Υποδομές τηλεπικοινωνιών που κάνουν της ζωή μας ευκολότερη

Ο Όμιλος ΟΤΕ αναπτύσσει δυναμικά την υποδομή Fiber To The Home (FTTH) και χτίζει σταθερά το μέλλον μιας συνδεδεμένης Ελλάδας.


Sponsoered Content

Σήμερα σχεδόν όλοι μας βασιζόμαστε στα δίκτυα τηλεπικοινωνιών για την επικοινωνία, την ψυχαγωγία, τη δουλειά μας, αλλά και για κάθε ψηφιακή μας συναλλαγή με δημόσιες ή ιδιωτικές υπηρεσίες. Τα δίκτυα οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (FTTH – Fiber to the Home) προσφέρουν υψηλότερες ταχύτητες internet, μεγάλη σταθερότητα και αναβαθμίζουν σημαντικά την εμπειρία συνδεσιμότητας, κάτι που είναι ζητούμενο για όλους. Για να έχουν όλοι πρόσβαση στα δίκτυα οπτικών ινών, απαιτούνται σημαντικές επενδύσεις και πρωτοβουλίες, όχι μόνο σε μεγάλα αστικά κέντρα αλλά και σε απομακρυσμένες περιοχές. Γι’ αυτό και ο Όμιλος ΟΤΕ, μέλος του Ομίλου Telekom, επεκτείνει δυναμικά το δίκτυο οπτικών ινών του σε όλη την Ελλάδα, κάνοντας το κάθε ημέρα και καλύτερο, γρηγορότερο και πιο ισχυρό. Η μεγαλύτερη εταιρεία τεχνολογίας στη χώρα, και ταυτόχρονα ο μεγαλύτερος επενδυτής σε δίκτυα νέας γενιάς και σύγχρονες τεχνολογικές υποδομές, με επενδύσεις άνω των 3 δισ. ευρώ φροντίζει για το μέλλον μιας συνδεδεμένης Ελλάδας, κυρίως με την ανάπτυξη δικτύων Fiber To The Home (FTTH) και 5G.


Επέκταση της υποδομής Fiber To The Home σε 32 δήμους της χώρας
Σήμερα, πρόσβαση σε FTTH μέσω του COSMOTE Fiber έχουν πάνω από 3.270.000 ιδιώτες και επιχειρήσεις. Αυτό μεταφράζεται σε περισσότερα από 1,375 εκατ. νοικοκυριά κι επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα. Στόχος του Ομίλου ΟΤΕ είναι να φέρει το FTTH σε 3 εκατ. νοικοκυριά κι επιχειρήσεις μέχρι το 2027, καλύπτοντας περίπου τα 2/3 των γραμμών της χώρας. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επένδυση που έχει γίνει τις τελευταίες δεκαετίες στην Ελλάδα για τηλεπικοινωνιακές υποδομές.

Ήδη, ο Όμιλος ΟΤΕ έχει κατασκευάσει πάνω από το 80% των γραμμών FTTH της χώρας, ενώ μέσα στο 2024 εγκατέστησε δίκτυο FTTH σε επιπλέον 32 δήμους σε όλη τη χώρα. Τα νέα νοικοκυριά και επιχειρήσεις που μέσα από αυτή την επέκταση θα έχουν μέσω του COSMOTE Fiber πρόσβαση σε FTTH, βρίσκονται σε δήμους των νομών: Αττικής (δήμοι Καλλιθέας, Κορωπίου, Μαραθώνα, Παλλήνης, Μαρκόπουλου, Μεγάρων, Σπάτων-Αρτέμιδος), Βοιωτίας (δήμος Θήβας), Κέρκυρας (δήμος Κέρκυρας), Ροδόπης (δήμος Κομοτηνής), Κορίνθου (δήμος Κορίνθου), Ρεθύμνου (δήμος Ρεθύμνου), Ξάνθης (δήμος Ξάνθης), Δωδεκανήσων (δήμος Ρόδου), Τρικάλων (δήμος Τρικάλων), Λασιθίου (δήμος Αγίου Νικολάου), Αιτωλοακαρνανίας (δήμοι Αγρινίου, Ναυπάκτου), Εύβοιας (δήμος Χαλκίδας), Θεσσαλονίκης (δήμοι Καλαμαριάς, Θέρμης, Πυλαίας-Χορτιάτη, Παύλου Μελά, Δέλτα), Αργολίδας (δήμος Άργους), Αχαΐας (δήμος Αιγίου), Γρεβενών (δήμος Γρεβενών), Ημαθίας (δήμος Νάουσας), Καρδίτσας (δήμος Καρδίτσας), Κιλκίς (δήμος Κιλκίς) και Πέλλας (δήμοι Γιαννιτσών, Έδεσσας).


Για πρώτη φορά ταχύτητες έως και 10Gbps
Παράλληλα με την εντατική επένδυση στην επέκταση του COSMOTE Fiber, ο Όμιλος ΟΤΕ επενδύει και στη συνεχή αναβάθμισή του. Πρόσφατα δε υλοποίησε πιλοτικό έργο μέσα από το οποίο, επιλεγμένοι χρήστες σε διάφορες περιοχές της Αττικής, όπως Χαλάνδρι, Μαρούσι, Νέο Ψυχικό, Παλαιό Ψυχικό, Φιλοθέη, Χολαργό και Παπάγου απολαμβάνουν μέσω οπτικών ινών, ταχύτητες σταθερού internet έως και 10Gbps, δηλαδή 10 φορές υψηλότερες από τις ήδη εμπορικά διαθέσιμες.


Ένα εμβληματικό έργο για την ψηφιακή αναβάθμιση της χώρας
Οι «Υποδομές Υπερυψηλής Ευρυζωνικότητας Ultra – Fast Broadband» είναι ένα σημαντικό έργο που θα φέρει υπερυψηλές ταχύτητες Internet σε χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε ημιαστικές και αγροτικές περιοχές της χώρας. Σε συνέχεια της υπογραφής Σύμβασης Σύμπραξης με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για το συγκεκριμένο έργο ο Όμιλος ΟΤΕ, αναπτύσσει υποδομή FTTH και σε αυτές τις περιοχές της χώρας, συμβάλλοντας σημαντικά στη γεφύρωση του ψηφιακού χάσματος. Με την υλοποίηση του έργου ευνοείται η αποκέντρωση, η ανάπτυξη των τοπικών επιχειρήσεων καθώς και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Η κατασκευή του δικτύου έχει ξεκινήσει, με τις εργασίες αυτή τη στιγμή να είναι σε εξέλιξη σε περιοχές των νομών Δράμας, Μεσσηνίας, Κορινθίας, Εύβοιας, Χανίων και Αττικής. Το έργο αποτελεί μία ακόμα μεγάλη επένδυση του ΟΤΕ για την ανάπτυξη των δικτυακών υποδομών της χώρας, ύψους 375 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 130 εκατ. θα καλυφθούν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), στο πλαίσιο των Προγραμμάτων «ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ» 2021-2027 και «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ» 2014-2022.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr