Πώς αντιμετωπίζουμε καλύτερα τη ζέστη και την αφυδάτωση

Όλα όσα πρέπει να κάνουμε για να παραμείνουμε ενυδατωμένοι και ασφαλείς όταν οι θερμοκρασίες είναι ιδιαίτερα αυξημένες – Η σημασία της ποιότητας του νερού.


Sponsored contnent

Οι εποχές που ζούσαμε καλοκαίρια γεμάτα ανεμελιά και ξεγνοιασιά ανήκουν στο παρελθόν και πλέον, περνάμε τους θερινούς μήνες προσπαθώντας να αντέξουμε στις υψηλές θερμοκρασίες. Αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε γίνει λιγότερο ανεκτικοί με τη ζέστη, κάθε άλλο. Σημαίνει ότι οι κλιματικές συνθήκες έχουν επιβάλλει μια νέα πραγματικότητα όπου οι καύσωνες είναι όλο και πιο ακραίοι, όλο και πιο επίμονοι και επικίνδυνοι. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε σε αυτήν την περίπτωση είναι να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες και βέβαια, να φροντίσουμε για την υγεία μας, καθώς οι επιπτώσεις μπορεί να είναι πολύ σοβαρές.


Τις ημέρες του καύσωνα, όπως φυσικά και κατά τη διάρκεια όλου του καλοκαιριού, μια από τις βασικότερες υποχρεώσεις απέναντι στον ίδιο μας τον εαυτό, είναι να ενυδατωνόμαστε σωστά. Η αλήθεια είναι ότι η κατανάλωση νερού είναι ζωτικής σημασίας για τον ανθρώπινο οργανισμό ανεξαρτήτως εποχής, ωστόσο τα καλοκαίρια οι ανάγκες είναι θεαματικά πιο αυξημένες. Έτσι, μπορούμε να πούμε ότι το νερό είναι η ασπίδα μας ενάντια στην αφυδάτωση, τη θερμική εξάντληση, τη θερμοπληξία ή ακόμα και την απλή δυσφορία που μας προκαλεί η ζέστη. Ειδικά όσον αφορά την αφυδάτωση, είναι ένας ύπουλος εχθρός καθώς μπορεί να συμβεί σχεδόν χωρίς να το αντιληφθούμε αφού συνηθίζουμε να πίνουμε νερό μόνο όταν διψάμε. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι η ποσότητα υγρών που καταναλώνουμε για να ξεδιψάσουμε είναι αρκετή για να διατηρήσει το σώμα μας την ισορροπία του.


Ο διαιτολόγος-διατροφολόγος Dr Αναστάσιος Παπαλαζάρου, επισημαίνει ότι τα συμπτώματα της αφυδάτωσης είναι κόπωση, ζαλάδα και σύγχυση, ενώ αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε θερμικές κράμπες, θερμική εξάντληση και θερμοπληξία. Όσο για το πόσο νερό πρέπει να πίνουμε, ο Dr Παπαλαζάρου αναφέρει ότι οι ανάγκες κάθε οργανισμού διαφέρουν, καθώς είναι συνάρτηση της θερμοκρασίας, της υγρασίας και της σωματικής δραστηριότητας. Σε γενικές γραμμές, η ημερήσια συνιστώμενη κατανάλωση είναι 2 λίτρα για τις γυναίκες και 2,5 λίτρα για τους άνδρες, αλλά πρέπει να θυμόμαστε να πίνουμε νερό ακόμα και όταν δεν διψάμε. Σημαντικό είναι να αποφεύγουμε το αλκοόλ και τα υγρά με προσθήκη ζάχαρης όπως είναι π.χ. τα αναψυκτικά και να τρώμε φρούτα και λαχανικά πλούσια σε νερό (καρπόυζι αγγούρι, ντομάτες κ.α.).


Όμως όσο σημαντική είναι η ενυδάτωση, άλλο τόσο σημαντική είναι και η ποιότητα του νερού που πίνουμε, καθώς υπάρχουν νερά επιβαρυμένα με χημικά συστατικά όπως τα νιτρικά άλατα, που μόνο καλό δεν κάνουν στην υγεία μας. Πρόκειται για φυσικά οξειδωτικά τα οποία αν και είναι ευεργετικά για τα φυτά, βλάπτουν τον ανθρώπινο οργανισμό. Αυτός είναι ο λόγος που προτιμάμε ένα πιστοποιημένα καθαρό νερό, εμπλουτισμένο με μέταλλα, ιχνοστοιχεία, διττανθρακικά, νάτριο και ελαφρώς αλκαλικό PH, όπως είναι το AQUA Carpatica. Πρόκειται για ένα νερό που φτάνει στο ποτήρι μας κατ’ ευθείαν από την καρδιά στα Καρπάθια Όρη. Τα πυκνά δάση και η πλούσια πανίδα της περιοχής συνθέτουν ένα ειδυλλιακό σκηνικό, προστατευμένο ευλαβικά από όλες τις ανθρώπινες δραστηριότητες.


Στο απάτητο αυτό μέρος του κόσμου βρίσκονται τα καλύτερα μεταλλικά νερά στην Ευρώπη, αγνά και πεντακάθαρα, όπως τα δημιούργησε η ίδια η Φύση. Στη μοναδική γεωλογική δομή του τόπου περιλαμβάνονται παλαιά, σβησμένα ηφαίστεια που αναδύουν ακόμη φυσικό διοξείδιο του άνθρακα, συμβάλλοντας στη δημιουργία του αγνού νερού, ενώ οι εγκαταστάσεις εμφιάλωσης απέχουν 12 χιλιόμετρα από τις πηγές, μακριά από τον ανθρώπινο παράγοντα, μέσα στο πιο σπάνιο και άγριο οικοσύστημα της Ευρώπης.


Εκατομμύρια χρόνια ηφαιστειακής δραστηριότητας έχουν απαλλάξει τις πηγές από τους ρύπους. Γεωλογικές σχισμές ασβεστολιθικών δολομιτών ηλικίας ενός δισεκατομμυρίου ετών και ηφαιστειογενή πετρώματα ηλικίας ενός εκατομμυρίου ετών, επιτρέπουν την άνοδο και την ανάμιξη του διοξειδίου του άνθρακα με τα υπόγεια κοιτάσματα νερού, δίνοντας ένα απόλυτα μικροβιολογικώς αγνό νερό. Κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης διαδικασίας το νερό φιλτράρεται με φυσικό τρόπο, εμπλουτίζεται με μεταλλικά στοιχεία και αναβλύζει πεντακάθαρο χωρίς να παρεμβάλλεται οποιαδήποτε τεχνητή διεργασία. Έτσι λοιπόν, το AQUA Carpatica είναι η ασφαλέστερη επιλογή που μπορούμε να κάνουμε, ενώ η απαράμιλλη γεύση του μας παρακινεί να το πίνουμε ευχάριστα.

Αν μας αρέσει η ήπια γεύση επιλέγουμε το Φυσικό Μεταλλικό Νερό AQUA Carpatica που προέρχεται την προστατευόμενη πηγή Bajenaru στα Καράθια Όρη. Συλλέγεται από την πηγή με τρόπο που να διατηρεί αναλλοίωτη την αναλογία του σε μέταλλα, το ισορροπημένο pH και την γεύση του. Είναι σχεδόν χωρίς νιτρικά (0,6 mgr/l) και μπορεί να καταναλωθεί από μωρά, νήπια και γυναίκες σε εγκυμοσύνη.

Αν πάλι αγαπάμε τους πειραματισμούς και τις άκρως αναζωογονητικές φυσαλίδες, προτιμάμε το Φυσικώς Ανθρακούχο Φυσικό Μεταλλικό Νερό AQUA Carpatica, το οποίο φτάνει στην πηγή με παντελή έλλειψη νιτρικών. Το πίνουμε σκέτο, το ανακατεύουμε με τον φυσικό χυμό που αγαπάμε, αραιώνουμε σε αυτό το αναψυκτικό μας, φτιάχνουμε moctails και iceteas που σκάνε ανάλαφρα στο στόμα και είναι σίγουρο ότι δεν θα αμελήσουμε ξανά την ενυδάτωσή μας.

Συνδυάζουμε λοιπόν το τερπνόν μετά του ωφελίμου, και κάνουμε την ενυδάτωση τρόπο ζωής με ένα νερό που αποδεδειγμένα έχει την ποιότητα που μας αξίζει, το AQUA Carpatica. Άλλωστε, τα περισσότερα από 100 διεθνή βραβεία τα οποία έχει αποσπάσει μέχρι στιγμής πιστοποιούν την ασυναγώνιστη γεύση και την αμετάβλητη ποιότητά του.


www.aquacarpatica.gr
Facebook: AQUA.Carpatica.GR
Instagram: aquacarpatica.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr