Μετεγγραφές φοιτητών: Τι πρέπει να προσέξουν οι υποψήφιοι πριν συμπληρώσουν το μηχανογραφικό

Μετεγγραφές φοιτητών: Τι πρέπει να προσέξουν οι υποψήφιοι πριν συμπληρώσουν το μηχανογραφικό

Ποιες είναι οι δύο βασικές κατηγορίες μετεγγραφών - Τι ισχύει για τη βάση της μετεγγραφής και τις αντιστοιχίες των τμημάτων και η δυνατότητα μετακίνησης

meteggrafes
Πριν οριστικοποιήσουν την υποβολή του Μηχανογραφικού Δελτίου, για την οποία η προθεσμία λήγει αύριο, Πέμπτη 18 Ιουλίου, οι υποψήφιοι για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τη δυνατότητα μετεγγραφής, καθώς το κόστος σπουδών σε μία άλλη πόλη ενδέχεται να είναι ακόμη και απαγορευτικό για αρκετές οικογένειες.

Όπως εξηγεί ο μαθηματικός-ερευνητής Στράτος Στρατηγάκης, «υπάρχουν δύο βασικές κατηγορίες μετεγγραφών: αδελφών φοιτητών και με οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια. Η διαφορά τους θεμελιώδης: Στην πρώτη κατηγορία δεν υπάρχει ποσοτικός περιορισμός, συνεπώς όποιος ενταχθεί στην κατηγορία παίρνει αυτόματα μετεγγραφή. Στη δεύτερη, ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος· 15% των θέσεων των εισακτέων δίνονται στους υποψηφίους της κατηγορίας».

Σε ό,τι αφορά στα οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια, προβλέπεται μοριοδότηση, προκειμένου να γίνει η κατάταξη των υποψηφίων ώστε να εξασφαλίσουν τη μετεγγραφή, εκείνοι οι οποίοι θα συγκεντρώσουν τα περισσότερα μόρια.

Οι αντιστοιχίες των τμημάτων

Την προσοχή των υποψηφίων εφιστά ο κ. Στρατηγάκης στις αντιστοιχίες των τμημάτων, καθώς η μετεγγραφή είναι δυνατή μόνο εάν υπάρχει το αντίστοιχο τμήμα: «Κάθε χρόνο εκδίδεται μία Υπουργική Απόφαση, που ορίζει τις αντιστοιχίες των σχολών. Η φετινή Υπουργική Απόφαση έχει πολλές αλλαγές σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Πρέπει να επιβεβαιώσετε ότι υπάρχει αντίστοιχη σχολή στην πόλη που θέλετε να πάτε. Το ίδιο όνομα δεν εξασφαλίζει την αντιστοιχία. Το τμήμα Μαθηματικών Καστοριάς δεν είναι, για παράδειγμα, αντίστοιχο με κανένα άλλο τμήμα Μαθηματικών. Συνεπώς αν κάποιος εισαχθεί σ’ αυτό δεν μπορεί να πάρει μετεγγραφή. Τα υπόλοιπα τμήματα Μαθηματικών είναι μεταξύ τους αντίστοιχα.

Κλείσιμο
Επιπλέον, υπάρχουν και 104 τμήματα που δεν είναι αντίστοιχα με κανένα άλλο, που σημαίνει ότι δεν μπορεί να πάρει κανείς μετεγγραφή».

Αναλυτικά τα 104 τμήματα που δεν έχουν αντίστοιχα



pinakas_in


Τι ισχύει για τη βάση της μετεγγραφής

Για λόγους δικαιοσύνης και εξορθολογισμού, το δικαίωμα μετεγγραφής ισχύει όταν η διαφορά στη βάση εισαγωγής μεταξύ των δύο σχολών – εκείνης, που εισήχθη ο φοιτητής ή η φοιτήτρια και εκείνης, που επιθυμεί να μετεγγραφεί – να μην έχουν μεταξύ τους διαφορά μεγαλύτερη από 2.750 μόρια.

Ειδικότερα, όπως εξηγεί ο κ. Στρατηγάκης, «η διαφορά της βάσης του τμήματος προορισμού μείον τα μόρια με τα οποία πέτυχε ο υποψήφιος στο τμήμα προέλευσης πρέπει να είναι μικρότερη ή ίση των 2750 μορίων. Αυτό ισχύει και στις δύο κατηγορίες μετεγγραφών και αποτελεί απαράβατο όρο προκειμένου να έχει δικαίωμα αίτησης μετεγγραφής για ένα τμήμα ο φοιτητής. Αντίθετα, η επίτευξη του ορίου της ΕΒΕ δεν είναι απαραίτητη για την αίτηση μετεγγραφής. Μπορεί, δηλαδή, ο φοιτητής να μην έχει δικαίωμα να δηλώσει τη σχολή, επειδή δεν καλύπτει το όριο της ΕΒΕ, μπορεί, όμως να αιτηθεί μετεγγραφή εφόσον καλύπτει τη διαφορά των 2.750 μορίων». Όπως δε επισημαίνει ο ίδιος, «αν ο υποψήφιος καλύπτει τη διαφορά των 2750 είναι δύσκολο να το γνωρίζει όταν συμπληρώνει το Μηχανογραφικό του, αφού δεν μπορεί να ξέρει στο στάδιο αυτό, κατά πόσο έχει ή όχι δικαίωμα μετεγγραφής».


Σχετικά με τη μετεγγραφή αδελφών φοιτητών

Οι προϋποθέσεις για την ένταξη στην κατηγορία αυτή, είναι «να μην έχει σπίτι ή επικαρπία σπιτιού η οικογένεια εκεί που μένει ο πρώτος αδελφός και το κατά κεφαλήν εισόδημα να μην υπερβαίνει τις 12.500€ (μέσος όρος τριετίας)», υπογραμμίζει ο κ. Στρατηγάκης και προσθέτει: «Αν πληρούνται αυτές οι προϋποθέσεις, ο αδελφός που είναι στο 1ο έτος πηγαίνει εκεί που σπουδάζει ο αδελφός του. Αν δεν υπάρχει αντίστοιχη σχολή πηγαίνει εκεί που ζει η οικογένεια ή έχει σπίτι ή επικαρπία σπιτιού. Αν ούτε αυτό γίνεται, τότε και τα δύο αδέλφια πηγαίνουν σε μία πόλη, εκτός Αθήνας και Θεσσαλονίκης, που υπάρχει αντίστοιχη σχολή και για τους δύο».

Σχετικά με τα οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια

Το αν ο φοιτητής συγκεντρώνει τα απαραίτητα μόρια με βάση την οικονομική κατάσταση της οικογένειας, καθορίζεται αυτόματα από την ΑΑΔΕ, συμπληρώνοντας τα ΑΦΜ όλης της οικογένειας.

Τα κριτήρια για να συγκεντρώσει μόρια με βάση τα κοινωνικά κριτήρια, είναι: η τριτεκνία, η πολυτεκνία, αν είναι ορφανός από τον έναν ή και τους δύο γονείς και αν υπάρχει αναπηρία πάνω από 67% σε συγγενή πρώτου βαθμού.

Το άθροισμα των μορίων από την οικονομική κατάσταση και από τα κοινωνικά κριτήρια, καθορίζει το σύνολο των μορίων της μετεγγραφής.

«Κατατάσσονται οι φοιτητές σε φθίνουσα μορίων και παίρνουν μετεγγραφή όσοι έχουν περισσότερα μόρια μετεγγραφής μέχρι να συμπληρωθούν οι θέσεις μετεγγραφής, που είναι το 15% των θέσεων των εισακτέων. Σε περίπτωση ισοβαθμίας στην τελευταία θέση μετεγγραφή παίρνει αυτός που έχει συγκεντρώσει περισσότερα μόρια στις Πανελλαδικές. Μπορεί κάποιος να πάρει μετεγγραφή και με 0 μόρια, αλλά είναι στη διακριτική ευχέρεια του τμήματος προορισμού αν θα τον δεχθεί», σημειώνει ο ειδικός.

Τι ισχύει για τη μετακίνηση

Σε περίπτωση που κάποιος δεν πάρει μετεγγραφή, είτε επειδή δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τον απαραίτητο αριθμό μορίων μετεγγραφής, είτε επειδή δεν καλύπτει την προϋπόθεση του ορίου των 2.750 μορίων μεταξύ των δύο σχολών – εισαγωγής και προορισμού - μπορεί να ζητήσει μετακίνηση.

«Η δυνατότητα μετακίνησης ισχύει για άλλο τμήμα του πεδίου του, που δεν είναι κατ’ ανάγκη αντίστοιχο, αλλά πρέπει να το έχει δηλώσει στο Μηχανογραφικό του, συνεπώς να περνάει την ΕΒΕ και να έχει ξεπεράσει τη βάση του τμήματος. Πιο απλά, θα πρέπει να μπορούσε ο υποψήφιος να εισαχθεί στο τμήμα αν το είχε δηλώσει σε υψηλότερη σειρά προτίμησης. Αν έχουν μείνει κενές θέσεις μετεγγραφής, τότε μπορεί να πάρει μετακίνηση», θα πει ο κ. Στρατηγάκης, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «υπάρχουν και άλλες κατηγορίες μετεγγραφών, για ειδικές κατηγορίες και οι κατ’ εξαίρεση μετεγγραφές. Οι αθλητές που εισάγονται μετά από την προσαύξηση μορίων δεν δικαιούνται μετεγγραφής. Δικαιούνται, όμως, τα αδέλφια τους, προκειμένου να μην υπάρχουν τρία σπίτια».



Ειδήσεις σήμερα:

Κινέζος μεγιστάνας καταδικάστηκε στις ΗΠΑ για απάτη 1 δισ. δολαρίων – Έπαιρνε λεφτά από followers και αγόραζε γιοτ και αυτοκίνητα

Ακριβή μου MyCoast: 220 ευρώ η πρώτη ξαπλώστρα κύμα στην Αττική

Φωτιά σε δασική έκταση στο Σοφικό Κορινθίας - Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις, εστάλη 112, δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης