Συνεχίζονται τα προγράμματα φιλοξενίας παιδιών ομογενών από τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού

Φιλοξενήθηκαν για πρώτη φορά 50 παιδιά της Ελληνικής Ομογένειας από την Τανζανία και τη Βραζιλία

Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας κατασκηνωτικό πρόγραμμα φιλοξενίας για 50 παιδιά, ηλικίας 13 έως 18 ετών, της ελληνικής ομογένειας από τη Βραζιλία και την Τανζανία.

Η δράση υλοποιήθηκε από τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών σε συνεργασία με τον Δήμο της Αθήνας, κατόπιν σχετικής πρωτοβουλίας ομογενειακών και εκπαιδευτικών φορέων των δύο χωρών.


«Η γιαγιά μου μένει στη Μυτιλήνη, με το θείο μου κάνουμε ταξίδια σε όλη την χώρα. Αυτή τη φορά, όμως, είδα την Ελλάδα με άλλα μάτια», αρχίζει να λέει η 17χρονη Άννα Μαρία, που μένει στην Τανζανία, έχει επισκεφθεί την Ελλάδα τουλάχιστον 5 φορές και συμμετείχε φέτος στο κατασκηνωτικό πρόγραμμα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού. Όπως είπε η ίδια στο protothema.gr, «επισκεφθήκαμε πολλά ενδιαφέροντα μέρη, ξεχώρισα, όμως, την Ολυμπία – μάθαμε πολλά για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της αρχαιότητας αλλά και τους σύγχρονους. Οι δε εγκαταστάσεις της Ολυμπιακής Ακαδημίας, υπέροχες».

Οι εντυπώσεις, που εισέπραξαν οι 50 συνολικά νέοι επωφελούμενοι του προγράμματος, ήταν πραγματικά οι καλύτερες ενώ λίγο πριν την αναχώρησή τους από την Αθήνα, οι νεαροί ομογενείς δηλώνουν πως ‘προικίστηκαν’ με αναμνήσεις ζωής.

Η Έβελυν, 15 χρονών, η οποία φοιτά στο διεθνές σχολείο ‘Άγιος Κωνσταντίνος’ στην Αρούσα της Τανζανίας, αν και δεν έχει κάποια σχέση καταγωγής με την Ελλάδα, ‘έμαθε’ τη χώρα μας από τους ελληνικής καταγωγής συμμαθητές της, μια και το σχολείο ανήκει στην Ελληνική κοινότητα Τανζανίας: «Πριν έρθω, ήξερα για τις παραλίες της Ελλάδας, τη μυθολογία αλλά και για το ότι εδώ, γεννήθηκε η δημοκρατία – είναι μία από τις θεμελιώδεις αξίες της ζωής μας. Το ταξίδι στην Ελλάδα ήταν σαν μία ‘πολιτιστική επανεκκίνηση’».



Το περιεχόμενο της δράσης

Στο πλαίσιο της δεκαπενθήμερης δωρεάν φιλοξενίας τους, τα παιδιά συμμετείχαν σε εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, καθώς και σε ημερήσιες εκδρομές σε κοντινούς προορισμούς. Επισκέφθηκαν την Αρχαία Ολυμπία όπου είχαν ένα πολύ ενδιαφέρον εκπαιδευτικό τριήμερο στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, με μαθήματα ιστορίας και πολιτισμού. Η παρουσίαση του προγράμματος Ολυμπιακής Παιδείας πραγματοποιήθηκε από τη διευθύντρια της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας (ΕΘΝΟΑ), Ντενίζ Παναγοπούλου, πρωταθλήτρια του τένις και μέλος της Εθνικής Ομάδας.

«Εκτιμώ όλες τις προσπάθειες, που έγιναν για να απολαύσουμε αυτό το ταξίδι. Το βρήκα πραγματικά συναρπαστικό, έμαθα πολλά. Οι επισκέψεις στα αξιοθέατα ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες, ειδικά στην Ολυμπία – παρά την πολλή ζέστη. Επειδή ασχολούμαι με τον αθλητισμό, ήταν υπέροχο που βρεθήκαμε στο αρχαίο στάδιο. Μοναδική η αίσθηση ότι στο ίδιο μέρος, πριν μερικές χιλιάδες χρόνια ήταν εκεί αθλητές της ηλικίας μου… με έκανε σχεδόν να ακούω τις ομιλίες τους, να νιώθω την παρουσία τους», καταγράφει την εμπειρία του ο 16χρονος Μάρκ από την Τανζανία. Με ανάλογο τρόπο καταγράφει τα όσα έζησε στην Ολυμπία η Έβελυν: «Με εντυπωσίασε το ότι ο αθλητισμός στην αρχαιότητα αποτελούσε το επίκεντρο της ζωής της κοινωνίας. Η αφοσίωση των αθλητών στο σκοπό τους, αξιέπαινη. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες κατάλαβα ότι ήταν κάτι σαν ‘θρησκευτικό’ γεγονός στην αρχαιότητα. Και ήταν πραγματικά συναρπαστικό, που είχαμε την ευκαιρία να βρεθούμε στο αρχαίο στάδιο - φανταζόμουν τους αρχαίους αθλητές να βρίσκονται στον ίδιο χώρο και να αγωνίζονται. Γιατί μπορεί να μαθαίνεις την ιστορία, να διαβάζεις αλλά όταν βρεθείς στο χώρο, είναι αλλιώς - γίνεται όλο πιο ‘αληθινό’».

Τα παιδιά επισκέφθηκαν, επίσης, τον Ιερό Βράχο και το Mουσείο της Ακρόπολης. Παρακολούθησαν προβολή στο Πλανητάριο-Ίδρυμα Ευγενίδου. Εξοικειώθηκαν με την ελληνική γλώσσα και τον ελληνικό πολιτισμό με τρόπο βιωματικό και με βάση το παιχνίδι, μέσα από την Εκπαιδευτική Δράση «Παίζω και επικοινωνώ στην Ελληνική Γλώσσα», η οποία υλοποιείται φέτος για πρώτη φορά σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, από ομάδα φοιτητών του Πανεπιστημίου υπό την επίβλεψη της Αντιπρυτάνεως, Καθηγήτριας Ελένης Γρίβα.

«Πρόκειται για αμιγή ανταλλαγή κουλτούρας μεταξύ μαθητών», επισημαίνει ο κ.Νίκος Κομματάς, εκπαιδευτικός, ο οποίος υπηρετεί στο σχολείο του Αγ.Κωνσταντίνου στην Αρούσα και συνόδευσε τα παιδιά στο ταξίδι. Όπως προσθέτει, «είναι η δεύτερη φορά, που ερχόμαστε με μαθητές από την Αφρική στην Ελλάδα αλλά πέρσι το είχαμε οργανώσει όλο μόνοι μας. Φέτος, ήρθαμε μέσω του προγράμματος της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, το οποίο αποδείχθηκε εξαιρετικό. Είμαστε ευγνώμονες, επειδή μπορέσαμε να πραγματοποιήσουμε αυτό το ταξίδι αν και θα περιμέναμε καλύτερη κατάσταση στις κατασκηνώσεις του δήμου Αθηναίων, οι οποίες χρειάζονται συντήρηση. Η φιλοξενία, όμως, ήταν υπέροχη, δωρεάν και όσοι συμμετείχαν, ενθουσιάστηκαν – πόσα παιδιά στην ηλικία τους μπορούν να ταξιδέψουν τόσες μέρες σε μία άλλη ήπειρο;».

Σε ό,τι αφορά στις προσδοκίες των παιδιών από την Ελλάδα και στο κατά πόσο το ταξίδι τους ανταποκρίθηκε σε αυτές, ο κ.Κομματάς θα πει: « Είδαν μία χώρα, που υπερτερεί κατά πολύ της δικής τους σε υποδομές – στην Τανζανία, οι δρόμοι είναι όπως ήταν εδώ τη δεκαετία του ’60, στις ελληνικές ταινίες. Τα παιδιά εκτίμησαν, ακόμη, το ότι μπορούν να περπατήσουν έξω ελεύθερα, με ασφάλεια. Όσο για την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας, ήταν διαρκής και το ενδιαφέρον τους ειλικρινές».



Ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, κ. Γιάννης Χρυσουλάκης, δήλωσε σχετικά με την σημασία του προγράμματος για τα παιδιά της Ομογένειας: «Η φιλοσοφία αυτής της δράσης φιλοξενίας διέπεται από στοιχεία και εμπεριέχει εικόνες ενός διαχρονικού ταξιδιού στην ιστορία, τον πολιτισμό, την αρχιτεκτονική, καθώς και στην γλώσσα και κουλτούρα της Ελλάδας.

Οι νέες και οι νέοι της Ομογένειας από την Βραζιλία και την Τανζανία είχαν μία μοναδική ευκαιρία να αποκτήσουν βιωματική επαφή με την χώρα μας, να γνωρίσουν τα αξιοθέατα, τον πολιτισμό, τα ήθη και έθιμα και τις φυσικές ομορφιές της Αττικής και των γύρω νησιών.

Παράλληλα, ήρθαν σε μία πρώτη επαφή με την ελληνική γλώσσα, καθώς και με το Ολυμπιακό Ιδεώδες, θεμελιώδη στοιχεία του ελληνικού πολιτισμού με απαράμιλλη αξία και παγκόσμια εμβέλεια.
Είναι ευχή και επιδίωξή μας οι συμμετέχουσες και οι συμμετέχοντες να επιστρέψουν στις χώρες διαμονής τους με ισχυρό το αποτύπωμα της Ελλάδας στην ψυχή και την μνήμη τους και αναβαπτισμένη την σχέση τους με την πατρίδα των προγόνων τους».

Η εν λόγω δράση εντάσσεται στο γενικότερο σχεδιασμό και υλοποίηση προγραμμάτων φιλοξενίας με την μέριμνα του Υπουργείου Εξωτερικών και σε συνεργασία με τον Δήμο της Αθήνας στη βάση του πενταετούς Μνημονίου Συνεργασίας που υπεγράφη εντός του 2024 από τον Υφυπουργό Εξωτερικών, κ. Γιώργου Κώτσηρα, και τον Δήμαρχο της Αθήνας, κ. Χάρη Δούκα. Το μνημόνιο παρέχει σε ετήσια βάση την δυνατότητα φιλοξενίας 200 παιδιών της ελληνικής ομογένειας στις παιδικές κατασκηνώσεις, που διατηρεί ο Δήμος Αθηναίων στον Άγιο Ανδρέα Αττικής.


Σχετικά με την προοπτική σπουδών στην Ελλάδα

«Αν βελτιώσω τα ελληνικά μου, θα ήθελα να έρθω για σπουδές Παιδαγωγικών στο Αριστοτέλειο, στη Θεσσαλονίκη. Έχω ακούσει ότι πρόκειται για καταπληκτικό πανεπιστήμιο! Μας το πρότειναν και οι εθελόντριες, που μας συνόδευαν και είναι φοιτήτριες εκεί. Εκτός από τις σπουδές, έχω ακούσει τα καλύτερα για τη φοιτητική ζωή, το φαγητό…», λέει η Άννα Μαρία ενώ ο Μαρκ, προσθέτει για το ενδεχόμενο να επανέλθει στη χώρα μας για σπουδές: «Αν και δεν έχω ακόμη ψάξει για προγράμματα σπουδών, καταλαβαίνω ότι προσφέρονται εξαιρετικές δυνατότητες εξέλιξης - ακαδημαϊκής αλλά και αθλητικής. Νιώθω ότι η Ελλάδα θα ήταν ένα καταπληκτικό μέρος για να αναπτυχθεί κανείς σαν άτομο και σαν φοιτητής. Το να δίνεται η δυνατότητα σε διεθνείς φοιτητές να έρθουν εδώ για σπουδές, θα ενισχύσει τη διαφορετικότητα και την κοινωνική ενσωμάτωση». Από την πλευρά της, η Έβελυν θα πει: «Στην Ελλάδα, υπάρχει πολύς ‘χώρος’ για να εκφραστείς. Είναι μία χώρα, που θα μπορούσε να έχει ενδιαφέρον ως τόπος σπουδών - θα σκεφτόμουν πολύ σοβαρά να σπουδάσω εδώ αν υπήρχαν αγγλόφωνα τμήματα - θέλω να ακολουθήσω Νομική».

«Κάποια παιδιά με ρωτούσαν για τα πανεπιστήμια, για το αν υπάρχουν αγγλόφωνα προγράμματα ώστε να έρθουν για σπουδές», σημειώνει ο κ.Νίκος Κομματάς, εκπαιδευτικός και συνεχίζει: «Η ελληνική κοινότητα Τανζανίας προσπαθεί να επανασυνδέσει τους Έλληνες της Τανζανίας με την Ελλάδα, επειδή τόσα χρόνια ήταν αποκομμένοι. Έχουμε ξεκινήσει μία συστηματική προσπάθεια ως ελληνική κοινότητα Τανζανίας να συνδεθούμε με την πατρίδα, τα παιδιά που έχουν απομείνει εκεί να γνωρίσουν τι σημαίνει Ελλάδα, ελληνικός πολιτισμός, ελληνική γλώσσα. Προγράμματα, όπως το συγκεκριμένο, μας βοηθούν πολύ. Και μακάρι στο μέλλον να μπορούμε να στείλουμε για σπουδές φοιτητές εδώ αφού γίνουν περισσότερα αγγλόφωνα τμήματα. Οι προθέσεις μας σε συνδυασμό με την εξωστρέφεια, που επιδεικνύουν τα ελληνικά πανεπιστήμια, είναι ό,τι καλύτερο για εμάς, τους Έλληνες που ερχόμαστε απ’όλο τον κόσμο. Γιατί να πηγαίνουν σε άλλες χώρες τα παιδιά μας και να μην έρχονται εδώ;», καταλήγει.


Ειδήσεις σήμερα:

Το δείπνο του Μακρόν στον Λούβρο για τους ηγέτες στους Ολυμπιακούς Αγώνες: Το μενού έκπληξη, οι παρόντες και οι απόντες

Στην αντεπίθεση η τρανς κορη του Μασκ μετά την επίθεση του στη woke κουλτούρα: Τα έβγαλε όλα από το μυαλό του, δεν ήταν ποτέ δίπλα μου

Πτώση βάσεων για τις περιζήτητες σχολές από τις Πανελλαδικές - Ποιες πλησίασαν πιο κοντά στα 20.000 μόρια
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr