Ιδιώτες γιατροί: Μόλις 20 ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για εφημερίες στο ΕΣΥ - Το σχέδιο της κυβέρνησης

Ιδιώτες γιατροί: Μόλις 20 ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για εφημερίες στο ΕΣΥ - Το σχέδιο της κυβέρνησης

Να σταματήσουν τη συνταγογράφηση και την εκτέλεση παραπεμπτικών από την Παρασκευή κάλεσε τα μέλη του ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος

giatroi-mak
Εξαντλεί τις διαβουλεύσεις το υπουργείο Υγείας, σε μια προσπάθεια να βρει ιδιώτες γιατρούς να βοηθήσουν στα κρίσιμα κενά του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) συνεισφέροντας στις εφημερίες των νοσοκομείων μέχρι να μπορέσουν να αποδώσουν τα νέα κίνητρα που θα δοθούν στους γιατρούς του δημοσίου.

Η διάταξη για κυρώσεις στους ιδιώτες γιατρούς που αρνούνται να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα νοσοκομεία έβαλε «φωτιά» στο ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα τεταμένο κλίμα ανάμεσα στους γιατρούς και την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, ωστόσο, έκανε σαφές χθες στη Βουλή ότι δεν έχει καμία διάθεση να την ενεργοποιήσει. Σημειώνεται ότι περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση που έχει κατατεθεί στη Βουλή.

Όπως είπε συγκεκριμένα, πρόκειται για μια ρύθμιση που έχει εφαρμογή μόνο σε συνθήκες εξαιρετικά έκτακτης ανάγκης και ενώ τεκμηριώνεται αυτή η ανάγκη. Είναι μια «ακραία περίπτωση», είπε, επιχειρώντας με αυτό τον τρόπο να κατευνάσει τις αντιδράσεις του ιατρικού κόσμου. Πρόσθεσε δε ότι το Υπουργείο δεν κάνει πόλεμο στους γιατρούς.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, μετά την εντατική προσπάθεια που έκαναν οι κατά τόπους Ιατρικοί Σύλλογοι, περίπου 20 ιδιώτες γιατροί, αρκετοί σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας (πχ Ξάνθη, Δράμα), εκδήλωσαν ενδιαφέρον να συμμετέχουν στις εφημερίες του ΕΣΥ, καλύπτοντας κενά. Οι εκπρόσωποι των Συλλόγων, ωστόσο, θεωρούν ότι μετά τη διάταξη του νομοσχεδίου για κυρώσεις σε όσους αρνηθούν, θα αποσυρθούν ακόμη και οι λίγοι που ενδιαφέρθηκαν.

Υπενθυμίζεται ότι με το άρθρο 65 του νομοσχεδίου για την Ψυχική Υγεία προβλέπεται ότι οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γιατροί θα καλύπτουν τα κενά σε νοσηλευτικά ιδρύματα εφόσον τους ζητηθεί αλλιώς θα διακόπτεται η σύμβασή τους. Επίσης, προβλέπεται διακοπή του δικαιώματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης σε ιδιώτες γιατρούς που θα αρνηθούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.

Αντιδράσεις

Κλείσιμο
Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) με χθεσινή ανακοίνωσή του δήλωσε ότι θα εξαντλήσει όλα τα νομικά μέτρα προκειμένου να «ακυρώσει τις επαίσχυντες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου», όπως τις χαρακτήρισε. Σύμφωνα με τον ΠΙΣ, τα μέτρα δεν στρέφονται μόνο εναντίον των γιατρών, αλλά είναι και σε βάρος των ασθενών, καθώς γιατροί ειδικοτήτων σε έλλειψη θα αποφεύγουν τα νησιά και τις άγονες περιοχές, ενώ οι «ανεπιθύμητες» ειδικότητες θα προσελκύουν ολοένα και λιγότερους νέους γιατρούς.

Ο ΠΙΣ καλεί τους Ιατρικούς Συλλόγους να συνεδριάσουν και να αναλάβουν άμεσα πρωτοβουλίες, προκειμένου οι γιατροί όλης της χώρας να μην προβαίνουν σε συνταγογράφιση και έκδοση ή εκτέλεση παραπεμπτικών από την Παρασκευή 26 Ιουλίου μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής.

Σήμερα, συγκαλείται διάσκεψη με τους Προέδρους όλων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας, προκειμένου να εξεταστούν οι περαιτέρω κινήσεις των ιδιωτών γιατρών και πιθανές κινητοποιήσεις.

Στο μεταξύ, η ανάγκη συνδρομής από ιδιώτες είναι για 7-8 περιοχές της χώρας, σύμφωνα με τον Υφυπουργό Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους. Σε τηλεοπτική του συνέντευξη (ΕΡΤ) σημείωσε πως υπάρχει ανταπόκριση σε πάρα πολλές περιοχές της χώρας και για αυτό η χώρα είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-d2wp65zuu1jd)


«Υπάρχουν όμως περιοχές που συνεχίζουμε να έχουμε πρόβλημα», σημείωσε, τονίζοντας πως το Υπουργείο έχει ένα πολύ συγκεκριμένο πλάνο το οποίο ξετυλίγεται τον τελευταίο ένα χρόνο με πολύ μεγάλες αλλαγές στο ΕΣΥ, ώστε να ξαναγίνει ελκυστικό.

«Η μεγάλη αλλαγή που έχει γίνει, που είναι πολύ μεγάλες μεταρρυθμίσεις στο σύστημα Υγείας, είναι τα απογευματινά χειρουργεία και η άσκηση ιδιωτικού έργου», ανέφερε μεταξύ άλλων και πρόσθεσε: «Τι τους δίνουμε; το δικαίωμα να εργάζονται στο νοσοκομείο και να μπορούν να εργάζονται. Να κάνουν και τα δύο ταυτόχρονα. Αυτή η αλλαγή θα αποφέρει τους επόμενους μήνες. Μέχρι τότε δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε τη λειτουργία του νοσοκομείου».

Ειδήσεις σήμερα:

Φωτιά στο Μάτι: Συγκίνηση στη μαύρη επέτειο, η στιγμή με τα 104 φαναράκια στην Αργυρά Ακτή - Δείτε βίντεο

Δείτε βίντεο: Πανικός έπειτα από έκρηξη ατμού στο πάρκο Γέλοουστoουν

Παρατείνεται για άλλους 3 μήνες ο στρατιωτικός νόμος στην Ουκρανία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης