Τέλος η ηλεκτρονική συνταγογράφηση σε ιδιώτες γιατρούς που δεν βάζουν πλάτη στο ΕΣΥ - Θα διακόπτονται και οι συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ

Τέλος η ηλεκτρονική συνταγογράφηση σε ιδιώτες γιατρούς που δεν βάζουν πλάτη στο ΕΣΥ - Θα διακόπτονται και οι συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ

Οι κυρώσεις αφορούν ιδιώτες γιατρούς που θα αρνηθούν να προσφέρουν υπηρεσίες στο ΕΣΥ

nosokomeio_arthrou
«Πλάτη» ζήτησε χθες ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, από τους ιδιώτες γιατρούς ώστε να καλυφθούν κενά στα νοσοκομεία της χώρας. Ωστόσο, σε προωθούμενη διάταξη προβλέπονται κυρώσεις για όσους ιδιώτες γιατρούς αρνηθούν τις υπηρεσίες τους στο ΕΣΥ.

Συγκεκριμένα , με το άρθρο 65 του νομοσχεδίου για την Ψυχική Υγεία προβλέπεται ότι οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γιατροί θα καλύπτουν τα κενά σε νοσηλευτικά ιδρύματα εφόσον τους ζητηθεί αλλιώς θα διακόπτεται η σύμβασή τους. Επίσης, προβλέπεται διακοπή του δικαιώματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης σε ιδιώτες γιατρούς που θα αρνηθούν να κάνουν εφημερίες στο ΕΣΥ, όπως ζητά κατά περίπτωση το Υπουργείο Υγείας.

«Οι ιδιώτες ιατροί που απασχολούνται με οιανδήποτε σχέση εργασίας σε Μονάδες Υγείας που είναι συμβεβλημένες με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) ή οι ίδιοι είναι συμβεβλημένοι με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., αναλαμβάνουν μέσω των ως άνω συμβάσεων την υποχρέωση να προσφέρουν υπηρεσίες υγείας για την αντιμετώπιση αναγκών που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, εφόσον τους ζητηθεί και μόνο για τον απολύτως απαραίτητο χρόνο.

Η παροχή των υπηρεσιών αυτών γίνεται με μερική απασχόληση, εφόσον έχουν αποβεί άγονες οι προκηρύξεις κάλυψης των θέσεων, άκαρπη η εκδήλωση ενδιαφέροντος των ιδιωτών ιατρών για την κάλυψη των κενών θέσεων και αφού έχει ζητηθεί προηγούμενη εισήγηση του οικείου ιατρικού συλλόγου, η οποία υποβάλλεται υποχρεωτικά στην αρμόδια ΥΠΕ εντός αποκλειστικής προθεσμίας τριών εργασίμων ημερών.

Κλείσιμο
Η δυνατότητα αυτή μπορεί να επεκταθεί και στους ιδιώτες ιατρούς που έχουν ενταχθεί στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης» (Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε.) και συνταγογραφούν φάρμακα και εξετάσεις που αποζημιώνει ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ., μόνο εφόσον δεν επαρκούν οι συμβεβλημένοι με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ιατροί για την κάλυψη των ως άνω ελλείψεων», αναφέρει η διάταξη.

Προσθέτει επίσης :

«Αν οι συμβεβλημένοι με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ιδιώτες πάροχοι ή ιδιώτες ιατροί αρνηθούν την παροχή υπηρεσιών, καταγγέλλεται η σύμβασή τους με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.. Επιπλέον, στους ιδιώτες ιατρούς που αρνούνται την παροχή υπηρεσιών κατ’ εφαρμογή των ως άνω παραγράφων, είτε είναι συμβεβλημένοι με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. είτε όχι, αποκλείεται η πρόσβαση στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης (Σ.Η.Σ.) της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης» (Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε.)».

Ο υπουργός Υγείας σε χθεσινή συνέντευξή του ανέφερε, απευθυνόμενος προς τους γιατρούς, ότι η βοήθειά τους θα είναι για λίγους μήνες, μέχρι τα νέα μέτρα για τις καινούργιες προκηρύξεις αποδώσουν και προσελκύσουν γιατρούς να δουλέψουν στο ΕΣΥ.

Συγκεκριμένα, δίνονται γενναία οικονομικά κίνητρα για άγονες περιοχές και ειδικότητες με μικρό ενδιαφέρον. Πιο αναλυτικά, με το άρθρο 62 του νομοσχεδίου για την Ψυχική Υγεία κλείνει μια εκκρεμότητα προκειμένου να εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) η οποία θα διευρύνει τα κριτήρια χαρακτηρισμού των άγονων περιοχών, αυξάνοντας παράλληλα και τις αποδοχές των γιατρών που στελεχώνουν τις τοπικές δομές του ΕΣΥ.

Το άρθρο τροποποιεί παλαιότερη διάταξη ώστε να μπορέσει να αυξηθεί κατά 300 ευρώ στις άγονες περιοχές Α’ και κατά 200 ευρώ στις άγονες περιοχές Β’ μηνιαίως το ποσό που χορηγείται στους γιατρούς που θα υπηρετήσουν σε νοσοκομεία των περιοχών αυτών. Η πρόταση του Υπουργείου Υγείας είναι τα ποσά αυτά να είναι διπλάσια για έξι «άγονες» ιατρικές ειδικότητες (εσωτερικής παθολογίας, αναισθησιολογίας, νεφρολογίας, παθολογικής ανατομικής ακτινολογίας, ιατρικής βιολογίας και εργαστηριακής ιατρικής). Το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί αυτή την εβδομάδα και η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο.

Ειδήσεις σήμερα:

Δημητριάδης στον Δανίκα, εναντίον Γιανναρά και Ράμφου για Ελληνισμό και Χριστιανισμό

Εγκλήματα που συγκλόνισαν: Ο 19χρονος νταής που σκότωσε δύο γιατί είχε μείνει μεταξεταστέος

Τι συνέβη στην Ντέμη Γεωργίου και κατέληξε ξαφνικά - Το χρονικό της τραγωδίας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης