50 χρόνια από την εισβολή με Μητσοτάκη και Ερντογάν στην Κύπρο

Μισός αιώνας έχει περάσει από τότε που ο πρώτος Τούρκος στρατιώτης πατούσε το πόδι του στις ακτές τις Κερύνειας και οι μνήμες είναι ακόμα τόσο νωπές 

Με τον ανατριχιαστικό ήχο των σειρήνων, ξημέρωσε και η φετινή 20η Ιουλίου στην ελεύθερη Κύπρο, υπενθυμίζοντας, εκείνο το πρωινό, πριν 50 χρόνια, που ο πρώτος Τούρκος στρατιώτης πατούσε το πόδι του στις ακτές τις Κερύνειας. Πέρασε μισός αιώνας. Ήταν και τότε Σάββατο, 5:30 τα ξημερώματα.
Η 20η Ιουλίου 1974 δεν ήταν ένα Σάββατο όπως τα άλλα. Ήταν η μέρα που άλλαξε για πάντα τη μοίρα της Κύπρου. Ήταν η ημέρα που συνδέθηκε άρρηκτα με όλα όσα έχουμε μάθει να αποκαλούμε βαρβαρότητα. Τα τουρκικά στρατεύματα πάτησαν σχεδόν ανεμπόδιστα, το πόδι τους στην ακτή Πέντε μίλι στην Κερύνεια, κόβοντας το νήμα χιλιάδων χρόνων ιστορίας σε έναν χώρο αδιάλειπτης παρουσίας του Ελληνισμού. Η Κερύνεια πλέον έχει «βαφτιστεί» Girne και οι λιγοστοί Έλληνες που περιπλανιούνται στα σοκάκια της είναι επισκέπτες στον τόπο τους.

Τρισάγια και μνημόσυνα, στην ελεύθερη πλευρά της Κύπρου, με τα μάτια στραμμένα στο υπόλοιπο νησί, πέρα από τα συρματοπλέγματα. Σε αυτό το υπόλοιπο νησί, στα κατεχόμενα, που πραγματοποιούνται παρελάσεις και εορταστικές εκδηλώσεις για την αθλιότητα που βαφτίστηκε «άθλος». Τουρκικά αεροσκάφη επιδείξεων, φρεγάτες και υποβρύχια του ναυτικού του εισβολέα, δεν αφήνουν να δημιουργηθεί καμία ψευδαίσθηση. Ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει. Η απειλή είναι υπαρκτή και ο χρόνος δυστυχώς συμμαχεί με αυτούς που σκότωσαν, βίασαν και γκρέμισαν.

Την 20η Ιουλίου 1974, ήταν η πρώτη μαχαιριά του Αττίλα. Ακολούθησε η δεύτερη με τον Αττίλα 2 , μόλις 20 μέρες αργότερα. Και άλλοι νεκροί και άλλη καταστροφή και άλλη απώλεια. Χάθηκε και η Αμμόχωστος η οποία παραμένει μέχρι σήμερα βουβή και χορταριασμένη, σαν ο οδοστρωτήρας του χρόνου να την ισοπέδωσε.

Για πρώτη φορά πρωθυπουργός
Στις φετινές εκδηλώσεις για την επέτειο της εισβολής, θα βρίσκεται στη Κύπρο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Είναι η πρώτη φορά μετά το 1974 που στην κεντρική αντικατοχική εκδήλωση θα παρευρίσκεται ο πρωθυπουργός της Ελλάδας και θα μιλήσει μαζί με τον Κύπριο Πρόεδρο. Ήδη από χθες βρίσκονται στη Μεγαλόνησο οι Πρόεδροι του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης και του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης μαζί με αντιπροσωπεία της Βουλής των Ελλήνων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από τον υπουργό εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη, αναμένεται να φτάσει μετά το μεσημέρι στο αεροδρόμιο Λάρνακας και η επίσημη υποδοχή του στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία θα γίνει από τον Νίκο Χριστοδουλίδη στις 19:45. Ακολούθως και οι δύο μετά από κατ’ ιδίαν συνάντηση θα λάβουν μέρος και θα μιλήσουν στην εκδήλωση για την καταδίκη της εισβολής και της κατοχής του 37% των εδαφών της Κύπρου, από τα τουρκικά στρατεύματα, για μισό αιώνα.

Οι εκδηλώσεις για την 50η επέτειο της εισβολής αρχίζουν στη Λευκωσία από νωρίς το πρωί. Ο Κύπριος Πρόεδρος, συνοδευόμενος από μέλη του υπουργικού συμβουλίου, θα παραστεί στον Τύμβο Μακεδονίτισσας στις 7:45 το πρωί στην τελετή αποκαλυπτηρίων των προτομών των ηρώων Τάσου Μάρκου, Φώτη Χρίστου και Ανδρέα Αρέστη και στις 8.00 στον ίδιο χώρο, θα γίνει δέηση για τους πεσόντες και τους αγνοούμενους Στις 9.00 ακολουθεί Συνοδικό Συλλείτουργο προϊσταμένου του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Γεωργίου.

Απέναντι ο Ερντογάν
Στα κατεχόμενα αναμένεται νωρίς το πρωί ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και μάλλον η παρουσία του δεν θα συμπέσει με αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη, αφού όταν αφιχθεί ο Πρωθυπουργός στις ελεύθερες περιοχές ο Τούρκος Πρόεδρος θα έχει αναχωρήσει από τα κατεχόμενα. Οι εκδηλώσεις στα κατεχόμενα για την 50η επέτειο της τουρκικής εισβολής ξεκίνησαν χθες το μεσημέρι με 50 κανονιοβολισμούς και διάγγελμα του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ.

Σήμερα η στρατιωτική παρέλαση στη κατεχόμενη Λευκωσία θα πραγματοποιηθεί 10:00 και στο πλαίσιο της θα μιλήσουν ο Ερσίν Τατάρ και ο Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος Πρόεδρος θα συνοδεύεται από τον Ντεβλέτ Μπαχτσελί, Πρόεδρο του συγκυβερνώντος κόμματος Εθνικιστικής Δράσης και τους Προέδρους των μικρότερων κομμάτων που τον στηρίζουν.

Στην κατεχόμενη Κερύνεια θα πραγματοποιηθούν καταθέσεις στεφάνων στην παραλία της απόβασης ενώ χθες το απόγευμα έγινε ακροβατική επίδειξη από το αεροπορικό σμήνος «Τουρκικά Αστέρια» και πέρασαν 50 πλοία μπροστά από το ξενοδοχείο Dome στη κατεχόμενη Κερύνεια.

Οι εκδηλώσεις για την εισβολή συνοδεύονται με ακραίες προκλήσεις εκ μέρους της Τουρκίας η οποία με ανακοίνωση του υπουργείου εξωτερικών υπενθύμισε πως «ίσως να έρθουν κάποια νύχτα ξαφνικά». Επίσης η παρουσία 50 πολεμικών πλοίων και αριθμού αεροσκαφών, ανεβάζει το θερμόμετρο της έντασης.

Ειδήσεις σήμερα:

Το FBI έχει σχηματίσει το προφίλ του επίδοξου δολοφόνου του Τραμπ, νέα στοιχεία στο φως


Forbes: Ο Μπρους Σπρίνγκστιν στο κλαμπ των δισεκατομμυριούχων μουσικών


Πέθανε η γνωστή λαϊκή τραγουδίστρια Βούλα Γκίκα - Την βρήκαν νεκρή στο σπίτι της στην Κινέτα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr