Φωτιά στο Μάτι: Συγκλονίζει συγγενής θύματος - «Ο πόνος μας θεριεύει αλλά γίνεται πιο βουβός», βίντεο και φωτογραφίες από το τρισάγιο

Οι οικογένειες των θυμάτων ζητούν δικαίωση και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι - Άφησαν λουλούδια στο Μνημείο των Θυμάτων στο Νέο Βουτζά

Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις μνήμης για τη «μαύρη» επέτειο των έξι ετών από την τραγωδία με τη φονική φωτιά στο Μάτι που ξεκίνησαν στις 9 το πρωί με Επιμνημόσυνη Δέηση, στον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννη, στο Νέο Βουτζά και ακολούθησε Αρχιερατικό Μνημόσυνο, στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου, στο Κόκκινο Λιμανάκι, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Μεσογαίας κ. Νικολάου.

Στις 18:30, στο Μνημείο των Θυμάτων στο Νέο Βουτζά, τελέστηκε τρισάγιο, με το Προσκλητήριο των 104 νεκρών. «Όποιος επιθυμεί μπορεί να αποθέσει ένα λουλούδι στη μνήμη τους» ανέφεραν στην ανακοίνωση. Ακολούθησε, η πορεία όλων, από το Μνημείο, στον δρόμο της φωτιάς, μέχρι το Ν.Α.Ο.ΜΑ. στο Μάτι. Στις 20:00, διεξήχθη η κύρια εκδήλωση και το τρισάγιο στον Ναυτικό Αθλητικό Όμιλο στο Μάτι (Ν.Α.Ο.ΜΑ.). Στην ομιλία της, συγγενής θύματος συγκλόνισε με όσα είπε: «Έχουμε καταλάβει πόσο βασανιστικά κάηκαν οι νεκροί μας; Έχουμε ρωτήσει τους εγκαυματίες μας ευθέως τι βίωσαν; Αυτοί οι άνθρωποι είναι οι μόνες ζωντανές αποδείξεις του τι βίωσαν και οι νεκροί μας, του τι είδαν μπροστά τους. Όχι δεν έχουμε ρωτήσει για να μην χαλάσει το ανακουφιστικό αφήγημα του μυαλού μας, ότι δεν πρόλαβαν να καταλάβουν τίποτα, κατάλαβαν τα πάντα και ήταν μόνοι. Και δυστυχώς για κάποιους επέζησαν ορισμένοι για να μπορούν να διηγηθούν τι συνέβη. Αυτής της αλήθειας θέλουμε να γίνουμε κοινωνοί. Και να την μάθει μαζί μας κάθε Έλληνας κάθε Ευρωπαίος. Ο πόνος μας, περνώντας τα χρόνια, θεριεύει αλλά γίνεται πιο βουβός».

Στις 21:00, περπατώντας από το Ν.Α.Ο.ΜΑ προς τη μαρτυρική Αργυρά Ακτή, θα αφεθούν 104 πλωτά φαναράκια και λουλούδια στη μνήμη των θυμάτων και άσπρα μπαλόνια για την Εβίτα και τα 11 παιδιά, που δεν πρόλαβαν να μεγαλώσουν. Στην Αργυρά Ακτή, στην ένωση των δύο Δήμων, Μαραθώνος και Ραφήνας-Πικερμίου, θα λάβει, επίσης, χώρα και το δρώμενο που ξεκίνησε από την κόρη ενός θύματος.

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες:










Πριν έξι χρόνια, σημειώθηκε μία από τις μεγαλύτερες τραγωδίες που έχουν σημειωθεί ποτέ στην Ελλάδα, η φωτιά στο Μάτι, που άφησε πίσω της 104 νεκρούς και βύθισε στο πένθος τη χώρα, την ώρα που οι μνήμες από τη φονική φωτιά παραμένουν νωπές, οι οικογένειες των θυμάτων εξακολουθούν να ζητούν δικαίωση και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι. Στις 23 Ιουλίου του 2018, μέσα σε λίγα λεπτά, το Μάτι στην Αττική τυλίχθηκε στις φλόγες. Πίσω της η πυρκαγιά άφησε 104 νεκρούς.

Τη Δευτέρα 22 Ιουλίου, έξι χρόνια μετά, οι 21 κατηγορούμενοι γι’ αυτήν την κόλαση κάθισαν και πάλι στο εδώλιο, προκειμένου να διεξαχθεί η έκτη συνεδρίαση μετά την εισαγγελική έφεση που ασκήθηκε για την πρωτόδικη απόφαση. Σύμφωνα μ’ εκείνη την απόφαση, την 29η Απριλίου, κρίθηκαν ένοχοι μόλις έξι από τους κατηγορούμενους. Ήταν ο αρχηγός και ο υπαρχηγός επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, ο διοικητής του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων, ο διοικητής της Διοίκησης Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αθηνών, ο διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής και ο κάτοικος από το χωράφι του οποίου, στο Νταού Πεντέλης, ξεκίνησε η φονική φωτιά.

Ειδήσεις σήμερα:

Φειδίας Παναγιώτου: Με κυνηγάνε οι δημοσιογράφοι για να πάρουν κλικ και όλα τα κόμματα γιατί είμαι ανεξάρτητος ευρωβουλευτής

Υποψήφιος οδηγός πήγε με κρυφή κάμερα να δώσει σήματα και τον έπιασαν - Τον συνέλαβαν και τον πήγαν στα κρατητήρια

Ιρλανδός γυμναστής καταρρίπτει τον μύθο των... αντισεξουαλικών κρεβατιών στο Ολυμπιακό χωριό - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr