Πανώλη αιγοπροβατων: 8 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη Θεσσαλία - Με 48 συνεργεία και 115 επιστήμονες οι έλεγχοι

Πανώλη αιγοπροβατων: 8 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη Θεσσαλία - Με 48 συνεργεία και 115 επιστήμονες οι έλεγχοι

Μέχρι στιγμής έχουν ελεγχθεί τα 182.400 από τα 300.700 ζώα που υπάρχουν στις περιφερειακές ενότητες Λάρισας και Τρικάλων

prvvato
Συλονικά 18 είναι τα κρούσματα πανώλης αιγοπροβοατών που έχουν καταγραφεί σε Τρίκαλα και Λάρισα από τις 11 Ιουλίου οπότε καταγράφηκε το πρώτο περιστατικό. Από αυτά τα 10 εντοπίστηκαν στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων και τα 8 στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας.

Λόγω των κρουσμάτων έχουν ορισθεί δύο ζώνες:
  • - η πρώτη είναι ζώνη προστασίας και έχει ακτίνα 3 χλμ.
  • - η δεύτερη είναι ζώνη επιτήρησης και έχει ακτίνα 10 χλμ.


Σύμφωνα με πληροφορίες από τα 300.700 ζώα που βρίσκονται στις δύο ζώνες και στις δύο περιφερειακές ενότητες έχουν ελεγχθεί 182.400 ως εξής:

Κλείσιμο
  • - Στην ΠΕ Τρικάλων στην ζώνη προστασίας υπάρχουν 3.500 ζώα και έχουν ελεγχθεί και τα 3.500 και στη ζώνη επιτήρησης 18.000 ζώα και έχουν ελεγχθεί 16.000.
  • - Στην ΠΕ Λάρισας έχουν ορισθεί τρεις ζώνες προστασίας και τρεις ζώνες επιτήρησης. Στις ζώνες προστασίας υπάρχουν 80.700 ζώα και έχουν ελεγχθεί 70.600 ζώα.


Όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές, ο αριθμός των ζώων και των ζωνών αυξάνεται κάθε φορά που επιβεβαιώνεται νέο κρούσμα.

Οι ίδιες πηγές εξηγούν ότι στα ζώα γίνεται κλινικός έλεγχος και λαμβάνονται δείγματα για εργαστηριακή ανάλυση από ζώα που φέρουν συμπτώματα αλλά και από ασυμπτωματικά ζώα. Στα κτηνιατρικά εργαστήρια, έως και χθες έχουν αποσταλεί 1.775 δείγματα.

Τους ελέγχους πραγματοποιούν καθημερινά 38 συνεργεία αποτελούμενα από 90 κτηνιάτρους, οι οποίοι κάνουν κλινική εξέταση των ζώων και 10 συνεργεία του ΕΦΕΤ αποτελούμενα από 25 επιστήμονες, οι οποίοι ενημερώνουν και πιστοποιούν την τήρηση των μέτρων στα τυροκομεία της περιοχής.

Σε επίπεδο τυροκομείων από τα συνολικά 90 έχει γίνει ενημέρωση στα 70 και αύριο, Παρασκευή, εκτιμάται ότι η ενημέρωση θα έχει ολοκληρωθεί.

Συνολικά για την διαχείριση της πανώλης των αιγοπροβάτων απασχολούνται περισσότερα από 140 άτομα (επιστήμονες και βοηθητικό προσωπικό στο πεδίο και στη διοικητική υποστήριξη και στα κτηνιατρικά εργαστήρια) με την επιχείρηση να συνεχίζεται με αμείωτη ένταση έως ότου ελεγχθεί το σύνολο των ζώων και επιτευχθεί η εκρίζωση της νόσου.

Ειδήσεις σήμερα:

Ολυμπιακοί αλά γαλλικά, με 7,5 δισ. κόστος, δάδες Louis Vuitton και τελετή έναρξης χωρίς πρόβα

Η Βάνα Μπάρμπα απαντά στην καταγγελία ότι διέσπειρε τον κορωνοϊό σε νοσοκομείο

Η Έλενα Ακρίτα στοχοποιεί την Κατερίνα Παναγοπούλου γιατί φορά ρούχα Zeus & Dione!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης