Κικίλιας: Δεν έχει όμοιό της η φετινή αντιπυρική περίοδος, δίνονται σκληρές μάχες καθημερινά

«Η προσπάθεια που κάνουμε γίνεται οργανωμένα και δομημένα» είπε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας - «Αρκεί ένα μικρό λάθος ή πόσο μάλλον οι από πρόθεση εμπρησμοί για να φέρουν όλεθρο και καταστροφή»

Η φετινή αντιπυρική περίοδος είναι η δυσκολότερη των τελευταίων 20 ετών, τόνισε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει όμοιο και κάθε ημέρα είναι κρίσιμη.

«Βλέπετε είμαστε στη 14η μέρα συνεχόμενων υψηλών θερμοκρασιών γύρω στους 40 βαθμούς. Είναι προφανές ότι αυτό δοκιμάζει τις αντοχές μας. Όμως πρέπει να πω ότι η προσπάθεια που κάνουμε γίνεται οργανωμένα και δομημένα», τόνισε ο κ. Κικίλιας μιλώντας στην ΕΡΤ.

Ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε και στο νέο δόγμα της πυροσβεστικής, που προβλέπει πιο γρήγορη και έγκαιρη απογείωση των εναέριων μέσων όσο και πιο επιθετική τακτική όσον αφορά στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, που μέχρι τώρα αποδίδει και φέρνει αποτελέσματα.

«Ωστόσο, δεν θα κουραστώ να λέω μέχρι το τέλος της αντιπυρικής ότι κανείς δε μπορεί να υποτιμήσει τα στοιχεία της φύσης και αρκεί ένα μικρό λάθος ή πόσο μάλλον οι από πρόθεση εμπρησμοί για να φέρουν όλεθρο και καταστροφή» είπε χαρακτηριστικά.




Για την πρόληψη

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας στο κομμάτι της πρόληψης, ευχαριστώντας τους 834.000 πολίτες που καθάρισαν τα οικόπεδά τους.

Παράλληλα, όπως είπε, ο ΔΕΔΔΗΕ και ο ΑΔΜΗΕ μπήκαν στα δάση μετά από 50 χρόνια και έφτιαξαν αντιπυρικές ζώνες, ενώ όσοι επιχειρούν στο πεδίο δουλεύουν ασταμάτητα. «Τρεις, τέσσερις, πέντε και έξι ημέρες έχει απαιτηθεί να παραμένουν οι πυροσβέστες στο πεδίο για τις αναζωπυρώσεις. Το βράδυ δεν φαίνεται τίποτα, το πρωί έχει 1-2 καπνούς και το μεσημέρι ξεπηδούν πάλι κάπου φλόγες γιατί αυτό είναι το κλίμα. Βρισκόμαστε στην καρδιά της κλιματικής κρίσης σε μια συνθήκη που είναι ανυπέρβλητη. Τα εναέρια σηκώνονται υποχρεωτικά με την οποιαδήποτε αναγγελία, δηλαδή δεν περιμένουμε να φτάσει ο πυροσβέστης για να μας πει ότι υπάρχει πυρκαγιά», ανέφερε.

Για τα drone

Όσον αφορά στην Αττική, υπάρχουν drone που πετούν όλο το 24ωρο πάνω από τους δασικούς όγκους και τις ημιαστικές – ημιδασικές περιοχές με κάμερες infrared, δυνατότητα να κάνουν detect τη νύχτα.

«Βλέπουμε στο Κέντρο Επιχειρήσεων στο υπουργείο από τις κάμερες των drones την έναρξη της πυρκαγιάς και τρέχουμε όλοι πιο γρήγορα, οργανωμένα και συντεταγμένα για να προστατέψουμε τους συμπολίτες μας. Η τεχνολογία λειτουργεί πλέον υπέρ μας» είπε ο υπουργός.

Ο κ. Κικίλιας κάλεσε τους πολίτες να συνδράμουν στη μεγάλη προσπάθεια και να τηλεφωνήσουν στην Πυροσβεστική ή στο 112 αν δουν ακόμη κι έναν μικρό καπνό.

«Δεν χωρούν λάθη στην καρδιά του καλοκαιριού. Είμαστε 21 του Ιούλη πλέον. Έχουμε τις υπόλοιπες ημέρες του Ιουλίου και όλο τον Αύγουστο μπροστά και μετά ένα φθινόπωρο το οποίο δεν ξέρουμε πως θα συμπεριφερθεί ο καιρός. Ελάτε όλοι μαζί να προασπίσουμε την πατρίδα μας. Νομίζω είναι ό,τι πιο πατριωτικό και ό,τι πιο διαυγές και καθαρό μπορούμε να κάνουμε αυτή την εποχή για να δείξουμε ότι σεβόμαστε την οικογένεια μας, το νησί που ζούμε, το χωριό μας, την πόλη μας, τους συνανθρώπους μας» είπε.



Ειδήσεις σήμερα:

Λήγει η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων για τους 27 βρεφονηπιακούς σταθμούς της ΔΥΠΑ


Εκτός ορίων ο Ερντογάν: Να βάλει ο Μητσοτάκης τον Δένδια στη θέση του!


Καζάνι που βράζει ολόκληρη η Μέση Ανατολή με Ισραήλ και Χούτι σε θέση μάχης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr