Plastic Free Greece: Σαντορίνη

Η δεύτερη κατά σειρά δράση του φετινού προγράμματος (2024) πραγματοποιήθηκε μεταξύ 21 και 24 Ιουνίου στη Σαντορίνη, συγκεντρώνοντας από ακτές και βυθούς το διόλου ευκαταφρόνητο μέγεθος των 306,5 κιλών απορριμμάτων.  

H Σαντορίνη θεωρείται από πολλές απόψεις εμβληματική. Γεωλογικά (για την καλντέρα της και το ανάγλυφο), ταξιδιωτικά (για την απαράμιλλη ομορφιά της), γαστρονομικά (για τις μοναδικές πρώτες ύλες της). Είναι, όμως, και για έναν άλλο λόγο σημαντική. Εκεί ξεκίνησε το 2020 η εκστρατεία Plastic Free Greece της Lidl Ελλάς, που έμελλε να είναι από τις πιο συνεπείς στη χώρα μας και η οποία αντιμετωπίζει επιτυχώς την πλαστική ρύπανση σε νησιά και παραθαλάσσιες περιοχές.

Το πρόγραμμα που βρίσκεται φέτος στην 5η του χρονιά πέρασε και φέτος από το ξακουστό και πολυσύχναστο νησί, που δυστυχώς υποφέρει από την απρόσεχτη ανθρώπινη δραστηριότητα και την αλόγιστη χρήση πλαστικών μιας χρήσης. Κάτι που διαφάνηκε από την αποτελεσματικότητα της δράσης, η οποία πραγματοποιήθηκε εντατικά μεταξύ 21 και 24 Ιουνίου και έφερε στην επιφάνεια τις διαφορετικές όψεις του προβλήματος.

Συγκεκριμένα, έγιναν 2 παράκτιοι και 2 υποθαλάσσιοι καθαρισμοί, από τους οποίους συλλέχθηκαν συνολικά πάνω από 306 κιλά σκουπιδιών. Όσον αφορά τις ακτές, από την ηφαιστειακή παραλία Μπαξέδες, στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού κοντά στην Οία, μαζεύτηκαν 67 κιλά απορριμμάτων, ενώ στην παραλία Μονόλιθος, που βρίσκεται κοντά στα Φηρά, 42,5 κιλά. Σύνολο 109,5 κιλά.

Οι υποθαλάσσιοι καθαρισμοί ήταν ακόμη πιο αποδοτικοί, καθώς συγκεντρώθηκαν 197 κιλά σκουπιδιών. Τα 115 από τον πολυσύχναστο όρμο των Φηρών, ενώ τα 82 από το λιμάνι Αποθήκες.

Στο σύνολο των 306,5 κιλών απορριμμάτων τα μικρά πλαστικά κομμάτια έκαναν έντονη την παρουσία τους με 410 τεμάχια, ενώ τα 296 αλουμινένια κουτάκια αναψυκτικών και μπύρας που συγκεντρώθηκαν έδειξαν μια άλλη διάσταση του προβλήματος.

Από εκεί και πέρα 130 ήταν τα αποτσίγαρα και 148 τα καπάκια μπουκαλιών και οι δαχτύλιοι που μάζεψαν οι πρόθυμοι -και πάντοτε με το χαμόγελο στα χείλη- στελέχη και εθελοντές της Lidl Ελλάς και του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης.

 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr