Παγκύπριες Εξετάσεις 2024: Εισάγονται σχεδόν 3.000 υποψήφιοι, μπαίνουν στα Πανεπιστήμια και με «8»

Παγκύπριες Εξετάσεις 2024: Εισάγονται σχεδόν 3.000 υποψήφιοι, μπαίνουν στα Πανεπιστήμια και με «8»

Σε ποια τμήματα εισάγονται υποψήφιοι με βαθμολογική απόκλιση πάνω από 10 μονάδες μεταξύ πρώτου-τελευταίου - Τι πρέπει να κάνουν όσοι ενδιαφέρονται να εισαχθούν σε ελληνικά ΑΕΙ

pagkypries
Τα αποτελέσματα των Παγκύπριων Εξετάσεων 2024 ανακοινώθηκαν από την υπουργό Παιδείας, Αθηνά Μιχαηλίδου. Κατώτερος βαθμός εισαγωγής στο πανεπιστήμιο είναι το ‘8’ και επιτυχόντες είναι 2.993 υποψήφιοι. Μεταξύ αυτών, οι περισσότεροι θα σπουδάσουν στην Κύπρο. Ορισμένοι, ωστόσο, περιμένουν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στην Ελλάδα, καθώς ενδιαφέρονται για σπουδές στα ελληνικά πανεπιστήμια. Υπάρχουν, ωστόσο, και οι αναποφάσιστοι υποψήφιοι, οι οποίοι αφού ‘ζυγίσουν’ τα δεδομένα, θα επιλέξουν αν θα παραμείνουν για σπουδές στην Κύπρο ή αν θα έρθουν στην Ελλάδα.

Πιο αναλυτικά, στις Παγκύπριες Εξετάσεις 2024 αν και οι αρχικές αιτήσεις ήταν 5.351, τελικά συμμετείχαν 5.137 υποψήφιοι. Τα γραπτά τους αξιολογήθηκαν από 379 βαθμολογητές.
Από τους συμμετέχοντες, εισάγονται στα ΑΕΙ της Κύπρου, οι 2.993.
+
Σε ό,τι αφορά στην κατανομή τους, ισχύουν τα ακόλουθα:
Κλείσιμο
Οι 1.589 εισάγονται στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, οι 1.298 στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) και οι 106 σε Στρατιωτικές Σχολές της Ελλάδας.
Μεταξύ αυτών, συμπεριλαμβάνονται οι υπεράριθμες θέσεις ως εξής: 27 στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, 71 στο ΤΕΠΑΚ και δύο στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων – Τμήμα Όπλων.

Προκειμένου να δεσμεύσουν τη θέση τους, οι υποψήφιοι που εισήχθησαν στο Πανεπιστήμιο Κύπρου θα πρέπει να κάνουν τη σχετική κράτηση – ή τη διεκδίκηση της θέσης τους μέσω της δεύτερης κατανομής – έως την ερχόμενη Παρασκευή, 2/8 ενώ αντίστοιχα, όσοι εισήχθησαν στο ΤΕΠΑΚ, μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη 1/8.

Ανακοινώθηκε ο γενικός βαθμός πρόσβασης για τα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα Ελλάδας

Ανακοινώθηκε ο Γενικός Βαθμός Πρόσβασης/Κατάταξης των υποψηφίων για εισαγωγή στα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΑΕΙ) της Ελλάδας από την Υπηρεσία Εξετάσεων της Διεύθυνσης Ανώτερης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κύπρου.

Σήμερα, Πέμπτη 25 Ιουλίου 2024, ξεκίνησε η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για διεκδίκηση θέσης στα ΑΑΕΙ Ελλάδας (στις 13.00). Η προθεσμία εκπνέει την Τρίτη, 30 Ιουλίου 2024 και ώρα 6:00 μ.μ..

Η υποβολή αιτήσεων για εισαγωγή στα ΑΑΕΙ της Ελλάδας για το 2024 διεκπεραιώνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά ενώ μετά την παρέλευση της προθεσμίας, δεν είναι δυνατή η υποβολή αιτήσεων καθώς η ηλεκτρονική πλατφόρμα ‘κλειδώνει’.
Ακολούθως, τα στοιχεία αποστέλλονται στην Ελλάδα, όπου το υπουργείο Παιδείας θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα στο τέλος του Αυγούστου.

Οι πληροφορίες για τους ενδιαφερόμενους για μία θέση σε ελληνικό πανεπιστήμιο έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας της Κύπρου.


Τα βαθμολογικά στοιχεία που εντυπωσιάζουν

Ορισμένες από τις βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων στις φετινές Παγκύπριες Εξετάσεις καταγράφονται ως ιδιαίτερα εντυπωσιακές καθώς για την εισαγωγή σε ορισμένα Τμήματα το ‘ταβάνι’ παραμένει υψηλό για όλους τους εισακτέους ενώ σε άλλα, μπορεί να σημειώνεται απόκλιση μεταξύ του πρώτου και του τελευταίου ακόμη και μεγαλύτερη των 10 μονάδων.

Στο Πανεπιστήμιο Κύπρου:
Στην Ιατρική εισάγονται μόλις 35 άτομα, με το πρώτο να συγκεντρώνει στρογγυλό 20 και το τελευταίο, 19,32.
Στο τμήμα Μαθηματικών και Στατιστικής, ο ανταγωνισμός είναι επίσης, υψηλός – ο πρώτος εισάγεται με 19,70 και ο τελευταίος με 18,17.
Από την άλλη, εντυπωσιακές αποκλίσεις στη βαθμολογία των εισακτέων παρουσιάζουν τα ακόλουθα Τμήματα:
Στο Κλασικών Σπουδών, ο πρώτος εισάγεται με 20 και ο τελευταίος με 9,72.
Στο Ιστορίας και Αρχαιολογίας, ο πρώτος συγκεντρώνει 17,5 και ο τελευταίος 8.
Στο Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών, ο πρώτος εισάγεται με 19,31 και ο τελευταίος με 8,65.
Αντίστοιχα, στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), μεγάλες αποκλίσεις εμφανίζουν τα Τμήματα:
Στο Χημικών Μηχανικών, ο πρώτος εισάγεται με 20 και ο τελευταίος με 13,76.
Στο Πολιτικών Μηχανικών, ο πρώτος με 19,33 και ο τελευταίος με 14,92.

Ο ‘θόρυβος’ που προκλήθηκε από τα Μαθηματικά

Αντίστοιχη συζήτηση με εκείνη για το μάθημα της Φυσικής στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις, έγινε στην Κύπρο για το μάθημα των Μαθηματικών Κατεύθυνσης, εξαιτίας του ιδιαίτερα αυξημένου βαθμού δυσκολίας των θεμάτων.
Όπως έγινε γνωστό, ο μέσος όρος στα Μαθηματικά φέτος έπεσε στο 5,5 ενώ πέρσι ήταν 7,09 και το 2022 ήταν 8,43.
Με αφορμή το πρόβλημα, που παρουσιάστηκε με τα Μαθηματικά, η υπουργός Παιδείας στην Κύπρο έχει ήδη ξεκινήσει τις συζητήσεις με εμπλεκόμενους φορείς σχετικά με τη θεματοθέτηση και τους θεματοθέτες ενώ αναμένεται η ανακοίνωση των μέτρων που θα αποφασιστούν μέσα στις επόμενες ημέρες. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα από τα μέτρα θα αφορά στον αποκλεισμό θεματοθετών από τη διαδικασία θεματοθέτησης εξετάσεων.


Ειδήσεις σήμερα:

Ολυμπιακοί αλά γαλλικά, με 7,5 δισ. κόστος, δάδες Louis Vuitton και τελετή έναρξης χωρίς πρόβα

Η Βάνα Μπάρμπα απαντά στην καταγγελία ότι διέσπειρε τον κορωνοϊό σε νοσοκομείο

Η Έλενα Ακρίτα στοχοποιεί την Κατερίνα Παναγοπούλου γιατί φορά ρούχα Zeus & Dione!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης