Κικίλιας: Επικίνδυνες οι καιρικές συνθήκες για εκδήλωση φωτιάς, το κακό μπορεί να συμβεί μέσα σε ελάχιστα λεπτά

Κικίλιας: Επικίνδυνες οι καιρικές συνθήκες για εκδήλωση φωτιάς, το κακό μπορεί να συμβεί μέσα σε ελάχιστα λεπτά

Ο χάρτης επικινδυνότητας για τις πυρκαγιές την Τρίτη - Σε πορτοκαλί συναγερμό 16 περιοχές

KIKILIAS_2024-06-17_16_14_37_frame_10557-768x432
Για καιρικές συνθήκες που συνθέτουν ένα επικίνδυνο κοκτέιλ για την εκδήλωση και κυρίως τη δραματική εξάπλωση πυρκαγιών, έκανε λόγο ο Βασίλης Κικίλιας κατά τη σημερινή ενημέρωση από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης.

Όπως σημείωσε, αύριο, Τρίτη, οι περιοχές Αττική, Ροδόπη, Λέσβος, Χίος, τα Ψαρά, η Κρήτη, καθώς και εκείνες σε Κορινθία, Αχαΐα, Λακωνία, Φθιώτιδα και Ξάνθη θα βρίσκονται στην κλίμακα 4 του χάρτη επικινδυνότητας πυρκαγιάς.

«Είναι αξιοσημείωτο ότι σχεδόν καθημερινά έχουμε τουλάχιστον μία επικίνδυνη φωτιά στον Έβρο. Σήμερα συγκαλείται συντονιστική σύσκεψη όλων των συναρμόδιων Υπουργείων, φορέων και των Σωμάτων Ασφαλείας με τη συμμετοχή της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου. Το κακό μπορεί να συμβεί μέσα σε ελάχιστα λεπτά. Είναι καθήκον και των πολιτών να επιδείξουν τη δέουσα ενσυναίσθηση, προσοχή και υπευθυνότητα», τόνισε ο κ.Κικίλιας.

Σε κατηγορία κινδύνου πυρκαγιάς κατηγορίας 4 (πολύ υψηλός) θα βρίσκεται αύριο, και η Κρήτη, σύμφωνα με τον ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ενώ επιπλέον, με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, η Περιφέρεια Κρήτης τίθεται σε κατάσταση κινητοποίησης Red Code.
Κλείσιμο


Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κρήτης, όλες οι υπηρεσίες και τα τεχνικά μέσα που αποτελούν τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας έχουν τεθεί σε πλήρη κινητοποίηση, ενεργοποιώντας και αναπτύσσοντας το αναγκαίο ανθρώπινο δυναμικό και τα αντίστοιχα προς τις ανάγκες, υλικά και μέσα.

Υπενθυμίζεται ότι ισχύουν απαγορεύσεις, όπως η καύση και η χρήση πυρός σε υπολείμματα καλλιεργειών, του καπνίσματος σε κυψέλες μελισσών, η εκτέλεση θερμών εργασιών (συγκόλληση, τροχός κοπής κά), η χρήση υπαίθριων ψησταριών και μεταξύ άλλων η απαγόρευση χρήσης ειδών πυροτεχνίας. Επιπλέον, απαγορεύεται προληπτικά η διέλευση, παραμονή και κυκλοφορία προσώπων και οχημάτων στα δασικά οικοσυστήματα υψηλής προστασίας που βρίσκονται σε περιοχές υψηλής επικινδυνότητας για την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών, σε περιοχές NATURA, καθώς και σε δασικά οικοσυστήματα, πάρκα και άλση και λοιπές ευπαθείς περιοχές της Περιφέρειας Κρήτης, όπως στην ΠΕ Λασιθίου, το Αζιλακόδασος, το Βαθύ, το Καλό Χωριό – Μεσελέροι, το Κυπαρισσόδασος Κριτσάς και το δάσος Κρούστα του Δήμου Αγίου Νικολάου, η Θρυπτή και το Σελάκανο του Δήμου Ιεράπετρας και το Βάι του Δήμου Σητείας, ενώ για την ΠΕ Ηρακλείου, η Σύμης του Δήμου Βιάννου, το δάσος Ρούβα-Ζαρού του Δήμου Γόρτυνας και Δήμου Φαιστού, ο Κουδουμάς του Δήμου Γόρτυνας, η Κέρη του Δήμου Μαλεβιζίου και το Φουρνί, ο Γιούχτας και ο Επανωσήφης του Δήμου Αρχανών – Αστερουσίων.

Ειδήσεις σήμερα:

Φλωρίδης για σκευωρία Novartis: Στην ελληνική νομοθεσία απαγορεύεται ρητά χρηματική αμοιβή για τον προστατευόμενο μάρτυρα

Νεκρός 23χρονος ΑΜΕΑ από θερμοπληξία στην Εύβοια – Συνέλαβαν τους γονείς του


Από τον Λίνκολν στον Τραμπ: Οι Αμερικανοί πρόεδροι και υποψήφιοι που έγιναν στόχοι δολοφονίας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης