Τεχνολογίες αιχμής με επίκεντρο τον άνθρωπο και το περιβάλλον

Τεχνολογίες αιχμής με επίκεντρο τον άνθρωπο και το περιβάλλον

Το στρατηγικό πλάνο της Coca-Cola Τρία Έψιλον βασίζεται στον ψηφιακό και τεχνολογικό μετασχηματισμό, και στοχεύει στη βιωσιμότητα και την ενίσχυση της κοινωνίας.

kedriki_coca_cola_tech

Sponsored content

Καθημερινά οι επιχειρήσεις αναζητούν τρόπους για να ανταποκριθούν στις προκλήσεις της νέας εποχής και να χτίσουν ένα βιώσιμο μέλλον με θετικό πρόσημο για την κοινωνία και το περιβάλλον. Απαραίτητη προϋπόθεση για να επιτευχθεί αυτός ο σκοπός, είναι η υιοθέτηση ενός στρατηγικού πλάνου με ισχυρά ερείσματα στην καινοτομία, τον ψηφιακό και τεχνολογικό μετασχηματισμό. Σε αυτό τον δρόμο βρίσκεται και η Coca-Cola Τρία Έψιλον, η οποία φροντίζει συνεχώς να εξελίσσεται και να αναπτύσσεται με τρόπο βιώσιμο και ανθρωποκεντρικό. Αυτό σημαίνει ότι κάθε λειτουργία της εταιρείας είναι συνυφασμένη με τεχνολογίες αιχμής, οι οποίες αφενός ενισχύουν την εξέλιξη του κλάδου και αφετέρου μειώνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, αυξάνουν την παραγωγικότητα και διασφαλίζουν την ποιότητα των προϊόντων.

Picture8
new_cola_CMYK

Παράλληλα, η εφαρμογή και η χρήση των νέων, προηγμένων τεχνολογικών εργαλείων έχει πολλαπλά οφέλη, καθώς ενδυναμώνει τους εργαζομένους, βελτιώνει το επίπεδο της εξυπηρέτησης πελατών και εμπλουτίζει την καταναλωτική εμπειρία. Ακολουθώντας, λοιπόν, τον σχεδιασμό της για ψηφιακό και τεχνολογικό μετασχηματισμό, η Coca-Cola Τρία Έψιλον επιτυγχάνει αύξηση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητα, και ταυτόχρονα θεμελιώνει ένα έξυπνο, συνδεδεμένο και βιώσιμο μέλλον.

WHITEROOM_HBC_100522_0724

WHITEROOM_HBC_130522_0096

Στο επίκεντρο του επενδυτικού πλάνου της εταιρείας βρίσκεται το Σχηματάρι Mega-Plant, το οποίο αποτελεί πρότυπο παραγωγής, αποθήκευσης και διανομής προϊόντων. Εκεί, οι πάνω από 600 εργαζόμενοι επιβλέπουν 17 γραμμές παραγωγής που λειτουργούν ασταμάτητα. Η συγκεκριμένη εγκατάσταση είναι η αφετηρία για την εφαρμογή των νέων τεχνολογιών, οι οποίες στη συνέχεια αξιοποιούνται σε άλλα εργοστάσια του Ομίλου. Οι ψηφιακές λύσεις, τα έξυπνα και συνδεδεμένα συστήματα παραγωγής, όπως τα Manufacturing Platform, Connected Worker, Vision Picking και 5G Network στα οποία επενδύει η Coca-Cola Τρία Έψιλον ενισχύουν την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα της εταιρείας και γίνονται το όχημα για την 4η Βιομηχανική Επανάσταση, η οποία ορίζεται ως αυτοματοποίηση όλων των διαδικασιών στις τεχνολογίες παραγωγής.
WHITEROOM_HBC_130522_0462

Έτσι, τα ειδικά σχεδιασμένα συστήματα της Coca-Cola Τρία Έψιλον αντιλαμβάνονται, προβλέπουν και αλληλεπιδρούν με τον φυσικό κόσμο, δίνοντας τη δυνατότητα να λαμβάνονται αποφάσεις σχετικά με την παραγωγή, σε πραγματικό χρόνο. Το αποτέλεσμα είναι η θετική επίδραση όχι μόνο στην αύξηση της παραγωγικότητας και στη βελτιστοποίηση των διεργασιών, αλλά και στην ενεργειακή απόδοση και τη βιωσιμότητα. Σε αυτή τη διαδικασία ιδιαίτερα σημαντική είναι και η συμβολή του ανθρώπινου παράγοντα και γι’ αυτό η Coca-Cola Τρία Έψιλον έχει ξεκινήσει, ήδη από 2023, να εκπαιδεύει τους εργαζόμενους στην εφοδιαστική αλυσίδα της, δημιουργώντας ένα ισχυρό δίκτυο τεχνογνωσίας.


Καινοτόμα εργαλεία στην υπηρεσία της παραγωγής
WHITEROOM_HBC_130522_0542

Ένα από τα καινοτόμα εργαλεία που έχει υιοθετήσει η εταιρεία, είναι η Ψηφιακή Πλατφόρμα Παραγωγής (Digital Manufacturing Platform), μέσω της οποίας διευκολύνεται η παρακολούθηση των γραμμών παραγωγής και της κατανάλωσης ενέργειας.

Σημαντική είναι και η εφαρμογή Connected Worker η οποία δίνει τη δυνατότητα για ηλεκτρονική πρόσβαση (paperless) σε όλο το απαραίτητο υλικό σχετικά με την παραγωγική διαδικασία, το πλάνο παραγωγής, ενώ δίνει και οδηγίες στους εργαζόμενους για την υγιεινή, την ασφάλεια, την εκπαίδευση και την ανάπτυξη των δεξιοτήτων.

WHITEROOM_HBC_130522_0178


Άλλη καινοτομία είναι η εφαρμογή Vision Picking με τεχνολογία της επαυξημένης πραγματικότητας στη διαδικασία επιλογής προϊόντων, χρησιμοποιώντας «έξυπνα γυαλιά». Δηλαδή, με τα γυαλιά που φοράει ο χειριστής στις γραμμές παραγωγής στην Ελλάδα, ο κατασκευαστής της γραμμής μπορεί να δει και να καθοδηγήσει τον χειριστή για όποιες ενέργειες χρειάζεται να εκτελέσει.

Ταυτόχρονα, η συγκέντρωση και επεξεργασία μεγάλου όγκου δεδομένων από όλες τις παραγωγικές διεργασίες (Data Insights & Analytics), έχει ως στόχο τη δημιουργία αναφορών που επιτρέπουν στην εταιρεία να προβλέπει και να προσαρμόζεται στις μελλοντικές ανάγκες και τάσεις, βελτιώνοντας την αποδοτικότητα των γραμμών, την ασφάλεια των εργαζομένων και την ποιότητα των προϊόντων της.

Προς την ίδια κατεύθυνση, η Coca-Cola Τρία Έψιλον συνεχίζει να επενδύει και να αξιοποιεί αναδυόμενες τεχνολογίες όπως είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI), η Μηχανική Μάθηση (ML), το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (IoT) και οι Τεχνολογίες Νέφους (Cloud).


Ανάπτυξη και βιωσιμότητα
Η Coca-Cola Τρία Έψιλον επιδιώκει να ανοίγει συνεχώς νέους δρόμους για το μέλλον, με στόχο την ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα. Σήμερα, το 96% των προϊόντων παράγεται στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στην Ελλάδα ενώ εξάγει και σε 11 χώρες, δημιουργώντας μια αλυσίδα αξίας που υποστηρίζει χιλιάδες θέσεις εργασίας σε μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, σε κάθε γωνιά της χώρας, στηρίζοντας την ελληνική οικονομία.

Κάθε δραστηριότητα της Coca-Cola Τρία Έψιλον έχει στόχο να φέρει τη χώρα ακόμα πιο κοντά σε ένα βιώσιμο μέλλον και να δημιουργεί συνεχώς αξία για τους κοινωνικούς εταίρους της. Ευελιξία, ανθεκτικότητα και ισχυρές δεσμεύσεις είναι το τρίπτυχο στο οποίο είναι προσηλωμένη η εταιρεία ώστε να υλοποιήσει το όραμά της.

WHITEROOM_HBC_130522_1333
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης