Συνεργασία του Ινστιτούτου Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών με το Ίδρυμα Ευγενίδου

Συνεργασία του Ινστιτούτου Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών με το Ίδρυμα Ευγενίδου

Το Ινστιτούτο Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών (ΙΕΕΕ) είναι ο μεγαλύτερος τεχνικός επαγγελματικός οργανισμός στον κόσμο

6D3A0655
Γεύμα εργασίας προς τιμήν του Dr. Thomas Coughlin, Προέδρου του Ινστιτούτου Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών (ΙΕΕΕ) του μεγαλύτερου τεχνικού επαγγελματικού οργανισμού στον κόσμο, διοργανώθηκε στο Ίδρυμα Ευγενίδου σε συνεργασία με τον IEEE Standards Association.

Ο Tom Coughlin, είναι ένας ευρέως αναγνωρισμένος αναλυτής ψηφιακής αποθήκευσης καθώς και σύμβουλος επιχειρήσεων και τεχνολογίας. Διαθέτει πάνω από 40 χρόνια στον κλάδο της αποθήκευσης δεδομένων με θέσεις μηχανικού και διευθυντή σε διάφορες εταιρείες, καθώς έχει εμπειρία 20 ετών ως σύμβουλος.

Η στενή συνεργασία με το Ινστιτούτο Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών είναι αποτέλεσμα της στρατηγικής επιλογής του Ιδρύματος Ευγενίδου να φέρει σε επαφή τους κορυφαίους ενδιαφερόμενους φορείς για ζητήματα που αφορούν την Γαλάζια Οικονομία, δημιουργώντας έναν ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, της ακαδημίας, των τεχνολογικών φορέων και της Πολιτείας για τις προκλήσεις στην ναυτιλία και την πράσινη μετάβαση.

Κατά τη διάρκεια του γεύματος, εταίροι από όλο το φάσμα της ναυτιλιακής βιομηχανίας, της ακτοπλοΐας, των λιμανιών, της ενέργειας, τόσο εκ μέρους της πολιτείας όσο και των ρυθμιστικών φορέων έθεσαν ο καθένας από την δική του πλευρά τις δυσκολίες που ακόμα καταγράφονται στην εφαρμογή του εξηλεκτρισμού της ναυτιλίας στα λιμάνια, αλλά εξέφρασαν όλοι την βούλησή τους να προχωρήσει άμεσα η υλοποίηση και η εφαρμογή του με τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για τη ναυτιλία και το περιβάλλον.

Κλείσιμο
O Διοικητής του Ιδρύματος, κ. Ιωάννης Γκόλιας τόνισε εισαγωγικά πως ο εξηλεκτρισμός μπορεί να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο σε αυτή τη μετάβαση. «Ο εξηλεκτρισμός των λιμένων στο πλαίσιο του cold ironing παρουσιάζει προκλήσεις. Απαιτεί σημαντικές επενδύσεις σε υποδομές στα λιμάνια και στην συμβατότητα των συστημάτων των πλοίων. Τα λιμάνια πρέπει να εξασφαλίσουν την απαιτούμενη παροχή ενέργειας, ενώ η μετατροπή παλαιότερων πλοίων σε συμβατά με την ηλεκτρική υποδομή των λιμανιών είναι δαπανηρή και πολύπλοκη. Η τυποποίηση των ηλεκτρικών συστημάτων σε διαφορετικά λιμάνια και πλοία είναι ένα άλλο εμπόδιο» είπε.

Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ευγενίδου, Λεωνίδας Δημητριάδης Ευγενίδης, επεσήμανε την ανάγκη της περαιτέρω συγκροτημένης προσέγγισης όλων των εμπλεκόμενων φορέων σε ενιαίες έρευνες και τελικά εφαρμογές. Τέλος, δήλωσε ότι το Ίδρυμα Ευγενίδου είναι παρόν σε όλη αυτήν την διαδικασία με κύρια συνεισφορά την προσφορά γνώσεων στην τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση.

Την ανάγκη για συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων τόνισε σε παρέμβασή της, η κα Δέσποινα Τραυλού, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Slide2Open και Πρέσβειρα του IEEE Standards Association για την Ναυτιλία.
goli22
Από αριστερά: Γ.Γκόλιας, Λ.Δημητριάδης Ευγενίδης, Χ.Φαφαλιός, Δέσποινα Τραυλού, Στ.Γκίκας

O κ. Coughlin ανέφερε ότι μεταξύ των άλλων, το Ινστιτούτο Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών είναι αφιερωμένο στην προώθηση της τεχνολογίας προς όφελος της ανθρωπότητας. «Το Ινστιτούτο ασχολείται με ναυτιλιακά θέματα μέσω διαφόρων επιτροπών και προγραμμάτων και συνεργάζεται με τους ενδιαφερόμενους φορείς του κλάδου για την ανάπτυξη προτύπων και εκθέσεων που υποστηρίζουν τους στόχους βιωσιμότητας της ναυτιλιακής βιομηχανίας.»

Ο κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης τόνισε τη δέσμευση του Υπουργείου στην υλοποίηση σύγχρονων τεχνολογιών, συμπεριλαμβανομένων πρόσφατων έργων δορυφορικών επικοινωνιών, και εξέφρασε την προθυμία του να υποστηρίξει έργα ηλεκτροδότησης λιμένων. Ο κ. Στέφανος Γκίκας, Υφυπουργός Ναυτιλίας, εξέφρασε τη δέσμευσή του για υποστήριξη της ηλεκτροδότησης λιμένων και των προσπαθειών απανθρακοποίησης στον ναυτιλιακό τομέα.

Ο καθηγητής Ιωάννης Προυσαλίδης, επικεφαλής Sustainable Maritime του ΙΕΕΕ και καθηγητής Ναυτικής Ηλεκτρολογίας στο ΕΜΠ πρόσθεσε ότι «στα αξιοσημείωτα πρότυπα περιλαμβάνονται η σειρά IEEE 45 για τα ηλεκτρικά συστήματα πλοίων και η σειρά IEC/ISO/IEEE 80005 για τις διατάξεις cold ironing λιμάνια, τα οποία αναπτύσσονται από διεθνή ομάδα επιστημόνων με σκοπό να συμβάλλουν στην αειφορία και συμμόρφωση με τους κανονισμούς της ναυτιλίας».

Το παρόν στο γεύμα έδωσαν ο κ. Δημήτρης Παπαστεργίου Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ο κ. Στέφανος Γκίκας Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, η κα Maria Olson, Αναπληρώτρια Προϊσταμένη της Πρεσβείας και του Προξενείου των ΗΠΑ στην Ελλάδα, ο κ. Χάρης Γ. Φαφαλιός, Πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας, ο κ. Αθανάσιος Λιάγκος, Πρόεδρος της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος (ΕΛΙΜΕ) και εκτελεστικός πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης Α.Ε., ο κ. Δημήτριος Φούρλαρης, Αντιπρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής για τα απόβλητα, την ενέργεια και το νερό και Πρόεδρος ΔΣ τομέα ενέργειας, ο κ. Δημήτριος Ι. Παζαΐτης, επικεφαλής Στρατηγικής και Μετασχηματισμού του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας Α.Ε. (ΔΕΔΔΗΕ) ο κ. Κωνσταντίνος Γκώνιας, Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Ελληνικής Επιβατηγού Ναυτιλίας Εταιρειών Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ), ο καθηγητής Δρ. Κωνσταντίνος Καραχάλιος, Ειδικός Σύμβουλος του Διευθύνοντος Συμβούλου της IEEE Standards Association, ο καθηγητής Ιωάννης Προυσαλίδης, επικεφαλής Sustainable Maritime της ΙΕΕΕ και καθηγητής Ναυτικής Ηλεκτρολογίας στο ΕΜΠ, ο καθηγητής Χαρίλαος Ν. Ψαραύτης, ομότιμος καθηγητής στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Δανίας (DTU) και του ΕΜΠ, ο Δρ Άλεξ Παπαλεξόπουλος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ECCO International, Inc. και Διευθύνων Σύμβουλος και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ZOME Energy Networks, Inc, ο κ. Άγγελος Ρούπας Πανταλέων, μέλος του συμβουλευτικού συμβουλίου της Δραστηριότητας Βιομηχανικής Σύνδεσης Sustainable Maritime του ΙΕΕΕ.
psar22
Από αριστερά: Χ.Ψαραύτης, Δ.Φούρλαρης, Ι.Προυσαλίδης, Δέσποινα Τραυλού, Τ.Coughlin, Λ.Ευγενίδης

Ειδήσεις σήμερα:

Σερβία-Ελλάδα 94-72: «Ανώμαλη προσγείωση» για την Εθνική πριν το ταξίδι στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Ντέμη Γεωργίου: Τι συνέβη στην 39χρονη και κατέληξε ξαφνικά - Το χρονικό της τραγωδίας

Ολυμπιακοί Αγώνες Παρίσι 2024: Με αυτή τη 12αδα θα πάει η Εθνική ομάδα μπάσκετ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης