Πανελλαδικές 2024: Οι εκτιμήσεις για τις μεγαλύτερες ανόδους και πτώσεις βάσεων - Δείτε πίνακες

«Το 2024 είναι η χρονιά των "μικρών μεταβολών" στις βάσεις» εκτιμούν οι ειδικοί - Στο 2ο Πεδίο η μεγαλύτερη πτώση βάσεων, έως 500 μόρια

Λίγες ημέρες έμειναν ακόμη μέχρι την εκπνοή της προθεσμίας για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου από τους υποψηφίους των φετινών Πανελλαδικών, την Πέμπτη 18 Ιουλίου ενώ τα τελικά αποτελέσματα για τους επιτυχόντες αναμένονται στο τέλος Ιουλίου.

«Το 2024 ίσως τελικά χαρακτηριστεί ως η χρονιά των "μικρών μεταβολών" στις βάσεις σε αντίθεση με παρελθόντα έτη όπου έχουμε γίνει μάρτυρες δραματικών μεταβολών. Παρόλα αυτά,  από τις εκτιμήσεις βάσεων δεν λείπουν και κάποιες εντυπωσιακές μεταβολές», επισημαίνει σχετικά με τη μελέτη, που εκπόνησε ειδικά για το protothema.gr ο κ. Κωνσταντίνος Παπαγιαννούλης, σύμβουλος σταδιοδρομίας, ιδρυτής του PIXIDAedu.

Η μελέτη των Οδηγών Σπουδών, οι οικογενειακές συζητήσεις, η αντιπαραβολή των μορίων που συγκέντρωσε ο κάθε υποψήφιος με τις πιθανές εκτιμήσεις για το που θα κυμανθούν οι βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ σε συνδυασμό με τις ΕΒΕ των τμημάτων, καθιστούν τα διλήμματα πολλά και τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού πραγματικό ‘γρίφο’.

Στη μελέτη, που ακολουθεί, παρατίθενται εκτιμήσεις βάσεων 2024, οι οποίες είναι είτε ανοδικές είτε πτωτικές άνω των 100 μορίων. Οι εκτιμήσεις έγιναν λαμβάνοντας υπόψη τα στατιστικά στοιχεία του υπουργείου παιδείας, τις μεταβολές στον αριθμό εισακτέων ανά τμήμα και τους συντελεστές βαρύτητας των εξεταζόμενων μαθημάτων.

Δεν περιλαμβάνονται τμήματα που απαιτούν ειδικό μάθημα καθώς και τμήματα προσβάσιμα από περισσότερα του ενός πεδία.

1ο Επιστημονικό Πεδίο – Μεγαλύτερη πτώση στις υψηλόβαθμες, ανοδική τάση στις χαμηλόβαθμες

Οι σημαντικές εκτιμώμενες πτώσεις στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο Ανθρωπιστικών Σπουδών έχουν να κάνουν με τα υψηλόβαθμα τμήματα άνω των 16.000 μορίων. Οι μεγαλύτερες πτώσεις αναμένονται σε τμήματα Νομικής και Ψυχολογίας αλλά και στο τμήμα Κοινωνικής εργασίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Αντίθετα, ανοδική τάση εμφανίζουν τμήματα με περυσινή βάση χαμηλότερη από 13.000 μόρια.

Σε κάθε περίπτωση, οι μεταβολές αυτές του 1ου πεδίου είναι ήπιες και σίγουρα δεν θα δημιουργήσουν εκπλήξεις. 



2ο Επιστημονικό Πεδίο – Πτώση έως 400 μόρια στις υψηλόβαθμες, οι Ηλεκτρολόγοι Μηχανολόγοι «πέφτουν» σχεδόν 500 μόρια

Αν κάπου έχουμε να χαρακτηρίσουμε τις εκτιμώμενες μεταβολές βάσεων εντυπωσιακές, τότε αυτές είναι στο 2ο πεδίο Θετικών Σπουδών! Ειδικά τα τμήματα με περυσινές βάσεις άνω των 18.000 μορίων εκτιμώνται να έχουν πτώση μεγαλύτερη των 400 μορίων!

Ειδικά, το τμήμα των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών αναμένεται να έχει πτώση σχεδόν 500 μορίων. Πτώσεις βάσεων διατρέχουν σχεδόν όλα τα τμήματα του 2ου επιστημονικού πεδίο.



3ο Επιστημονικό Πεδίο – Ήπια ανοδική τάση βάσεων παντού

Το 3ο Πεδίο Σπουδών Υγείας χαρακτηρίζεται εξολοκλήρου από ήπιες ανοδικές τάσεις. Άνοδοι μεγαλύτερες των 200 μορίων εκτιμώνται σε δύο μόνο τμήματα: Στη Φαρμακευτική Αθήνας και το Κτηνιατρικό ΣΣΑΣ. 



4ο Επιστημονικό Πεδίο – Με ελάχιστες αυξομειώσεις αναμένονται οι βάσεις

Το 4ο Πεδίο Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής χαρακτηρίζεται από ελάχιστες αναμενόμενες μεταβολές βάσεων αλλού ανοδικές και αλλού πτωτικές, σε κάθε περίπτωση μικρότερες από 100 μόρια. Παραθέτουμε εδώ τρία τμήματα που τείνουν να έχουν μεταβολές μεγαλύτερες των 100 μορίων: Το Οικονομικό ΣΣΑΣ και το τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών εμφανίζουν τη μεγαλύτερη ανοδική τάση.

Αντίστοιχα, τη μεγαλύτερη πτωτική τάση εμφανίζει το τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.




Ειδήσεις σήμερα:

Το βίαιο παρελθόν του 43χρονου: Λίγες μέρες πριν σκοτώσει την Αρετή, την ξυλοκόπησε σε παραλία της Αμφιλοχίας

Ο αδελφός του Μίχαελ Σουμάχερ, Ραλφ, ανακοίνωσε ότι είναι γκέι με φωτογραφία με τον σύντροφό του

Η Μπιάνκα Σενσόρι ξαναχτύπησε: Βγήκε για βόλτα στο Λος Άντζελες με ένα μικροσκοπικό μπικίνι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr