Πανώλη των αιγοπροβάτων: Έχουν εντοπιστεί εννέα κρούσματα – Έχουν θανατωθεί πάνω από 2.400 ζώα

Πανώλη των αιγοπροβάτων: Έχουν εντοπιστεί εννέα κρούσματα – Έχουν θανατωθεί πάνω από 2.400 ζώα

Σε Καλαμπάκα και Ελασσόνα τα κρούσματα -100 νέοι κτηνίατροι από Δευτέρα στους ελέγχους  - «Δεν μεταδίδεται στους ανθρώπους», δήλωσε ο Κώστας Τσιάρας - Σε 4 άξονες τα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς - Τι ισχύει για το γάλα και τα παράγωγά του

panoukla_thesalia_2xr
Σε συναγερμό βρίσκονται οι αρχές της χώρας για τα κρούσματα πανώλης σε αιγοπρόβατα που έχουν εντοπιστεί σε επτά κτηνοτροφικές μονάδες στη Θεσσαλία.

Οι φορείς της περιοχής παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Τσιάρα, παρουσίασαν την κατάσταση που έχει διαπιστωθεί και προσδιόρισαν τα μέτρα που έχουν ληφθεί και θα εφαρμοστούν για την αντιμετώπιση και εκρίζωση της νόσου της πανώλης

Όπως ανακοινώθηκε έχουν εντοπιστεί 8 κρούσματα στην περιοχή της Καλαμπάκας ένα στην Ελασσόνα, ενώ μέχρι στιγμής έχουν θανατωθεί πάνω από 2.400 ζώα.
panoukla_thesalia_xr

Οι αρμόδιες αρχές έχουν ξεκινήσει την επιδημιολογική επιτήρηση και παίρνουν δείγματα από ζώα στην ευρύτερη περιοχή. Όπως αποφασίστηκε από την Δευτέρα 100 νέοι κτηνίατροι θα πάρουν μέρος στους ελέγχους που θα διεξαχθούν. Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, ακόμα δεν έχει εντοπιστεί πως εισήλθε στη χώρα μας η πανώλη. 

«Δεν τίθεται ζήτημα για τη δημόσια υγεία», δήλωσε ο Κώστας Τσιάρας.

Η παρουσίαση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα
Πανώλη: Έχουν εντοπιστεί εννέα κρούσματα – Έχουν θανατωθεί πάνω από 2.000 ζώα

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων Θεσσαλίας Δημήτρης Μπαλούκας, «η εξάπλωση της πανώλης στην πιο παραγωγική περιοχή της Λάρισα μας ανησυχεί και περιμένουμε τα αποτελέσματα, να δούμε πόσο έχει εξαπλωθεί η πανώλη».
Δημήτρης Μπαλούκας πρόεδρος κτηνοτρόφων Θεσσαλίας

Νίκος Παλάσκας αντιδήμαρχος Ελασσόνας κτηνοτρόφος

Ο υπουργός μαζί με τον υφυπουργό Χρήστο Κέλλα και τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Τριαντόπουλο μετείχαν σε συσκέψεις με τον Περιφερειάρχη Δημήτρη Κουρέτα, τους επικεφαλής υπηρεσιών και εκπροσώπους αγροτικών και κτηνιατρικών φορέων για την εφαρμογή των μέτρων.


Σε 4 άξονες η αντιμετώπιση διασποράς της ζωονόσου

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας ανακοίνωσε ότι έχουν ανακληθεί οι άδειες όλων των κτηνιάτρων του ΥΠΑΑΤ αλλά και των εποπτευομένων φορέων ώστε κλιμάκια με περίπου 100 κτηνιάτρους να προχωρήσουν στην εφαρμογή και τήρηση των επιβεβλημένων μέτρων, όπως προβλέπονται από τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς. Τη Δευτέρα ολοκληρώνεται ο έλεγχος στη ζώνη προστασίας των 3 χλμ και έως την Παρασκευή αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος και στη ζώνη επιτήρησης των 10 χλμ. Όπως τόνισε ο Υπουργός, όλα τα ζώα που βρίσκονται στη ζώνη επιτήρησης των 10 χλμ θα υποβληθούν σε κλινικό έλεγχο, ενώ θα λαμβάνονται δείγματα και για εργαστηριακό έλεγχο.

Αναφερόμενος στα μέτρα που λαμβάνονται ο Κώστας Τσιάρας τόνισε:
1. Η πανώλη των μικρών μηρυκαστικών δεν εγκυμονεί κινδύνους για τον άνθρωπο.
2. Πρέπει να υπάρξει συντεταγμένα απόλυτη τήρηση των κανονισμών της ΕΕ και των μέτρων για την αντιμετώπιση και εκρίζωση της νόσου.
3. Είναι επιβεβλημένη η συνεργασία όλων των εμπλεκομένων για την εφαρμογή των μέτρων.
4. Η κυβέρνηση θα σταθεί στο πλευρό των κτηνοτρόφων που έχουν πληγεί. Θα τους στηρίξει με κάθε τρόπο αξιοποιώντας κάθε ευρωπαϊκό και εθνικό πόρο, για να σταθούν στα πόδια τους.
Όπως τόνισε ο ΥπΑΑΤ δεν χρειάζεται πανικός αλλά σοβαρότητα και υπευθυνότητα από όλους. Και πρόσθεσε ότι η χώρα μας με την πιστή εφαρμογή των μέτρων εκπέμπει ένα μήνυμα σοβαρότητας και ασφάλειας.

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χρήστος Κέλλας μεταξύ άλλων είπε:

«Εφιστούμε την προσοχή και ζητάμε επαγρύπνηση όλων των κτηνοτρόφων της περιοχής, αλλά και τη στενή συνεργασία τους με τις Κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας, με την τήρηση όλων των υγειονομικών κανόνων και των μέτρων προστασίας, ώστε να υπάρχει άμεση και αποτελεσματική παρέμβαση σε περίπτωση παρουσίας άρρωστων ή ύποπτων ζώων. Υπενθυμίζουμε στον κόσμο της Λάρισας και της Θεσσαλίας ότι η πανώλη είναι ζωονόσος, δεν αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο. Συνεπώς, δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για τον γενικό πληθυσμό».
Ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος είπε ότι σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ενεργοποιείται η αρωγή του κράτους, με έμφαση στους κτηνοτρόφους με απώλειες και με δυσμενείς οικονομικές επιπτώσεις. Στοχευμένα, με ακρίβεια, και αφού θα έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα. Παράλληλα, με έκτακτη χρηματοδότηση θα στηριχθεί και η Περιφέρεια Θεσσαλίας για την επιχειρησιακή διαχείριση αυτής της δύσκολης κατάστασης. Και θα συνεχίζουμε όλοι σε στενή συνεργασία.
Για τον περιορισμό και τελικά εκρίζωση της νόσου πρέπει να υπάρξει, όπως τόνισε ο ΓΓ του ΥΠΑΑΤ Γιώργος Στρατάκος, ειλικρίνεια από τους κτηνοτρόφους ώστε να ενημερώνονται οι αρμόδιες υπηρεσίες και οι κτηνίατροι για την υποψία πιθανού κρούσματος και άμεση αντιμετώπιση και ορθή εφαρμογή των μέτρων.
Για τη διαχείριση της νόσου, με στόχο την εκρίζωσή της, ακολουθούνται όσα αναφέρονται στο σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης για την καταπολέμηση των ασθενειών του παραρτήματος 1, του ΠΔ 138/1995 ΦΕΚ 88/τ.Α καθώς και όλα τα μέτρα που προβλέπονται στον Κανονισμό (ΕΕ) 2020/687.
Συγκεκριμένα:
I. Μέτρα στη μολυσμένη εκμετάλλευση (θανάτωση και υγειονομική ταφή των ζώων)
II. Οριοθέτηση ζωνών Προστασίας και Επιτήρησης γύρω από την μολυσμένη εκτροφή.
III. Μέτρα στις ανωτέρω ζώνες.
IV. Μέτρα στην Περιφερειακή Ενότητα που διαπιστώθηκε το κρούσμα.
V. Διεξαγωγή επιδημιολογικής έρευνας.

Ο Δημήτρης Κουρέτας

Την αισιοδοξία του για την αντιμετώπιση της νόσου εξέφρασε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας, ο οποίος τόνισε ότι πρόκειται για ζωονόσο και δεν επηρεάζει τον άνθρωπο και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την άμεση εφαρμογή των κανονισμών της ΕΕ και τη συνεργασία με το ΥΠΑΑΤ. Και προσέθεσε:
«Μόλις διαπιστώθηκε το πρώτο κρούσμα οι υπηρεσίες της περιφέρειας κατήρτισαν σχεδιασμό για την επιδημιολογική επιτήρηση που είναι το βασικό για να μπορέσεις να καταλάβεις πού έχει μεταφερθεί η νόσος. Σήμερα παίρνουν δείγματα από τα μαντριά γύρω-γύρω από το σημείο όπου διαπιστώθηκε χθες το κρούσμα. Στη μικρή ζώνη των τριών χλμ υπάρχουν περίπου 60 μονάδες και 13,500 ζώα. Ξεκινάμε λοιπόν σήμερα. Τα δείγματα που παίρνουμε σήμερα τα πηγαίνουμε στις 5:00 το πρωί στην Αθήνα. Μία πρώτη εικόνα από τους ελέγχους που θα διενεργηθούν μέχρι και την Κυριακή, θα έχουμε την Δευτέρα το μεσημέρι. Μέχρι την επόμενη Παρασκευή θα έχει τελειώσει ο έλεγχος και στις δύο ζώνες. Παραμένουμε σε επιφυλακή και σε συνεργασία με το Υπουργείο».


Κατανάλωση γάλακτος και παραγώγων

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια η Ελλάδα έχει αντιμετωπίσει περιπτώσεις ζωονόσων. Την αφρικανική πανώλη των χοίρων, τον κορωνοϊό στα μινκ, την ευλογιά στα πρόβατα. Με την πιστή εφαρμογή των πρωτοκόλλων και των μέτρων της ΕΕ οι συγκεκριμένες ασθένειες εκριζώθηκαν και η εφαρμογή τους αναμένεται οδηγήσει σε ανάλογο αποτέλεσμα και της περίπτωσης της πανώλης στα μικρά μηρυκαστικά, εκτίμησε ο κ. Στρατάκος.
Τόσο οι εκπρόσωποι των κτηνιατρικών υπηρεσιών όσο και εκπρόσωποι της πανεπιστημιακής κοινότητας τόνισαν προς τους κτηνοτρόφους ότι το γάλα αφού υποστεί θερμική επεξεργασία υψηλής παστερίωσης, είναι απολύτως ασφαλές για άμεση ανθρώπινη κατανάλωση και μεταποίηση. Και το κρέας μπορεί να καταναλωθεί μόνο μετά από θερμική επεξεργασία.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ερωτηθείς ο ΥπΑΑΤ από πού προήλθε η νόσος είπε ότι αναμένουμε τα οριστικά αποτελέσματα της επιδημιολογικής έρευνας για να μπορέσουμε να έχουμε ένα ασφαλές συμπέρασμα.
Σε ερώτηση για τις αποζημιώσεις που θα δοθούν σε κτηνοτρόφους των οποίων τα ζώα θα θανατωθούν, ο κ. Τσιάρας είπε ότι όταν ολοκληρωθεί η εικόνα για το μέγεθος του προβλήματος θα γίνουν συγκεκριμένες ανακοινώσεις, διαβεβαιώνοντας τους πληγέντες ότι η κυβέρνηση, όπως έχει πράξει και σε προηγούμενες περιπτώσεις, θα σταθεί δίπλα τους και θα τους στηρίξει.





Από τις αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τις τοπικές κτηνιατρικές αρχές της Π.Ε. Λαρίσης έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση του νοσήματος. Στα δείγματα από μονάδες εκτροφής αιγοπροβάτων στο Δομένικο της Ελασσόνας, έγιναν εργαστηριακές εξετάσεις και τα αποτελέσματα ήταν θετικά σε κοπάδια. Είχαν προηγηθεί άλλα 3 κρούσματα, στο Καστράκι. Ωστόσο να σημειωθεί ότι η πανώλη δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.
Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-d2tfn3xeq3lt)

Οι 12 ερωτήσεις και απαντήσεις για την πανώλη στα αιγοπρόβατα

1. Τι είναι η πανώλη των μικρών μηρυκαστικών;

Μεταδοτική ιογενής ασθένεια που προσβάλει αίγες και πρόβατα.

2. Μεταδίδεται στον άνθρωπο;

Είναι ζωονόσος και όχι ζωανθρωπονόσος. Δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο. Και δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για τη δημόσια υγεία. Οι άνθρωποι δεν διατρέχουν κανέναν κίνδυνο από τη νόσο.

3. Τι συμπτώματα έχει στα ζώα;

Υψηλό πυρετό- κατάπτωση- υπνηλία- δύσπνοια- βήχα- διάρροιες- υγρά από τα μάτια και το στόμα- αλλοιώσεις στο στόμα- δυσάρεστη οσμή από το στόμα.

4. Τι κάνω όταν υποψιαστώ το νόσημα;

Άμεση ενημέρωση κτηνιατρικών υπηρεσιών - απομόνωση των άρρωστων ζώων - περιορισμό του κοπαδιού.

5. Πότε εμφανίσθηκε η νόσος στη χώρα;

Η Ελλάδα ήταν απαλλαγμένη της νόσου, η οποία εμφανίσθηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας στις 11/07/2024.

6. Πόσα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουμε;

Έως σήμερα έχουμε επτά επιβεβαιωμένα κρούσματα. Έξι στη Δημοτική Ενότητα Καλαμπάκας του Δήμου Μετεώρων της ΠΕ Τρικάλων. Και ένα στη ΔΕ Δομένικου, του Δήμου Ελασσόνας,της ΠΕ Λάρισας.

7. Τι γίνεται στις περιπτώσεις αυτές;

Για τη διαχείριση της νόσου, με στόχο την εκρίζωσή της, ακολουθούμε όσα αναφέρονται στο σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης για την καταπολέμηση των ασθενειών του παραρτήματος 1, του ΠΔ 138/1995 ΦΕΚ 88/τ.Α καθώς και όλα τα μέτρα που προβλέπονται στον Κανονισμό (ΕΕ) 2020/687.

Συγκεκριμένα:

I. Μέτρα στη μολυσμένη εκμετάλλευση (θανάτωση και υγειονομική ταφή των ζώων)
II. Οριοθέτηση ζωνών Προστασίας και Επιτήρησης γύρω από την μολυσμένη εκτροφή.
III. Μέτρα στις ανωτέρω ζώνες.
IV. Μέτρα στην Περιφερειακή Ενότητα που διαπιστώθηκε το κρούσμα.
V. Διεξαγωγή επιδημιολογικής έρευνας.

8. Είναι ασφαλή για κατανάλωση το γάλα και το κρέας των ζώων που βρίσκονται στις ζώνες προστασίας και επιτήρησης;

Το γάλα αφού υποστεί θερμική επεξεργασία υψηλής παστερίωσης, είναι απολύτως ασφαλές για ανθρώπινη κατανάλωση. Το κρέας μπορεί να καταναλωθεί μόνο μετά από θερμική επεξεργασία. Δεν συντρέχει κανένας λόγος για τη δημόσια υγεία και τα προληπτικά μέτρα έχουν ως στόχο μόνο την αποφυγή της διασποράς της νόσου σε άλλα ζώα και την εκρίζωσή της. Για το σκοπό αυτό είναι απαραίτητη η συνεργασία όλων των εμπλεκομένων κτηνοτρόφων και κτηνιατρικών υπηρεσιών, καθώς και η πιστή τήρηση των μέτρων.

9. Σε ποιες γεωγραφικές περιοχές εφαρμόζονται μέτρα;

Σύμφωνα με την έως και σήμερα επιδημιολογική εικόνα, έχουμε λάβει μέτρα και έχουν οριοθετηθεί από την κτηνιατρική αρχή ζώνες προστασίας και ζώνες επιτήρησης σε δύο περιοχές:

- Η πρώτη με επίκεντρο την ΔΕ Καλαμπάκας του Δήμου Μετεώρων στην ΠΕ Τρικάλων.
- Η δεύτερη στην ΔΕ Δομένικου, του Δήμου Ελασσόνας της ΠΕ Λάρισας.

Οι ζώνες αυτές θα προσαρμόζονται σύμφωνα με πιθανά νέα κρούσματα. Η ζώνη προστασίας είναι 3 χλμ και η ζώνη επιτήρησης 10 χλμ

10. Ποιοι φορείς διενεργούν τον έλεγχο;

Αρμόδιες αρχές για τη διενέργεια ελέγχων και την τήρηση των μέτρων είναι οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Λόγω της έκτασης και του μεγάλου πληθυσμού των ζώων που διαβιούν στις ανωτέρω ζώνες, είναι απαραίτητη η παρουσία στο πεδίο, για τον κλινικό έλεγχο όλων των μονάδων και όλων των ζώων που διαβιούν στις ζώνες προστασίας, μεγάλου αριθμού κτηνιάτρων.

Για την κάλυψη αυτών των αναγκών από τη Δευτέρα, 22 Ιουλίου 2024, όλοι οι κτηνίατροι που υπηρετούν στους εποπτευομένους φορείς του Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ- ΕΛΓΑ- ΕΦΕΤ) και μετά από εντολή του Υπουργού Κώστα Τσιάρα, θα μεταβούν στη Θεσσαλία προκειμένου να συνδράμουν στο έργο των κτηνιατρικών υπηρεσιών της Περιφέρειας. Ήδη έχει ζητηθεί από τον υπουργό Εσωτερικών Θ. Λιβάνιο, να αποστείλουν κτηνιάτρους και οι λοιπές Περιφέρειες της χώρας, αίτημα το οποίο έχει γίνει αποδεκτό. Θα συνδράμουν, επίσης, οι στρατιωτικοί κτηνίατροι καθώς και οι υποψήφιοι διδάκτορες των Κτηνιατρικών Σχολών Καρδίτσας και Θεσσαλονίκης.

11. Τα ζώα που θανατώνονται αποζημιώνονται;

Τα ζώα που οδηγούνται σε θανάτωση, αποζημιώνονται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην ΚΥΑ «Έγκριση Προγράμματος Οικονομικών Αποζημιώσεων, Ενισχύσεων και Λειτουργικών Δαπανών που προκύπτουν από την επιβολή κτηνιατρικών μέτρων εξυγίανσης του ζωικού κεφαλαίου της χώρας».

12. Πώς επιλέχθηκαν τα μέτρα αντιμετώπισης;

Τα μέτρα που λαμβάνονται περιγράφονται στον Ευρωπαϊκό Κανονισμό (ΕΕ) 2020/687. Η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του ΥΠΑΑΤ βρίσκεται σε καθημερινή επικοινωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Παγκόσμιο Οργανισμό για την υγεία των ζώων. Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να έλθει στη χώρα μας ειδικό κλιμάκιο της Επιτροπής αποτελούμενο από εμπειρογνώμονες της Κτηνιατρικής Ομάδας Άμεσης Παρέμβασης της ΕΕ.

Ειδήσεις σήμερα:

Πάνω από 400 οι κυβερνοεπιθέσεις στο Κτηματολόγιο - Απετράπη η πρόσβαση στη βάση δεδομένων

Συγκλονίζει η γυναίκα – σύμβολο Χαρίτα Μάντολες, 50 χρόνια από την εισβολή στην Κύπρο: Νομίζω ότι δεν πέρασε ούτε ημέρα από τότε


Νέο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης για τον καύσωνα: 41αρια μέχρι και τη Δευτέρα - Πότε θα δροσίσει
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης