Κύπρος Ζούσε 20 χρόνια ως πολιτικός πρόσφυγας και ήταν πράκτορας του Ιράν - Οργάνωνε δολοφονίες Ισραηλινών

Οι κυπριακές αρχές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να απελαθεί ακόμα και στο Ιράν - Συνεργαζόταν με τους Φρουρούς της Επανάστασης

Να αφεθεί ελεύθερος επιδίωξε Ιρανός, ο οποίος κρατείται στη Κύπρο, με σκοπό την απέλαση του, λόγω εμπλοκής του σε σχεδιασμό τρομοκρατικής ενέργειας, εναντίον Ισραηλινού επιχειρηματία στη Λεμεσό.

Ο T.Β είχε πάει στη Κύπρο το 2002 και το 2004 άλλαξε το όνομα του με την συγκατάθεση των κυπριακών αρχών, σε Κ.Ρ, για λόγους ασφαλείας, καθώς ισχυριζόταν ότι κινδυνεύει από το καθεστώς του Ιράν. Μαζί του, είχαν ταξιδέψει στη Κύπρο, η σύζυγός και ο παιδί τους.

Για 22 χρόνια η οικογένεια ζει στη Μεγαλόνησο, ενώ το 2004 είχαν αναγνωριστεί όλοι ως πολιτικοί πρόσφυγες, εξασφαλίζοντας μόνιμη άδεια παραμονής και δικαίωμα να ταξιδεύουν σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Ωστόσο, τα πράγματα δεν ήταν όπως φαινόντουσαν, καθώς παρά το ότι δήλωνε ότι βρισκόταν σε κίνδυνο, συνεργαζόταν με τις μυστικές υπηρεσίες του Ιράν και μάλιστα με το τμήμα των Φρουρών της Επανάστασης που οργάνωνε τρομοκρατικές ενέργειες στο εξωτερικό.

Συνελήφθη σε επιχείρηση της ΚΥΠ

Από το 2014 η ΚΥΠ (Κρατική Υπηρεσία Πληροφοριών) είχε πληροφορίες ότι ο συγκεριμένος πολιτικός πρόσφυγας είχε εμπλοκή σε υπόθεση έκδοσης πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων. Ωστόσο συνέχισε να παραμένει στη Κύπρο. Μάλιστα υπέβαλε και αίτηση για να αποκτήσει κυπριακή υπηκοότητα, η οποία απορρίφθηκε.

Πέρυσι είχαν περιέλθει σε γνώση των κυπριακών αρχών πληροφορίες που τον έφεραν να έχει ύποπτη δραστηριότητα, να πηγαινοέρχεται στα κατεχόμενα, να σχετίζεται με τις μυστικές υπηρεσίες του Ιράν και να μετέχει σε επιχειρήσεις τρομοκρατικής φύσεως στη Γεωργία.

Μαζί του είχε συλληφθεί ακόμα ένας Ιρανός, αλλά οι δύο τους δεν είχαν κοινή δράση. Ωστόσο και οι δύο είχαν τον ίδιο χειριστή ο οποίος επισκεπτόταν τα κατεχόμενα και τους συναντούσε και φέρεται ως ο εγκέφαλος οργάνωσης επιχείρησης δολοφονίας Ισραηλινών στη Γεωργία.

Μπορεί να τον ξαναστείλουν στο Ιράν

Μετά την σύλληψη του, εκδόθηκαν διατάγματα κράτησης και απέλασης. Ακολούθησε προσφυγή του υπόπτου στη Δικαιοσύνη για ακύρωση των διαταγμάτων, αλλά αυτή απερρίφθη και έτσι παρέμεινε υπό κράτηση, ώστε να απελαθεί. Έγινε προσπάθεια να απελαθεί σε κάποια τρίτη χώρα (πληροφορίες αναφέρουν τον Λίβανο που ελέγχεται από τη φιλοϊρανική Χεζμπολάχ) , αλλά αυτή δεν το έκανε δεκτό. Οι κυπριακές αρχές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να απελαθεί ακόμα και στο Ιράν, αφού οι πληροφορίες τον φέρον να διατηρεί σχέσεις με την χώρα.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Κύπρου, η προσπάθεια για απέλαση του δεν έχει εγκαταλειφθεί ούτε έχει ατονήσει. «Αντίθετα, οι αρμόδιες αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν φαίνεται να εφησυχάζουν ούτε να αδρανούν. Φαίνεται ότι έχουν αναληφθεί από την πλευρά των αρχών ενέργειες, πρωτοβουλίες και διαβήματα, τα οποία βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη, σε σχέση με την ανεύρεση χώρας στην οποία ο Ιρανός θα μπορούσε να απελαθεί, πριν, ως τελευταία επιλογή, εξεταστεί και το ενδεχόμενο της αναπροώθησης του στο Ιράν. Προς τούτο, φαίνεται ότι αξιοποιούνται διάφορα στοιχεία, όπως η συσχέτιση επαφών του και επισκέψεις του σε αριθμό χωρών με τη χρήση διαφόρων ταξιδιωτικών εγγράφων, περιλαμβανομένων και διαβατηρίων που φέρονται να εκδόθηκαν από τη χώρα καταγωγής του, μόλις πριν από δύο (2) - τρία (3) χρόνια προηγούμενα από τη σύλληψή του, τον Νοέμβριο του 2023».

Το αίτημα για αποφυλάκιση του βεβαίως απορρίφθηκε.


Ειδήσεις σήμερα:

Παρέλυσε το σιδηροδρομικό δίκτυο στη Γαλλία - Σαμποτάζ στα τρένα, ανήμερα της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων

Με... αγάπη από τον Κασσελάκη εκτός KO o Πολάκης αλλά εντός ΣΥΡΙΖΑ - Όλο το παρασκήνιο

Πτώση βάσεων για τις περιζήτητες σχολές από τις Πανελλαδικές - Δείτε αναλυτικούς πίνακες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr