“Alfa Nero”: Πουλήθηκε για 40 εκατ. δολ. το πρώην mega yacht της Γιάννας Αγγελοπούλου

“Alfa Nero”: Πουλήθηκε για 40 εκατ. δολ. το πρώην mega yacht της Γιάννας Αγγελοπούλου

Τα τελευταία χρόνια βρισκόταν δεσμευμένο στην Αντίγκουα-Η αποτυχημένη δημοπρασία του 2023, το απαγορευτικό κόστος συντήρησης και η ιστορία του

ALFA_NERO_XR
Σε νέο ιδιοκτήτη πέρασε, μετά από πολλές περιπέτειες, το mega yacht Alfa Nero, το οποίο κατά το παρελθόν ανήκε στο ζεύγος του Θόδωρου και της Γιάννας Αγγελοπούλου, αλλά τα τελευταία χρόνια βρισκόταν δεσμευμένο στην Αντίγκουα.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα, αλλά και διεθνείς εξειδικευμένες ιστοσελίδες του yachting, το εντυπωσιακό σκάφος των 82 μέτρων πωλήθηκε με τίμημα 40 εκατ. δολ. συμπεριλαμβανομένης της αμοιβής 4,5% του μεσίτη και θα το διαχειρίζεται η ελβετική εταιρεία FEMA Marine (Federal Emergency Management Agency). Ποσό που θεωρείται «χαμηλό» για ένα τόσο πολυτελές γιοτ.
ALFA-NERO-2

Κλείσιμο
Υπενθυμίζεται ότι το σκάφος κατασχέθηκε από την κυβέρνηση της Αντίγκουα τον Μάρτιο του 2022, όταν διαπιστώθηκε ότι ανήκε σε Ρώσο επιχειρηματία που συμπεριλαμβανόταν στις διεθνείς λίστες κυρώσεων που εξέδωσαν οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση, και το Ηνωμένο Βασίλειο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Κατόπιν σχετικού αιτήματος των αμερικανικών αρχών η πολυτελής θαλαμηγός «έδεσε» αναγκαστικά στο λιμάνι Φάλμαουθ της Αντίγκουα, καθώς απαγορεύτηκε ο ανεφοδιασμός της με καύσιμα, εκτός από προμήθειες έκτακτης ανάγκης και ασφαλώς ο απόπλους.

Ο Ρώσος ολιγάρχης Αντρέι Γκουρίεφ είχε αγοράσει το Alfa Nero το 2014 έναντι 130 εκατ. δολ.
ALFA-NERO-4

Αν και αγκυροβολημένο, το σκάφος είχε εξελιχθεί σε «πονοκέφαλο» για την κυβέρνηση της Αντίγκουα καθώς κόστιζε περί τις 28.000 δολάρια την εβδομάδα, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται τα τρόφιμα και οι μισθοί για τα μέλη του πληρώματος. Σημειωτέον ότι οι πετρελαιοκινητήρες πρέπει να λειτουργούν για λόγους συντήρησης, δεδομένου ότι είναι απαραίτητος ο κλιματισμός καθόλο το 24ωρο ώστε να μην υποστούν ζημιές οι εσωτερικοί χώροι που είναι διακοσμημένοι με ακριβά υλικά όπως ξύλο, δέρμα και φίλντισι.

Κάπως έτσι, ζητήθηκε από το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών να άρει τις κυρώσεις για το σκάφος προκειμένου να μπορέσει να πουληθεί και έτσι το μικρό κράτος της Καραϊβικής να απαλλαγεί από το υψηλό κόστος συντήρησης.
ALFA-NERO-3

Το «πράσινο φως» δόθηκε και ακολούθησε το 2023 δημοπρασία στην οποία συμμετείχαν αρκετοί «μνηστήρες». Κατά τη διαδικασία αυτή, ωστόσο, εκείνος που πλειοδότησε ήταν ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της Google, Ερικ Σμιντ, ο οποίος κατέθεσε προσφορά 67,6 εκατ. δολ. Λίγο πριν πέσουν όμως οι τελικές υπογραφές, η κόρη του Ρώσου ολιγάρχη Γιούλια Γκουρίεβα-Μοτλόκοφ μπλόκαρε τη δημοπρασία, με τον ισχυρισμό ότι το εντυπωσιακό σκάφος ανήκει στην ίδια και όχι στον πατέρα της.

Στο επόμενο «επεισόδιο», τον Σεπτέμβριο του 2023, ο Ερικ Σμιντ απέσυρε την προσφορά του και το Alfa Nero συνέχισε την κοστοβόρα παραμονή του στην Αντίγκουα.
Σχεδόν έναν χρόνο μετά, έγινε γνωστό ότι το superyacht άλλαξε χέρια έναντι 40 εκατ. δολ.
ALFA-NERO-5

Τα χαρακτηριστικά και η ιστορία του

Το Alfa Nero ναυπηγήθηκε το 2007 για λογαριασμό του Θεόδωρου Αγγελόπουλου στα ολλανδικά ναυπηγεία Oceano, με τον εξωτερικό σχεδιασμό να αναλαμβάνει η Nuvolari Lenard και τον εσωτερικό ο φημισμένος interior designer Alberto Pinto.

Μπορεί να φιλοξενήσει άνετα έως και 12 επισκέπτες σε έξι πολυτελείς καμπίνες, καθώς και πλήρωμα 26 ατόμων. Διαθέτει φυσικά όλες τις ανέσεις που μπορεί να φανταστεί κανείς, ενώ ξεχωρίζει για την πισίνα υπερχείλισης η οποία μετατρέπεται σε ελικοδρόμιο.

Τροφοδοτείται από διπλούς κινητήρες MTU, ταξιδεύοντας άνετα στους 15 κόμβους, ενώ φτάνει σε μέγιστη ταχύτητα 20 κόμβων με εμβέλεια έως και 6.000 ναυτικά μίλια.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2008 κέρδισε 7 διεθνή βραβεία για τον σχεδιασμό του και τις γενικότερες δυνατότητες και παροχές του.

Για όσο διάστημα έμεινε στα χέρια του Θόδωρου και της Γιάννας Αγγελοπούλου, φιλοξένησε πολλές διάσημες προσωπικότητες, όπως ο Αμερικανός σκηνοθέτης Στίβεν Σπίλμπεργκ, η ηθοποιός Μισέλ Πφάιφερ κ.α.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η οικογένεια Αγγελόπουλου επιχείρησε να το πουλήσει το 2009 με τίμημα 190 εκατ. δολ., χωρίς όμως αποτέλεσμα. Τελικά το 2011 μεταβιβάστηκε στην εταιρεία Flying Dutchman Overseas Ltd με έδρα τα νησιά Κέιμαν. Σε εκείνη τη φάση μισθωνόταν για κρουαζιέρες στα ελληνικά νησιά και τη Μεσόγειο έναντι 1 εκατ. δολ. την εβδομάδα. Στη συνέχεια πέρασε στα χέρια του Ρώσου ολιγάρχη Αντρέι Γκουρίεβ.

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, το Alfa Nero έχει κάνει την επανεμφάνισή του σε διεθνείς ιστοσελίδες ναύλωσης γιοτ, με τιμές που φτάνουν τις 840.000 ευρώ την εβδομάδα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης