Πώς η μείωση της σπατάλης τροφίμων μπορεί να συμβάλει στην προστασία του πλανήτη

Πώς η μείωση της σπατάλης τροφίμων μπορεί να συμβάλει στην προστασία του πλανήτη

Ξεφυλλίστε τον Απολογισμό της ΑΒ Βασιλόπουλος για τη χρονιά 2023 για να μάθετε όλες τις πληροφορίες

ab-hd1

Sponsored content

Κάθε φορά που επισκεπτόμαστε το σούπερ μάρκετ συνηθίζουμε να βάζουμε στο καρότσι μας περισσότερα προϊόντα από όσα μπορούμε ή σκοπεύουμε τελικά να καταναλώσουμε. Αν και αυτή είναι μια κίνηση που φαίνεται αθώα, ωστόσο επιβαρύνει τόσο την τσέπη μας όσο και το περιβάλλον, αφού όταν πετάμε τρόφιμα ουσιαστικά απορρίπτουμε τους πολύτιμους πόρους που χρησιμοποιήθηκαν για να παραχθούν αυτά τα τρόφιμα. Σπαταλάμε δηλαδή όλη την ενέργεια και το νερό που χρειάζεται για την ανάπτυξη, τη συγκομιδή, τη συσκευασία και τη μεταφορά τους. Παράλληλα, τα τρόφιμα καταλήγουν στις χωματερές όπου καθώς σαπίζουν παράγουν μεθάνιο, ένα αέριο του θερμοκηπίου ακόμη πιο ισχυρό από το διοξείδιο του άνθρακα.

Σε αυτό το πρόβλημα με τις παγκόσμιες διαστάσεις, εκτός από την προσωπική προσπάθεια που καταβάλουμε, στη μάχη ρίχνονται και αρκετές εταιρείες οι οποίες διακρίνονται για το υψηλό αίσθημα κοινωνικής και περιβαλλοντικής ευθύνης, το οποίο τις ωθεί στη δράση.

ilektrokinisi_vasilop

Μια από αυτές τις εταιρείες είναι η ΑΒ Βασιλόπουλος, η οποία έχει υιοθετήσει μια περιβαλλοντική στρατηγική που περιλαμβάνει ολοκληρωμένες πρωτοβουλίες με ουσιαστικές δεσμεύσεις. Σε αυτό το πλαίσιο μάλιστα, έχει δεσμευτεί να μειώσει τη σπατάλη τροφίμων και τα πλαστικά κατά 50% μέχρι το 2025, να μειώσει την εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα (CO2) κατά 37% έως το 2030 και να φτάσει στο μηδενικό αποτύπωμα έως το 2050. Με συνοδοιπόρο το WWF Ελλάς, η ΑΒ Βασιλόπουλος εστιάζει στην εκπαίδευση, την κινητοποίηση και την ευαισθητοποίηση όλων των κρίκων της εφοδιαστικής αλυσίδας, ώστε το πρόβλημα να γίνει κατανοητό σε όλες τις διαστάσεις του.

Ο απολογισμός της εταιρείας για τη χρονιά 2023 είναι πλούσιος. Ξεφυλλίζοντάς τον θα δούμε τις δράσεις για το 2023, όπως το πρόγραμμα Τρόφιμα Αγάπης το οποίο αποτελεί ένα καταπληκτικό παράδειγμα κυκλικής οικονομίας, να πούμε ότι είναι μοναδικό και καινοτόμο και προσφέρει σημαντικά οφέλη στην κοινωνία. Μέσω του προγράμματος αξιοποιούνται προϊόντα τα οποία βρίσκονται κοντά στην ημερομηνία λήξης τους ή έχουν ελαφρώς φθαρμένη συσκευασία. Για να επεκταθεί η δράση η εταιρεία ξεκίνησε συνεργασία με το εστιατόριο «σχεδία home», του περιοδικού δρόμου «σχεδία», όπου αποστέλλει Τρόφιμα Αγάπης στο εστιατόριο και στη συνέχεια οι μάγειρες ετοιμάζουν πιάτα ημέρας.

Food_waste_vasilopoulos_new

Ενημέρωση για όλους
Video, εγχειρίδια με καλές πρακτικές και παιχνίδια στα AB Touchpoints και online, ρίχτηκαν στη μάχη της ενημέρωσης και της ευαισθητοποίησης του κοινού για το food waste και πώς να το αποφύγει. Η καμπάνια «Παύση Για Καλό» ανέδειξε την πρακτική να σκεφτούμε πριν αγοράσουμε.

Σχετικά με τους προμηθευτές της, η ΑΒ Βασιλόπουλος υλοποίησε ενημερωτικό workshop για τον περιορισμό του φαινομένου, το θεσμικό πλαίσιο, τις ευκαιρίες και τα παραδείγματα από Ελλάδα και εξωτερικό. Στο μεταξύ, συνεχίστηκαν οι δράσεις με την «Συμμαχία για τη Μείωση Σπατάλης Τροφίμων» που τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μια πρωτοβουλία της οργάνωσης «Μπορούμε» και της ΑΒ Βασιλόπουλος.

kedro_anakyklosis_vas

Παράλληλα με όλα τα παραπάνω οι δράσεις επεκτάθηκαν και σε πρακτικά ζητήματα, όπως στην αντικατάσταση του 100% των υπόλοιπων πλαστικών συσκευασιών με συσκευασίες από ανακυκλώσιμο ή κομποστοποιήσιμο υλικό και την εγκατάσταση έξυπνων μετρητών ενέργειας, με παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο της λειτουργίας των καταστημάτων, των κεντρικών γραφείων και των αποθηκών. Σημαντική είναι και η εγκατάσταση 770 σημείων φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων ΔΕΗ Blue σε καταστήματα της εταιρείας σε όλη την Ελλάδα.

enallaktiki_energy_vas

Επιπλέον η ΑΒ Βασιλόπουλος έχει καταφέρει:
• Να ανακυκλωθούν στα κέντρα των καταστημάτων της πάνω από 3.000.000 συσκευασίες.
• Να τοποθετήσει φωτοβολταϊκά συστήματα για την παραγωγή πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας.
• Να επιτύχει αθροιστική μείωση 171,88 εκπομπών ισοδύναμων τόνων διοξειδίου του άνθρακα μέσα σε μόλις 6 χρόνια.
• Να αποτρέψει την απόρριψη στο περιβάλλον 71,52 κιλών αποτσίγαρα μόνο μέσα στο 2023, σε συνεργασία με την Cigaret Cycle.
• Να εφαρμόσει μαζί με την ελληνική recommerce start up Pandas, το μοντέλο της κυκλικής οικονομίας με στόχο την επαναχρησιμοποίηση και τη μείωση των ηλεκτρονικών απορριμμάτων. Ο χρήστης μπορεί εύκολα, γρήγορα και με ασφάλεια να πουλήσει το παλιό του smartphone στα Panda ATM, που βρίσκονται σε 19 καταστήματα ΑΒ. Μόνο για αυτή τη δράση το 2023 πωλήθηκαν 2.370 συσκευές, ανακυκλώθηκαν 2.160 κινητά και πιστώθηκαν 321.780€ σε πελάτες ΑΒ (δόθηκαν μόνο για κινητά που λειτουργούν).

leoforeio_vasilop

«Πρόγραμμα Ευφυούς Γεωργίας»: Το πρόγραμμα αφορά δράσεις βελτίωσης των περιβαλλοντικών επιδόσεων των επιχειρήσεων της αγροδιατροφικής εφοδιαστικής αλυσίδας. Πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις σε εργαστήρια και εκδηλώσεις που προώθησαν την καλύτερη κατανόηση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η γεωργία στον σύγχρονο κόσμο. Το 2023, εντάχθηκαν 14 ακόμη επιλεγμένοι προμηθευτές στην προσπάθεια εκτίμησης του περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος.

«ΠΡΟΣΦΕΡΩ»: Σε συνεργασία με την P&G και την περιβαλλοντική οργάνωση iSea, για το 2023 συνολικά πραγματοποιήθηκαν 29 παράκτιοι και 15 υποβρύχιοι καθαρισμοί στις περιοχές της Θεσσαλίας, της Θεσσαλονίκης, της Στερεάς Ελλάδας, της Β. Εύβοιας, του Β. Αιγαίου, του Βόλου, του Αμβρακικού Κόλπου, του Αχέροντα, του Σπερχειού, της Χαλκιδικής, του Έβρου, των Σπετσών, της νήσου Αρκούδι, του Γαλαξιδίου και των Ψαρών, με τη συμμετοχή περίπου 1.230 εθελοντών. Ο όγκος των απορριμμάτων που απομακρύνθηκε είναι 6,5 τόνοι.

Για την ΑΒ Βασιλόπουλος σημασία έχει να κάνουμε τη διαφορά, καθημερινά. Με τον άνθρωπο στον πυρήνα των δραστηριοτήτων της εστιάζει στο περιβάλλον, την κοινωνία και την ηθική, και δεν σταματά να προσπαθεί για ένα καλύτερο και πιο βιώσιμο μέλλον, γεμάτο χαμόγελα και ελπίδα.

Δείτε αναλυτικά τις δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της ΑΒ για το 2023, εδώ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης