Τα προβλήματα που προκαλεί ο καύσωνας στο καρδιαγγειακό σύστημα

Με αφορμή το κύμα καύσωνα που ζει η χώρα ο καρδιολόγος Σπύρος Παπαϊωάννου, διευθυντής της Β’ Καρδιολογικής Κλινικής του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών γράφει για τους κινδύνους που κρύβουν για την καρδιά οι υψηλές θερμοκρασίες. Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο.

Ο καύσωνας και οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να πυροδοτήσουν καρδιαγγειακά επεισόδια, με το έμφραγμα του μυοκαρδίου και τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια να αποτελούν τα πλέον συχνά σύμφωνα με τον διακεκριμένο καρδιολόγο Σπύρο Παπαϊωάννου (Φωτογραφία), διευθυντή της Β’ Καρδιολογικής Κλινικής του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών. Ολόκληρο του άρθρο του Σπύρου Παπαϊωάννου* έχει ως εξής:

«Αποτελεί γεγονός πλέον, πως οι θερινοί μήνες στη χώρας μας εμφανίζουν χρόνο με το χρόνο, όλο και υψηλότερες θερμοκρασίες, με αποτέλεσμα ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού όπως οι καρδιοπαθείς να ανησυχούν για τις επιπτώσεις που μπορεί αυτές να επιφέρουν στην υγεία τους.

Πράγματι, ο καύσωνας και οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες δύνανται να πυροδοτήσουν καρδιαγγειακά επεισόδια, με το έμφραγμα του μυοκαρδίου και τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια να αποτελούν τα πλέον συχνά, ενώ και η πρόκληση αρρυθμιών παρατηρείται έντονα σε περιόδους καύσωνα. Επίσης, η απορρύθμιση καρδιακής ανεπάρκειας ή η επιδείνωση μιας σοβαρής βαλβιδοπάθειας μπορεί να παρατηρηθούν σε συνθήκες έντονης ζέστης.
Μάλιστα, μελέτες προτείνουν ότι η αύξηση κατά μόλις 1 βαθμό Κελσίου αυξάνει τον κίνδυνο για την εμφάνιση των προαναφερθέντων καρδιαγγειακών παθήσεων.

Όταν ο οργανισμός βρίσκεται σε συνθήκες υπερβολικά αυξημένων θερμοκρασιών, ενεργοποιούνται θερμορυθμιστικοί μηχανισμοί, με σκοπό αφενός να αποφευχθεί η περαιτέρω αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος και αφετέρου να αποβληθεί η περίσσεια θερμότητας.

Η περιφερική αγγειοδιαστολή, η ταχυκαρδία, η ταχύπνοια και η εφίδρωση είναι σημεία που εμφανίζονται στον ανθρώπινο οργανισμό σε συνθήκες καύσωνα, ενώ τα συμπτώματα που εμφανίζουν οι ασθενείς είναι συνήθως η αδυναμιά, εξάντληση, κράμπες και θερμοπληξία. Υπολογίζεται δε, ότι ο ανθρώπινος οργανισμός χρειάζεται περίπου 7-14 ημέρες με σκοπό να εγκληματιστεί στην υπέρμετρη ζέστη.

Ευπαθείς ομάδες-πότε να αναζητήσω τον ιατρό

Ευπαθείς ομάδες θεωρούνται οι ηλικιωμένοι, ασθενείς με ιστορικό στεφανιαίας νόσου (έμφραγμα μυοκαρδίου ή όσοι έχουν υποβληθεί σε αγγειοπλαστική/bypass), καρδιακή ανεπάρκεια ,σοβαρή βαλβιδική νόσο, οι αλκοολικοί ή πάσχοντες από ψυχικές νόσους, οι πνευμονοπαθεις και εκείνοι που ζουν σε χώρους που δεν αερίζονται σωστά και δεν έχουν κλιματισμό.
Τα συμπτώματα που πρέπει να οδηγήσουν τους καρδιολογικούς ασθενείς στον ιατρό τους είναι η θωρακική δυσφορία, η ζάλη, η καταβολή δυνάμεων, το αίσθημα ταχυκαρδίας, πονοκέφαλος και η λιποθυμικη ταση.

Οδηγίες

Οι οδηγίες που δίνονται για την αποτροπή των ανωτέρων συμπτωμάτων είναι η αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο τις ώρες έντονης ακτινοβολίας (μεταξύ 11:00-17:00) , ο αυστηρός περιορισμός έντονης φυσικής κόπωσης, άθλησης και σωματικής εργασίας, ειδικά σε εξωτερικούς χώρους με αυξημένη θερμοκρασία καθως και η κατανάλωση μεγάλων γευμάτων. Επίσης, πολλοί καρδιολογικοί ασθενείς θα χρειαστούν πιθανώς τροποποίηση στην φαρμακευτική αγωγή τους για την αντιμετωπιση της αρτηριακής υπέρτασης ή της καρδιακής ανεπάρκειας και ιδιατερα όσοι κάνουν χρήση διουρητικών φαρμάκων.

Αυτονοητο ειναι ότι για το κολύμπι στη θάλασσα θα πρέπει να έχουν μεσολαβήσει τουλάχιστον 2 ώρες από την τελευταία λήψη τροφής, ενώ προτείνεται η επαφή με το νερό να γίνεται σταδιακά και θα πρεπει να αποφεύγονται τα μεσημβρινά μπάνια, ειδικά όσον αφορά στους ηλικιωμένους ασθενείς».

* O Δρ. Σπυρίδων Παπαϊωάννου,MD,PhD,FESC, FESCAI, είναι Διευθυντής Β’ Καρδιολογικής Κλινικής ΝΝΑ, Πρόεδρος ΕΛ.Ε.Α.Κ.,Adjunct Associate Professor of Cardiology, EUC
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr