Καιρός: Σήμερα η πιο δύσκολη ημέρα του καύσωνα με 43άρια - Πότε υποχωρούν οι υψηλές θερμοκρασίες

Καιρός: Σήμερα η πιο δύσκολη ημέρα του καύσωνα με 43άρια - Πότε υποχωρούν οι υψηλές θερμοκρασίες

Ενδέκατη συνεχόμενη ημέρα με τον υδράργυρο στο «κόκκινο» – Στους 42.2 °C χθες η μέγιστη θερμοκρασία στην Ωλένη Ηλείας

kayswnas-athina-mak
Υψηλές αναμένονται και σήμερα οι θερμοκρασίες στη χώρα για 11η συνεχόμενη ημέρα, ενώ σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ οι θερμές αέριες μάζες, που καλύπτουν μεγάλο τμήμα της ανατολικής Ευρώπης και τα Βαλκάνια, θα συνεχίσουν να μας επηρεάζουν, και ο καύσωνας θα διατηρηθεί μέχρι την Κυριακή.

Οι υψηλότερες τιμές θερμοκρασίας θα σημειωθούν στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας, κυρίως στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια. Σύμφωνα με τον διευθυντη της ΕΜΥ Θοδωρή Κολυδά ο καύσωνας θα επιμείνει και την επόμενη εβδομάδα και αναμένεται να δροσίσει μεταξύ 26 και 27 Ιουλίου.

Σήμερα (18-7-2024) η μέγιστη θερμοκρασία προβλέπεται να φτάσει:
α. στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας τους 41 με 42 και τοπικά στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια τους 43 βαθμούς Κελσίου.
β. στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 38 με 40 βαθμούς Κελσίου.
Κλείσιμο
γ. στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 35 με 37 βαθμούς Κελσίου.
δ. στην Αττική και το νομό Θεσσαλονίκης τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου.

Αύριο Παρασκευή (19-7-2024) η μέγιστη θερμοκρασία προβλέπεται να φτάσει:
α. στα βόρεια ηπειρωτικά τους 38 με 39 βαθμούς και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου.
β. στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 37 με 40 βαθμούς Κελσίου.
γ. στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 35 με 37 βαθμούς Κελσίου.
δ. στην Αττική και το νομό Θεσσαλονίκης τους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου.

Μετά το μεσημέρι της Παρασκευής μέχρι και το απόγευμα στη βόρεια χώρα θα εκδηλωθούν μεμονωμένες καταιγίδες.

Το Σάββατο (20-7-2024) από το μεσημέρι θα εκδηλωθούν στη βόρεια χώρα σποραδικές καταιγίδες και η θερμοκρασία προβλέπεται να φτάσει:
α. στα βόρεια ηπειρωτικά τους 37 με 39 βαθμούς και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 40 και τοπικά στα δυτικά ηπειρωτικά τους 41 βαθμούς Κελσίου.
β. στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 38 με 40 βαθμούς Κελσίου.
γ. στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 34 με 36 βαθμούς Κελσίου.
δ. στην Αττική τους 39 και πιθανόν τους 40 βαθμούς και στο νομό Θεσσαλονίκης τους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου.

Την Κυριακή (21-7-2024) η θερμοκρασία θα έχει μέγιστη τιμή στα ηπειρωτικά τους 37 με 39 και τοπικά τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Κολυδάς: Πότε θα υποχωρήσουν οι υψηλές θερμοκρασίες

Τις αποκλίσεις των μοντέλων σχετικά με τις θερμοκρασίες των επόμενων ημερών εξηγεί ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς.

«Επαναλαμβάνουμε για άλλη μια φορά ότι είναι πολύ νωρίς για σαφή συμπεράσματα για το πότε θα υπάρξει πέρας των υψηλών θερμοκρασιών. Οι ensemble προγνώσεις και των δύο μοντέλων μας δίνουν για την Αθήνα υποχώρηση του υδραργύρου κάπου μεταξύ 26 και 27 Ιουλίου. Το ίδιο και για τις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Οι αριθμητικές τιμές συγκλίνουν μέχρι τις 21 του μηνός, ενώ από εκεί και μετά παρουσιάζουν αποκλίσεις (αυτό διακρίνεται από τη διασπορά των τιμών στα μετεωγράμματα). Αποκλίσεις υπάρχουν μεταξύ των μοντέλων, όπου αυτό το διακρίνουμε εύκολα αν παρατηρήσουμε τη μορφή της καμπύλης των θερμοκρασιών στα 850 hPa. Τις διαφορές μπορείτε να τις διακρίνετε και στα δύο βίντεο τα οποία αποτυπώνουν τις αποκλίσεις από τις κανονικές τιμές στη στάθμη των 850 hPa τόσο στο ECMWF όσο και στο GFS. Εκεί θα διακρίνετε και το επιθυμητό μπλε να πλησιάζει την περιοχή μας μεταξύ 26 και 27 Ιουλίου».



Δέκατη συνεχόμενη ημέρα πολύ υψηλών θερμοκρασιών – Στους 42.2 °C η μέγιστη θερμοκρασία

Συνεχίζονται για δέκατη συνεχόμενη ημέρα οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες στη χώρα μας. Η μέγιστη θερμοκρασία την Τετάρτη 17/07 καταγράφηκε στην Ωλένη Ηλείας (42.2 °C) και ακολούθησε η Σκάλα Μεσσηνίας (42.0 °C) και η Γαβαλού Αιτωλοακαρνανίας (41.7 °C). Στον χάρτη της εικόνας που ακολουθεί παρουσιάζεται η κατανομή της μέγιστης θερμοκρασίας στη χώρα σύμφωνα με δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr.

Όπως προκύπτει από τις σχετικές πληροφορίες που επίσης παρουσιάζονται στην εικόνα αυτή, η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 37 °C σε 232 από τους 510 επί του παρόντος ενεργούς σταθμούς (ποσοστό ~45%). Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι η μέση μέγιστη θερμοκρασία ήταν ίση με 35.7 °C, τιμή που είναι η υψηλότερη μέσα στο δεκαήμερο.

202417071740_noa_temp_tmax_daily_max_dem



Ο καιρός σήμερα

Στα ηπειρωτικά αναμένονται τοπικές νεφώσεις ενώ σποραδικές βροχές θα σημειωθούν το μεσημέρι και απόγευμα στα ορεινά της Πίνδου και της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας. Στις νησιωτικές περιοχές αναμένεται ηλιοφάνεια με λίγες τοπικές νεφώσεις το μεσημέρι και απόγευμα στο Ιόνιο και στο Βόρειο Αιγαίο.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από 21 έως 36 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη από 24 έως 41, στην Ήπειρο από 23 έως 40, στη Θεσσαλία από 26 έως 42, στη Δυτική Στερεά και στην Πελοπόννησο από 24 έως 41, στην υπόλοιπη Στερεά από 24 έως 39, στα νησιά του Ιονίου από 23 έως 39, στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου από 25 έως 39, στις Κυκλάδες από 25 έως 35, στα Δωδεκάνησα από 24 έως 36 και στην Κρήτη από 25 έως 38 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ και κατά τόπους έως 6 μποφόρ. Στο Νότιο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές έως βορειοδυτικές διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες οπότε θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ορεινά της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί βαθμιαία έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 26 έως 41 με 42 και κατά τόπους έως 43 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη θα είναι 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες οπότε θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ορεινά της Ηπείρου.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 2 με 4 και στο Ιόνιο τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 27 έως 41 με 42 και κατά τόπους 43 βαθμούς και στα νησιά του Ιονίου έως 40 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο η ελάχιστη θα είναι 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5, στα ανατολικά τοπικά 6 και βαθμιαία έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 27 έως 41 με 42 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στις Κυκλάδες τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 26 έως 35 με 37 και στη νότια Κρήτη έως 38 με 40 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου 6 και τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 28 έως 38 με 40 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος με τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στις Σποράδες από βόρειες διευθύνσεις έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 26 έως 41 με 43 βαθμούς Κελσίου και στις Σποράδες έως 37 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ και πρόσκαιρα τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες νότιοι με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 27 έως 39 με 40 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα ανατολικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 29 έως 39 με 40 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά η μέγιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.


ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19-07-2024
Γενικά αίθριος καιρός. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά και θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι κυρίως στα βόρεια όπου στα ορεινά θα εκδηλωθούν και μεμονωμένες καταιγίδες.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία αν και θα σημειώσει μικρή πτώση στα βόρεια, θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα και θα φτάσει:
α. Στα βόρεια ηπειρωτικά τους 38 με 39 βαθμούς και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου.
β. Στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 37 με 40 βαθμούς Κελσίου.
γ. Στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 35 με 37 βαθμούς Κελσίου.
δ. Στην Αττική και το νομό Θεσσαλονίκης τους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 20-07-2024
Γενικά αίθριος καιρός. Από τις μεσημβρινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά και θα σημειωθούν στα ορεινά τοπικοί όμβροι και στη Μακεδονία σποραδικές καταιγίδες. Τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα θα περιοριστούν στη δυτική και κεντρική Μακεδονία και βαθμιαία θα σταματήσουν.
Οι άνεμοι θα πνέουν απο βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και τοπικά στο Αιγαίο 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φτάσει:
α. Στα βόρεια ηπειρωτικά τους 37 με 39 βαθμούς και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 40 και τοπικά στα δυτικά ηπειρωτικά τους 41 βαθμούς Κελσίου.
β. Στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 38 με 40 βαθμούς Κελσίου.
γ. Στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 34 με 36 βαθμούς Κελσίου.
δ. Στην Αττική τους 39 και πιθανόν τους 40 βαθμούς και στο νομό Θεσσαλονίκης τους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ THN ΚΥΡΙΑΚΗ 21-07-2024
Γενικά αίθριος καιρός. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά και στα βόρεια θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι και στα ορεινά της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.
Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα και στα ηπειρωτικά θα έχει μέγιστη τιμή τους 37 με 39 και τοπικά τους 40 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ TH ΔΕΥΤΕΡΑ 22-07-2024
Γενικά αίθριος καιρός. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά και θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι και στα βόρεια μεμονωμένες καταιγίδες.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα νότια πελάγη έως 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δε θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.


Ειδήσεις σήμερα:

H Δέσποινα Βανδή ακύρωσε συναυλία στην Τουρκία γιατί οι διοργανωτές ανήρτησαν αφίσα του Ατατούρκ

Συγκλονιστικό βίντεο: 58χρονη πνίγηκε στα ρηχά πισίνας και οι άλλοι λουόμενοι απλά αδιαφορούσαν

Ταξί παρέσυρε 70χρονο και τον σκότωσε στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης