τρόπο». Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Θάνος Πλεύρης, σημειώνοντας πως πλέον «η Δικαιοσύνη θα αξιολογήσει κατά πόσο προστατευόμενοι μάρτυρες που έχουν πάρει 30 εκατ. ευρώ με τον δικηγόρο τους μπορούν να είναι σε αυτό το καθεστώς προστασίας ή πρέπει να τους βγει η κουκούλα», ενώ και ο κ. Γεωργιάδης σχολίασε πως «η σχετική δήλωση του κ. Βελόπουλου δημιουργεί νέα δεδομένα ως προς την προστασία των μαρτύρων, καθώς η καταγγελία αυτή αποδεικνύει ότι έχει παραβιαστεί ο νόμος και πρέπει άμεσα να αρθεί η προστασία τους».

Σύμφωνα με πληροφορίες του «ΘΕΜΑτος», το συνολικό ποσό που δόθηκε από τις αμερικανικές αρχές ως «βραβείο» στους whistleblowers για να καταθέσουν πως η Novartis προωθούσε με παράνομες μεθόδους τα σκευάσματά της στους γιατρούς χωρίς όμως να εμπλέκουν πολιτικά πρόσωπα ανέρχεται σε 56 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για αμοιβή που αντιστοιχεί περίπου στο 16% του συνολικού προστίμου των 345 εκατ. ευρώ που επέβαλε η Αμερικανική Δικαιοσύνη στον φαρμακευτικό κολοσσό για αθέμιτες πρακτικές και δωροδοκίες ιατρών. Περίπου 30 εκατ. ευρώ φαίνεται πως ήταν η αμοιβή και η κάλυψη των εξόδων του δικηγορικού γραφείου του κ. Παύλου Κ. Σαράκη, που εκπροσώπησε μια ομάδα μαρτύρων που κατέθεσαν στις ΗΠΑ.

Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι οι «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση» δεν ανήκουν στο πελατολόγιο του κ. Σαράκη, ωστόσο τα δύο συγκεκριμένα πρόσωπα κατέθεσαν στις αμερικανικές αρχές και πληρώθηκαν έκαστο για τις υπηρεσίες του με ποσό που κυμαίνεται μεταξύ 5-6 εκατ. ευρώ. Πιθανόν κάποιο ποσό να πήρε και ο τρίτος των μαρτύρων, Νίκος Μανιαδάκης (με το ψευδώνυμο «Ιωάννης Αναστασίου»), ο οποίος όμως με δική του πρωτοβουλία αποκάλυψε την πραγματική του ταυτότητα και βοήθησε τις ελληνικές αρχές στην αποκάλυψη της σκευωρίας. Ενδέχεται όμως και να μην έλαβε αμοιβή, επειδή ακριβώς αποκάλυψε τη σκευωρία και την ταυτότητά του. Δεν αποκλείεται μερίδιο από τα 56 εκατ. ευρώ των αμερικανικών αρχών να πήραν και άλλοι μάρτυρες, το όνομα των οποίων δεν γνωρίζουμε ακόμη ή δεν ενεπλάκη στο σκέλος της σκευωρίας σε βάρος των 10 πολιτικών, και απλώς αυτοί έδωσαν κάποια στοιχεία στις ΗΠΑ για τις μεθόδους της Novartis.

2+1 συμπεράσματα
Εμπειροι νομικοί με άριστη γνώση της υπόθεσης αναφέρουν στο «ΘΕΜΑ» πως τα πραγματικά δεδομένα και το νέο θεσμικό πλαίσιο ουσιαστικά επιβάλλουν στον αρμόδιο εισαγγελέα να επανεξετάσει και να άρει το καθεστώς προστασίας των κουκουλοφόρων μαρτύρων που ενήργησαν ως εκτελεστικά όργανα της σκευωρίας Novartis. Εξηγούν πως το σύνολο των στοιχείων που έχουν προκύψει οδηγεί σε τρία βασικά συμπεράσματα για τους κουκουλοφόρους μάρτυρες:

■ Οι ισχυρισμοί τους περί χρηματισμού 10 πολιτικών προσώπων αποδείχθηκαν ψευδείς, καθώς το σύνολο του κατηγορητηρίου κατέρρευσε.
■ Αποσκοπούσαν και πρόσφατα έλαβαν χρηματικό όφελος, καθώς ήταν παράλληλα μάρτυρες των αμερικανικών αρχών για την ίδια υπόθεση.
■ Αποδείχθηκαν πρόσωπα τουλάχιστον αμφιλεγόμενης αξιοπιστίας, καθώς στην πορεία ο «Σαράφης» προφυλακίστηκε ως «εγκέφαλος» εγκληματικής οργάνωσης που έστηνε οικονομικές απάτες.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι η κυβέρνηση, με αφορμή την εξέλιξη της υπόθεσης των κουκουλοφόρων της Novartis, προχώρησε σε αλλαγή του θεσμικού πλαισίου προστασίας που παρέχεται σε μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος δίνοντας τη δυνατότητα στον αρμόδιο εισαγγελέα να επανεξετάζει διαρκώς τους όρους ώστε να αποφεύγονται φαινόμενα κατάχρησης και αναρωτιούνται: «Ποιοι είναι οι λόγοι που επιβάλλουν τη διατήρηση των μέτρων προστασίας των συγκεκριμένων μαρτύρων ακόμα και σήμερα;». Τονίζουν δε πως πλέον είναι αποκλειστικά στο χέρι του αρμόδιου εισαγγελέα για το Οικονομικό Εγκλημα να αξιοποιήσει τις νέες πρόνοιες του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Πάντως, άλλοι νομικοί διατηρούν πιο μετριοπαθή στάση. Υποστηρίζουν ότι τα θύματα της σκευωρίας έχουν πλήρως αποκατασταθεί, η Δικαιοσύνη έχει αποδοθεί και πως το ζήτημα της διατήρησης του καθεστώτος προστασίας των μαρτύρων είναι δευτερεύον. Οι ίδιες πηγές επικαλούνται παράλληλα το βούλευμα 25/2022 του Δικαστικού Συμβουλίου του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου, με το οποίο απορρίφθηκε παλαιότερη αίτηση για τον αποχαρακτηρισμό των κουκουλοφόρων με το επιχείρημα της προσδοκίας ιδίου οφέλους, υποστηρίζοντας πως «η ύπαρξη τυχόν ιδίου οικονομικού οφέλους, κατά το νομικό καθεστώς των ΗΠΑ, δεν απαγορεύει τον ως άνω χαρακτηρισμό τους από την Eισαγγελία Διαφθοράς στην Ελλάδα, εφόσον το όφελος αυτών -χρηματικό ποσό που έλαβαν ή πρόκειται να λάβουν από τις Αρχές των ΗΠΑ- δεν έχει ως προϋπόθεση την κατάθεσή τους στην Ελλάδα, δηλαδή οι καταθέσεις στις ΗΠΑ και την Ελλάδα δεν συνδέονται αιτιωδώς, και συνακόλουθα η κατάθεσή τους στις ΗΠΑ δεν τους καθιστά ανεπιτήδειους μάρτυρες στην Ελλάδα».
Ο Παύλος Σαράκης

Η επιστολή που κάρφωσε τον «Σαράφη»
Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που αποκαλύπτεται ότι οι κουκουλοφόροι μάρτυρες της σκευωρίας Novartis ήταν αμφιλεγόμενα πρόσωπα που κατέθεσαν στις αμερικανικές αρχές προσδοκώντας οικονομικό όφελος. Στις 6/11/2019 η τότε εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, σε επιστολή της προς τον επόπτη της αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Παναγιώτη Μπρακουμάτσο, παραδεχόταν πως ο περίφημος «Μάξιμος Σαράφης» συνεργαζόταν με τις αμερικανικές αρχές σπεύδοντας παράλληλα να υποστηρίξει πως η προσδοκία αμοιβής από την αλλοδαπή Αρχή δεν εγείρει νομικό κώλυμα για την αξιοποίησή του από τη χώρα μας. «Διευκρινίζω ότι οι εισαγγελείς που χειρίζονται τη δικογραφία Novartis έχουν τη βεβαιότητα ότι ο μάρτυρας που καταθέτει με την κωδική ονομασία ‘’Μάξιμος Σαράφης’’ είναι και μάρτυρας ενώπιον των αμερικανικών αρχών.

Οπως σας έχω αναφέρει, αυτή η βεβαιότητα δεν εδράζεται σε επίσημη ενημέρωση... Κατά την κρίση μας, δεν συντρέχει εν προκειμένω περίπτωση ανάκλησης του χαρακτηρισμού του συγκεκριμένου μάρτυρα ως δημοσίου συμφέροντος, καθώς παραμένει σταθερή η νομική άποψη του γραφείου μας ότι δεν υφίσταται κάποιο νομικό κώλυμα εάν ο συγκεκριμένος μάρτυρας δικαιούται αμοιβής από ξένη αρχή ένεκα στοιχείων που κατέθεσε με οποιονδήποτε τρόπο ενώπιόν της», σημείωνε. Πάντως, το άρθρο 47 παρ.1 του ΚΠΔ αναφέρει ρητά πως μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος χαρακτηρίζεται «όποιος, χωρίς να εμπλέκεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο στις εν λόγω πράξεις και χωρίς να αποβλέπει σε ίδιον όφελος, συμβάλλει ουσιωδώς, με τις πληροφορίες που παρέχει στις διωκτικές αρχές, στην αποκάλυψη και δίωξή τους».

Tα fake δάνεια του Ντουμπάι
Στη συνέχεια, η Εισαγγελία Διαφθοράς διεύρυνε το πλαίσιο των αποκαλύψεων ομολογώντας ευθέως πως το πραγματικό όνομα του μάρτυρα «Μάξιμου Σαράφη» είναι Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης, πρώην στέλεχος της Novartis. «Σε ό,τι αφορά την καταγγελία του Εμμανουήλ Βουλκίδη κατά του Φιλίστωρα Δεστεμπασίδη σχετικά με την εμπλοκή του στην υπόθεση Novartis, αφενός η καταγγελία αυτή έλαβε χώρα πολύ μεταγενέστερα από τη χορήγηση καθεστώτος προστατευόμενου μάρτυρα αλλά και μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος», αναφερόταν, μεταξύ άλλων, σε εισαγγελικό έγγραφο που αποτελεί μέρος της σχετικής δικογραφίας.

Υπενθυμίζεται πως τον Ιανουάριο του 2023 ο κ. Δεστεμπασίδης συνελήφθη και προφυλακίστηκε ως «εγκέφαλος» εγκληματικής οργάνωσης που αποσπούσε τεράστια ποσά από επιχειρηματίες στους οποίους υποσχόταν δάνεια δεκάδων εκατομμυρίων από τράπεζα του Ντουμπάι. Περιέργως όμως ο «Μάξιμος Σαράφης», ή κατά κόσμον -σύμφωνα με την Εισαγγελία Διαφθοράς- Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης, εξακολουθεί έως σήμερα να απολαμβάνει καθεστώς προστασίας.

Το ιστορικό: Ο «Ρασπούτιν»
Το βράδυ της 5ης Φεβρουαρίου του 2018, λίγες ώρες μετά τα ογκώδη συλλαλητήρια κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, ο τότε αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. Δημήτρης Παπαγγελόπουλος -στον οποίο φίλοι και εχθροί απέδιδαν τον τίτλο «Ρασπούτιν», λόγω της φήμης που τον ακολουθούσε για την ικανότητά του στις παρασκηνιακές μεθοδεύεις- έβγαινε από το Μέγαρο Μαξίμου και ενεργοποιούσε ίσως την πιο χυδαία και σκοτεινή πλεκτάνη της σύγχρονης πολιτικής Ιστορίας της χώρας. Ο ίδιος μιλούσε τότε για το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους και απειλούσε με βραχιολάκια και φυλακή τους 10 σκληρότερους πολιτικούς αντιπάλους της κυβέρνησης Τσίπρα - Καμμένου.

Στη λίστα «Ρασπούτιν», με την ποινικά και ηθικά κολάσιμη μομφή του χρηματισμού, είχαν μπει, μεταξύ άλλων, οι δύο πρώην πρωθυπουργοί Αντώνης Σαμαράς και Παναγιώτης Πικραμμένος, ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης 2012-15 Ευάγγελος Βενιζέλος, ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας και πρώην υπουργοί όπως οι Αδωνις Γεωργιάδης, Ανδρέας Λοβέρδος, Δημήτρης Αβραμόπουλος και Γιώργος Κουτρουμάνης. Σχεδόν εξίμισι χρόνια μετά το σκάνδαλο «Ρασπούτιν» αποδείχθηκε η μεγαλύτερη σκευωρία από συστάσεως ελληνικού κράτους. Μια πλεκτάνη που, σύμφωνα με τον Παύλο Πολάκη, εξυπηρετούσε το κυνικό δόγμα «να βάλουμε κάποιους στη φυλακή για να ξανακερδίσουμε τις εκλογές». Τελικά, οι κατηγορίες κατέπεσαν και οι 10 πολιτικοί κρίθηκαν αθώοι.

Οι κουκουλοφόροι μάρτυρες αποδείχθηκαν αναξιόπιστοι, αμφιλεγόμενα πρόσωπα που επεδίωκαν να αποκομίσουν οικονομικό όφελος με κάθε τρόπο. Ακόμα και ο Αλέξης Τσίπρας, σε μια σπάνια στιγμή ειλικρίνειας, παραδέχτηκε ατυχείς χειρισμούς στην υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας και τσουβάλιασμα ανθρώπων που δεν είχαν σχέση με το σκάνδαλο.

Το πολιτικό σκέλος της υπόθεσης κατέρρευσε ενώ, λόγω των χειρισμών της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., το υπαρκτό σκάνδαλο της δωροδοκίας γιατρών παραγράφηκε. Παρά ταύτα, τα 10 θύματα της σκευωρίας επιμένουν ότι η πλήρης δικαίωση «μέχρι τέλους» δεν έχει ακόμα επέλθει, καθώς θα οριστικοποιηθεί μόνο με την άρση του καθεστώτος προστασίας που εξακολουθούν να απολαμβάνουν τα εκτελεστικά όργανα της σκευωρίας. Οι μάρτυρες, με τη σύμφωνη γνώμη της Δικαιοσύνης, διατηρούν την κουκούλα και την απόλυτη ασυλία έναντι των μηνύσεων που έχουν υποβάλει τα θύματα εναντίον τους για συκοφαντική δυσφήμηση. Η ενδεχόμενη τιμωρία τους δεν επιφέρει μεγάλη ποινή, έχει όμως για τα θύματα αλλά και για το κοινό αίσθημα δικαίου τεράστια σημασία.

Πώς στήθηκε: Γιάφκες, εκβιασμοί και τροχήλατες
Μπορεί ο χρόνος και τα πυκνά πολιτικά γεγονότα που έχουν μεσολαβήσει από τον Φεβρουάριο του 2018 να έχουν «απονευρώσει» τις αποκαλύψεις γύρω από τη σκευωρία Novartis, ωστόσο το σύνολο των στοιχείων διατηρείται στη Βουλή και τη Δικαιοσύνη.

Βουλευτές που μετείχαν στις εργασίες της Προανακριτικής που ερεύνησε την υπόθεση μιλώντας στο «ΘΕΜΑ» υπενθυμίζουν τις αρχικές καταθέσεις της πρώην εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Ράικου και του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή, σύμφωνα με τις οποίες η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. μέσω του κ. Παπαγγελόπουλου ασκούσε αφόρητες πιέσεις για «κατασκευή μαρτύρων» που θα επιβεβαίωναν όσα ήδη είχαν διοχετευτεί σε φιλικά ΜΜΕ κατά συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων.

Η κυρία Ράικου είχε αναφέρει πως από τα στοιχεία των ερευνών αλλά και από τα πληροφοριακά σημειώματα των αμερικανικών αρχών δεν προέκυπτε χρηματισμός Ελλήνων πολιτικών. Ωστόσο, όπως αποκάλυπτε ο κ. Αγγελής «υπήρχε προειλημμένη απόφαση για άσκηση ποινικής δίωξης τύπου “όπως-όπως”, τύπου “fast track’’, υπήρξε σχέδιο προεκλογικής προφυλάκισης των Σαμαρά, Γεωργιάδη, Λοβέρδου. Η δίωξη Πικραμμένου έγινε με fake βίντεο».

Τελικά, η κυρία Ράικου αντικαταστάθηκε και η νέα εισαγγελική ηγεσία, σύμφωνα πάντα με μέλη της Προανακριτικής, εντόπισε την πραγματική ταυτότητα τουλάχιστον ενός προσώπου που συνεργαζόταν με τις αμερικανικές αρχές. Με συνοπτικές διαδικασίες τον χαρακτήρισε προστατευόμενο μάρτυρα με κωδική ονομασία «Μάξιμο Σαράφη», ενώ στη συνέχεια ενέταξε στην ομάδα κουκουλοφόρων τους «Αικατερίνη Κελέση» και «Ιωάννη Αναστασίου».

Ο τελευταίος αποκάλυψε την πραγματική του ταυτότητα οικειοθελώς. Πρόκειται για τον καθηγητή Νίκο Μανιαδάκη, ο οποίος από κουκουλοφόρος μετατράπηκε σε «βαθύ λαρύγγι», παρέχοντας κάθε λεπτομέρεια για τον τρόπο με τον οποίο στήθηκε η σκευωρία.
Ο συγκεκριμένος μάρτυρας αποκάλυψε στα μέλη της επιτροπής της Βουλής που ερευνούσαν τους χειρισμούς του κ. Παπαγγελόπουλου ότι οι ανακρίσεις από τους εισαγγελείς Διαφθοράς γίνονταν σε διαμέρισμα-γιάφκα επί της οδού Αλεξανδρουπόλεως 24-26, πλησίον της Μιχαλακοπούλου. «Ηθελαν να μάθουν αν είδα υπουργούς να χρηματίζονται.

Αν είδα βαλίτσες. Τους απάντησα ότι δεν έχω δει τίποτα. Μου πρότειναν να ακολουθήσω τον δρόμο του Νίκου Ζήγρα, ξαδέλφου του πρώην υπουργού Ακη Τζοχατζόπουλου, που κατέθεσε εναντίον του. Οι εισαγγελείς μού έλεγαν να μη φοβάμαι, καθώς οι Σαμαράς και Γεωργιάδης δεν θα επανεκλεγούν. Με ρωτούσαν για πέντε πρόσωπα. Κατά κύριο λόγο για Αδωνη Γεωργιάδη, Αντώνη Σαμαρά, Γιάννη Στουρνάρα, Ανδρέα Λοβέρδο και Ευάγγελο Βενιζέλο.

Η Τουλουπάκη με προέτρεψε να μπω στο πρόγραμμα των ΗΠΑ. Τον Νοέμβριο του 2017 παράλληλα με την υπαγωγή μου στο ελληνικό πρόγραμμα με προέτρεψε να μπω και στο αμερικανικό πρόγραμμα. Μου είπαν ότι θα υπάρξει και οικονομικό όφελος», ανέφερε στις μετέπειτα καταθέσεις, για να προσθέσει πως οι εισαγγελείς Διαφθοράς τού ζητούσαν να μιλήσει για βαλίτσες και δωροδοκίες πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα φορτωνόταν με βαρύτατα κακουργήματα που θα του επέφεραν ισόβια κάθειρξη.

Πέραν αυτών, στο πόρισμα της Προανακριτικής αλλά και σε έγγραφα αντεισαγγελέων που ερεύνησαν τους χειρισμούς του μηχανισμού «Ρασπούτιν» καταγράφονται η καθοδήγηση και η προπαρασκευή των δήθεν αποκαλύψεων που έκαναν οι προστατευόμενοι μάρτυρες. Μεταξύ άλλων γίνεται λόγος για καταθέσεις που αποτελούν «προϊόν συρραφής προδιατυπωμένων κειμένων τα οποία δόθηκαν στους εισαγγελείς Διαφθοράς είτε με email ή memory stick και ενσωματώθηκαν παράνομα ως έτοιμο κείμενο κατάθεσης, χωρίς να γίνει ζωντανή εξέταση».

Κεντρικό ρόλο στην εξύφανση του σεναρίου της σκευωρίας και των προκάτ καταθέσεων έπαιξε η ατζέντα της γραμματέως του πρώην αφεντικού της Novartis Hellas Κωνσταντίνου Φρουζή που βρέθηκε στα χέρια της μάρτυρος «Αικατερίνης Κελέση». Επαγγελματικά ραντεβού, card visit και επίσημες επαφές που καταγράφονταν στο ημερολόγιο μετατράπηκαν σε μυστικές συναντήσεις οι οποίες διανθίστηκαν με εικασίες, εκτιμήσεις και υποψίες για ανταλλαγή τροχήλατων βαλιτσών γεμάτων με χαρτονομίσματα μεγάλης αξίας.

Καμία κατάθεση δεν συνοδεύτηκε από αποδείξεις, απεναντίας όλες κατέληγαν σε έωλες αναφορές για το ύψος του «δώρου». Ωστόσο, η πρόχειρη χρήση της ατζέντας Φρουζή οδήγησε τους κουκουλοφόρους σε σημαντικά λάθη που γκρέμισαν το αφήγημα του σκανδάλου. Χαρακτηριστικότερη περίπτωση είναι η κατάθεση «Κελέση» για δήθεν αθέμιτες συναντήσεις του Φρουζή με στενούς συνεργάτες του τότε πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Μεταξύ άλλων, υποστήριζε ότι υπήρξε συνάντηση στις 14/4/2014 στη λεωφ. Αθηνών 110, στον 5ο όροφο, με τον Χρύσανθο Λαζαρίδη. Οπως προέκυψε όμως στη συγκεκριμένη διεύθυνση και όροφο στεγάζεται το γραφείο του τότε προέδρου του Χρηματιστηρίου Σωκράτη Λαζαρίδη.

Οταν ο «Σαράφης» διέψευσε τον… «Σαράφη»
Χαρακτηριστικό της ποιότητας των προστατευόμενων μαρτύρων είναι πως ενώπιον των μελών της Προανακριτικής απέσυραν όσα φερόταν να έχουν «αποκαλύψει» στους εισαγγελείς Διαφθοράς. Ειδικότερα, ο «Σαράφης», από ειδικό και απομονωμένο γραφείο της ΓΑΔΑ που διασφάλιζε την ανωνυμία του, υποστήριξε πως δεν έχει κανένα στοιχείο για χρηματισμό Ελλήνων πολιτικών αναφορικά με την υπόθεση Novartis και πως όσα είχε πει στους εισαγγελείς Διαφθοράς ήταν στο πεδίο της πιθανολόγησης. Ο μάρτυρας είπε ότι δεν έχει κανένα στοιχείο για χρηματισμό του κ. Σαμαρά και για τους υπόλοιπους είχε ακούσει φήμες, αλλά όχι κάτι συγκεκριμένο.

Υπενθυμίζεται πως για τη σκευωρία Novartis o πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. Δημήτρης Παπαγγελόπουλος παραπέμφθηκε και καταδικάστηκε από το Ειδικό Δικαστήριο. Οι ανώτατοι δικαστές τον έκριναν ένοχο για δύο από τις έξι περιπτώσεις παράβασης καθήκοντος σε βαθμό πλημμελήματος. Η μία αναφορικά με τις καταγγελίες της εισαγγελέως Ελένης Ράικου ότι την πίεσε να αποστείλει τη δικογραφία Novartis στη Βουλή, χωρίς να υπάρχουν στοιχεία για πολιτικά πρόσωπα και η δεύτερη για τις πιέσεις που κατήγγειλε ο εισαγγελέας Παναγιώτης Αθανασίου στην έρευνα που διενεργούσε για τον τραπεζίτη Μιχάλη Σάλλα. Σε ό,τι αφορά την πρώην εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, η οποία δικάστηκε με την κακουργηματική κατηγορία της κατάχρησης εξουσίας, το Ειδικό Δικαστήριο κατά πλειοψηφία την έκρινε αθώα.

Έντονες αντιδράσεις μετά τις αποκαλύψεις


Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης σε ανακοίνωση του το πρωί της Κυριακής αναφέρει πως “Το σημερινό αποκαλυπτικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» επιβεβαιώνει πανηγυρικά όσα υποστηρίζαμε από την πρώτη στιγμή. Ότι το «σκάνδαλο Novartis», ήταν μια ενορχηστρωμένη αλλά πολύ κακοστημένη σκευωρία που κατέρρευσε με πάταγο, με στόχο την εξόντωση πολιτικών αντιπάλων του ΣΥΡΙΖΑ” ενώ σε άλλο σημείο τονίζει “Tώρα η Δικαιοσύνη θα αποφασίσει - με βάση και τα νέα δεδομένα - αν θα βγουν οι κουκούλες από τους προστατευόμενους μάρτυρες των δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ για να δώσουν και εκείνοι εξηγήσεις για τα έργα και τις ημέρες τους αλλά και τους καθοδηγητές τους”.

Ο Υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό Γιώργος Μυλωνάκης σε ανάρτηση του λέει μεταξύ άλλων “Ένα οικονομικό σκάνδαλο που ορισμένοι αντί να το διερευνήσουν στην πραγματική του διάσταση, επέλεξαν να το εργαλειοποιήσουν προκειμένου να στοχεύσουν και να σπιλώσουν πολιτικούς αντιπάλους”. 

"Μετά τις αποκαλύψεις σήμερα του Πρώτου Θέματος @protothema

ότι έχουν λάβει οι ίδιοι και ο δικηγόρος τους το ιλιγγιώδες ποσό των 56 εκ.€ αμοιβή στις ΗΠΑ, ο δρόμος είναι ορθάνοιχτος για τη Δικαιοσύνη να κάνει αυτό που πρέπει. Αυτό που πρέπει για τα δέκα αθώα πολιτικά πρόσωπα, αυτό που πρέπει για τη Δημοκρατία. Αναμένουμε” αναφέρει σε ανακοίνωση του ο πρώην Υπουργός και ένα από τα 10 θύματα της σκευωρίας Ανδρέας Λοβέρδος.

Θέση για την εξέλιξη της υπόθεσης πήρε και ο βουλευτής Α Αθηνών και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Θάνος Πλεύρης τονίζοντας “Οι προστατευόμενοι μάρτυρες είχαν ιδίον όφελος και εισέπραξαν εκατομμύρια ευρώ. Επομένως δεν μπορούν να παραμείνουν σε καθεστώς προστασίας. Δε μπορεί πλέον να μην αξιολογήσει η δικαιοσύνη αυτά τα δεδομένα”.

Αντίδραση υπήρξε και από τον εκπρόσωπο τύπου της ΝΔ Νίκο Ρωμανό. Σε παρέμβασή του στην εκπομπή “Καλημέρα” του ΣΚΑΙ είπε πως το θεσμικό πλαίσιο απαγορεύει στους προστατευόμενους μάρτυρες να αποβλέπουν σε “ίδιον όφελος” από την υπόθεση στην οποία είναι εμπλεκόμενοι ενώ σε άλλο σημείο τόνισε πως πρέπει “να δούμε τι σύνδεση έχει η υπόθεση με το παραυπουργείο Δικαιοσύνης που έχει καταγγελθεί από τα ίδια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ”.

Επίσης, το στέλεχος της ΝΔ και υποψήφιος ευρωβουλευτής Σπύρος Καρανικόλας έγραψε για την υπόθεση στο “Χ”: “ Οι ανατριχιαστικές αποκαλύψεις σήμερα του @protothema, επιβάλλουν ως μονόδρομο πλέον, να βγουν οι κουκούλες σε αυτούς που παρανόμως τέθηκαν σε καθεστώς προστατευόμενου μάρτυρα στην Ελλάδα, ώστε πλέον να μάθουμε, ποιος στην Ελλάδα τους έδωσε την εντολή να καταθέσουν, όσα ψευδώς κατέθεσαν, με σκοπό την εξόντωση δέκα αθώων ανθρώπων, έχοντας όμως οι ίδιοι ως όφελος ένα πακτωλό δεκάδων εκατομμυρίων ως αμοιβή”. 



Η πλήρης δήλωση του κ.Παύλου Μαρινάκη: 

Το σημερινό αποκαλυπτικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» επιβεβαιώνει πανηγυρικά όσα υποστηρίζαμε από την πρώτη στιγμή. Ότι το «σκάνδαλο Novartis», ήταν μια ενορχηστρωμένη αλλά πολύ κακοστημένη σκευωρία που κατέρρευσε με πάταγο, με στόχο την εξόντωση πολιτικών αντιπάλων του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι προστατευόμενοι, από τις κουκούλες, μάρτυρες, εκείνοι οι «αθώοι άνθρωποι που δεν άντεχαν να βλέπουν το άδικο», πληρώθηκαν αδρά για τις υπηρεσίες τους, λαμβάνοντας 26 εκατομμύρια ευρώ, ενώ άλλα 30 εκατομμύρια ο δικηγόρος τους, με τους φόρους, μάλιστα, πληρωμένους.

Έξι χρόνια μετά την μνημειώδη δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης επί ΣΥΡΙΖΑ και αμετάκλητα καταδικασμένου από τη Δικαιοσύνη Δημήτρη Παπαγγελόπουλου- έξω μάλιστα από το Μέγαρο Μαξίμου, στο οποίο λειτουργούσε παρα-υπουργείο Δικαιοσύνης, όπως ομολογούν πλέον πρώην υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ, - ότι η υπόθεση Novartis ήταν το «μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως ελληνικού κράτους», αποδεικνύεται ότι είχε δίκιο. Μόνο που ήταν από την ανάποδη: Η σκευωρία εναντίον πολιτικών προσώπων που «κρέμασε στα μανταλάκια» η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τους έσυρε σε προανακριτική, με κατάληξη την κατάρρευση της σκευωρίας.

Χάρη στο νέο νομικό πλαίσιο που θέσπισε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, υπάρχουν πλέον τα κατάλληλα εργαλεία, αν το κρίνει η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, για να χυθεί άπλετο φως. Tώρα η Δικαιοσύνη θα αποφασίσει - με βάση και τα νέα δεδομένα - αν θα βγουν οι κουκούλες από τους προστατευόμενους μάρτυρες των δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ για να δώσουν και εκείνοι εξηγήσεις για τα έργα και τις ημέρες τους αλλά και τους καθοδηγητές τους.


Γ. Μυλωνάκης: ενδιαφέρουσα πτυχή της σκοτεινής σκευωρίας

Αντίδραση υπήρξε και από τον Υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Γιώργο Μυλωνάκη: Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πτυχή της σκοτεινής υπόθεσης της Novartis αποκαλύπτει το

@protothema. Ένα οικονομικό σκάνδαλο που ορισμένοι αντί να το διερευνήσουν στην πραγματική του διάσταση, επέλεξαν να το εργαλειοποιήσουν προκειμένου να στοχεύσουν και να σπιλώσουν πολιτικούς αντιπάλους”






Ο Υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης μετά την αποκάλυψη του “Θέματος” προχώρησε σε ανάρτηση στην πλατφόρμα “Χ” τονίζοντας ότι πλέον δεν υπάρχει κανένας λόγος για τη μη άρση του καθεστώτος προστασίας ενώ όπως αναφέρει το μείζον πλέον είναι “να μάθουμε ποιοι τους έβαλαν να κάνουν τις ψευδείς καταγγελίες”. Ο ίδιος σε νεότερη ανάρτηση εξηγεί πως η ελληνική νομοθεσία απαγορεύει στους προστατευόμενους μάρτυρες να αποβλέπουν σε ίδιον όφελος και πως πλέον οι ενέργειες της Δικαιοσύνης αποτελούν μονόδρομο.

“Το άρθρο του Νόμου που θεσπίζει τον Μάρτυρα Δημοσίου Συμφέροντος ρητώς ορίζει, ότι για να λάβει κάποιος αυτή την προστασία δεν μπορεί να αποβλέπει σε ίδιον όφελος” σημειώνει χαρακτηριστικά για να προσθέσει πως “ Η διάταξη είναι ξεκάθαρη και δεν σηκώνει αμφισβήτηση, ούτε Δικαστική Κρίση. Είναι απολύτως δεσμευτική για τους Εισαγγελείς. Ο ένας τουλάχιστον από εκείνους που έλαβαν αυτή την προστασία από την κα Τουλουπάκη, ως Μάρτυρας Δημοσίου Συμφέροντος, είναι ο κ. Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης. Το γνωρίζουμε καθώς, όπως έχει αποδειχθεί στο Πόρισμα της Προκαταρκτικής Επιτροπής της Βουλής, από τα έγγραφα που έστειλαν οι ΗΠΑ περιγράφεται η ιδιότητα και η εργασία του στην εταιρία Novartis Hellas καθώς και τα συγκεκριμένα έτη που εργάστηκε. Ο κύριος μάλιστα αυτός είναι φυλακή εδώ και αρκετούς μήνες, λόγω άλλης απάτης που διέπραξε. Η διαμάχη του κ. Βελόπουλου με τον βουλευτή του Επικρατείας κ. Σαράκη έφερε στο φως και τα ακριβή ποσά που προσδοκούσαν να λάβουν και τελικά έλαβαν από τις ΗΠΑ, μετά τον συμβιβασμό εκεί της εταιρίας Novartis με το Αμερικανικό Δημόσιο. Άρα ο κ. Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης τουλάχιστον ήταν Προστατευόμενος μάρτυρας στις ΗΠΑ και ταυτοχρόνως Μάρτυρας Δημοσίου Συμφέροντος στην Ελλάδα κατά παράβαση του νόμου που ισχύει εδώ. Δεν είναι πλέον στην διακριτική ευχέρεια κανενός εισαγγελέως να αποφασίσει ή όχι τον απαχαρακτηρισμό του. Όποιος Εισαγγελέας χρεωθεί αυτή την αίτηση, που έχει ήδη κατατεθεί από τον @samaras_antonis

απλώς καλείται να διαπιστώσει την καταφανή παράβαση του νόμου και να άρει την Προστασία του κ. Δεστεμπασίδη τουλάχιστον. Έτσι θα μπορέσουμε όλοι εμείς να τον καλέσουμε στο Δικαστήριο και να τον ρωτήσουμε ποιος τον έβαλε να πει αυτά τα ψέματα για μας. Δεν διανοούμαι καν ότι αυτή τη φορά θα υπάρξει Εισαγγελεύς που ενώπιον ολοκλήρου του Ελληνικού λαού, θα αποφασίσει να παραβιάσει το νόμο, να διαπράξει ο ίδιος ο Εισαγγελεύς Παράβαση Καθήκοντος και μάλιστα για να υπερασπιστεί ένα λαμόγιο σαν τον συγκεκριμένο. Είμαι βέβαιος ότι η ώρα να βγουν οι κουκούλες έφθασε και η Αλήθεια που τόσα χρόνια καρτερικά περιμένουμε θα έρθει στο Φώς. Εύγε στο @protothema

για άλλη μία μεγάλη δημοσιογραφική αποκάλυψη…”






Το πόρισμα της προκαταρκτικής επιτροπής της βουλής επιβεβαιώνεται πλήρως. Οι προστατευόμενοι μάρτυρες είχαν ιδίον όφελος και εισέπραξαν εκατομμύρια ευρώ. Επομένως δεν μπορούν να παραμείνουν σε καθεστώς προστασίας. Δε μπορεί πλέον να μην αξιολογήσει η δικαιοσύνη αυτά τα δεδομένα, σημειώνει σε ανάρτησή του στο Χ ο Θάνος Πλεύρης:



Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Ρωμανός, μιλώντας στον Σκάι σημείωσε ότι«απαγορευόταν να χαρακτηριστεί κάποιος προστατευόμενος μάρτυρας, αν είχε ίδιον όφελος από την υπόθεση – Ανοίγουν διάπλατα οι πόρτες για να βγουν οι κουκούλες»





Οι ανατριχιαστικές αποκαλύψεις σήμερα του @protothema, επιβάλλουν ως μονόδρομο πλέον, να βγουν οι κουκούλες σε αυτούς που παρανόμως τέθηκαν σε καθεστώς προστατευόμενου μάρτυρα στην Ελλάδα, ώστε πλέον να μάθουμε, ποιος στην Ελλάδα τους έδωσε την εντολή να καταθέσουν, όσα ψευδώς κατέθεσαν, με σκοπό την εξόντωση δέκα αθώων ανθρώπων, έχοντας όμως οι ίδιοι ως όφελος ένα πακτωλό δεκάδων εκατομμυρίων ως αμοιβή, επισημαίνει μεταξύ άλλων, σε ανάρτησή του ο Σπύρος Καρανικόλας.




Από την πλευρά του, ο Ανδρέας Λοβέρδος, ένας εκ των πολιτικών που βρέθηκαν στη θέση του κατηγορούμενου για την υπόθεση Novartis, σημειώνει μεταξύ άλλων σε ανάρτησή του στο Χ:
«Μετά τις αποκαλύψεις σήμερα του Πρώτου Θέματος @protothema ότι έχουν λάβει οι ίδιοι και ο δικηγόρος τους το ιλιγγιώδες ποσό των 56 εκ.€ αμοιβή στις ΗΠΑ, ο δρόμος είναι ορθάνοιχτος για τη Δικαιοσύνη να κάνει αυτό που πρέπει. Αυτό που πρέπει για τα δέκα αθώα πολιτικά πρόσωπα, αυτό που πρέπει για τη Δημοκρατία. Αναμένουμε.
Και κάτι ακόμη: μέχρι στιγμής εκτός από τη Νέα Δημοκρατία, σύσσωμη η δήθεν κοπτόμενη για το Κράτος Δικαίου αντιπολίτευση διαπιστώνουμε ότι διατηρεί στάση απόλυτης σιωπής. Έχει κι αυτό τη σημασία του».



Υπενθυμίζεται πως και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας και ο πρώην υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος κατέθεσαν την περασμένη εβδομάδα νέο αίτημα προς τον εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος για τον αποχαρακτηρισμό των “Μαξίμου Σαράφη” και “Αικατερίνης Κελέση” ως μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος, την αφαίρεση της προστασίας τους και την ανάσυρση των εναντίον τους εγκλήσεων για ψευδή κατάθεση και συκοφαντική δυσφήμηση.

Αφορμή για την κίνηση των θυμάτων της σκευωρίας έδωσαν οι νέοι Ποινικοί Κώδικες των Φλωρίδη - Μπούγα που επιτρέπουν στον αρμόδιο εισαγγελέα οποτεδήποτε το κρίνει να ανακαλεί το καθεστώς προστασίας μαρτύρων όταν οι λόγοι επιβολής του εκλείψουν. Σύμφωνα με τα αιτήματα των 4 πολιτικών προσώπων οι λόγοι προστασίας των μαρτύρων έχουν εκλείψει από την στιγμή που οι καταγγελίες τους κρίθηκαν ψευδείς αλλά και μετά τις αποκαλύψεις για το οικονομικό όφελος που είχαν οι “κουκουλοφόροι” από την συνεργασία τους με τις αμερικανικές αρχές για την ίδια υπόθεση.

Να σημειωθεί πως έμπειροι νομικοί με άριστη γνώση της υπόθεσης αναφέρουν στο “Θέμα” πως τα πραγματικά δεδομένα και το νέο θεσμικό πλαίσιο επιβάλλουν στον αρμόδιο εισαγγελέα να επανεξετάσει και να άρει το καθεστώς προστασίας των κουκουλοφόρων μαρτύρων που ενήργησαν ως εκτελεστικά όργανα της σκευωρίας Novartis. Εξηγούν πως το σύνολο των στοιχείων που έχουν προκύψει οδηγούν σε 3 βασικά συμπεράσματα για τους κουκουλοφόρους μάρτυρες :

Οι ισχυρισμοί τους περί χρηματισμού 10 πολιτικών προσώπων αποδείχθηκαν ψευδείς καθώς το σύνολο του κατηγορητηρίου κατέρρευσε
Αποσκοπούσαν και πρόσφατα έλαβαν χρηματικό όφελος καθώς ήταν παράλληλα μάρτυρες των αμερικανικών αρχών για την ίδια υπόθεση
Αποδείχθηκαν πρόσωπα τουλάχιστον αμφιλεγόμενης αξιοπιστίας καθώς στην πορεία ο “Σαράφης” προφυλακίστηκε ως εγκέφαλος εγκληματικής οργάνωσης που έστηνε οικονομικές απάτες. 



Ειδήσεις σήμερα:

Άμεση ανάλυση BBC: Πώς η απόπειρα κατά Τραμπ αλλάζει τα δεδομένα για τις εκλογές στις ΗΠΑ


Ιβάνκα και Τζιούνορ Τραμπ μίλησαν με τον πατέρα τους: «Είναι σε πολύ καλή διάθεση»


Τραμπ: «Χτυπήθηκα στο δεξί αυτί, ένιωσα τη σφαίρα να σκίζει το δέρμα»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr