Κυρανάκης: Καθημερινό φαινόμενο οι κυβερνοεπιθέσεις - Η βάση δεδομένων του Ελληνικού Κτηματολογίου δεν παραβιάστηκε

Κυρανάκης: Καθημερινό φαινόμενο οι κυβερνοεπιθέσεις - Η βάση δεδομένων του Ελληνικού Κτηματολογίου δεν παραβιάστηκε

«Έχουμε 13.000 επιθέσεις την εβδομάδα σε όλους τους φορείς και τις υπηρεσίες των υπουργείων», είπε στη Βουλή 

e-symvolaia
«Οι κυβερνοεπιθέσεις είναι καθημερινό φαινόμενο. Έχουμε 13.000 επιθέσεις την εβδομάδα σε όλους τους φορείς και τις υπηρεσίες των υπουργείων. Η βάση δεδομένων του Κτηματολογίου δεν παραβιάστηκε από την κυβερνοεπίθεση που δέχθηκε πριν δύο ημέρες, αυτό το βεβαιώνουν η αρμόδια διεύθυνση του ΓΕΕΘΑ, το εθνικό scerts και η διεθνείς εταιρεία oracle» τόνισε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού της Πλεύσης Ελευθερίας, Ελένης Καραγεωργοπούλου σχετικά με το Ελληνικό Κτηματολόγιο.

Ο κ. Κυρανάκης, απαντώντας στα ερωτήματα που έθεσε η βουλευτής είπε ότι «πολιτική απευθείας αναθέσεων, δεν μπορεί κανείς να υποστηρίξει ότι προκύπτει» καθώς, όπως είπε, «σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν αναρτηθεί στη Διαύγεια, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024 επί του συνόλου των συμβάσεων που έχει συνάψει ο φορέας για ψηφιακή υποστήριξη ανέρχονται σε 103.950 ευρώ, ήτοι ποσοστό μόλις 0,90%».

Ξεκαθάρισε πως «οι δορυφόροι που προμηθεύεται για πρώτη φορά το Ελληνικό Κράτος και θα έχει ελληνική κυριότητα επί αυτών είναι στην βάση της συνεργασίας που έχει συνάψει με την ευρωπαϊκή NASA όπου έτρεξε και τους σχετικούς διαγωνισμούς. Έτσι τα δεδομένα που παράγονται από αυτούς του δορυφόρους έρχονται δωρεάν στο Ελληνικό Κτηματολόγιο» Ο υφυπουργός υπογράμμισε ότι «δεν έχουν καμία σχέση τα τοπογραφικά με τις εικόνες από τον δορυφόρο».

Ο κ. Κυρανάκης, επισήμανε ότι η κτηματογράφηση είναι ένα θέμα που διαρκεί 29χρόνια και «εμείς θέλουμε την αυστηρή τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων προκειμένου το 2025 όλη η χώρα να βρίσκεται σε περιβάλλον κτηματολογίου, ώστε ο πολίτης να μπορεί να βρίσκει άκρη, να μην έχει να κάνει με πολλούς φορείς και σε κάθε περίπτωση να εξυπηρετείται με ενιαίους κανόνες σε όλη την χώρα».

Κλείσιμο
Ο υφυπουργός κάλεσε «να μην τρομοκρατείται ο πολίτης σε σχέση με την περιουσία του, με διάφορα σενάρια».

Η βουλευτής της Πλεύσης Ελευθερίας Ελένη Καραγεωργοπούλου, από την δική της πλευρά, υποστήριξε ότι 29 χρόνια μετά την έναρξη του εγχειρήματος που αφορούσε την διασφάλιση των εμπραγμάτων δικαιωμάτων επί κάθε είδους ιδιοκτησίας παρακολουθούμε την εξέλιξη που έχει με μεγάλη ανησυχία. Οι απευθείας αναθέσεις έργων και υπο-έργων που αφορούν το Εθνικό Κτηματολόγιο είπε πως «αποτελούν μείζον θέμα» καθώς «και η περιφρούρηση του δημόσιου χαρακτήρα του φορέα». Επισήμανε ότι ο προσωρινός διορισθείς πρόεδρος του Ελληνικού Κτηματολογίου δεν έχει την έγκριση του ΑΣΕΠ.

Η κ. Καραγεωργοπούλου ζήτησε να πληροφορηθεί: Ποιο είναι το συνολικό ύψος των απευθείας αναθέσεων. Ποια είναι η αναγκαιότητα της εγκατάστασης δορυφόρων προς χρήση από το Ελληνικό Κτηματολόγιο όταν το κόστος χαρτογράφησης της ελληνικής επικράτειας βαρύνει ήδη τον Έλληνα φορολογούμενο πολίτη από τον Ιούλιο του 2018 με την απαίτηση σύνταξης τοπογραφικών διαγραμμάτων. Καθώς και τι θα σημαίνει για τον Έλληνα ιδιοκτήτη και φορολογούμενο, η βίαιη εικονική περαίωση της κτηματογράφησης που αφορά στα δύο τρίτα των ακινήτων περί το μήνα Νοέμβριο 2024 σε τήρηση των προθεσμιών του Ταμείου Ανάκαμψης».

Ειδήσεις σήμερα:

Άγριος ξυλοδαρμός Ελληνοκαναδού χρηματιστή στην Κρήτη για μια παρατήρηση - Του έκαναν 60 ράμματα στο κεφάλι

Οι Δημοκρατικοί αναζητούν και νέο υποψήφιο αντιπρόεδρο: Οι 9 υποψήφιοι που μπαίνουν στην κούρσα


Στο αυτόφωρο ο 27χρονος που έφτασε καθυστερημένα στο «Μακεδονία» και δημιούργησε χάος γιατί δεν τον άφησαν να κάνει check in
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης