Κτηματολόγιο: Πώς έγινε η διπλή κυβερνοεπίθεση

Πρόσβαση σε αρχεία όγκου 1,2 giga έχουν αποκτήσει οι χάκερ - Παραβιάστηκε ένας από τους σέρβερ του φορέα - Συνεχίζεται η προσπάθεια αντιμετώπισης της επίθεσης

«Είμαστε ακόμα στη φάση αντιμετώπισης» δήλωσαν το πρωί της Παρασκευής στο protothema.gr πηγές που γνωρίζουν όσα γίνονται μετά την κυβερνοεπίθεση που εξελίσσεται στο Κτηματολόγιο.

Έτσι, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες οι χάκερ φαίνεται ότι έχουν αποκτήσει πρόσβαση σε αρχεία όγκου 1,2 GB επί συνόλου 200 Terra Bytes. Οι ίδιες πληροφορίες επιμένουν ότι δεν πρόκειται για έγγραφα με ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, αλλά κυρίως έγγραφα δημοσίου π.χ. αρχεία μισθοδοσίας. Παράλληλα, διαψεύδεται ότι οι χάκερ απέκτησαν πρόσβαση στη βάση δεδομένων του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. 

Σύμφωνα με την Καθημερινή η κυβερνοεπίθεση πραγματοποιήθηκε από δύο σημεία: στην πρώτη περίπτωση οι χάκερ υπέκλεψαν κωδικούς χρηστών από εργαζομένους στα κεντρικά γραφεία της Ελλληνικό Κτηματολόγιο και απέκτησαν πρόσβαση στους υπολογιστές τους και στην δεύτερη περίπτωση παραβιάστηκε ένας από τους σέρβερ του συστήματος πληροφορικής. 

Από την πρώτη στιγμή έχουν κινητοποιηθεί για την αντιμετώπισή της κυβερνοεπίθεσης όλοι οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς καθώς και ομάδα ειδικών για την αντιμετώπιση τέτοιων κρίσεων, όπως η διεύθυνση Κυβερνοάμυνας του ΓΕΕΘΑ. 

Οι ενέργειες που έχουν ήδη γίνει και συνεχίζονται, έχουν στόχο την απομόνωση των δικτύων και των συστημάτων ώστε να αποκοπεί κάθε πρόσβαση κακόβουλου χρήστη ή λογισμικού.

Από τη μέχρι στιγμής ανάλυση των ειδικών, αναφέρεται πως η επίθεση δεν έχει επιτύχει τον σκοπό της σε καμία κρίσιμη υποδομή και όλες οι ψηφιακές υπηρεσίες παραμένουν ενεργές, όπως επισημαίνει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Ειδήσεις σήμερα:

Σε τροχιά αντικατάστασης ο Μπάιντεν: Υπ’ ατμόν οι Δημοκρατικοί, «οι επόμενες 72 ώρες είναι μεγάλες» λένε

Μανιφέστο Τραμπ στο συνέδριο των Ρεπουμπλικανών - «Θα τελειώσω το τείχος στο Μεξικό, να σώσουμε το έθνος μας»

Αποζημίωση $2 εκατ. σε οικογένεια Ελληνοαμερικανού για τα θανάσιμα εγκαύματα από ντους με νερό θερμοκρασίας 65 βαθμών Κελσίου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr