Η premium ελληνική ζυθοποιία που βγαίνει στον αφρό

Η premium ελληνική ζυθοποιία που βγαίνει στον αφρό

Η ΕΖΑ κινείται σε θετική, οικονομική τροχιά, αφήνει πίσω τις δυσκολίες του παρελθόντος, ανανεώνεται και γράφει νέες ιστορίες επιτυχίας, με ένα επιχειρηματικό μοντέλο που έχει αξία, προοπτική, αλλά είναι ταυτόχρονα και απολαυστικό

ezaHD1

Sponsored Content

Ποιότητα, ελληνικότητα, αυθεντικότητα, δημιουργικότητα. Αυτές είναι οι βασικές αξίες της Ελληνικής Ζυθοποιίας Αταλάντης (ΕΖΑ) που δραστηριοποιείται εδώ και πάνω από 30 χρόνια (ιδρύθηκε το 1989), δημιουργώντας απολαυστικές ετικέτες βασισμένες σε μοναδικές συνταγές, που αγαπιούνται και γίνονται κομμάτι της ζωής των ανθρώπων. Ως γνωστόν, η ΕΖΑ, παράγει εξαιρετικής ποιότητας και υψηλής γευστικής αξίας μπύρες, τις PILS HELLAS, EZA Lager, EZA Pilsener, EZA Alcohol Free, ODYSSEY RED, ODYSSEY DARK, ODYSSEY WHITE, ενώ εισάγει και εμπορεύεται την GULDEN DRAAK.

3eza_2

Έχοντας περάσει από διάφορες διακυμάνσεις (η πανδημία ήταν όντως μια δύσκολη περίοδος), η μεγαλύτερη ανεξάρτητη ελληνική ζυθοποιία διανύει μία από τις καλύτερες περιόδους της ιστορίας της. Με παραγωγικό δυναμικό που ανέρχεται σε 80 εκατομμύρια λίτρα και ένα διευρυμένο δίκτυο διανομής που καλύπτει το σύνολο της χώρας, έχει θέσει από την περασμένη χρονιά τα εχέγγυα για μια σημαντική αναπτυξιακή πορεία τα επόμενα χρόνια.

Μια θετική εξέλιξη που βασίστηκε στην αλλαγή στρατηγικής και ήδη αποφέρει καρπούς. Μια στρατηγική που αφενός δίνει έμφαση στην αξιοποίηση των μεγάλων επενδύσεων των τελευταίων ετών, οποίες πλησίασαν τα 32 εκατ. ευρώ -αφορούν μεταξύ άλλων τη νέα υπερσύγχρονη γραμμής παραγωγής στην Αταλάντη και την επέκταση του παραγωγικού δυναμικού- αλλά και στην εφαρμογή ενός διορατικού επιχειρηματικού σχεδίου, όπου για παράδειγμα υπήρξε στροφή προς ετικέτες που παρουσιάζουν μεγαλύτερη δυναμική, αλλά και συσκευασίες που παρουσιάζουν υψηλότερη κερδοφορία.
Έτσι, μέσα στο 2023 καταγράφηκε εντυπωσιακή ανάκαμψη της ΕΖΑ σε θετικό οικονομικό έδαφος, με βελτίωση της κερδοφορίας, αλλά και των άλλων οικονομικών δεικτών από τα έσοδα μέχρι τον δανεισμό, συνθέτοντας μια εικόνα ευρωστίας που προκαλεί και ικανοποίηση και αισιοδοξία.

2eza_2

Συγκεκριμένα, το 2023 είδε τις πωλήσεις της εταιρείας να ανεβαίνουν στα 31,5 εκατ. ευρώ, έναντι 30,5 εκατ. ευρώ το 2022, ενώ τα μεικτά κέρδη ανήλθαν σε 11,2 εκατ. ευρώ (έναντι 8,5 εκατ. ευρώ το 2022), με το περιθώριο μικτού κέρδους να βελτιώνεται σημαντικά και να φτάνει στο 35%, από 28% που ήταν την αντίστοιχη χρονική περίοδο. Όλα αυτά κατατείνουν στην παραγωγή κερδών τα 1,8 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 1,8 εκατ. ευρώ την αμέσως προηγούμενη χρονιά, κάτι που σημαίνει ότι για την ΕΖΑ το 2023 ήταν μια καλή χρονιά. Το ίδιο θετικό προοιωνίζεται το 2024 καθώς έχει μειωθεί υπολογίσιμα ο καθαρός δανεισμός (σε 23,5 εκατ. ευρώ από 26,8 εκατ. ευρώ στη χρήση του 2022), ενώ περιορίστηκαν περίπου στο μισό οι καθαρές ζημίες μετά φόρων (σε 2,9 εκ. ευρώ, έναντι 5,7 εκ. ευρώ το 2022).

Το πνεύμα της ανανέωσης περιλαμβάνει και την εικόνα των εμπορικών σημάτων, με νέα ταυτότητα του brand για τις μπύρες ΕΖΑ (Lager, Pilsener, Alcohol Free) που σχεδιάστηκε με έμπνευση από τις αξίες της μάρκας και ξεχωρίζει για αισθητική ποιότητα, αλλά και μοντέρνο χαρακτήρα. Κλεισμένο σε έναν κύκλο, το «ζ», μονόγραμμα - σύμβολο της ΕΖΑ, ξεχωρίζει και γίνεται πρωταγωνιστής, το κεντρικό σημείο εστίασης στην καρδιά της ζυθοποιίας. Οι ακτίνες που γεννιούνται μέσα από το σύμβολο και διαχέονται στην ετικέτα, συμβολίζουν τον ήλιο και την ελληνική γη αντανακλώντας την ποιότητα της ΕΖΑ. Ταυτόχρονα, η «ελληνική απάντηση» στην κατηγορία των μπυρών pils, η PILS HELLAS, ανανεώνεται δυναμικά αφού η «Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης» αποτυπώνεται ολογράφως γύρω από το σύμβολο, υπογραμμίζοντας την αξία της κληρονομιάς και της εντοπιότητας.

ezaPSHOTS_2

Αλλά η ΕΖΑ δεν εκσυγχρονίζει μόνο την εικόνα της και δεν ανανεώνει την ταυτότητα και τις συσκευασίες των ετικετών. Προβαίνει και σε σημαντικές στρατηγικές κινήσεις, όπως η εξαγορά του σήματος της Πειραϊκής Μικροζυθοποιίας, που είναι βέβαιο ότι θα αυξήσει τη διείσδυση της εταιρείας στην ελληνική αγορά στο μέλλον και θα ενισχύει το premium portfolio της. Την ίδια στιγμή το ανθρώπινο δυναμικό ενισχύεται με την προσθήκη έμπειρων στελεχών της αγοράς και την ανάδειξη των εργαζομένων με πολυετή εμπειρία μέσα στην εταιρεία, ένα στοιχείο που ξεχωρίζει την ΕΖΑ, καθώς το μόνο που δεν αντιγράφεται είναι οι άνθρωποι τελικώς.

Αναμενόμενα, ίσως, όλα τα παραπάνω επαληθεύονται και τη φετινή χρονιά, με το πρώτο εξάμηνο του έτους να μιλάει τόσο για σημαντική περαιτέρω βελτίωση σε δείκτες όπως οι πωλήσεις, αλλά και για τη δημοφιλία των ετικετών της ΕΖΑ, που κερδίζουν διαρκώς την αγάπη ολοένα και περισσότερου κοινού. Και το αξίζουν.

1eza
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης